Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νωρίτερα τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ενόψει των επισκέψεων του κ. Michel την ερχόμενη εβδομάδα στη Λιβύη και στην Τουρκία, καθώς και της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Λιβύη την Τρίτη, 6 Απριλίου.
Η σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λιβύη
Η επίσκεψη θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική καθώς στόχος της Αθήνας είναι η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών και η εξασφάλιση των ελληνικών γεωστρατηγικών συμφερόντων, μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Λιβύης από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.
Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι και τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα σηματοδοτήσει επίσης την άμεση λειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη.
Στο τραπέζι το μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, όπως και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και τόνισε ότι αυτό θα αποτελέσει ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν.
Υπενθυμίζεται ακόμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπέιμπα όπου συμφωνήθηκε η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην αφρικανική χώρα.
Ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια ο οποίος είχε, την προηγούμενη εβδομάδα, συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, Γιαν Κούμπις.
Στην Τουρκία Σαρλ Μισέλ - Φον Ντερ Λάιεν
Την Τουρκία, όπου αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, θα επισκεφθούν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στις 6 Απριλίου, ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, ο Μπάρεντ Λέιντς.
Η επίσκεψη έρχεται λίγο μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου, όπου η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγγυήσεις καλής θέλησης για την ανανέωση των σχέσεων και έθεσε υπό επιτήρησιν την Αγκυρα μέχρι τον Ιούνιο για να τονίσει ότι αποδοκιμάζει την επιδείνωση της μεταχείρισης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στην Τουρκία.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr