Τι χωρίζει τώρα κυβέρνηση και δανειστές για τη συμφωνία

Η μάχη του Μαξίμου να αποφύγει τον προσδιορισμό των αυτόματων περικοπών. Κλυδωνισμοί στην κυβερνητική πλειοψηφία με υποσχετική για ανασχηματισμό και χρέος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τι χωρίζει τώρα κυβέρνηση και δανειστές για τη συμφωνία

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το πακέτο των 3,6 δις. Ευρώ πρόσθετων μέτρων. Κυβέρνηση και δανειστές τεντώνουν το σκοινί των διαπραγματεύσεων, καθώς από την θεσμοθέτηση ή μη των μέτρων του …προληπτικού μνημονίου εξαρτάται πλέον το μέλλον της πρώτης αξιολόγησης αλλά και της κυβερνητικής συνοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι την προληπτική θεσμοθέτηση μέτρων επικαλούμενη το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας. Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ απαιτεί την νομοθετική κατοχύρωση των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ τα οποία μπορούν να προέλθουν μόνο από περικοπές μισθών και συντάξεων. Στο πλευρό το ΔΝΤ βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που επιθυμούν την παρουσία του Ταμείου στο πρόγραμμα και προσπαθούν να κρατήσουν τις ισορροπίες μεταξύ των απαιτήσεων του ΔΝΤ και της άρνησης της Αθήνας να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και δανειστές φαίνεται να συγκλίνουν στην θεσμοθέτηση του «μηχανισμού αυτόματων σταθεροποιητών» ακολουθώντας το μοντέλο που έχει αξιοποιηθεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε. (μεταξύ των οποίων στην Γερμανία και στην Ιταλία) και αφορά τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Το μοντέλο των αυτόματων σταθεροποιητών περιλαμβάνει νομικές διατάξεις που προβλέπουν ότι εάν η χώρα μέχρι τα τέλη του έτους δεν έχει πετύχει συγκεκριμένους στόχους (π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016) τότε αυτόματα θα γίνονται αυτόματες περικοπές από συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού που θα τίθενται σε εφαρμογή από τον Μάιο του επόμενου έτους.

Η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών αφορά τον προσδιορισμό των κωδικών από τους οποίους θα γίνονται οι περικοπές καθώς το Μαξίμου δεν επιθυμεί να περιγραφούν εκ των προτέρων οι λογαριασμοί που αφορούν τους μισθούς και τις συντάξεις ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν άλλα κονδύλια από τα οποία μπορούν να γίνουν εξοικονομήσεις καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει φτάσει στα όρια της.

Κλυδωνισμοί στην κυβερνητική πλειοψηφία

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αποφύγει την ποσοτικοποίηση των μέτρων επικαλούμενο το συνταγματικό πλαίσιο της χώρας που δεν προβλέπει νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. Όπως στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εμφάνιση διατάξεων στο μεσοπρόθεσμο που θα περιγράφουν την ανάληψη μέτρων ύψους 3 δις. ευρώ το 2018 που θα προέρχονται κυρίως από μισθούς και συντάξεις, θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις όλα τα σενάρια, ακόμα και των εκλογών, παραμένουν ανοιχτά», σημειώνουν κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

«Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα είναι μόνο η ομάδα των 53 αλλά η πλειοψηφία της ΚΟ που δεν θα ψηφίσει τις διατάξεις», αναφέρει στο TheTOC.gr κυβερνητική πηγή. Για τον λόγο αυτό το Μαξίμου έχει προκρίνει την ψήφιση του μηχανισμού επανόρθωσης ή σταθεροποίησης, χωρίς περιγραφή μέτρων, ο οποίος όμως προβλέπεται από το Μνημόνιο που ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή. Η Αθήνα ευελπιστεί ότι θα έχει στο πλευρό της τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε αυτήν την σύγκρουση προκειμένου να αποφύγει την προληπτική νομοθέτηση.

«Εάν τελικά πιεστεί η κυβέρνηση να ποσοτικοποιήσει τα μέτρα των 3,6 δις. ευρώ τότε θα καθυστερήσει η αξιολόγηση και το Μαξίμου θα ξαναζήσει το φάντασμα της περυσινής διαπραγμάτευσης. Παράλληλα το Μαξίμου θα έχει να αντιμετωπίσει την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις όλα τα σενάρια, ακόμα και των εκλογών, παραμένουν ανοιχτά», σημειώνουν κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στο TheTOC.gr.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση το αργότερο την Μ. Τρίτη το βράδυ και πως θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup την Μ. Πέμπτη όπου θα υπάρξει δήλωση για την διευθέτηση του χρέους. Όμως από την πλευρά των δανειστών- για μία ακόμη φορά – παρουσιάζεται μία άλλη εικόνα αφού ο Β. Σόιμπλε σε νεότερες δηλώσεις του αναφέρει ότι είναι αμφίβολη η σύγκλιση του Eurogroup την Μ. Πέμπτη.

Τα σενάρια για παραίτηση Τσακαλώτου και ο ανασχηματισμός

Εντωμεταξύ στο εξωτερικό και κυρίως στον Γερμανικό τύπο διακινούνται σενάρια για πιθανή παραίτηση Τσακαλώτου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα σενάρια έχουν την βάση τους στις συζητήσεις που είχε ο Ευ. Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον με στελέχη του ΔΝΤ κατά τις οποίες απείλησε με παραίτηση δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να εισηγηθεί στην βουλή την ψήφιση των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσακαλώτος έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του και το Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικά στελέχη, για να διασκεδάσουν τα σενάρια παραίτησης Τσακαλώτου ανέφεραν ότι «όχι μόνο δεν πρόκειται να παραιτηθεί αλλά στο τέλος της τετραετίας θα είναι ο πιο επιτυχημένος υπουργός Οικονομικών που θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής του κόμματος ως υποψήφιος πρωθυπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει το πόστο του υπουργού Πολιτισμού». Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών φαίνεται ότι «κλείνει» το θέμα του αφορολόγητου με μείωση από τα 9.100 στα 8.900 ευρώ και προσαυξήσεις 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Σε κάθε περίπτωση η προοπτική του ανασχηματισμού μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης λειτουργεί αποτρεπτικά για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σκέφτονται μα αντιδράσουν στην ψήφιση των μέτρων ύψους 9 δις. ευρώ. Ακόμα και στελέχη των 53 που συμμετέχουν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καλοβλέπουν την προοπτική υπουργοποίησης τους μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Προσωπικό «μασάζ»

Με στόχο να …μαζέψει τις αντιδράσεις, ο Αλέξης Τσίπρας μετά το Πάσχα (εάν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση) θα δει προσωπικά όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν πραγματοποιηθεί η ΚΟ που θα «κλειδώσει» την συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου ετοιμάζεται για σαρωτικό ανασχηματισμό στα μέσα του Μαΐου, μετά την ψήφιση των μέτρων, που θα φέρει ανακατατάξεις τόσο στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στον χώρο της Κεντροαριστεράς αφού ο Πρωθυπουργός σκέφτεται σοβαρά να εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως τη Μ. Ξενογιαννακοπούλου, τον Φ. Κουβέλη ενώ έχει πέσει στο τραπέζι και το όνομα του Ν. Χριστοδουλάκη.

Πέραν της…υποσχετικής που έχει δώσει το Μαξίμου για την υπουργοποίηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό, ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να απευθύνει πρόσκληση κυβερνητικής συνεργασίας στην Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο Ποτάμι ζητώντας από τους επικεφαλής να προτείνουν προσωπικότητες για να συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 20 Οκτ 2020 | 15:17

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Σαρωτικοί έλεγχοι στα λεωφορεία από αστυνομικούς για την τήρηση των μέτρων [εικόνες - βίντεο]

Εντατικούς ελέγχους στα αστικά λεωφορεία πραγματοποιούν αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, για να διαπιστώσουν αν τηρούνται τα μέτρα για τον κορονοϊό.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΖΕΡΒΑΣ 20 Οκτ 2020 | 11:54

Κορονοϊός: Στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη ο Χαρδαλιάς - Νέα μέτρα προ των πυλών

"Βρισκόμαστε στο κίτρινο, το οποίο γίνεται πορτοκαλί", είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού και προανήγγειλε την επίσκεψη Χαρδαλιά.

