Τι ψηφίζουν οι βουλευτές της ΝΔ στη μάχη της ηγεσίας

Σε μια στιγμή που το τοπίο στις δημοσκοπήσεις για τον επόμενο αρχηγό παραμένουν θολές, οι τέσσερις διεκδικητές «χτίζουν» τις εσωκομματικές συμμαχίες τους.

Τι ψηφίζουν οι βουλευτές της ΝΔ στη μάχη της ηγεσίας

Νέες συμμαχίες και πολιτικές συμφωνίες συνάπτονται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας με φόντο την εκλογή του νέου αρχηγού της συντηρητικής παράταξης, ενώ τις τελευταίες ημέρες αλλάζουν τα δεδομένα ως προς την δύναμη των υποψηφίων αρχηγών και την επιρροή τους στην κοινωνική και κομματική βάση.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Στην πρώτη δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Παραπολιτικά καταγράφεται προβάδισμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στους οπαδούς της ΝΔ και του Απόστολου Τζιτζικώστα στο σύνολο των ψηφοφόρων.

Συγκεκριμένα ο κ. Μεϊμαράκης προτιμάται για αρχηγός από το 48 % όσων δήλωσαν ψηφοφόροι του κόμματος και 28 % στο γενικό σύνολο. Αντίστοιχα, πρόεδρο της ΝΔ θέλουν τον κ. Τζιτζικώστα το 21% των κομματικών ψηφοφόρων και το 31 % του συνόλου των πολιτών. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 18 % στους ψηφοφόρους της ΝΔ και 14 % στο γενικό σύνολο και στην τέταρτη ο Άδωνις Γεωργιάδης με ποσοστά 8 % και 6 % αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της Real News, μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές ο Ευ. Μεϊμαράκης λαμβάνει το 47% και ακολουθούν: Τζιτζικώστας με 19,9%, Κυρ. Μητσοτάκης με 16,4% και Αδ. Γεωργιάδης με 10,1%.

Μεταξύ όσων ψήφισαν έστω και μια φορά Νέα Δημοκρατία η ψαλίδα των δύο πρώτων μειώνεται στις 10 ποσοστιαίες μονάδες: Μεϊμαράκης 37,2% , Τζιτζικώστας 27,9% , Μητσοτάκης 14,4% και Γεωργιάδης 6,4%.

Ουδείς όμως μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς όλα είναι ανοικτά και πολλά θα εξαρτηθούν από το εκλογικό σώμα, πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές.

Ανοικτά τα εσωκομματικά μέτωπα

Στο παρασκήνιο επικρατεί ένταση και τα μέτωπα παραμένουν ανοικτά, καθώς η τυπική κοινή ανακοίνωση που έβγαλαν οι υποψήφιοι προ ημερών δεν έχει επιδράσει σχεδόν καθόλου, παρά το γεγονός ότι το βράδυ της Παρασκευής, κατά την διάρκεια της παρέμβασης του Βαγγ. Μεϊμαράκη στην Ολομέλεια της Βουλής, επιχειρήθηκε από την Κ.Ο. να σταλεί μήνυμα ενότητας.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης αξιοποίησε στο έπακρο την δυνατότητα που του δίνει ο κανονισμός της Βουλής ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μίλησε δυο φορές, θέλοντας να δείξει ότι αυτός είναι ο κατάλληλος να εκπροσωπήσει τη Ν.Δ. και να αντιμετωπίσει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο έκανε σφοδρή επίθεση για σειρά ζητημάτων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Βαγγ. Μεϊμαράκης έκανε δυο σημαντικές συμμαχίες στο εσωκομματικό σκηνικό, ανεξάρτητα εάν θα επηρεάσουν ή όχι τους συσχετισμούς στη μάχη της διαδοχής και θα διαδραματίσουν ή όχι ρόλο στη στάση των γαλάζιων ψηφοφόρων.

