Το αιχμηρό σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη: Άλαλα τα χείλη για τα κορονο-αντάρτικα των Ιεραρχών

"Γιατί όλοι ανέχονται τις αντιεπιστημονικές εκρήξεις του θρησκευτικού λαϊκισμού; Γιατί κάποιοι άλλοι Ιεράρχες, οι επονομαζόμενοι και "σοβαροί" δεν αντιδρούν;", αναρωτιέται ο Σταύρος Θεοδωράκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σταύρος Θεοδωράκης

Με ένα αιχμηρό σχόλιο στο προσωπικό του podcast ο Σταύρος Θεοδωράκης επικρίνει κυβέρνηση, κόμματα, επιστήμονες, αλλά και την ίδια την Ιεραρχία για τα όσα πρωτοφανή επικαλούνται κορυφαίοι Μητροπολίτες σε όλη τη χώρα, με κίνδυνο μεγάλης διασποράς του κορονοϊού.

"Αλλά γιατί δεν τους απαντά κανείς; Γιατί όλοι ανέχονται τις αντιεπιστημονικές εκρήξεις του θρησκευτικού λαϊκισμού; Γιατί κάποιοι άλλοι Ιεράρχες, οι επονομαζόμενοι και "σοβαροί" δεν αντιδρούν; Τι φοβούνται; Είναι και εδώ η συντεχνιακή αλληλεγγύη;", αναρωτιέται ο γνωστός δημοσιογράφος και προσθέτει μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Γιατί οι τοπικοί βουλευτές, στην Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, την Λάρισα, την Πάτρα, τα Μεσόγεια… δεν αντιδρούν; Γιατί κανείς Δήμαρχος, δεν απαντά στις υπερβολές; Ποιος θα υπερασπιστεί τους πολίτες από αυτήν την λαίλαπα παραπληροφόρησης; Και βέβαια πέρα από την ευθύνη των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων, μεγάλη είναι η ευθύνη της κυβέρνησης".

Το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη:

"Η Κοζάνη σε κόκκινο συναγερμό", μεταδίδουν όλα τα δελτία ειδήσεων. Μήπως έχει αξία λοιπόν να θυμηθούμε πώς αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τον ιό η εκκλησιαστική ηγεσία του νομού;

"Να φέρετε τα παιδάκια σας να κοινωνήσουν και να κοινωνήσετε και εσείς από την ίδια λαβίδα", έλεγε προκλητικά ο Μητροπολίτης. Και απαρνιόταν μάσκες και άλλες προφυλάξεις γιατί "η χάρη του Θεού" είναι αυτή που θα προστατεύσει τους Κοζανίτες. Και γιατί θα τους προστατεύσει; Γιατί οι πιστοί του "υψώνουν χείρας ικέτιδας". Ενώ "στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελβετία -χώρες με ίδιο πληθυσμό με εμάς- οι νεκροί είναι χιλιάδες", σημείωνε με νόημα ο Σερβίων και Κοζάνης. Η άπιστη Ολλανδία έχει βέβαια διπλάσιο σχεδόν πληθυσμό από την Ελλάδα αλλά ας ήταν αυτό το μόνο ατόπημα του Επισκόπου της Ορθόδοξης εκκλησίας.

Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να ξέρω πόσο συνέβαλαν οι ψεκασμένες θεωρίες του Μητροπολίτη στην παραπλάνηση του ποιμνίου. Πόσους δηλαδή ανθρώπους πήρε στο λαιμό του ο "Άγιος" - για να χρησιμοποιήσω την προσφώνηση που προτιμούν τα μέλη της Ιεραρχίας στις μεταξύ τους συναντήσεις.

Αυτό όμως που ξέρω είναι ότι κανείς πολιτικός, κανένας εκπρόσωπος του λαού της Κοζάνης δεν απάντησε στις επικίνδυνες δηλώσεις του Μητροπολίτη. Ούτε Περιφερειάρχης, ούτε Δήμαρχοι, ούτε βουλευτές. Σιωπή από τους δεξιούς, τους κεντρώους, τους αριστερούς. Και αν ήταν μόνο η Κοζάνη θα μιλούσαμε για τοπικό φαινόμενο αλαλίας, όμως αναπάντητες μένουν οι προκλητικές δηλώσεις Μητροπολιτών σε όλη την χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ένας λέει "η Εκκλησία είναι υπό διωγμό", ο άλλος καλεί "σε αντάρτικο με πένθιμες κωδωνοκρουσίες και μηνύματα κατά της κυβέρνησης", ο τρίτος προφητεύει ότι "θα τους κοπεί το χέρι", που θέλουν "να ταπεινώσουν την Εκκλησία"…

Και όλοι είναι Μητροπολίτες, όχι κάποιοι αποκομμένοι από τα εγκόσμια μοναχοί. Ιεράρχες σε ασυλία, να διαδίδουν ψέματα και επικίνδυνες θεωρίες σε μια εποχή που στην χώρα πεθαίνουν τέσσερις, πέντε άνθρωποι κάθε ώρα.

