Τι συζήτησαν Μέρκελ και Μητσοτάκης για τις πρόωρες εκλογές

Ουδείς στο Βερολίνο και στους κύκλους των πιστωτών δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση να υπάρξει μια εκλογική αναμέτρηση.

Τι συζήτησαν Μέρκελ και Μητσοτάκης για τις πρόωρες εκλογές

Η Καγκελαρία δεν θέλει πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα όσο είναι η Γερμανία σε προεκλογική περίοδο και τον προσεχή Σεπτέμβριο υπάρχει εκλογική αναμέτρηση. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μπορεί να μην το είπε ευθέως στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά το υπονόησε με τα όσα ανέφερε.

Ουδείς στο Βερολίνο και στους κύκλους των πιστωτών δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση να υπάρξει μια εκλογική αναμέτρηση που μπορεί να διαταράξει την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας, ενώ υφίσταται και το πρόβλημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού.

Η Μέρκελ επιθυμεί ήρεμα νερά έως το φθινόπωρο, ενώ την ίδια στιγμή, είναι ενδεικτικό ότι η Ν.Δ. για να προλάβει σενάρια περί πιέσεων από την Καγκελαρία, έσπευσε να διευκρινίσει, μέσω νυχτερινών διαρροών, ότι δεν υπήρξαν συστάσεις ούτε πιέσεις στον Κυρ. Μητσοτάκη για να ψηφίσει η ΝΔ τυχόν μέτρα που θα ζητηθούν από την κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση.

Το γεγονός ότι έγινε η συγκεκριμένη διαρροή έχει την ιδιαίτερη σημασία της, καθώς η ηγεσία της Ν.Δ. θέλησε εξ αρχής να ακυρώσει τη σχετική συζήτηση στην Ελλάδα, περί πιέσεων για να ψηφίσει μέτρα, ενώ ακόμα και για το θέμα των εκλογών, κρατάει μια διαφορετική στάση, δηλώνοντας κεντρικά στελέχη της που συνοδεύουν τον Κυρ. Μητσοτάκη, ότι δεν υπήρξε ούτε σύσταση για να μην ζητάει προσφυγή στις κάλπες ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Στην ηγεσία της Ν.Δ. ξαφνιάστηκαν όταν πληροφορήθηκαν ότι στην Αθήνα, ότι περί τις επτά το απόγευμα η κρατική τηλεόραση, μέσω της εκπομπής «Αίθουσα Σύνταξης» μετέδωσε πληροφορίες (από πού άραγε ήταν η ερώτηση κεντρικών στελεχών) σύμφωνα με τις οποίες έγιναν συστάσεις στον Κυρ. Μητσοτάκη από την Καγκελάριο.

Τι είπαν οι γερμανοί βουλευτές στον Κυριάκο

Κανείς από την ηγεσία της Ν.Δ. δεν είπε ότι υπάρχει άριστο κλίμα για την Ελλάδα, αφού και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του με χριστιανοδημοκράτες βουλευτές διαπίστωσε πως η κατάσταση στο γερμανικό κοινοβούλιο δεν είναι εύκολη για την Ελλάδα και συνεργάτες του σημείωναν ότι υπάρχει μεγάλη κόπωση των βουλευτών.

«Υπάρχουν πολλές φωνές που λένε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ γι’ αυτό και το κεντρικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι λέμε ξεκάθαρα όχι στη δραχμή και παραμένουμε στον πυρήνα της ευρωζώνης», επεσήμαναν κομματικές πηγές και σχετικά με το αίτημα της ΝΔ για εκλογές οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι επιμένουν στο αίτημα, «σαφώς θα είναι καλό για τη χώρα να οδηγηθούμε σε εκλογές».

Από το περιβάλλον του Κυρ. Μητσοτάκη σημείωναν ότι αν η κατάσταση στη χώρα μετά την 20η Φεβρουαρίου παραμείνει η ίδια με την αξιολόγηση να «σέρνεται» η ΝΔ έχει υποχρέωση να γίνει πιο αυστηρή στην κριτική της απέναντι στην κυβέρνηση.

Που είναι η αλήθεια περί των πιέσεων ή όχι;

Ο Κυρ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του επιμένει ότι δεν πιέστηκε καθόλου στο Βερολίνο για να στηρίξει την κυβέρνηση στα δύσκολα νομοσχέδια. Ο ίδιος επιμένει σε συνομιλητές του σε όλους τους τόνους πως δεν υπήρξε η παραμικρή πίεση και λέγεται ότι επικαλέστηκε το επιχείρημα περί διπλής πλειοψηφίας και είπε ότι δεν μπορεί να στηρίζει η αντιπολίτευση στα δύσκολα νομοσχέδια και η συγκυβέρνηση να είναι μόνο για τα εύκολα. Από την κυβέρνηση όμως διαρρέουν, με βάση τη δική τους πληροφόρηση, ότι υπήρξε πίεση στον πρόεδρο της Ν.Δ. Βγάλτε συμπέρασμα…Ποιος έχει δίκιο θα φανεί τις ημέρες.

Σε κάτι όμως που συμφωνούν κυβέρνηση και ΝΔ είναι ότι στην συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την Α. Μέρκελ έγινε συζήτηση για το ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές στην Ελλάδα. Η Καγκελάριος δεν θέλει στην παρούσα φάση με το προσφυγικό στην πιο κρίσιμη καμπή και με εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία, άλλη μια χώρα να είναι σε κατάσταση κρίσιμη. Η Α. Μέρκελ άκουσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να λέει ότι δεν είναι λύση οι εκλογές και αυτό φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται και από τους κυβερνητικούς, σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχαν από την γερμανική πλευρά.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Καγκελάριο της παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ και της είπε πως οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε παραλογές απαιτήσεις ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως ο ίδιος πιστεύει βαθιά στην ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων πέραν του μνημονίου, όπως στην Παιδεία και τη Δικαιοσύνη, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Τι συζήτησαν με την Μέρκελ

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, ο Κυρ. Μητσοτάκης, εξέφρασε παράλληλα τη δεδομένη ανησυχία του για την κατάσταση στην Ελλάδα και εξέφρασε την πίστη του πως υπάρχει ανάγκη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας μια κυβέρνηση της οποίας οι μεταρρυθμίσεις θα είναι ιδιοκτησία της.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και γι’ αυτό έκανε και δήλωση κατά της δραχμής. Ακόμη στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης μεταναστευτικό και ελληνοτουρκικά με τη ΝΔ να επικρίνει την καθυστέρηση της Αθήνας και στην επανεισδοχή προσφύγων στην Τουρκία.

Το βασικό «αίτημα» του Κυρ. Μητσοτάκη προς την γερμανική κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει «δημοσιονομικό αέρα» και ξεκαθάρισε στην Καγκελάριο ότι η στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού άλλωστε έχει αναπτύξει τις θέσεις της στην καγκελάριο της Γερμανίας ήδη από πέρυσι τον Μάρτιο. Μάλιστα, κομματικές πηγές, υπενθυμίζουν ότι είναι πάγια θέση της ΝΔ ο σεβασμός των διεθνών συμφωνιών της χώρας, καθώς επίσης ότι «η ΝΔ στηρίζει ό,τι είναι προς όφελος της χώρας».

Σήμερα συνάντηση με Σόιμπλε

Τον Κυρ. Μητσοτάκη που σήμερα συναντά τον πανίσχυρο Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μια τεχνική συζήτηση, η οποία θα είναι δύσκολη, αλλά και ενδιαφέρουσα» κατά την ηγεσία της Ν.Δ., συνοδεύουν ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι συνεργάτες του, Γιάννης Σμυρλής, Θανάσης Μπακόλας και Στέλιος Πέτσας.

Το ενδιαφέρον στοιχείο που αποκόμισε η ηγεσία της Ν.Δ. είναι η κόπωση του γερμανικού κοινοβουλίου σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα, όπως διαπίστωσε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με περίπου 15 βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών στη γερμανική πρωτεύουσα.

Σε αυτό το κλίμα κομματικές πηγές έλεγαν ότι ίσως βρεθεί κάποια στιγμή η Ελλάδα να ζητά τέταρτο Μνημόνιο και να μην υπάρχει τέτοια δυνατότητα από τους δανειστές, καθώς η κατάσταση έχει δυσκολέψει αρκετά τα τελευταία δύο έτη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 26 Οκτ 2021 | 19:41

Μητσοτάκης με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας: Διεύρυνση συνεργασίας σε επενδύσεις, ενέργεια, τουρισμό και άμυνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρίγκιπας αλ Σαούντ επαναβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων

ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΑΝΤ 26 Οκτ 2021 | 19:21

Μητσοτάκης για Τουρκία: "Δεν υπάρχει γεωπολιτική απειλή - Έχουμε τις συμμαχίες μας, έχουμε χαράξει τις γραμμές μας "

Η συζήτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δημοσιογράφο John Defterios στο Future Investment Initiative.

ΣΤΟ FUTURE INVESTMENT INITIATIVE 26 Οκτ 2021 | 17:41

Live η συζήτηση Μητσοτάκη με τον γνωστό δημοσιογράφο Τζον Ντεφτέριος σε επενδυτικό φόρουμ στο Ριάντ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει σήμερα εκτάκτως από τη Σαουδική Αραβία.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 26 Οκτ 2021 | 15:13

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Σ. Αραβίας: Στο "τραπέζι" Ανατολική Μεσόγειος, ελληνογαλλική συμφωνία και τουρισμός

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 26 Οκτ 2021 | 07:38

Μητσοτάκης – Γεννηματά: Οι προσωπικές σχέσεις και ο αμοιβαίος σεβασμός - Δεν αντάλλαξαν ποτέ βαριές κουβέντες

Οι συζητήσεις για τα παιδιά τους, η μυστική τους συνάντηση για την προεδρική εκλογή, αλλά και οι πολιτικές του κόντρες, που ποτέ δεν ξέφυγαν από τα όρια.

MIDDLE EAST GREEN INITIATIVE 25 Οκτ 2021 | 22:06

Μητσοτάκης στη σύνοδο κορυφής του Ριάντ: Στοχεύουμε σε 25 δισ. ευρώ επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση

Στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής στο Ριάντ

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ MIDDLE EAST GREEN ΙNITIATIVE 25 Οκτ 2021 | 20:41

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Κέρι στο Ριάντ: Στο επίκεντρο η ενεργειακή συμφωνία με την Αίγυπτο

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη γεωπολιτική σημασία της συμφωνίας, καθώς το καλώδιο θα συνδέει την Βόρεια Αφρική με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 25 Οκτ 2021 | 15:32

Εθνικό πένθος την Τετάρτη για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κηδείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, κηρύσσεται εθνικό πένθος.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Οκτ 2021 | 13:55

Επιστρέφει εκτάκτως στην Αθήνα ο Μητσοτάκης: "Η Φώφη Γεννηματά έγινε σύμβολο θάρρους για όλους"

"Με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκα την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Την αποχαιρετώ με σεβασμό" αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 25 Οκτ 2021 | 13:18

Θάνατος Φώφης Γεννηματά: Συγκλονισμένος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα

Ο K. Μητσοτάκης αλλάζει το πρόγραμμά του και επιστρέφει εσπευσμένως στην Αθήνα λόφω του θανάτου της Φ. Γεννηματά. Η περιοδεία του στα Δωδεκάνησα ακυρώνεται.

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 25 Οκτ 2021 | 08:06

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία με ενεργειακή, οικονομική και αμυντική ατζέντα

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο με τον Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας

ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 24 Οκτ 2021 | 19:49

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία - Το πρόγραμμά του

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο με τον Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΤΡΑΣ 24 Οκτ 2021 | 16:25

Νίκος Δένδιας: Στο Λονδίνο τη Δευτέρα ο Ελληνας ΥΠΕΞ - Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα είναι ομιλητής στο ''Royal United Services Institute''