Οι κινήσεις Μεϊμαράκη

Η πρώτη κίνηση είναι να συνάψει συμμαχία με τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος και κράτησε αποστάσεις από αυτή την εσωκομματική διαδικασία από τον φίλο του Αδωνι Γεωργιάδη που έχει την υποστήριξη και αρκετών φιλοσαμαρικών ανά την επικράτεια, καταρρίπτοντας τη θεωρία περί ολόπλευρης στήριξης του σαμαρικού συστήματος προς τον Απ. Τζιτζικώστα.

Η πιο σημαντική όμως συμμαχία του Βαγγ. Μεϊμαράκη έγινε με τις πολιτικές «ευλογίες» του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και αφορά τη συμφωνία με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης έχει συμφωνήσει με τον πρώην υπουργό, τον οποίο θα πάρει μαζί του στη Μαδρίτη την προσεχή εβδομάδα στο συνέδριο του ΕΛΚ, να θέσει υποψηφιότητα στη Β΄ Αθηνών στις επόμενες εκλογές, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι σε περίπτωση επικράτησής του στη μάχη της διαδοχής, ο Ευρ. Στυλιανίδης θα είναι ο νέος γραμματέας του κόμματος.

Τη δική της ιδιαίτερη σημασία για τα εσωκομματικά δεδομένα έχει και η συμμαχία του Βαγγ. Μεϊμαράκη με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τον στηρίζει στη μάχη της διαδοχής, ενώ από την άλλη την έχει προτείνει για την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ποιος στηρίζει ποιον

Στην Α΄ Αθήνας η Ολγα Κεφαλογιάννη με τον Βασίλη Κικίλια δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους αν και ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Απ. Τζιτζικώστα μέσω της «σαμαρικής» ομάδας. Ο Νικήτας Κακλαμάνης, έχοντας εξασφαλίσει πριν λίγες μέρες την επανεκλογή του στην αντιπροεδρία της Βουλής, με τις ευλογίες του Βαγγ. Μεϊμαράκη, τον στηρίζει σκληρά.

Στη Β΄ Αθήνας ο Νίκος Δένδιας στηρίζει τον Βαγγ. Μειμαράκη, ο Κωστής Χατζηδάκης δεν έχει εκδηλωθεί αν και κλίνει στην ίδια λογική με τον πρώτο. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι χολωμένος τελευταία μόλις έμαθε για τη συμφωνία με τον Ευρ. Στυλιανίδη και κρατάει στάση αναμονής αν και ο πατέρας του Γιάννης Βαρβιτσιωτης έχει κάνει δήλωση υπέρ Μειμαράκη.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος κινείται πιο διπλωματικά και περιμένει να δει που θα καθίσει η μπίλια. Η Άννα Καραμανλή στηρίζει τον σημερινό πρόεδρο όπως και η Σοφία Βούλτεψη, ο Μάκης Γιακουμάτος και η Κατερίνα Παπακώστα ενώ η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου έχει ταχθεί σκληρά με τον Απ. Τζιτζικώστα.

Στην περιφέρεια Αττικής εκτός από τον Μ. Βορίδη που συμφώνησε με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, τον νυν πρόεδρο της Ν.Δ. στηρίζουν και οι Γιώργος Βλάχος και Θανάσης Μπούρας. Ακόμα στην Α΄ Πειραιά ο Κώστας Κατσαφάδος, όπως και στη Β΄ Πειραιά, ο Γιάννης Τραγάκης με τον Φαήλο Κρανιδιώτη στηρίζουν επίσης την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη.

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης ο Κώστας Γκιουλέκας κλίνει προς τον Βαγγ. Μεϊμαράκη ενώ ο Σταύρος Καλαφάτης, η Έλενα Ράπτη και οι πρώην υφυπουργοί Γιώργος Ορφανός και Κώστας Κιλτίδης στηρίζουν τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα. Στη Β΄ Θεσσαλονίκης ο Θόδωρος Καράογλου συντάσσεται με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη ενώ ο Σάββας Αναστασιάδης –σκληρός καραμανλικός- στηρίζει τον Απ. Τζιτζικώστα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:31

Μήνυμα Μητσοτάκη για το πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα - Το πολύ με μία οικογένεια ακόμη

"Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 28 Νοε 2020 | 10:23

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: "Πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο για τον κορονοϊό - Θα είναι δωρεάν"

Οι εργαζόμενοι στο "Ιπποκράτειο" υποδέχτηκαν με δώρα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ 28 Νοε 2020 | 08:43

Οι λοιμωξιολόγοι βάζουν "φρένο" στην άρση του lockdown – Πιθανή έξοδος στις 14 Δεκεμβρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου αλλά και τις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ - "Καμπανάκι" από τους λοιμωξιολόγους

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 27 Νοε 2020 | 23:04

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού για τον θάνατο του Βασίλη Πάικου

"Εκτιμούσα πάντα το ήθος, τη μετριοπάθεια, και κυρίως την ευγένεια με την οποία άσκησε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας" έγραψε ο πρωθυπουργός για τον Βασίλη Πάικο

«Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ» 27 Νοε 2020 | 18:33

Μητσοτάκης στους Έλληνες του brain drain: "Μείωση 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια για όσους επιστρέψουν"

Πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη με Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 27 Νοε 2020 | 11:38

Παρέμβαση Μητσοτάκη στην Πάτρα για τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα: "Τηρήστε τα μέτρα" - Επικοινωνία με δήμαρχο και περιφερειάρχη

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων ενόψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 27 Νοε 2020 | 08:08

Τζιτζικώστας: Τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε πτώση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

"Είμαστε σήμερα σε μια σχετική ύφεση, όχι εκεί που θα θέλαμε" ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 27 Νοε 2020 | 07:34

Χριστούγεννα: Τι θα γίνει με SMS, μετακινήσεις, ρεβεγιόν - Όλα τα σενάρια για το άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση της καραντίνας μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά της για το τι θα γίνει τα Χριστούγεννα.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 26 Νοε 2020 | 22:59

Μητσοτάκης: Αποκάλυψε πώς περνάει το lockdown - Η ερώτηση μαθητή για την οικογένεια του πρωθυπουργού

Ο μικρός μαθητής από την Κρήτη έκανε στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια προσωπική ερώτηση για τον χρόνο που αφιερώνει ο πρωθυπουργός στην οικογένειά του.

ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ 26 Νοε 2020 | 18:47

"Τηλεκπαίδευση" για τον Μητσοτάκη με μαθητές δημοτικού: Τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν - Λίγη υπομονή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις για τα σχολεία, τις εκδρομές, την άθληση και τα εμβόλια - Η πρόταση της μαθήτριας που θα μεταφέρει στη Σύνοδο Κορυφής.

ΑΦΟΥ ΗΡΘΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ 26 Νοε 2020 | 12:34

Γεννηματά: Γιατί ήρθε ο Μητσοτάκης στη Βουλή και δεν έκατσε 14 ημέρες καραντίνα;

"Η συζήτηση προφανώς μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού, που είχε έρθει σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα, λέει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 26 Νοε 2020 | 12:21

Υμνοι FAZ για Μητσοτάκη: "Υπό τον νέο πρωθυπουργό η Ελλάδα δείχνει τον καλύτερο εαυτό της"

Με το σχέδιό του για την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να γίνει πρότυπο στην ΕΕ, γράφει ο γερμανικός Τύπος.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 26 Νοε 2020 | 09:55

Τσακώθηκαν και για το... ρούτερ του Μαξίμου - Μητσοτάκης: Δεν το βρήκα - ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς το αφήσαμε

Καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για το... ρούτερ του Μαξίμου. Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο ανέκδοτο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.