O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν η κατάσταση στη Γάζα, οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και οι κίνδυνοι για την ελευθεροπλοΐα από τις επιθέσεις των Χούθι.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμη διμερή ζητήματα, ενόψει και της έναρξης του επόμενου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ τον Φεβρουάριο στην Ουάσιγκτον.
Αναβάλλεται το πρόγραμμα Μητσοτάκη λόγω Η1Ν1
Στο μεταξύ, προς αναβολή οδηγείται το αυριανό υπουργικό συμβούλιο αλλά και το ταξίδι του Πρωθυπουργού την Τετάρτη στις ΗΠΑ, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης επέστρεψε με Η1Ν1 αν και εμβολιασμένος από το Νταβός για το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ.
"Δεν θα αναβληθεί το υπουργικό συμβούλιο επ’αόριστον" είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι είναι μάλλον αδύνατο να πραγματοποιηθεί το ταξίδι σε Νέα Υόρκη και Σικάγο, όπου ο Πρωθυπουργός θα συναντάτο με την ομογένεια αλλά και επενδυτές.
Παρόλ’αυτά η σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεδριάσει αύριο με τους 81 μητροπολίτες να βρίσκονται σε σκληρή γραμμή για τα σχέδια της κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείεται να αποστείλουν επιστολή και προς τους βουλευτές, προτρέποντας τους να μην ψηφίσουν το σχέδιο νόμου για τον γάμο και την υιοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Η κυβέρνηση πάντως κρατάει χαμηλούς τόνους με την Εκκλησία, με τον Παύλο Μαρινάκη να υπενθυμίσει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε κατά την διάρκεια της κρίσης και την βοήθεια που προσέφερε στους αδύναμους πολίτες. "Αλίμονο αν συγκρουστούμε με την Εκκλησία" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, "οι απόψεις της είναι σεβαστές και τις ακούμε".
Όπως όμως είπε, υπάρχει εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία, και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φέρει το νομοσχέδιο, χωρίς να αλλάζει την βασική της φιλοσοφία, που είναι και το δικαίωμα στο γάμο, αλλά και η υιοθεσία, με την απαγόρευση για την παρένθετη μητέρα. "Η κυβέρνηση ακούει γενικά τις προτάσεις που γίνονται στην κοινωνία και στην δημόσια διαβούλευση. Δεν υποχωρεί όμως από τις βασικές της αρχές" είπε ο Π. Μαρινάκης.