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΕΚΠΑ 20 Οκτ 2020 | 09:38

Κορονοϊός - Δημόπουλος: Μόνο με το εμβόλιο θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία

"Είναι ουτοπικό να περιμένουμε ότι τα πράγματα με τον κορονοϊό θα είναι πολύ καλύτερα τους επόμενους μήνες", είπε ο κ. Δημόπουλος.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 Οκτ 2020 | 09:37

Κορονοϊός - Καμπανάκι Βατόπουλου στους νέους: Να καταλάβουν ότι είμαστε σε μια χρονιά που δεν θα διασκεδάσουν πολύ

Έκκληση στους πολίτες για υπομονή με την πανδημία του κορονοϊού έκανε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Άλκης Βατόπουλος.

ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 20 Οκτ 2020 | 09:00

Κορονοϊός - Γώγος: Νοσούν περισσότεροι νέοι - Κάτω των 60 ετών, το 40% των ασθενών στις ΜΕΘ

Μεγάλη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση προκαλεί το άλμα της πανδημίας και η διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 20 Οκτ 2020 | 07:54

Ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Μητσοτάκης: Ζητήμα ημερών οι ανακοινώσεις

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως αν δεν υπήρχαν οι τουρκικές προκλήσεις, ο ανασχηματισμός θα είχε ήδη γίνει.

ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ 19 Οκτ 2020 | 22:37

Μήνυμα ΠΟΥ σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική: Πρέπει να επιμείνουν στα μέτρα κατά του κορονοϊού

Η περιοχή της Ευρώπης του ΠΟΥ, που συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία, κατέγραψε 8.500 θανάτους την περασμένη εβδομάδα και οι μισές από τις χώρες βλέπουν αύξηση 50% των κρουσμάτων

ΘΑ ΕΠΙΒΛΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 19 Οκτ 2020 | 21:53

Νίκος Χαρδαλιάς: Στο Καραϊσκάκη την Τετάρτη - Όλα τα μέτρα για την επιστροφή στα γήπεδα

Νίκος Χαρδαλιάς, Λευτέρης Αυγενάκης και επιτροπή λοιμωξιολόγων θα βρεθούν στο γήπεδο Καραϊσκάκη για τον αγώνα Ολυμπιακός - Μαρσέιγ

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 19 Οκτ 2020 | 17:38

Κορονοϊός - Πρόβλεψη σοκ από Σαρηγιάννη: 2000 κρούσματα την ημέρα τον Δεκέμβριο αν δεν φοράμε μάσκα παντού

Θα έχουμε 2000 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα τον Δεκέμβριο αν δεν ληφθούν μέτρα ανέφερε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης

ΟΡΙΣΤΙΚΟ 19 Οκτ 2020 | 17:10

Κορονοϊός - Ποδόσφαιρο: Με κόσμο Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ στην Ευρώπη - Σε ποσοστό 10% της χωρητικότητας κάθε γηπέδου

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα αγωνιστούν με κόσμο στα πρώτα δύο παιχνίδια ποδοσφαίρου στην Ευρώπη - Με μειωμένους θεατές λόγω κορονοΪού

40 ΕΚΑΤ. ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ 19 Οκτ 2020 | 13:56

Κορονοϊός: Το δεύτερο κύμα χτυπάει την Ευρώπη - Lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας και μάσκες παντού [εικόνες]

Αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα κορονοϊού βρίσκεται η Ευρώπη, με αρκετές χώρες να έχουν ήδη αρχίσει να επιβάλλουν νέα αυστηρότερα μέτρα.

ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ 19 Οκτ 2020 | 13:06

Κορονοϊός - Λαζανάς: Οι νέοι δεν πειθαρχούν στα μέτρα - Δεν μπορούμε πλέον να πείσουμε

Άκρως ανησυχητικά είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται διαρκώς.

ΥΜΝΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 18 Οκτ 2020 | 14:36

Politico: Υπό την επιδέξια διοίκηση του Κ. Μητσοτάκη διατηρήθηκε υπό έλεγχο ο κορονοϊός

Το Politico αναφέρει πως υπό την επιδέξια διοίκηση" του Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρήθηκε υπό έλεγχο ο κορονοϊός.