Follow us

Το αιχμηρό σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη: Άλαλα τα χείλη για τα κορονο-αντάρτικα των Ιεραρχών

"Γιατί όλοι ανέχονται τις αντιεπιστημονικές εκρήξεις του θρησκευτικού λαϊκισμού; Γιατί κάποιοι άλλοι Ιεράρχες, οι επονομαζόμενοι και "σοβαροί" δεν αντιδρούν;", αναρωτιέται ο Σταύρος Θεοδωράκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σταύρος Θεοδωράκης

Με ένα αιχμηρό σχόλιο στο προσωπικό του podcast ο Σταύρος Θεοδωράκης επικρίνει κυβέρνηση, κόμματα, επιστήμονες, αλλά και την ίδια την Ιεραρχία για τα όσα πρωτοφανή επικαλούνται κορυφαίοι Μητροπολίτες σε όλη τη χώρα, με κίνδυνο μεγάλης διασποράς του κορονοϊού.

"Αλλά γιατί δεν τους απαντά κανείς; Γιατί όλοι ανέχονται τις αντιεπιστημονικές εκρήξεις του θρησκευτικού λαϊκισμού; Γιατί κάποιοι άλλοι Ιεράρχες, οι επονομαζόμενοι και "σοβαροί" δεν αντιδρούν; Τι φοβούνται; Είναι και εδώ η συντεχνιακή αλληλεγγύη;", αναρωτιέται ο γνωστός δημοσιογράφος και προσθέτει μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Γιατί οι τοπικοί βουλευτές, στην Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, την Λάρισα, την Πάτρα, τα Μεσόγεια… δεν αντιδρούν; Γιατί κανείς Δήμαρχος, δεν απαντά στις υπερβολές; Ποιος θα υπερασπιστεί τους πολίτες από αυτήν την λαίλαπα παραπληροφόρησης; Και βέβαια πέρα από την ευθύνη των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων, μεγάλη είναι η ευθύνη της κυβέρνησης".

Το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη:

"Η Κοζάνη σε κόκκινο συναγερμό", μεταδίδουν όλα τα δελτία ειδήσεων. Μήπως έχει αξία λοιπόν να θυμηθούμε πώς αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τον ιό η εκκλησιαστική ηγεσία του νομού;

"Να φέρετε τα παιδάκια σας να κοινωνήσουν και να κοινωνήσετε και εσείς από την ίδια λαβίδα", έλεγε προκλητικά ο Μητροπολίτης. Και απαρνιόταν μάσκες και άλλες προφυλάξεις γιατί "η χάρη του Θεού" είναι αυτή που θα προστατεύσει τους Κοζανίτες. Και γιατί θα τους προστατεύσει; Γιατί οι πιστοί του "υψώνουν χείρας ικέτιδας". Ενώ "στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελβετία -χώρες με ίδιο πληθυσμό με εμάς- οι νεκροί είναι χιλιάδες", σημείωνε με νόημα ο Σερβίων και Κοζάνης. Η άπιστη Ολλανδία έχει βέβαια διπλάσιο σχεδόν πληθυσμό από την Ελλάδα αλλά ας ήταν αυτό το μόνο ατόπημα του Επισκόπου της Ορθόδοξης εκκλησίας.

Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να ξέρω πόσο συνέβαλαν οι ψεκασμένες θεωρίες του Μητροπολίτη στην παραπλάνηση του ποιμνίου. Πόσους δηλαδή ανθρώπους πήρε στο λαιμό του ο "Άγιος" - για να χρησιμοποιήσω την προσφώνηση που προτιμούν τα μέλη της Ιεραρχίας στις μεταξύ τους συναντήσεις.

Αυτό όμως που ξέρω είναι ότι κανείς πολιτικός, κανένας εκπρόσωπος του λαού της Κοζάνης δεν απάντησε στις επικίνδυνες δηλώσεις του Μητροπολίτη. Ούτε Περιφερειάρχης, ούτε Δήμαρχοι, ούτε βουλευτές. Σιωπή από τους δεξιούς, τους κεντρώους, τους αριστερούς. Και αν ήταν μόνο η Κοζάνη θα μιλούσαμε για τοπικό φαινόμενο αλαλίας, όμως αναπάντητες μένουν οι προκλητικές δηλώσεις Μητροπολιτών σε όλη την χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ένας λέει "η Εκκλησία είναι υπό διωγμό", ο άλλος καλεί "σε αντάρτικο με πένθιμες κωδωνοκρουσίες και μηνύματα κατά της κυβέρνησης", ο τρίτος προφητεύει ότι "θα τους κοπεί το χέρι", που θέλουν "να ταπεινώσουν την Εκκλησία"…

Και όλοι είναι Μητροπολίτες, όχι κάποιοι αποκομμένοι από τα εγκόσμια μοναχοί. Ιεράρχες σε ασυλία, να διαδίδουν ψέματα και επικίνδυνες θεωρίες σε μια εποχή που στην χώρα πεθαίνουν τέσσερις, πέντε άνθρωποι κάθε ώρα.

Αλλά γιατί δεν τους απαντά κανείς; Γιατί όλοι ανέχονται τις αντιεπιστημονικές εκρήξεις του θρησκευτικού λαϊκισμού; Γιατί κάποιοι άλλοι Ιεράρχες, οι επονομαζόμενοι και "σοβαροί" δεν αντιδρούν; Τι φοβούνται; Είναι και εδώ η συντεχνιακή αλληλεγγύη;

Γιατί οι τοπικοί βουλευτές, στην Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, την Λάρισα, την Πάτρα, τα Μεσόγεια… δεν αντιδρούν; Γιατί κανείς Δήμαρχος, δεν απαντά στις υπερβολές; Ποιος θα υπερασπιστεί τους πολίτες από αυτήν την λαίλαπα παραπληροφόρησης;

Και βέβαια πέρα από την ευθύνη των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων, μεγάλη είναι η ευθύνη της κυβέρνησης. Το μήνυμα που έχει περάσει, από τον Μάρτιο κιόλας, είναι ότι τα μέτρα που αφορούν τις εκκλησίες είναι υπό την αίρεση των αποφάσεων των Μητροπολιτών και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. "Αν δεν τους αρέσουν, κανένα πρόβλημα, θα τους προτείνουμε άλλα".

Με τις επαγγελματικές τάξεις όμως που όντως καταστρέφονται -μουσικοί, ηθοποιοί, εστιάτορες, τουρισμός, ξενοδοχεία- δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση. Και σωστά. Γιατί για σκεφθείτε μετά από κάθε νέο μέτρο περιορισμού να λέγαμε ας περιμένουμε την άποψη του σωματείου των ηθοποιών, της ένωσης ξενοδόχων… όπως κάνει δηλαδή η κυβέρνηση με την Εκκλησία.

Το ίδιο ανεξήγητη είναι και η σιωπή των επιστημόνων – των γιατρών συγκεκριμένα που μετέχουν στις επιτροπές που παίρνονται οι μεγάλες αποφάσεις. Έχουν συμβουλές και μερικές φορές και απειλές για όλους. Ιδιαίτερα για τους νέους και μετά για τους ηλικιωμένους, τους ταξιτζήδες, τις κομμώτριες, τους ντελιβεράδες… Αλλά στις σπάνιες περιπτώσεις που θα ερωτηθούν για την Εκκλησία απαντούν "η Εκκλησία ξέρει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και αυτό που δεν τολμούν να πουν οι λοιμωξιολόγοι αναγκάστηκε να το πει ένας παπάς. "Μην φιλάτε τις εικόνες. Να αποδίδετε τιμητικό προσκύνημα στα πρόσωπα των εικόνων". Είναι ο παπάς του Αγίου Ανδρέα στα Κάτω Πατήσια. Είπε "μην φιλάτε" και κονιορτοποίησε την απαίτηση των προϊσταμένων του "να ισχύσουν τα ίδια μέτρα για εκκλησίες και σούπερ μάρκετ".

Μα δεν μπαίνει κανείς στο σούπερ μάρκετ και αρχίζει να φιλάει τα προϊόντα. Και ούτε φεύγοντας φιλάει το χέρι του ιδιοκτήτη. Ούτε παίρνει ψωμί από τα χέρια του. Ούτε πίνουν όλοι κρασί από το ίδιο ποτήρι.

Είναι φανερό ότι οι Ιεράρχες, αισθάνονται αυτό που ζούμε ως απειλή. Και δεν μιλώ για τους γραφικούς που φωνάζουν για "έργο του σατανά", για "σχέδιο των αλλόθρησκων" και άλλες τέτοιες ανοησίες. Μιλώ και για τους "σοβαρούς" της εκκλησίας. Ξέρουν ότι ο κορονοϊός αργά ή γρήγορα, και τέλος πάντων στο τέλος του δρόμου, θα φέρει την αποθέωση της επιστήμης. Και αυτό δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Γιατί οι θρησκείες είναι σε ανταγωνισμό με την επιστήμη, κάποιες φορές και σε πόλεμο. Οι δοξασίες για τα θαύματα, για τη δύναμη των εικόνων, για τη θεία κοινωνία, για τη γέννηση και τον θάνατο, είναι σε σύγκρουση με την επιστήμη. Φανερή στα χρόνια του παππού Δαρβίνου, υπόγεια αλλά συνεχής ακόμη και στις μέρες μας.

