Τι θα ισχύσει με την ψήφο ομογενών και μεταναστών

Πιέσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να προσδιοριστεί η ψήφος των Ελλήνων ομογενών του εξωτερικού - Περίπου 250.000 οι Ελληνες υπήκοοι που ζουν στο εξωτερικό - Τέλος με την ψήφο των μεταναστών

ti-tha-isxusei-me-tin-psifo-omogenwn-kai-metanastwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Την δυνατότητα της ψήφου στους ομογενείς Ελληνες που έχουν την ελληνική ιθαγένεια και ζουν επί χρόνια στο εξωτερικό προκειμένου να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές ζητούν βουλευτές κυρίως του ΠΑΣΟΚ πιέζοντας την κυβέρνηση.

Οι Ελληνες ομογενείς του εξωτερικού έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν τις ευρωεκλογές αλλά δεν έχει καθοριστεί ακόμα το τεχνικό μέρος κάτω από το οποίο θα ενταχθούν στην εκλογική διαδικασία. Το σώμα των ομογενών Ελλήνων ψηφοφόρων αφορά 250.000 πολίτες οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ και για αυτόν τον λόγοι έχουν προξενήσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων βουλευτών των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πιέζουν στην κατεύθυνση να προσδιοριστούν τα τεχνικά θέματα που αφορούν την ψήφο των ομογενών (εκλογικά τμήματα σε κάθε κράτος κτλ) με τροπολογία που θα ενταχθεί στο νόμο για την θεσμοθέτηση του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές.

Οριστικά τέλος φαίνεται να μπαίνει για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στην ψήφο των μεταναστών αλλά και στην δυνατότητα εκλογής τους στα δημοτικά συμβούλια, αφού μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την διάταξη, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αναμένεται να την ψηφίσουν.

Η άποψη της πλειοψηφίας του ΣτΕ υποστηρίζει ότι δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι έχουν μόνο οι Ελληνες πολίτες και με αυτό το σκεπτικό χαρακτήρισε αντισυνταγματική την διάταξη του νόμου.

Χτες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης απέσυρε την σχετικά διάταξη προκειμένου να την φέρει να συζητηθεί με το σχέδιο νόμου του υπουργείου για τις ευρωεκλογές.

Φωτογραφία : Eurokinissi / Θανασης Καλλιαρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook