Τρία «ΟΧΙ» στον Τσίπρα από τους πολιτικούς αρχηγούς

Οχι στις προτάσεις Τσίπρα για αλλαγή εκλογικού νόμου είπε ο Κ.Μητσοτάκης στη συνάντηση τους στο Μαξίμου. Ιδια άρνηση από Κουτσούμπα και Φώφη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τρία «ΟΧΙ» στον Τσίπρα από τους πολιτικούς αρχηγούς

Δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία για ευόδωση των σχεδίων του περί αλλαγής του εκλογικού νόμου οι τρεις πρώτες συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με Κουτσούμπα, Φώφη Γεννηματά και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση των τριών πρώτων ραντεβού εξέπεμψε άλλο κλίμα με κυβερνητικές πηγές να λένε ότι «παρατηρούνται συγκλίσεις» και μόλις αποκρυσταλωθεί η πρόταση της κυβέρνησης «διαμορφώνεται ένα έδαφος ώστε να υπάρξουν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές».

Μητσοτάκης: Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν αλλάζουν εν κινήσει

« Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν αλλάζουν εν κινήσει και να υπηρετούν τις κομματικές επιταγές κάθε κυβέρνησης Η ΝΔ δεν μπαίνει σε συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου παρά μόνο σε δυο πτυχές: εκλογή των ομογενών και σπάσιμο των περιφερειών» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν συζητάμε τίποτα άλλο η χώρα έχει ανάγκη σταθερές κυβερνήσεις» σημείωσε.

«Η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις και ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος την υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο αρχηγός της αξιωαμτικής αντιπολίτευσης και επισήμανε ότι δεν άκουσε από τον κ. Τσίπρα μια τεκμηριωμένη και συγκεκριμένη πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο

Σε ότι αφορά στην συνταγματική αναθεώρηση εκτίμησε πως αυτή η Βουλή να προτείνει αρκετά ευρεία αναθεώρηση ώστε η επόμενη με απλή πλειοψηφία να καθορίσει το περιεχόμενο της.

Τις θέσεις αυτές είχε προαναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες με τον πρωθυπουργό.

Τρία «ΟΧΙ» στον Τσίπρα από τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο διάλογος και τα καρφιά

«Με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετέχω στη συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου. Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η λειτουργία του Κοινοβουλίου, και έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου», είπε από τη πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια συζήτηση και στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές. Καλό να καταγράφονται και να αναζητούνται συναινέσεις. Είναι ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια. Σε κάποια από αυτά είναι ώριμες οι συνθήκες. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά και σε άλλα θέματα μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις, όπως για την συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Σε άλλα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για τον εκλογικό νόμο, καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση σε πλαίσιο που δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε ε δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο το 1936 ο Αλέξης Παπαναστασίου εισηγείτο σε υποεπιτροπή της Βουλής την αναθεώρηση του Συντάγματος και την καθιέρωση πάγιου εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένου.

«Τα ίδια συζητάμε και σήμερα», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Στην πρώτη μας συζήτηση είχα θίξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία, γιατί δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα με νηφαλιότητα. Για εμάς πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση», είπε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι ενδιαφέρον αυτό που λες», του απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έσπασε τον πάγο αναφερόμενος πρώτα στην Ντόρα

Φώφη: Η συζήτηση απαιτεί ανοιχτά χαρτιά

Τρια τέταρτα διήρκησε η συνάντηση Τσίπρα - Γεννηματά στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να παραθέτει τους πέντε βασικούς άξονες της πρότασης για τον εκλογικό νόμο αλλά χωρίς λεπτομέρειες δηλ κατάργηση μπόνους, σπάσιμο περιφερειών, όριο 3% ψήφος στα 17 και ψήφος ομογενών.

Η συζήτηση από πλευράς πρωθυπουργού δεν μπήκε σε λεπτομέρειες και η Φώφη Γεννηματά του απάντησε ότι περιμένει αναλυτικά τις προτάσεις της κυβέρνησης και για τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βρίσκεται κοντά με τις απόψεις Κουρουμπλή για τον εκλογικό νόμο καθώς και οι δύο κάνουν λόγο για μπόνους 20-30 εδρών μετά από το 40% και όριο εισόδου το 3% με σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.

Τι είπε η Φώφη βγαίνοντας από το Μαξίμου

«Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θα έλεγα ότι η συζήτησή μας ήταν περισσότερο διερευνητική. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο. Η συζήτηση για τα θέματα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις. Έτσι λοιπόν, αν και όταν, η Κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, τότε θα τοποθετηθούμε.

Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, προβλήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει».

Κουτσούμπας σε Τσίπρα: άλλα έλεγες

Αρνητική με το καλημέρα ήταν η απάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα (ΚΚΕ) στον Αλέξη Τσίπρα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση.

«Όταν ο λαός στενάζει στα γκισέ τις εφορίας, τα προβλήματα είναι μεγάλα, για αυτά θα έπρεπε να συζητάμε και δευτερευόντως για εκλογικούς νόμους και τα υπόλοιπα», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ στον πρωθυπουργό στη συζήτηση που είχαν μπροστά στις κάμερες εντός του Μεγάρου Μαξίμου.

«Και για αυτά θα συζητήσουμε, ότι θέλεις θα συζητήσουμε», ήταν η απάντηση του Αλ. Τσίπρα. «Υπάρχει μια συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και πολλά χρόνια για το εκλογικό σύστημα και το Σύνταγμα. Απαιτείται διάλογος χωρίς αιφνιδιασμούς και συναινέσεις όπου μπορούν να υπάρξουν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει βάση για συναίνεση, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται τέτοιο φως στον ορίζοντα», ήταν η απάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ.

«Θα το προσπαθήσουμε και θα δούμε», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης πηγές του Μαξίμου έλεγαν ότι ο γγ του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του μπόνους για το πρώτο κόμμα και του πλαφόν εισόδου και υπέρ της ψήφου στα 17.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ απαντά ότι οι θέσεις του υπέρ της απλής αναλογικής είναι γνωστές αλλά προέχει να καταθέσει τη θέση του ο κ. Τσίπρας ώστε να υπάρχει μια βάση συζήτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας ξεκαθάρισε στον κ. Τσίπρα ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή για το ΚΚΕ η κατάργηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή, δηλαδή το περίφημο 3%. Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΚΚΕ, στις τελευταίες εκλογές το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής αντιστοιχούσε στο 19% και για αυτόν τον λόγο, πέρα από το μπόνους ζητούν κατάργηση 3%.

Στη συζήτησή τους οι δύο άνδρες δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες αναφορικά με θέματα όπως το σπάσιμο των περιφερειών ή η ψήφος των ομογενών, με τον ΓΓ του ΚΚΕ να ζητά από τον πρωθυπουργό να του φέρει συγκεκριμένη πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μάλιστα και ένας χαρακτηριστικός διάλογος ανάμεσα στους δύο αρχηγούς. Ο κ. Κουτσούμπας φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα ότι φαίνεται πως ανοίγει θέμα με τα εργασιακά και τον ρώτησε τι σκοπεύει να κάνει για αυτό. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται να απάντησε πως δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις για να λάβει την απάντηση από τον ΓΓ του ΚΚΕ ότι έτσι έλεγε και για άλλα πράγματα αλλά τελικώς κατέληξε να τα εφαρμόσει όλα.

Τρία «ΟΧΙ» στον Τσίπρα από τους πολιτικούς αρχηγούς - εικόνα 2

Μαξίμου: Παρατηρούνται συγκλίσεις

Με την ολοκλήρωση των ραντεβού της Πέμπτης κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι συνομιλίες που γίνονται μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών είναι ειλικρινείς και πως παρά τις διαφωνίες, που έχουν εκφραστεί από τις συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ), ως προς παραμέτρους της απλής αναλογικής, παρατηρούνται και συγκλίσεις.

Πάνω σε αυτή τη βάση και από τη στιγμή που θα αποκρυσταλλωθεί και θα παρουσιαστεί η πρόταση της κυβέρνησης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διαμορφώνεται ένα έδαφος ώστε να υπάρξουν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Οι συγκλίσεις που έχουν παρατηρηθεί ήδη αφορούν ιδιαίτερα το θέμα της κατάργησης ή μιας σημαντικής μείωσης του μπόνους εδρών και τη θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου από τα 17.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΜΑΝΜΠΟΥΡ 06 Δεκ 2021 | 20:08

Μητσοτάκης στο CNN: "Δεν είχαμε άλλη επιλογή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό" [Βίντεο]

"Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, δεν μου αρέσει η υποχρεωτικότητα από θέση αρχής, αλλά ήταν το ύστατο μέτρο", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN - "Καρφιά" για ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΕΕ για πανδημία και μεταναστευτικό

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN ΤΟ ΒΡΑΔΥ 06 Δεκ 2021 | 11:06

Σύσκεψη στο Μαξίμου με Μητσοτάκη: Ψηφιοποιούνται διπλώματα οδήγησης και άδειες κυκλοφορίας

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ψηφιοποίηση των διπλωμάτων οδήγησης κα των αδειών κυκλοφορίας.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 06 Δεκ 2021 | 10:13

Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν: Τι θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες στο Σότσι

Η ατζέντα των συζητήσεων των δύο ηγετών περιλαμβάνει, μια σειρά από ζωτικής σημασίας διμερή, διεθνή και περιφερειακά θέματα.

ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ 06 Δεκ 2021 | 06:24

Πώς διαβάζουν στο Μαξίμου τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ - Βλέπουν μάχη με ΣΥΡΙΖΑ για την Κεντροαριστερά

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει θέση στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο χαρακτηρίζει θετική την προσέλευση των πολιτων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ 04 Δεκ 2021 | 15:07

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Πάπα Φραγκίσκο: Τι συζήτησαν

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο.

03 Δεκ 2021 | 19:32

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι: Πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 03 Δεκ 2021 | 15:09

Συνάντηση Μητσοτάκη με ΕΣΑμεΑ: Ανακοινώθηκε συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα άτομα με αναπηρία

"Αποδέχομαι την πρόσκλησή σας, εντός του πρώτου εξαμήνου το 2022, να κάνουμε μία συζήτηση στη Βουλή", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 03 Δεκ 2021 | 13:30

Μητσοτάκης για επένδυση Amazon: Η χώρα γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας

"Η χώρα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται πραγματικά κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επένδυση της Amazon Web Services.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 03 Δεκ 2021 | 11:04

Podcast Μητσοτάκη: Η συζήτησή του με την Άδα Σταματάτου, μητέρα του αυτιστικού Γιάννη

Στο πρώτο podcast ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά την Άδα Σταματάτου, μια γυναίκα που μοιράζεται με θάρρος τις καθημερινές ιστορίες από τη ζωή της με τον ενήλικα αυτιστικό γιο της.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 03 Δεκ 2021 | 07:22

Εμβολιασμοί: "Κλειδώνει" η τρίτη δόση στο 4μηνο - Τι θα κρίνει την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε ποιους

Κορυφαίοι υπουργοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για άλλες ηλικιακές ομάδες ή επαγγελματικές κατηγορίες.

ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ 2022 02 Δεκ 2021 | 22:26

Η Amazon έρχεται στην Ελλάδα με μεγάλη επένδυση - Συνάντηση Μητσοτάκη με στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού

Η Amazon, η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα cloud στον κόσμο, περιλαμβάνει την Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεών της.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 02 Δεκ 2021 | 20:43

Τσίπρας από Κοζάνη: Μόνο στην Ελλάδα 150 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ - Αποκλειστική ευθύνη του Μητσοτάκη

Για διπλή πανδημία στη χώρα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας: Αυτή του κορονοϊού και αυτή της ακρίβειας.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 02 Δεκ 2021 | 18:19

Μητσοτάκης - Κεραμέως παρουσίασαν τα 166 νέα Προγράμματα Σπουδών:Τι αλλάζει σε όλες τις σχολικές βαθμίδες

Τα νέα προγράμματα αφορούν όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο - Άρχισε η πιλοτική εφαρμογή σε πρότυπα και πειραματικά σχολεία