Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες το απόγευμα επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μετά την προκλητική τουρκική Navtex για την περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κ. Μέρκελ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την επιτυχία της Ελλάδας, αλλά και για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας.
Επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν
Παράλληλα, τηλεφωνική επικοινωνία είχε το βράδυ της Τρίτης ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη "σκιά" των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο. Ωστόσο, στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας δεν αναφέρεται αν συζήτησαν και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Ερντογάν και Μέρκελ συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία, τις εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις τους και ιδιαίτερα την οικονομία και τον τουρισμό καθώς και θέματα συνεργασίας μετά την περίοδο της πανδημίας.
Η τηλεφωνική επικοινωνία ήρθε μετά την προκλητική ενέργεια των Τούρκων να εκδώσουν NAVTEX για έρευνα στα ανοιχτά του Καστελλόριζου, αλλά και τις αερομαχίες πάνω από Καστελλόριζο, Στρογγύλη και Ρω. Μάλιστα, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ηχηρό μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία
Από την πλευρά τους, και οι ΗΠΑ, μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις που σχεδιάζει κοντά στο Καστελόριζο. Υπενθυμίζεται ότι απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή", σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μήνυμα Δένδια - Μάας στην Τουρκία: Να σταματήσει τις προκλήσεις η Αγκυρα
"Η στάση μας είναι ξεκάθαρη, το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να τηρείται. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόοδος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας θα είναι εφικτή εφόσον πράγματι η Άγκυρα παύσει κάθε δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι "Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο αλλά υπό όρους και αυτός υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται" ενώ υπογράμμισε ότι "η Άγκυρα αγνοεί την προτροπή μας να δώσει τέλος στην παράνομη συμπεριφορά της, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της".
Διαβάστε περισσότερα:
Αντι-Navtex από Ελλάδα και Κύπρο: Ηχηρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις στο Καστελόριζο
Μπακογιάννη για Τουρκία: Εάν νομίζει ότι θα κάνει διάλογο υπό απειλή, είναι βαθιά νυχτωμένη
Σκληρή προειδοποίηση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στη Τουρκία - "Θα κυριαρχήσουμε αν και όποτε χρειαστεί"
Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων σε Καστελόριζο: Δέκα υπερπτήσεις μέσα σε λίγες ώρες
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr