Το βάρος για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο αναποφάσιστο Ποτάμι

Υπόνοιες για αποχή άφησε χθες στην ομιλία του στη Βουλή ο Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ και οι δύο διαφωνούντες στο κόμμα δείχνουν να συζητούν το ενδεχόμενο αυτό.

Χάρης Ιωάννου
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΙΩΑΝΝΟΥ
Το βάρος για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο αναποφάσιστο Ποτάμι

Αυξάνεται η πίεση στο Ποτάμι όσο πλησιάζει η ημερομηνία κατάθεσης και ψήφισης από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη λύση του Μακεδονικού.

Μετά τη διαγραφή Δανέλλη, τα πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι χωρισμένα ως εξής: Οι τρεις (Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης) δηλώνουν θετικοί αλλά δεν ξεκαθαρίζουν αν θα υπερψηφίσουν, ενώ παραμένουν σταθερά αρνητικοί (Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς).

Το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου, με στόχο τη λήψη απόφασης, την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, με τη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των Ευρωβουλευτών.

Η απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενόχλησε την ηγεσία του Ποταμιού, η οποία αφήνει να εννοηθεί ότι εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να επιλέξει την αποχή από την ψηφοφορία και να μην υπερψηφίσει.

Η στάση αυτή βοηθάει μεν στην κύρωση της συμφωνίας, γιατί απαιτείται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων και οι απουσίες κατεβάζουν το μέτρο, αλλά δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, δυσκολεύοντας την επίτευξη του συμβολικού μεν, πολιτικά ουσιαστικού δε, αριθμού των 151.

Υπόνοιες για αποχή άφησε χθες στην ομιλία του στη Βουλή ο Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ και οι δύο διαφωνούντες στο κόμμα δείχνουν να συζητούν το ενδεχόμενο αυτό.

Στον αντίποδα, ξεκάθαρη δήλωση υπέρ της συμφωνίας έκαναν εκ νέου οι δύο ευρωβουλευτές, Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης.

Αμυράς για Πρέσπες: Το Ποτάμι ή θα καταψηφίσει ή θα απέχει

Στη στάση του Ποταμιού αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο βουλευτής Γιώργος Αμυράς.

«Πάντα έλεγαν ότι θα δουν το τελικό και πώς συνδέεται όλο αυτό» και μετά θα αποφάσιζαν αν θα ψηφίσουν ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Γιώργος Αμυράς, αναφερόμενος στους τρεις βουλευτές του κόμματος που διέκεινται θετικά.

«Είμαστε κατά της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως «δε γίνεται με ‘ολίγη’ από Ποτάμι ο Τσίπρας να παραμένει Πρωθυπουργός και να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι πέντε βουλευτές του Ποταμιού στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε πως βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις, οι τελικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν πιθανότατα σήμερα.

«Υπάρχουν δύο σκέψεις: η μία είναι να καταψηφίσουμε και οι πέντε τη Συμφωνία και η άλλη να απέχουμε ως κόμμα από την ψηφοφορία», είπε σχετικά και προκάλεσε τον Πρωθυπουργό «να πάει στη Συμφωνία με τους 151 βουλευτές που έχει για την ψήφο εμπιστοσύνης».

«Ας φανερώσει, αν έχει, τις κρυφές του καβάτζες ο Τσίπρας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του Ποταμιού χαρακτήρισε «Fake» το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και αφού εξήγησε πως «δεν το βρίσκω υγιές ένας ψηφοφόρος να βλέπει ότι μέσω του Ποταμιού ο κ. Τσίπρας παραμένει στην κυβέρνηση», σημείωσε πως «πάει να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών με δανεικές ψήφους και μετακινήσεις βουλευτών», ξεκαθαρίζοντας πως «αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».

Ερωτηθείς για το τι θα πράξει ο ίδιος αν οι άλλοι βουλευτές του Ποταμιού ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε πως σε αυτή την περίπτωση «θα έχουμε μεγάλο θέμα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και αποχώρησής του από το κόμμα. «Ρωτήστε με εκείνη τη μέρα», είπε σχετικά.

Απαντώντας, τέλος, εκ νέου στα σενάρια που τον θέλουν να είναι υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία, τα διέψευσε λέγοντας πως «είμαι Ποτάμι» και στήριξε την ύπαρξή του στο γεγονός ότι «προέρχομαι από την ΝΔ, εκλέχθηκα ευρωβουλευτής και στο συνέδριο του Ποταμιού κατέβασα πρόταση για ανοιχτή συνεργασία».

Κύρκος: Το Ποτάμι δεν έχει καμιά δικαιολογία να αλλάξει άποψη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Το Ποτάμι δεν έχει καμία δικαιολογία να αλλάξει άποψη, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει, έχουμε ξοδέψει πάρα πολύ χρόνο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Μίλτος Κύρκος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM, 104,9», σχετικά με τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από βουλευτές του κόμματος σε ό,τι αφορά τη στάση τους στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά τη δήλωση της πρόθεσης του Σπύρου Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την εν συνεχεία διαγραφή του από την κοινοβουλευτική τους ομάδα.

«Πιστεύω πως το Ποτάμι όπως είχε δηλώσει "ψήφο κατά συνείδηση" -δύο βουλευτές του έχουν ήδη σταθερά τοποθετηθεί κατά της συμφωνίας- αλλά από εκεί και πέρα οι άλλοι τέσσερις δεν βλέπω κανέναν λόγο ή κανέναν τρόπο που θα μπορέσουν να μην ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας. Θα είναι μία ρήξη, όχι με αυτά που οι ίδιοι πιστεύουν επί χρόνια, αλλά με την πολιτική μας των τελευταίων χρόνων, με τις δηλώσεις των τελευταίων μηνών και με τις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη ότι το συμφέρον της πατρίδας του είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε κομματική στόχευση», εξήγησε ο κ. Κύρκος.

Σχετικά με τη στάση του κ. Δανέλλη ο ευρωβουλευτής παρατήρησε: «Το Ποτάμι είναι πληγωμένο από αυτή τη συμπεριφορά -που πραγματικά ο Σπύρος Δανέλλης είχε δουλέψει έντονα μέσα στο Ποτάμι και είναι σταθερός από το 1990 στη θέση του- αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορείς να στηρίζεις την κυβέρνηση, δεν είναι κυβέρνηση εδικού σκοπού για τρεις βδομάδες, να ψηφίσουμε Πρέσπες και προχωράμε στις εκλογές». «Από εκεί και πέρα», συνέχισε, «είναι δυνατόν μια τέτοια κίνηση από έναν βουλευτή να αλλάζει τον πολιτικό σχεδιασμό και να αλλάζει τα λόγια του Σταύρου Θεοδωράκη ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει με πυξίδα το εθνικό συμφέρον; Όσο κι αν πληγωθήκαμε από μία τέτοια κίνηση, όσο κι αν εξ αντανακλάσεως θέλουμε να πούμε "όχι δεν είμαστε μέρος ενός σχεδίου, ούτε μπορεί να μας χρησιμοποιεί ο καθένας", το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να ψηφιστεί αυτή η συμφωνία που θα φτάσει στη Βουλή».

Σχολιάζοντας την κριτική στους βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ που προτίθενται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο κ. Κύρκος ανέφερε: «Άκουγα τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά να μιλάνε για γυρολόγους βουλευτές. Μα έχουν δυο βουλευτές από το Ποτάμι ο καθένας τους στο κόμμα τους. Όταν φύγανε οι σύντροφοί μου από το Ποτάμι και πήγαν σε αυτά τα κόμματα δεν τους είπα ποτέ γυρολόγους. Δεν συμφωνώ ότι ένας βουλευτής εκλέγεται με ένα κόμμα και πάει με ένα άλλο, αλλά αποδέχομαι τις πράξεις των ανθρώπων, δεν τους κατηγορώ για προδότες, αλλά αυτό είναι πολιτικός πολιτισμός και αυτό που είδα χθες στη Βουλή απέχει πάρα πολύ».

Σχετικά με την αντιπαράθεση για την επιλογή του κ. Αποστολάκη ως υπουργού Εθνικής Άμυνας σημείωσε: «Ήταν ακραία η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πολιτικά διαφωνώ κι εγώ με την υπουργοποίηση του εν ενεργεία αρχηγού του ΓΕΕΘΑ [...] Όμως, πώς αύριο θα συναντηθεί ο κ. Μητοστάκης με τον κ. Αποστολάκη στο πλαίσιο των καθηκόντων και των δύο;».

Αναφορικά με τις επιθέσεις σε βάρος βουλευτών που έχουν δηλώσει πως θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών επισήμανε: «Ο λόγος μίσους δεν είναι καινούριος, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω αυτόν τον λόγο μίσους που ήταν ο αυριανισμός της εποχής του ‘89 και δεν είναι κάτι καινούριο για την πολιτική σκηνή η ένταση, η ευρύτητα της έντασης είναι κυρίως γιατί στηρίζεται πια από επίσημα χείλη και τα στελέχη των κομμάτων, τα οποία έχουν εκτροχιαστεί πλήρως κι αυτά στο πλαίσιο της ανάγκης να κάνουν ένα πρωτοσέλιδο ή να μπορέσουν να δείξουν ότι είναι ακόμη πιο ισχυροί από τους συναδέλφους -άκουσα και τον κ.Μητσοτάκη και τον κ.Τσίπρα και την κ. Γεννηματά, οι τόνοι θα έπρεπε να χαμηλώσουν».

Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει στάση το Ποτάμι αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέει ο Γ. Γραμματικάκης

Πολιτική απόφαση, χαρακτήρισε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης, δηλώνοντας επίσης ότι το Ποτάμι, από τη πρώτη στιγμή, είχε ταχθεί υπέρ της συμφωνίας και δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή να αλλάξει στάση. «Αντίθετα» όπως ισχυρίστηκε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού «υπάρχουν λόγοι οι οποίοι επιτείνουν την ψήφιση της συμφωνίας».

Όπως δήλωσε στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο κ. Γραμματικάκης, τόσο ο ίδιος όσο και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος «λέμε, και εν γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ψηφιστεί και μάλιστα θα έλεγα με ενθουσιασμό, διότι λύνει ένα πρόβλημα του παρελθόντος, πολύ μεγάλο, και ανοίγει καλύτερες προοπτικές και για το μέλλον και για τις δύο χώρες».

Ο κ. Γραμματικάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επικρατήσει μια πιο νηφάλια σκέψη» καθώς, όπως είπε, «το Ποτάμι από παλιά είχε τη θέση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και όσο και αν έχει εσωτερικές αναταράξεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει στάση».

Σύμφωνα με τον κ. Γραμματικάκη «η θέση του Ποταμιού από παλιά ήταν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών» και, όπως είπε, «δεν θεωρώ ότι εσωτερικές αναταράξεις που με λυπούν και λυπούν και όλο τον προοδευτικό κόσμο, είναι ικανές να του αλλάξουν την πορεία».

Ερωτηθείς εάν η αποχή είναι λύση, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού δήλωσε: «Για μένα ούτε η αποχή θα ήταν λύση για αυτά τα θέματα, τα μεγάλα τα εθνικά που εκκρεμούν, μάλιστα, τόσες δεκαετίες – πρέπει να έχει κανείς το θάρρος της γνώμης του. Δεν κατηγορώ κανέναν που δεν έχει αυτή τη θέση ότι δεν είναι πατριώτης όπως μας κατηγορούν άλλοι. Ο πατριωτισμός είναι μια πολύ γενικότερη και πολύ βαθιά έννοια και εγώ πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή ο πραγματικός πατριωτισμός είναι να λήξεις αυτή η εκκρεμότητα με τη γείτονα χώρα».

Τέλος, ο κ. Γραμματικάκης είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Σταύρο Θεοδωράκη και του είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει στάση το Ποτάμι σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 05 Οκτ 2021 | 13:41

Η Σακελλαροπούλου στον Πρόεδρο της Β. Μακεδονίας: Χρειάζεται πλήρης και πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Β. Μακεδονίας σημειώνοντας πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι κρίσιμη.

ΔΩΡΕΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 01 Οκτ 2021 | 13:18

Ο Τσίπρας χρηματοδοτεί την καλύτερη διπλωματική εργασία με τα χρήματα από τα βραβεία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει τα ποσά από τις βραβεύσεις του για τη Συμφωνία των Πρεσπών σε φοιτητές που διακρίνονται για την καλύτερη διπλωματική εργασία

30 Σεπ 2021 | 09:41

Οι "Πρωταγωνιστές" του Σταύρου Θεοδωράκη στον Alpha - Οι πρώτες πληροφορίες

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και η χαρακτηριστική του εκπομπή επιστρέφουν στη μικρή οθόνη

ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ 28 Σεπ 2021 | 13:41

Σταύρος Θεοδωράκης: Σπάνια δημόσια εμφάνιση με την κόρη του, Αργυρώ, στο Ηρώδειο [εικόνα]

Ο Σταύρος Θεοδωράκης παρακολούθησε τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στο Ηρώδειο, συνοδευόμενος από την κόρη του, Αργυρώ.

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ 26 Σεπ 2021 | 08:29

Πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα βέλη Σαμαρά εναντίον Μητσοτάκη - Ουδέν σχόλιο από Μαξίμου

Τις υποδείξεις του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά για τον ανασχηματισμό, τη διεύρυνση και τα εθνικά θέματα εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίδραση του Μαξίμου.

21 Οκτ 2021 | 10:51

Τελικά το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ

Πολλοί εκτιμούν ότι ανεξαρτήτως του πόσοι υποψήφιοι θα παραμείνουν τελικά, οι εκλογές θα είναι μια σκληρή μονομαχία μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Νίκου Ανδρουλάκη.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 20 Οκτ 2021 | 13:02

Εν αναμονή των αποφάσεων Παπανδρέου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ - Πιθανή ανακοίνωση το βράδυ

Από το απόγευμα και μετά, άνευ απροόπτου, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. 15 Οκτ 2021 | 10:10

Στο ΕΛΙΑΜΕΠ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Αναλαμβάνει επικεφαλής του Προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας

Ειδικός Σύμβουλος, Επικεφαλής του Προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας του ΕΛΙΑΜΕΠ αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 13 Οκτ 2021 | 16:06

ΚΙΝΑΛ: Κανονικά η εκλογή αρχηγού τον Δεκέμβριο- Δεν θα υποβληθεί σε επέμβαση η Φώφη Γεννηματά, παίρνει εξιτήριο

Η ξαφνική περιπέτεια υγείας της Φώφης Γεννηματά, πέρα από το σοκ που προκάλεσε εντός και εκτός κόμματος, δημιουργεί νέα δεδομένα στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 13 Οκτ 2021 | 12:25

Φώφη Γεννηματά: Πάγωσε το ΚΙΝΑΛ η επιδείνωση της υγείας της- Σενάρια για υποψηφιότητα Χρηστίδη- Το παρασκήνιο και οι εκλογές

Η ξαφνική περιπέτεια υγείας της Φώφης Γεννηματά, πέρα από το σοκ που προκάλεσε εντός και εκτός κόμματος, ανατρέπει και τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

07 Οκτ 2021 | 09:20

Ένα μικρό κόμμα του 31,5%

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κοντεύει σχεδόν μια δεκαετία σε ποσοστά πέριξ του 30%, στην πράξη αποδεικνύει συνεχώς ότι ο παλιός εαυτός του 4% το καταδιώκει συνεχώς.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 06 Οκτ 2021 | 14:10

Σφαγή στο ΚΙΝΑΛ για τις οικονομικές εισφορές των ευρωβουλευτών: Σκληρή απάντηση Ανδρουλάκη - Καϊλή σε Κεγκέρογλου

Ο Γραμματέας της ΚΟ Β. Κεγκέρογλου ζήτησε από τους ευρωβουλευτές Ν. Ανδρουλάκη και Ε. Καϊλή μερικές χιλιάδες ευρώ για εισφορές στο κόμμα, για να πάρει την απάντηση ότι αυτό απαγορεύεται από την Ευρωβουλή.