Τι συζήτησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες Μητσοτάκης-Τραμπ

Σημαντικά κέρδη και ικανοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Τι συζήτησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες Μητσοτάκης-Τραμπ

Η ικανοποίηση ήταν διάχυτη στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας και του πρωθυπουργού κατά την αποχώρηση τους από τον Λευκό Οίκο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνοντας στο «Blair House» όπου τον ανέμεναν οι δημοσιογράφοι δεν έκρυψε την επιτυχή εξέλιξη που είχε το τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ» ήταν τα πρώτα λόγια που είπε.

Ο πρωθυπουργός έθεσε όλο τα ζητήματα που αφορούν τα εθνικά μας θέματα τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και στην συνέχεια κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν. «Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική» είπε μπροστά στις κάμερες ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το ίδιο επανάλαβε και λίγα λεπτά αργότερα όταν αποχώρησαν οι δημοσιογράφοι από το οβάλ γραφείο ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. «Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Έθεσε την τουρκική προκλητικότητα σε παγκόσμιο δίκτυο

Όπως ήταν φυσικό η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Ντόναλντ Τράμπ μετά την δολοφονία Σουλεϊμανί και οι απειλές του Ιράν εναντίον των ΗΠΑ κέντρισαν το ενδιαφέρον των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Ο πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε το γεγονός αυτό και παίρνοντας τον λόγο έθεσε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων με αφορμή το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη. Με την κίνηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε σε παγκόσμιο δίκτυο να κάνει γνωστές τις ελληνικές θέσεις αλλά και μιλήσει για τον αποσταθεροποιητικό λόγο της Άγκυρας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Παρά τις ερωτήσεις που δέχθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να μην καταδίκασε τις προκλήσεις της Άγκυρας, ωστόσο απέφυγε να στηρίξει όπως έπραττε στο πρόσφατο παρελθόν, τον Ταγίπ Ερντογάν. «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» είπε ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με τους Έλληνες δημοσιογράφους. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι κοινός στόχος πρέπει να παραμείνει η διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση.

Στο επίκεντρο ενέργεια, επενδύσεις και εξοπλιστικά

Διθυραμβικά ήταν τα σχόλια του Ντόναλντ Τράμπ τόσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και στις κινήσεις που γίνονται στον τομέα της ενέργειας με αφορμή και τις υπογραφές για τον αγωγό East Med. «Είναι εκπληκτικές οι σχέσεις με την Ελλάδα» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και χαρακτήρισε τιμή του να υποδέχεται στον Λευκό Οίκο τον Έλληνα πρωθυπουργό και την σύζυγό του.

Ο πρωθυπουργός στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, τονίστηκε εκ νέου ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο και η υλοποίηση του αγωγού East Med σημειώνοντας πως αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Ρητή υπήρξε η διαβεβαίωση του Αμερικανού Προέδρου για τη συνεχιζόμενη στήριξή του στη στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τους δύο αυτούς εταίρους μας.

Ο Πρωθυπουργός ανέλυσε τις ενέργειες της κυβέρνησης για την βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, με την απλοποίηση των διαδικασιών επενδύσεων, έχοντας σαν πρότυπο την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τονίζοντας ότι ο τομέας της αμυντικής συνεργασίας είναι εξίσου σημαντικός για ΗΠΑ και Ελλάδα.

Μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους ανέφερε πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.

Συμφωνήθηκε, τέλος, η συνεργασία στον τομέα της Παιδείας θα πρέπει να ενισχυθεί και μέσω της ενδυνάμωσης του πλέγματος εκατέρωθεν υποτροφιών. Με αυτή τη στόχευση, το Υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει, σε συνεργασία και με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την προώθηση διμερών προγραμμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Μεταξύ αυτών και πρόγραμμα που στοχεύει στην διευκόλυνση της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΝΑ ΒΑΔΙΣΕΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ ΜΕ ΤΟΛΜΗ Ο Κ. ΚΑΜΙΝΗΣ» 03 Ιουλ 2020 | 16:30

Κόντρα στη Βουλή: Ο Μητσοτάκης κάλεσε τη Γεννηματά να μην γίνει... Τσίπρας

"Μερικές φορές κ. Γεννηματά από τις ίσιες αποστάσεις που θέλετε να κρατάτε κινδυνεύετε να σας ρουφήξει το πολιτικό κενό", τόνισε ο πρωθυπουργός.

«ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ» 03 Ιουλ 2020 | 15:49

Γερμανικός Τύπος: "Θερμό καλοκαίρι" στην ανατολική Μεσόγειο - Στο πλευρό Κύπρου και Ελλάδας η Γαλλία

Τις πληροφορίες γύρω από το θερμό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας-Τουρκίας συνοψίζει σε εκτενές της άρθρο η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο ΙΟΣ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΕΤΑΛΑΣΣΕΤΑΙ 03 Ιουλ 2020 | 11:15

Ανησυχία από νέα έρευνα: Πιθανώς πιο μολυσματική η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού από την αρχική

Μολύνει πιο εύκολα τα κύτταρα από αυτήν που είχε εμφανιστεί αρχικά στην Κίνα.

«ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ» 03 Ιουλ 2020 | 10:18

"Μένουμε ασφαλείς, απολαμβάνουμε Ελλάδα": Δείτε το νέο σποτ για τον ελληνικό τουρισμό [βίντεο]

Το video επικεντρώνεται στα συναισθήματα του ελληνικού καλοκαιριού αλλά και στις ομορφιές της χώρας μας.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 03 Ιουλ 2020 | 09:51
ΣΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 03 Ιουλ 2020 | 09:16

Ταξίδι στην Ελλάδα: Δείτε τα απίθανα μέρη που γυρίστηκε η ξένη παραγωγή [εικόνες]

Μια ταινία ύμνος στη χώρα μας με τα πιο ωραία μέρη και τους εμβληματικούς χώρους.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ 03 Ιουλ 2020 | 08:41

Μπήκαν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό - Μητσοτάκης: "Θα γίνει κυψέλη ανάπτυξης" [εικόνες]

Ο πρωθυπουργός παρίσταται στην τελετή έναρξης των πρόδρομων εργασιών.

ΝΕΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΡΕΚΟΡ 03 Ιουλ 2020 | 07:22
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ «ΤΑΣΕΙΣ» 02 Ιουλ 2020 | 18:19

MRB: Δημοφιλέστερος υπουργός ο Βασίλης Κικίλιας - Οι υπουργοί που ακολουθούν σε δημοφιλία

Προβάδισμα 18,2 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Η ΝΔ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΠΟΣΟΣΤΟ 40,1% 02 Ιουλ 2020 | 12:14

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα ΝΔ με 18,2% - Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης, λέει το 45,6%

Διαφορά 50% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης.

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 02 Ιουλ 2020 | 08:04

Απίστευτο: Ζευγάρι Αμερικανών και η ...ερωμένη τους περιμένουν παιδί

Εκφράζεται η ευχή να είναι σε θέση και η αναπληρωματική σύζυγος να θηλάσει το βρέφος της οικογένειας.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 02 Ιουλ 2020 | 07:53

ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ με πάνω από 50.000 νέα κρούσματα κορονοϊού και 700 νεκρούς σε 24 ώρες

Ο αριθμός των νέων θανάτων μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ανήλθε σε 706.