
Επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Οι δύο άντρες συζήτησαν τις συνθήκες που θα επέτρεπαν συνάντηση προσεχώς, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με διπλωματικες πηγές, η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας ότι όσο συνεχίζονται οι τουρκικές προκλητικές ενεργειες δεν υπάρχει περιθώριο για διάλογο.
Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησαν σχετικά με τις συνθήκες που θα επέτρεπαν τη συνάντηση των δύο το προσεχές διάστημα.
Εν τω μεταξύ για "μια πρωτοφανή σε διάρκεια αλλά και διάχυση, τουρκική προκλητικότητα" κάνει λόγο σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφέροντας την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, τον πρωτοφανή αριθμό υπερπτήσεων άνωθεν του ελληνικού εδάφους, την αποστολή ερευνητικών σκαφών σε περιοχές που επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα κ.α.
Σημειώνει μάλιστα πως η Ελλάδα δεν αφήνει αναπάντητη καμία τουρκική πρόκληση, αλλά παίρνει και πρωτοβουλίες και δημιουργεί πλέγματα σχέσεων με άλλες χώρες, οι οποίες βλάπτονται επίσης από τον τουρκικό επεκτατισμό.
"Έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία απομυθοποίησης της εικόνας της Τουρκίας ως ενός δυτικόστροφου εταίρου", σημειώνει. "Προβάλλουμε σε όλους την εικόνα της πραγματικής σημερινής Τουρκίας. Μιας χώρας με νεο-οθωμανικές διαθέσεις, η οποία θέλει να επιβάλει την βούλησή της στην περιοχή και παράλληλα μια χώρα που υποστηρίζει ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις.
"Δεν επιθυμούμε την στρατικοποίηση της αντιπαράθεσης, ούτε είμαστε εμείς που θα ανεβάσουμε το επίπεδο της έντασης κατακόρυφα. Αυτό, όμως δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως ανοχή", τονίζει. "Θα αντιδρούμε πάντα, σε αναλογία των εκάστοτε προκλήσεων. Επιθυμία μας είναι μία διαφορετική Τουρκία η οποία θα σέβεται τις αρχές ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ γειτονικών κρατών και θα έχει εκ νέου ευρωπαϊκή προοπτική. Δεν υπάρχει αντίθεση με την τουρκική κοινωνία", ξεκαθαρίζει.
"Η εικόνα της Τουρκίας στην ΕΕ αλλάζει. Και αλλάζει γρήγορα", αναφέρει ο κ. Δένδιας. "Έχει καταστεί σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η απειλή της Τουρκίας δεν είναι ένα ελληνο-τουρκικό ζήτημα. Είναι μια συνεχής και ανερχόμενη απειλή για το σύνολο της Ευρώπης και τις ιδέες που η Ευρώπη επίσης εκπροσωπεί".
"Η Τουρκία αποσταθεροποιεί το σύνολο της περιοχής, από τον Καύκασο μέχρι τη Λιβύη, περνώντας από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Συρία, αλλά και την Αίγυπτο, όπου με την ανοιχτή υποστήριξη των "Αδελφών Μουσουλμάνων" εναντιώνεται στον Πρόεδρο Σίσι. Προωθεί διχαστικό λόγο και τείνει να γίνει το φερέφωνο του ακραίου Ισλάμ τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Μέση Ανατολή".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr