Τι θα ζητήσει ο Σαμαράς από τη Μέρκελ

Τη βοήθεια της Καγκελαρίου για να πάρει παράταση το πρέσινγκ της τρόικας θα ζητήσει ο πρωθυπουργός. Θα ρίξει το «χαρτί» της ενδεχόμενης πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα

ti-tha-zitisei-o-samaras-apo-ti-merkel
|
SHARE THIS
0
SHARES

Χείρα πολιτικής βοηθείας στη δικομματική κυβέρνηση από την Άνγκελα Μέρκελ αναμένει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που συναντάται την προσεχή Τρίτη στο Βερολίνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν επιστρέψει με άγριες διαθέσεις στην Αθήνα η τρόικα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται - σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr- να ζητήσει τη συνδρομή της Μέρκελ προκειμένου να μην επιμείνουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών στις παράλογες απαιτήσεις τους για τις ομαδικές απολύσεις και για αλλαγές επί τα χείρω σε εργασιακό και ασφαλιστικό.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή της Μέρκελ για να μην επιμείνει η τρόικα στις απαιτήσεις για ομαδικές απολύσεις και για αλλαγές επί τα χείρω σε εργασιακό και ασφαλιστικό


Ουσιαστικά η δικομματική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνήσει ο Πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρό της και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, θέλει να δοθεί παράταση πολιτικής ζωής και να μετατεθούν όλα τα επίμαχα θέματα για την περίοδο μετά την προεδρική εκλογή.
 
Και οι δυο θεωρούν ότι είναι μονόδρομος -εάν επιθυμούν και οι πιστωτές να μην υπάρξει πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία- να υποστηριχθεί η κυβέρνηση με τις εξής κινήσεις: πρώτον με την μετάθεση όλων των δύσκολων ζητημάτων τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, δηλαδή προς το Μάρτιο, αφού θα έχει λήξει –αν έχει ολοκληρωθεί ομαλά και δεν προκηρυχθούν εκλογές- η προεδρική εκλογή και δεύτερον με την περιγραφή έως το τέλος του έτους της λύσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
 
Η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες θα επιχειρήσει να επιτύχει έναν εξορθολογισμό της διαπραγμάτευσης προκειμένου να αποφευχθεί η εμπλοκή με την τρόικα και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί τόσο ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει με την Μέρκελ, όσο και ο Ευ. Βενιζέλος που θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που θα επισκεφθεί ιδιωτικά την Αθήνα.
 
Η ελληνική πλευρά σύμφωνα με τη γραμμή που είχαν χαράξει οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, αναζητά μια πολιτική προσέγγιση στη διαπραγμάτευση, αφού όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό και τη δυναμική που αποκτά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να υποκύψει στις... διαθέσεις της τρόικας.
 
Εν μέσω της προσπάθειας του Πρωθυπουργού να αποδυναμωθεί ο Αλ. Τσίπρας, στον οποίο θα υπάρξουν πολλαπλές πολιτικές επιθέσεις το επόμενο διάστημα, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν την πολιτική δήλωση στήριξης της Μέρκελ για την ελληνική κυβέρνηση και άρα την αναγνώριση των προσπαθειών της.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντ. Σαμαράς θα επιδιώξει να εξασφαλίσει από την Καγκελάριο ότι ο δικομματικός συνασπισμός δεν θα πιεστεί περαιτέρω και θα θέσει το πολιτικό ζήτημα που υπάρχει στη χώρα και το ενδεχόμενο η ριζοσπαστική αριστερά να ανέβει στην εξουσία, κάτι που δεν αρέσει στην Καγκελαρία.

Ο Α. Σαμαράς θα θέσει το πολιτικό ζήτημα που υπάρχει στη χώρα και το ενδεχόμενο η ριζοσπαστική αριστερά να ανέβει στην εξουσία

«Θα ήταν ασφαλώς καταστροφή για τη χώρα να γυρίσει και πάλι στο 2009. Όμως χωρίς γενναία βοήθεια -εδώ και τώρα -από τους εταίρους της δεν μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον» λένε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. 
Για τη γερμανική πλευρά, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί αλλά θεωρούν ότι η δικομματική κυβέρνηση βρίσκεται στον σωστό δρόμο. «Η κυβέρνηση του Σαμαρά προχωρεί σε έναν πολύ δύσκολο δρόμο, ο οποίος όμως φέρνει αποτελέσματα» τονίζουν. Όμως αν και αναγνωρίζουν την καλή προσπάθεια στα δημοσιονομικά, θεωρούν ότι η κυβέρνηση χωλαίνει στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων.
Η ελληνική πλευρά περιμένει από την καγκελάριο, η οποία δεν θα αποστεί από τη θέση της για επιμονή στις μεταρρυθμίσεις και για δημοσιονομική πειθαρχία, ένα μήνυμα ενίσχυσης των ελληνικών προσπαθειών, αλλά και στήριξης της δικομματικής κυβέρνησης.
Ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει με την Καγκελάριο τα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και θα εξετάσουν την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Επί του κρίσιμου ζητήματος για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Αντ. Σαμαράς θα επιμείνει ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους και θα προτάξει τη συμφωνία του Eurogroup του 2012. Εκείνο που ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση είναι να γίνει άμεσα, με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν - προφανώς - και τις ιδιαιτερότητες όλων των δανειστών. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα επιθυμεί να περιγραφεί η λύση στο θέμα του χρέους έως τα Χριστούγεννα για να μπορέσει να την χρησιμοποιήσει ως πολιτικό όπλο πρώτα για την προεδρική εκλογή και εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ένα βασικό προεκλογικό επιχείρημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook