Τι χωρίζει τώρα κυβέρνηση και δανειστές για τη συμφωνία

Η μάχη του Μαξίμου να αποφύγει τον προσδιορισμό των αυτόματων περικοπών. Κλυδωνισμοί στην κυβερνητική πλειοψηφία με υποσχετική για ανασχηματισμό και χρέος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τι χωρίζει τώρα κυβέρνηση και δανειστές για τη συμφωνία

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το πακέτο των 3,6 δις. Ευρώ πρόσθετων μέτρων. Κυβέρνηση και δανειστές τεντώνουν το σκοινί των διαπραγματεύσεων, καθώς από την θεσμοθέτηση ή μη των μέτρων του …προληπτικού μνημονίου εξαρτάται πλέον το μέλλον της πρώτης αξιολόγησης αλλά και της κυβερνητικής συνοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι την προληπτική θεσμοθέτηση μέτρων επικαλούμενη το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας. Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ απαιτεί την νομοθετική κατοχύρωση των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ τα οποία μπορούν να προέλθουν μόνο από περικοπές μισθών και συντάξεων. Στο πλευρό το ΔΝΤ βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που επιθυμούν την παρουσία του Ταμείου στο πρόγραμμα και προσπαθούν να κρατήσουν τις ισορροπίες μεταξύ των απαιτήσεων του ΔΝΤ και της άρνησης της Αθήνας να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και δανειστές φαίνεται να συγκλίνουν στην θεσμοθέτηση του «μηχανισμού αυτόματων σταθεροποιητών» ακολουθώντας το μοντέλο που έχει αξιοποιηθεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε. (μεταξύ των οποίων στην Γερμανία και στην Ιταλία) και αφορά τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Το μοντέλο των αυτόματων σταθεροποιητών περιλαμβάνει νομικές διατάξεις που προβλέπουν ότι εάν η χώρα μέχρι τα τέλη του έτους δεν έχει πετύχει συγκεκριμένους στόχους (π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016) τότε αυτόματα θα γίνονται αυτόματες περικοπές από συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού που θα τίθενται σε εφαρμογή από τον Μάιο του επόμενου έτους.

Η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών αφορά τον προσδιορισμό των κωδικών από τους οποίους θα γίνονται οι περικοπές καθώς το Μαξίμου δεν επιθυμεί να περιγραφούν εκ των προτέρων οι λογαριασμοί που αφορούν τους μισθούς και τις συντάξεις ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν άλλα κονδύλια από τα οποία μπορούν να γίνουν εξοικονομήσεις καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει φτάσει στα όρια της.

Κλυδωνισμοί στην κυβερνητική πλειοψηφία

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αποφύγει την ποσοτικοποίηση των μέτρων επικαλούμενο το συνταγματικό πλαίσιο της χώρας που δεν προβλέπει νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. Όπως στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εμφάνιση διατάξεων στο μεσοπρόθεσμο που θα περιγράφουν την ανάληψη μέτρων ύψους 3 δις. ευρώ το 2018 που θα προέρχονται κυρίως από μισθούς και συντάξεις, θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις όλα τα σενάρια, ακόμα και των εκλογών, παραμένουν ανοιχτά», σημειώνουν κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

«Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα είναι μόνο η ομάδα των 53 αλλά η πλειοψηφία της ΚΟ που δεν θα ψηφίσει τις διατάξεις», αναφέρει στο TheTOC.gr κυβερνητική πηγή. Για τον λόγο αυτό το Μαξίμου έχει προκρίνει την ψήφιση του μηχανισμού επανόρθωσης ή σταθεροποίησης, χωρίς περιγραφή μέτρων, ο οποίος όμως προβλέπεται από το Μνημόνιο που ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή. Η Αθήνα ευελπιστεί ότι θα έχει στο πλευρό της τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε αυτήν την σύγκρουση προκειμένου να αποφύγει την προληπτική νομοθέτηση.

«Εάν τελικά πιεστεί η κυβέρνηση να ποσοτικοποιήσει τα μέτρα των 3,6 δις. ευρώ τότε θα καθυστερήσει η αξιολόγηση και το Μαξίμου θα ξαναζήσει το φάντασμα της περυσινής διαπραγμάτευσης. Παράλληλα το Μαξίμου θα έχει να αντιμετωπίσει την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις όλα τα σενάρια, ακόμα και των εκλογών, παραμένουν ανοιχτά», σημειώνουν κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στο TheTOC.gr.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση το αργότερο την Μ. Τρίτη το βράδυ και πως θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup την Μ. Πέμπτη όπου θα υπάρξει δήλωση για την διευθέτηση του χρέους. Όμως από την πλευρά των δανειστών- για μία ακόμη φορά – παρουσιάζεται μία άλλη εικόνα αφού ο Β. Σόιμπλε σε νεότερες δηλώσεις του αναφέρει ότι είναι αμφίβολη η σύγκλιση του Eurogroup την Μ. Πέμπτη.

Τα σενάρια για παραίτηση Τσακαλώτου και ο ανασχηματισμός

Εντωμεταξύ στο εξωτερικό και κυρίως στον Γερμανικό τύπο διακινούνται σενάρια για πιθανή παραίτηση Τσακαλώτου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα σενάρια έχουν την βάση τους στις συζητήσεις που είχε ο Ευ. Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον με στελέχη του ΔΝΤ κατά τις οποίες απείλησε με παραίτηση δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να εισηγηθεί στην βουλή την ψήφιση των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσακαλώτος έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του και το Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικά στελέχη, για να διασκεδάσουν τα σενάρια παραίτησης Τσακαλώτου ανέφεραν ότι «όχι μόνο δεν πρόκειται να παραιτηθεί αλλά στο τέλος της τετραετίας θα είναι ο πιο επιτυχημένος υπουργός Οικονομικών που θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής του κόμματος ως υποψήφιος πρωθυπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει το πόστο του υπουργού Πολιτισμού». Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών φαίνεται ότι «κλείνει» το θέμα του αφορολόγητου με μείωση από τα 9.100 στα 8.900 ευρώ και προσαυξήσεις 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Σε κάθε περίπτωση η προοπτική του ανασχηματισμού μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης λειτουργεί αποτρεπτικά για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σκέφτονται μα αντιδράσουν στην ψήφιση των μέτρων ύψους 9 δις. ευρώ. Ακόμα και στελέχη των 53 που συμμετέχουν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καλοβλέπουν την προοπτική υπουργοποίησης τους μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Προσωπικό «μασάζ»

Με στόχο να …μαζέψει τις αντιδράσεις, ο Αλέξης Τσίπρας μετά το Πάσχα (εάν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση) θα δει προσωπικά όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν πραγματοποιηθεί η ΚΟ που θα «κλειδώσει» την συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου ετοιμάζεται για σαρωτικό ανασχηματισμό στα μέσα του Μαΐου, μετά την ψήφιση των μέτρων, που θα φέρει ανακατατάξεις τόσο στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στον χώρο της Κεντροαριστεράς αφού ο Πρωθυπουργός σκέφτεται σοβαρά να εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως τη Μ. Ξενογιαννακοπούλου, τον Φ. Κουβέλη ενώ έχει πέσει στο τραπέζι και το όνομα του Ν. Χριστοδουλάκη.

Πέραν της…υποσχετικής που έχει δώσει το Μαξίμου για την υπουργοποίηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό, ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να απευθύνει πρόσκληση κυβερνητικής συνεργασίας στην Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο Ποτάμι ζητώντας από τους επικεφαλής να προτείνουν προσωπικότητες για να συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 15 Οκτ 2021 | 13:48

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για κυβέρνηση "Φανάρι" πριν τα Χριστούγεννα

Κοντά στη συμμαχία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 14 Οκτ 2021 | 20:39

Κακοκαιρία Μπάλλος: Εισήγηση Στυλιανίδη για απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα στην Αττική και κλείσιμο του Κηφισού

Εισηγήσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα στην Αττική και κλείσιμο του Κηφισού

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 11 Οκτ 2021 | 17:07

Σταϊκούρας: Επεκτείνεται για 3 μήνες η επιδότηση δανείων "ΓΕΦΥΡΑ 1"

Η κυβέρνηση ενισχύει το πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών-επιχειρήσεων δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

"ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΠΩΣ ΚΟΥΡΤΣ" 11 Οκτ 2021 | 14:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής θα αποτελέσει ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ-ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ 11 Οκτ 2021 | 11:32

Γώγος: Το ρίσκο είναι στη διασκέδαση, όχι στην εστίαση - Υπάρχει επιδημιολογική κάμψη εκτός της Βόρειας Ελλάδας

"Στη διασκέδαση είναι μεγαλύτερο το ρίσκο, ενώ στην εστίαση είναι πιο εύκολα τα πράγματα", σημείωσε ο κ. Γώγος.

ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ 11 Οκτ 2021 | 08:52

Οι γιατροί προειδοποιούν: Η γρίπη θα επανέλθει δριμύτερη λόγω χαλάρωσης των μέτρων για τον κορονοϊό

Εκτός από τη γρίπη, τα μέτρα κατά του κορονοϊού έχουν "καταπιέσει" και άλλες βακτηριακές λοιμώξεις, όπως αυτές που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ 08 Οκτ 2021 | 18:00

Κορονοϊός: Κανονικότητα από αύριο για τους εμβολιασμένους - Χωρίς περιορισμούς διασκέδαση και εστίαση

Πλήρης ελευθερία για τους θαμώνες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες - Με μουσική, ακόμα και όρθιοι - Τι θα ισχύει για σινεμά και θέατρα

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ 08 Οκτ 2021 | 11:33

Πληρότητα 100% σε εστίαση, κινηματογράφους και θέατρα από το Σάββατο - Μέσα στην ημέρα η ΚΥΑ

Από το Σάββατο ξεκινάει η επιστροφή στην κανονικότητα για τους πολίτες που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

ΣΤΙΣ 11:00 ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 08 Οκτ 2021 | 07:36

Μέτρα - ασπίδα για θέρμανση και ρεύμα: Ποιοι θα λάβουν ενίσχυση από 200 έως 1000 ευρώ - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Διπλασιασμός του κονδυλίου για την επιδότηση του ρεύματος στα 300 εκατ. ευρώ και διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ανακοινώνονται στις 11:00.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ 07 Οκτ 2021 | 23:27

Σενάρια για έκτακτο μέρισμα τα Χριστούγεννα - Ποιες κατηγορίες θα το λάβουν

Σκέψεις στην κυβέρνηση να διευρυνθούν οι κατηγορίες φετινών δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο θα δοθεί διπλό, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ 07 Οκτ 2021 | 09:42

Παραδοχή κυβερνητικού εκπροσώπου για την πανδημία: Τα μηνύματα που δίναμε ήταν ενίοτε αντιφατικά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε ότι η ανακοίνωση των μέτρων δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με τον κορονοϊό.