
Τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του Κέντρου, αναλύει σε άρθρο της στην Καθημερινή της Κυριακής, η πρώην Ελληνίδα επίτροπος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου. Η ανάλυση έχει ενδιαφέρον και γιατί εξηγεί το πώς αντιδρούν στο εκλογικό διακύβευμα οι ψηφοφόροι και τα στελέχη του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού ρεύματος του ΠΑΣΟΚ- που σήμερα ονομάζουμε γενικώς "κεντροαριστερούς"- αλλά και γιατί μέσα από τις γραμμές, μπορεί κανείς να αντιληφθεί και τι θα ψηφίσει η ίδια η Αννα Διαμαντοπούλου. Αλλά και τι προτείνει για τον ρόλο και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Η άποψή της συνοψίζεται στα όσα γράφει, για το πώς παρουσιάζεται το δίλλημα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ:
"Η κυβέρνηση έχει πληγώσει και απογοητεύσει σημαντικό τμήμα των κεντρώων ψηφοφόρων με την τελευταία κρίση θεσμών αλλά και αναξιοκρατία. Το μείζον όμως πρόβλημα είναι το ότι η πολιτική ελλειμματικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζεται ως ένα τεράστιο κενό στην εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα."
Ποια είναι τα κριτήρια της ψήφου των κεντρώων
Το πρώτο κριτήριο που βάζει για το πώς θα ψηφίσουν οι κεντρώοι, είναι το εθνικό ζήτημα. Όπως σημειώνει η κ. Διαμαντοπούλου, καθώς "οι απειλές κλιμακώνονται καθημερινά και η γείτων χώρα προσπαθεί με επιθετικό τρόπο να ισορροπήσει μεταξύ Δύσης και Ανατολής, η εσωτερική πολιτική πρέπει να λειτουργεί πρωτίστως ώστε να εξυπηρετεί την εθνική ασφάλεια". Και αφήνει το πρώτο καρφί για τον ΣΥΡΙΖΑ:
"Η ακραία πόλωση, η αποχώρηση από το Κοινοβούλιο ως ακραία αντικοινοβουλευτική στάση κινδυνεύουν για ακόμα μία φορά στην ιστορία μας να γίνουν οι αιτίες οικονομικού και πολιτικού εκτροχιασμού σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον μεγάλων κινδύνων."
Το δεύτερο κριτήριο αφορά, όπως γράφει η Αννα Διαμαντοπούλου, την "ανάπτυξη, την παραγωγή εθνικού πλούτου, τη δίκαιη αναδιανομή του."
Και αφού κάνει κριτική στην κυβέρνηση για την "εξαιρετικά γενναιόδωρη έως σπάταλη οριζόντια πολιτική επιδομάτων", ρίχνει το δεύτερο καρφί για τον ΣΥΡΙΖΑ. "Η στάση της αντιπολίτευσης είναι "δώσε και άλλα". Ενώ στις επιλογές που αφορούν τον 21ο αιώνα, δηλαδή τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κλιματική αλλαγή, η στάση της είναι αντιφατική, από τις ανεμογεννήτριες και τον λιγνίτη μέχρι τις ηλεκτρονικές εκλογές και τα ψηφιακά εργαλεία", σημειώνει.
Το τρίτο κριτήριο αφορά την "πολιτική σταθερότητα", σημειώνει η πρώην υπουργός. Και αφού τονίζει το πώς η ακυβερνησία μπορεί να οδηγήσει σε "εξασθένηση της οικονομίας", σε "εσωτερική αναρχία και εξωτερική απαξίωση", ρίχνει το 3ο καρφί για τον ΣΥΡΙΖΑ.
"Απέναντι σε μια εθνικά, οικονομικά και δημοκρατικά ελλειμματική και δημοκρατικά αφερέγγυα αξιωματική αντιπολίτευση, θα ήταν ευκαιρία για το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, να αναδείξει την εθνική του ταυτότητα, να μιλήσει για την ανάπτυξη με τελείως νέα γλώσσα, να ταυτισθεί με τις προτεραιότητες της νέας εποχής και κυρίως να εγγυηθεί τη διακυβέρνηση της χώρας."
Μήπως εισηγείται μια κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr