Το βάρος για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο αναποφάσιστο Ποτάμι

Υπόνοιες για αποχή άφησε χθες στην ομιλία του στη Βουλή ο Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ και οι δύο διαφωνούντες στο κόμμα δείχνουν να συζητούν το ενδεχόμενο αυτό.

Αυξάνεται η πίεση στο Ποτάμι όσο πλησιάζει η ημερομηνία κατάθεσης και ψήφισης από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη λύση του Μακεδονικού.

Μετά τη διαγραφή Δανέλλη, τα πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι χωρισμένα ως εξής: Οι τρεις (Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης) δηλώνουν θετικοί αλλά δεν ξεκαθαρίζουν αν θα υπερψηφίσουν, ενώ παραμένουν σταθερά αρνητικοί (Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς).

Το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου, με στόχο τη λήψη απόφασης, την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, με τη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των Ευρωβουλευτών.

Η απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενόχλησε την ηγεσία του Ποταμιού, η οποία αφήνει να εννοηθεί ότι εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να επιλέξει την αποχή από την ψηφοφορία και να μην υπερψηφίσει.

Η στάση αυτή βοηθάει μεν στην κύρωση της συμφωνίας, γιατί απαιτείται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων και οι απουσίες κατεβάζουν το μέτρο, αλλά δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, δυσκολεύοντας την επίτευξη του συμβολικού μεν, πολιτικά ουσιαστικού δε, αριθμού των 151.

Υπόνοιες για αποχή άφησε χθες στην ομιλία του στη Βουλή ο Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ και οι δύο διαφωνούντες στο κόμμα δείχνουν να συζητούν το ενδεχόμενο αυτό.

Στον αντίποδα, ξεκάθαρη δήλωση υπέρ της συμφωνίας έκαναν εκ νέου οι δύο ευρωβουλευτές, Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης.

Αμυράς για Πρέσπες: Το Ποτάμι ή θα καταψηφίσει ή θα απέχει

Στη στάση του Ποταμιού αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο βουλευτής Γιώργος Αμυράς.

«Πάντα έλεγαν ότι θα δουν το τελικό και πώς συνδέεται όλο αυτό» και μετά θα αποφάσιζαν αν θα ψηφίσουν ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Γιώργος Αμυράς, αναφερόμενος στους τρεις βουλευτές του κόμματος που διέκεινται θετικά.

«Είμαστε κατά της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως «δε γίνεται με ‘ολίγη’ από Ποτάμι ο Τσίπρας να παραμένει Πρωθυπουργός και να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι πέντε βουλευτές του Ποταμιού στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε πως βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις, οι τελικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν πιθανότατα σήμερα.

«Υπάρχουν δύο σκέψεις: η μία είναι να καταψηφίσουμε και οι πέντε τη Συμφωνία και η άλλη να απέχουμε ως κόμμα από την ψηφοφορία», είπε σχετικά και προκάλεσε τον Πρωθυπουργό «να πάει στη Συμφωνία με τους 151 βουλευτές που έχει για την ψήφο εμπιστοσύνης».

«Ας φανερώσει, αν έχει, τις κρυφές του καβάτζες ο Τσίπρας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του Ποταμιού χαρακτήρισε «Fake» το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και αφού εξήγησε πως «δεν το βρίσκω υγιές ένας ψηφοφόρος να βλέπει ότι μέσω του Ποταμιού ο κ. Τσίπρας παραμένει στην κυβέρνηση», σημείωσε πως «πάει να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών με δανεικές ψήφους και μετακινήσεις βουλευτών», ξεκαθαρίζοντας πως «αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».

Ερωτηθείς για το τι θα πράξει ο ίδιος αν οι άλλοι βουλευτές του Ποταμιού ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε πως σε αυτή την περίπτωση «θα έχουμε μεγάλο θέμα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και αποχώρησής του από το κόμμα. «Ρωτήστε με εκείνη τη μέρα», είπε σχετικά.

Απαντώντας, τέλος, εκ νέου στα σενάρια που τον θέλουν να είναι υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία, τα διέψευσε λέγοντας πως «είμαι Ποτάμι» και στήριξε την ύπαρξή του στο γεγονός ότι «προέρχομαι από την ΝΔ, εκλέχθηκα ευρωβουλευτής και στο συνέδριο του Ποταμιού κατέβασα πρόταση για ανοιχτή συνεργασία».

Κύρκος: Το Ποτάμι δεν έχει καμιά δικαιολογία να αλλάξει άποψη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Το Ποτάμι δεν έχει καμία δικαιολογία να αλλάξει άποψη, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει, έχουμε ξοδέψει πάρα πολύ χρόνο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Μίλτος Κύρκος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM, 104,9», σχετικά με τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από βουλευτές του κόμματος σε ό,τι αφορά τη στάση τους στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά τη δήλωση της πρόθεσης του Σπύρου Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την εν συνεχεία διαγραφή του από την κοινοβουλευτική τους ομάδα.

«Πιστεύω πως το Ποτάμι όπως είχε δηλώσει "ψήφο κατά συνείδηση" -δύο βουλευτές του έχουν ήδη σταθερά τοποθετηθεί κατά της συμφωνίας- αλλά από εκεί και πέρα οι άλλοι τέσσερις δεν βλέπω κανέναν λόγο ή κανέναν τρόπο που θα μπορέσουν να μην ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας. Θα είναι μία ρήξη, όχι με αυτά που οι ίδιοι πιστεύουν επί χρόνια, αλλά με την πολιτική μας των τελευταίων χρόνων, με τις δηλώσεις των τελευταίων μηνών και με τις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη ότι το συμφέρον της πατρίδας του είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε κομματική στόχευση», εξήγησε ο κ. Κύρκος.

Σχετικά με τη στάση του κ. Δανέλλη ο ευρωβουλευτής παρατήρησε: «Το Ποτάμι είναι πληγωμένο από αυτή τη συμπεριφορά -που πραγματικά ο Σπύρος Δανέλλης είχε δουλέψει έντονα μέσα στο Ποτάμι και είναι σταθερός από το 1990 στη θέση του- αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορείς να στηρίζεις την κυβέρνηση, δεν είναι κυβέρνηση εδικού σκοπού για τρεις βδομάδες, να ψηφίσουμε Πρέσπες και προχωράμε στις εκλογές». «Από εκεί και πέρα», συνέχισε, «είναι δυνατόν μια τέτοια κίνηση από έναν βουλευτή να αλλάζει τον πολιτικό σχεδιασμό και να αλλάζει τα λόγια του Σταύρου Θεοδωράκη ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει με πυξίδα το εθνικό συμφέρον; Όσο κι αν πληγωθήκαμε από μία τέτοια κίνηση, όσο κι αν εξ αντανακλάσεως θέλουμε να πούμε "όχι δεν είμαστε μέρος ενός σχεδίου, ούτε μπορεί να μας χρησιμοποιεί ο καθένας", το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να ψηφιστεί αυτή η συμφωνία που θα φτάσει στη Βουλή».

Σχολιάζοντας την κριτική στους βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ που προτίθενται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο κ. Κύρκος ανέφερε: «Άκουγα τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά να μιλάνε για γυρολόγους βουλευτές. Μα έχουν δυο βουλευτές από το Ποτάμι ο καθένας τους στο κόμμα τους. Όταν φύγανε οι σύντροφοί μου από το Ποτάμι και πήγαν σε αυτά τα κόμματα δεν τους είπα ποτέ γυρολόγους. Δεν συμφωνώ ότι ένας βουλευτής εκλέγεται με ένα κόμμα και πάει με ένα άλλο, αλλά αποδέχομαι τις πράξεις των ανθρώπων, δεν τους κατηγορώ για προδότες, αλλά αυτό είναι πολιτικός πολιτισμός και αυτό που είδα χθες στη Βουλή απέχει πάρα πολύ».

Σχετικά με την αντιπαράθεση για την επιλογή του κ. Αποστολάκη ως υπουργού Εθνικής Άμυνας σημείωσε: «Ήταν ακραία η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πολιτικά διαφωνώ κι εγώ με την υπουργοποίηση του εν ενεργεία αρχηγού του ΓΕΕΘΑ [...] Όμως, πώς αύριο θα συναντηθεί ο κ. Μητοστάκης με τον κ. Αποστολάκη στο πλαίσιο των καθηκόντων και των δύο;».

Αναφορικά με τις επιθέσεις σε βάρος βουλευτών που έχουν δηλώσει πως θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών επισήμανε: «Ο λόγος μίσους δεν είναι καινούριος, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω αυτόν τον λόγο μίσους που ήταν ο αυριανισμός της εποχής του ‘89 και δεν είναι κάτι καινούριο για την πολιτική σκηνή η ένταση, η ευρύτητα της έντασης είναι κυρίως γιατί στηρίζεται πια από επίσημα χείλη και τα στελέχη των κομμάτων, τα οποία έχουν εκτροχιαστεί πλήρως κι αυτά στο πλαίσιο της ανάγκης να κάνουν ένα πρωτοσέλιδο ή να μπορέσουν να δείξουν ότι είναι ακόμη πιο ισχυροί από τους συναδέλφους -άκουσα και τον κ.Μητσοτάκη και τον κ.Τσίπρα και την κ. Γεννηματά, οι τόνοι θα έπρεπε να χαμηλώσουν».

Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει στάση το Ποτάμι αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέει ο Γ. Γραμματικάκης

Πολιτική απόφαση, χαρακτήρισε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης, δηλώνοντας επίσης ότι το Ποτάμι, από τη πρώτη στιγμή, είχε ταχθεί υπέρ της συμφωνίας και δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή να αλλάξει στάση. «Αντίθετα» όπως ισχυρίστηκε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού «υπάρχουν λόγοι οι οποίοι επιτείνουν την ψήφιση της συμφωνίας».

Όπως δήλωσε στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο κ. Γραμματικάκης, τόσο ο ίδιος όσο και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος «λέμε, και εν γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ψηφιστεί και μάλιστα θα έλεγα με ενθουσιασμό, διότι λύνει ένα πρόβλημα του παρελθόντος, πολύ μεγάλο, και ανοίγει καλύτερες προοπτικές και για το μέλλον και για τις δύο χώρες».

Ο κ. Γραμματικάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επικρατήσει μια πιο νηφάλια σκέψη» καθώς, όπως είπε, «το Ποτάμι από παλιά είχε τη θέση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και όσο και αν έχει εσωτερικές αναταράξεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει στάση».

Σύμφωνα με τον κ. Γραμματικάκη «η θέση του Ποταμιού από παλιά ήταν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών» και, όπως είπε, «δεν θεωρώ ότι εσωτερικές αναταράξεις που με λυπούν και λυπούν και όλο τον προοδευτικό κόσμο, είναι ικανές να του αλλάξουν την πορεία».

Ερωτηθείς εάν η αποχή είναι λύση, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού δήλωσε: «Για μένα ούτε η αποχή θα ήταν λύση για αυτά τα θέματα, τα μεγάλα τα εθνικά που εκκρεμούν, μάλιστα, τόσες δεκαετίες – πρέπει να έχει κανείς το θάρρος της γνώμης του. Δεν κατηγορώ κανέναν που δεν έχει αυτή τη θέση ότι δεν είναι πατριώτης όπως μας κατηγορούν άλλοι. Ο πατριωτισμός είναι μια πολύ γενικότερη και πολύ βαθιά έννοια και εγώ πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή ο πραγματικός πατριωτισμός είναι να λήξεις αυτή η εκκρεμότητα με τη γείτονα χώρα».

Τέλος, ο κ. Γραμματικάκης είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Σταύρο Θεοδωράκη και του είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει στάση το Ποτάμι σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

09 Μαρ 2020 | 10:00

Oι πολεμοχαρείς και οι "φασιστολόγοι"

Πριν τον "πόλεμο" με την Τουρκία, έχουμε να κερδίσουμε πρώτα τη μάχη κατά του λαϊκισμού, της υπερβολής και της υποκρισίας.

ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΜΑΣ 31 Μαρ 2020 | 12:52

Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας μέσω facebook- "Μέσα στον ζόφο της πανδημίας να σκεφτούμε τους πιο αδύναμους"

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε ανάρτηση για τις νέες συνθήκες που βιώνουμε

ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Ο ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ 31 Μαρ 2020 | 10:33

Κορονοϊός - Νέο μέτρο: Εξοδος από το σπίτι με χρονικό όριο - Κάθε βόλτα θα έχει και ώρα επιστροφής

Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα καθορισμένο χρονικό όριο επιστροφής από τη στιγμή που ο πολίτης θα στείλει μήνυμα στο 13033.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ 31 Μαρ 2020 | 10:15

Ποια εφημερίδα πέρασε "στα ψιλά" τον θάνατο του Γλέζου

Με μία απλή αναφορά αναφέρεται στον θάνατο του Μανώλη Γλέζου.

ΧΑΜΟΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 31 Μαρ 2020 | 09:13
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ 31 Μαρ 2020 | 07:46

Ολόκληρη η απόφαση Χαρδαλιά για το κλείσιμο της παραλίας στη Θεσσαλονίκη

Αποφασίστηκε ο περιορισμός κίνησης πολιτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ FACEBOOK 30 Μαρ 2020 | 23:26

Πολάκης: Δεν θα προσφέρω τον μισθό μου τον πρώτο μήνα - Θα συνεισφέρω αλλιώς

Πώς απάντησε στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους βουλευτές ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ TWITTER 30 Μαρ 2020 | 21:37

Χρήστος Παππάς: Εμετικές αναρτήσεις για Γλέζο αλλά και Τσιόδρα

Ο χρυσαυγίτης πρώην βουλευτής προσέβαλε τη μνήμη του Μανώλη Γλέζου και τα έβαλε και με τον Σωτήρη Τσιόδρα

ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ 30 Μαρ 2020 | 18:41

Άμεση κατεδάφιση 450 κτιρίων στο Ελληνικό - Ποια διατηρούνται

Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΕΣΑ, κατεδαφίζονται τα 450 κτίρια από τους συνολικά 958 κτιριακούς όγκους.

Η ΤΥΧΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ 30 Μαρ 2020 | 18:25

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τον Μανώλη Γλέζο- Η συνάντησή τους που δεν θα ξεχάσει

Ιδιαίτερη αναφορά στον θάνατο του Μανώλη Γλέζου έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.

ΓΙΑ ΔΥΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΗΝΕΣ 30 Μαρ 2020 | 18:15

Κορονοϊός: Το 50% της δημαρχιακής του αποζημίωσης καταθέτει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ζέρβας

Το ήμισυ της δημαρχιακής του αποζημίωσης για δύο τουλάχιστον μήνες υπέρ του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥΣ 30 Μαρ 2020 | 17:36