Ακούστε εδώ το podcast

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 30 Σεπ 2022 | 10:56

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για Ομικρον 4 & 5 - Σε ποιους συστήνεται

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση.

ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ "MINISTER DEATH" 29 Σεπ 2022 | 17:01

Σκληρή επίθεση Πολάκη σε Πλεύρη: Βαρκάρη του Αχέροντα έπρεπε να σε λένε - Η μελέτη Λύτρα ξεβράκωσε την κυβέρνηση

Εγκληματική διαχείριση της πανδημίας καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Παύλος Πολάκης - Μίλησε για ποινικές ευθύνες Πλεύρη και Ειδικό Δικαστήριο.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ 29 Σεπ 2022 | 11:11

Σύγκρουση στη Βουλή για την μελέτη Λύτρα και τους νεκρούς από τον κορονοϊό

Σε πλήρη εξέλιξη η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την μελέτη Λύτρα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 29 Σεπ 2022 | 10:16

Πώς άλλαξε η πανδημία τον χαρακτήρα μας - Γίναμε εσωστρεφείς, νευρωτικοί και αντικοινωνικοί

Εν καιρώ πανδημίας η μέση προσωπικότητα άλλαξε όσο θα άλλαζε μέσα σε μια κανονική - χωρίς κορονοϊό - δεκαετία.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΛΕΤΗ 29 Σεπ 2022 | 08:46

Κορονοϊός: Πώς σχετίζονται τα εμβόλια με την αλλαγή της γυναικείας περιόδου

Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει τη σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και στον έμμηνο κύκλο για τις γυναίκες.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΕΥΡΕΣ 29 Σεπ 2022 | 07:36

Κορονοϊός: Αναψε φωτιές η μελέτη Λύτρα για τους νεκρούς και τις ΜΕΘ - Πολιτική και επιστημονική κόντρα

Η μελέτη καταλήγει στο ότι σχεδόν όλοι όσοι δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ τελικά έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους (1.084 ασθενείς, δηλαδή ποσοστό 97,7%) έναντι 72,7% (9.382 ασθενείς) μεταξύ των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

Η ΔΗΛΩΣΗ 28 Σεπ 2022 | 17:32

Απάντηση Πλεύρη σε Τσίπρα: "Καλύπτει απόλυτα τον Πολάκη στις αντιεμβολιαστικές του απόψεις"

"Φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα είχε την 5η χαμηλότερη τιμή υπερβάλλουσας θνησιμότητας στην Ευρώπη" αναφέρει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 28 Σεπ 2022 | 15:35

Τσίπρας: Εκτός ΜΕΘ δεν σώθηκε σχεδόν κανείς – Θα ζητήσει μια συγνώμη ο πρωθυπουργός;

Ανάρτηση στο Twitter για το θέμα των ΜΕΘ έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας μια συγγνώμη από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ» 28 Σεπ 2022 | 14:02

Οικονόμου για Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση - Ούτε φοβομάστε, ούτε τρομοκρατούμαστε

Για το ενδεχόμενο συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα, ο κ. Οικονόμου είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει απίθανο.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΙΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ 28 Σεπ 2022 | 11:37

Παγώνη για μελέτη Λύτρα: Εμείς δίνουμε έμφαση στα στοιχεία που δίνουν τα νοσοκομεία [βίντεο]

Η Ματίνα Παγώνη, σχολιάζοντας την μελέτη Λύτρα για την υψηλή θνητότητα για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, δήλωσε πως δίνει έμφαση στα στοιχεία που δίνουν τα νοσοκομεία.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ 28 Σεπ 2022 | 11:12

Καμπανάκι επιστημόνων για νέα κύματα κορονοϊού: Με βεβαιότητα κάτι έρχεται

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για νέο μαζικό κύμα κορονοϊού λόγω των υποπαραλλαγών της Ομικρον

«ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ, ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ» 28 Σεπ 2022 | 10:43

Αμετανόητος ο Πολάκης, ειρωνεύεται την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κορονοϊό: "Δεν πέτυχε..."

Ο κ. Πολάκης, σε ένα νέο αντιεμβολιαστικό παραλήρημα, αναρωτιέται γιατί κάποιος πρέπει να νοσεί βαριά αφού έχει ήδη εμβολιαστεί, μιας και το εμβόλιο "είναι τρομερά αποτελεσματικό".

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 28 Σεπ 2022 | 09:42

Φτιάχνουν το πρώτο τεστ αίματος που θα προβλέπει ποιος θα πάθει long Covid-19

Στη Βρετανία ανπτύσσεται το πρώτο αιματολογικό τεστ το οποίο θα προβλέπει ποιος είναι πιθανό να πάθει μακρά Covid-19.