Αλλά γιατί δεν τους απαντά κανείς; Γιατί όλοι ανέχονται τις αντιεπιστημονικές εκρήξεις του θρησκευτικού λαϊκισμού; Γιατί κάποιοι άλλοι Ιεράρχες, οι επονομαζόμενοι και "σοβαροί" δεν αντιδρούν; Τι φοβούνται; Είναι και εδώ η συντεχνιακή αλληλεγγύη;

Γιατί οι τοπικοί βουλευτές, στην Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, την Λάρισα, την Πάτρα, τα Μεσόγεια… δεν αντιδρούν; Γιατί κανείς Δήμαρχος, δεν απαντά στις υπερβολές; Ποιος θα υπερασπιστεί τους πολίτες από αυτήν την λαίλαπα παραπληροφόρησης;

Και βέβαια πέρα από την ευθύνη των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων, μεγάλη είναι η ευθύνη της κυβέρνησης. Το μήνυμα που έχει περάσει, από τον Μάρτιο κιόλας, είναι ότι τα μέτρα που αφορούν τις εκκλησίες είναι υπό την αίρεση των αποφάσεων των Μητροπολιτών και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. "Αν δεν τους αρέσουν, κανένα πρόβλημα, θα τους προτείνουμε άλλα".

Με τις επαγγελματικές τάξεις όμως που όντως καταστρέφονται -μουσικοί, ηθοποιοί, εστιάτορες, τουρισμός, ξενοδοχεία- δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση. Και σωστά. Γιατί για σκεφθείτε μετά από κάθε νέο μέτρο περιορισμού να λέγαμε ας περιμένουμε την άποψη του σωματείου των ηθοποιών, της ένωσης ξενοδόχων… όπως κάνει δηλαδή η κυβέρνηση με την Εκκλησία.

Το ίδιο ανεξήγητη είναι και η σιωπή των επιστημόνων – των γιατρών συγκεκριμένα που μετέχουν στις επιτροπές που παίρνονται οι μεγάλες αποφάσεις. Έχουν συμβουλές και μερικές φορές και απειλές για όλους. Ιδιαίτερα για τους νέους και μετά για τους ηλικιωμένους, τους ταξιτζήδες, τις κομμώτριες, τους ντελιβεράδες… Αλλά στις σπάνιες περιπτώσεις που θα ερωτηθούν για την Εκκλησία απαντούν "η Εκκλησία ξέρει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και αυτό που δεν τολμούν να πουν οι λοιμωξιολόγοι αναγκάστηκε να το πει ένας παπάς. "Μην φιλάτε τις εικόνες. Να αποδίδετε τιμητικό προσκύνημα στα πρόσωπα των εικόνων". Είναι ο παπάς του Αγίου Ανδρέα στα Κάτω Πατήσια. Είπε "μην φιλάτε" και κονιορτοποίησε την απαίτηση των προϊσταμένων του "να ισχύσουν τα ίδια μέτρα για εκκλησίες και σούπερ μάρκετ".

Μα δεν μπαίνει κανείς στο σούπερ μάρκετ και αρχίζει να φιλάει τα προϊόντα. Και ούτε φεύγοντας φιλάει το χέρι του ιδιοκτήτη. Ούτε παίρνει ψωμί από τα χέρια του. Ούτε πίνουν όλοι κρασί από το ίδιο ποτήρι.

Είναι φανερό ότι οι Ιεράρχες, αισθάνονται αυτό που ζούμε ως απειλή. Και δεν μιλώ για τους γραφικούς που φωνάζουν για "έργο του σατανά", για "σχέδιο των αλλόθρησκων" και άλλες τέτοιες ανοησίες. Μιλώ και για τους "σοβαρούς" της εκκλησίας. Ξέρουν ότι ο κορονοϊός αργά ή γρήγορα, και τέλος πάντων στο τέλος του δρόμου, θα φέρει την αποθέωση της επιστήμης. Και αυτό δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Γιατί οι θρησκείες είναι σε ανταγωνισμό με την επιστήμη, κάποιες φορές και σε πόλεμο. Οι δοξασίες για τα θαύματα, για τη δύναμη των εικόνων, για τη θεία κοινωνία, για τη γέννηση και τον θάνατο, είναι σε σύγκρουση με την επιστήμη. Φανερή στα χρόνια του παππού Δαρβίνου, υπόγεια αλλά συνεχής ακόμη και στις μέρες μας.

Ακούστε εδώ το podcast

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 16 Ιαν 2021 | 13:51

Στο νοσοκομείο Ελπίς ο Κικίλιας μαζί με τον κ. Τάσο και τον κ. Νίκο που εμβολιάστηκαν

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο νοσοκομείο όπου εμβολιάζονται από το πρωί για τον κορονοϊό άνθρωποι άνω των 85 ετών.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ 16 Ιαν 2021 | 13:28

Λαικές αγορές: Από Δευτέρα επιστρέφουν πλαστικά και βιομηχανικά προιόντα στους πάγκους

Τι ανακοίνωσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 16 Ιαν 2021 | 11:37

Τέστ κορονοϊού: Δείγμα από τη μύτη ή τον φάρυγγα; - Τι δείχνει το "κρας τεστ" των ειδικών

Σύγκριση της ευαισθησίας και κόστους των τεστ για τη λοίμωξη SARS-COV-2 σε δείγματα σιέλου έναντι ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 09:11

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική ρητορική του 3% - Ομιλία Τσίπρα με ανακρίβειες στη Βουλή

Για επιχείρηση εκμετάλλευσης της υγειονομικής κρίσης με ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ 16 Ιαν 2021 | 08:59

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 85 - Η κ. Κασσιανή στον Ευαγγελισμό και ο κ. Χρήστος στη Βέροια [εικόνες]

Η πανδημία που ταλαιπωρεί ακόμα τον πλανήτη, έδειξε ότι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών. Ξεκινούν οι εμβολιασμοί.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 16 Ιαν 2021 | 08:39

Τι συμβαίνει με τα εμβόλια της Pfizer - Γιατί καθυστερούν - Ανησυχία στην Ευρώπη

Γιατί η εταιρεία Pfizer θα μειώσει προσωρινά τις παραδόσεις του εμβολίου της για τον κορονοϊό στην Ευρώπη - Σοβαρή ανησυχία στην ΕΕ - Καθησυχάζει η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 15 Ιαν 2021 | 23:17

Παραδοχή ΠΟΥ για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού: "Είμαστε παράλυτοι, μπερδεμένοι..."

Το θέμα των ταξιδίων πρέπει να οργανωθεί καλύτερα, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ 15 Ιαν 2021 | 22:16

Εξαδάκτυλος: Δεν ξεπεράσαμε το δεύτερο κύμα - "Ανάγκα και Θεοί πείθονται" [Βίντεο]

"Υπάρχει ανάγκη για την οικονομία, έχουμε περίπου 72 μέρες σε lockdown - Πρέπει να αποκατασταθεί το εισόδημα των νοικοκυριών" εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ

ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 21:47

Κορονοϊός: Η Βρετανία κλείνει όλες τις ταξιδιωτικές οδούς από τη Δευτέρα - Σε καραντίνα όλοι οι ταξιδιώτες

Το Ηνωμένο Βασίλειο πλήττεται σκληρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 20:47

Πώς θα ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής - Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ EMVOLIO.GOV.GR 15 Ιαν 2021 | 20:07

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 75.000 οι εμβολιασμένοι στη χώρα - Πού έγιναν τα περισσότερα εμβόλια

Σε ποιες περιοχές έχουν γίνει οι περισσότεροι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού - Πώς κλείνετε ραντεβού

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 15 Ιαν 2021 | 19:44

Ανησυχία στην Ευρώπη για τα εμβόλια: Καθησυχαστική η Φον ντερ Λάιεν - "Θα παραδοθούν κανονικά το πρώτο τρίμηνο του 2021"

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως οι δόσεις των εμβολίων θα παραδοθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα - Η ανακοίνωση της Pfizer και η επιστολή 6 κρατών της ΕΕ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ 15 Ιαν 2021 | 19:42

Κορονοϊός: Τι οδήγησε τους λοιμωξιολόγους στην απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου

Kαταγράφηκε σημαντική συμμόρφωση μέσα στις γιορτές. Mείωση των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη την Επικράτεια