Στον Ισραηλινό δημοσιογράφο Γκίντεον Λεβί παρέδωσε ο Χάρης Δούκας το Βραβείο Δημοκρατίας, σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".
Το Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών θεσπίστηκε το 2016 ως μία θεσμική πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων. Απονέμεται ετησίως σε ένα άτομο ή οργανισμό με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο, ηθική ακεραιότητα και πορεία ζωής, που καταδεικνύει διαρκή αφοσίωση στις αξίες της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου.
Κατά την απονομή, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήλωσε: "Ο Γκίντεον Λεβί, o άνθρωπος που τιμούμε σήμερα, γράφει για να ενοχλήσει. Γράφει για τα παιδιά που δεν προλαβαίνουν να μεγαλώσουν στη Γάζα, για τους εφήβους που δεν ονειρεύονται, για τους νέους που δε σχεδιάζουν το μέλλον, για τις μητέρες που θάβουν τα παιδιά τους, για τις γειτονιές που ισοπεδώνονται, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και προειδοποιεί εδώ και χρόνια: Ο μιλιταρισμός, ο φανατισμός, η επικράτηση του δίκιου του δυνατού, η σιωπή στην αδικία τροφοδοτούν τον κύκλο αίματος που ανοιγο-κλείνει για πάνω από μισό αιώνα στη Μέση Ανατολή. Η φωνή του Γκίντεον Λεβί, έχει αποδείξει ότι η δημοσιογραφία, όταν τιμά την αποστολή της, δεν είναι απλώς ένα εργαλείο πληροφόρησης, είναι πράξη αντίστασης και ηθικής ευθύνης. Γιατί το μεγαλύτερο έγκλημα δεν είναι αυτό που συμβαίνει, αλλά το ότι κανείς δε μιλά για αυτό".
Αποδεχόμενος το Βραβείο Δημοκρατίας, ο Γκίντεον Λεβί, τόνισε: "Είμαι πραγματικά συγκινημένος. Νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη τιμή που έχω λάβει ποτέ στη ζωή μου και είμαι τόσο ευγνώμων. Θα ήθελα να αφιερώσω σε όσους το αξίζουν πραγματικά. Δεν είμαι εγώ. Είναι οι δημοσιογράφοι της Γάζας. Περισσότεροι από 200 σκοτώθηκαν από το Ισραήλ. Και αυτοί που επιβιώνουν είναι τα μάτια και η συνείδηση και τα αυτιά και οι συγγραφείς της πραγματικότητας αυτή τη στιγμή. Είναι οι μόνοι μάρτυρες για το τι συμβαίνει εκεί. Και τα χειροκροτήματά σας είναι πραγματικά το σωστό βραβείο για αυτούς".
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, αναφέρθηκε στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λέγοντας: "Ελπίζουμε και ευχόμαστε η σημερινή μας εκδήλωση να συμπέσει και με την απαρχή εξελίξεων ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Όλοι στρέφουμε με προσδοκία το βλέμμα μας στην πρόταση που βρίσκεται σε συζήτηση τις τελευταίες ώρες, όχι όμως χωρίς σκεπτικισμό. Γεννά ελπίδες, γιατί ειρήνη στην περιοχή, σημαίνει φαΐ στα παιδιά της Ράφα, πόσιμο νερό στα παιδιά της Χαν Γιουνίς, ηλεκτρικό ρεύμα στα νοσοκομεία της πόλης της Γάζας. Γιατί ειρήνη είναι το δικαίωμα ενός παιδιού να μεγαλώσει χωρίς τον ήχο των βομβαρδισμών. Αυτές όμως τις πρώτες ώρες δεν λείπει και ο σκεπτικισμός για το πόσο βιώσιμη μπορεί να είναι μια πρόταση που εξακολουθεί να αφήνει τους Παλαιστίνιους χωρίς πατρίδα".
Ο Γκίντεον Λεβί, σχολιάζοντας την κάλυψη του πολέμου στη Γάζα από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, υπογράμμισε: "Κάθε μέσος Έλληνας πολίτης μαθαίνει πολύ περισσότερα για το τι συμβαίνει στη Γάζα από τον μέσο Ισραηλινό. Δε θέλουν να δουν τη Γάζα. Και τα δειλά, συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ τους βοηθούν να μη δουν τη Γάζα. Για έναν μέσο Ισραηλινό και για τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν μόνο 20 άνθρωποι που ζουν στη Γάζα σήμερα. Οι 20 όμηροι, αυτοί είναι οι μόνοι άνθρωποι που ζουν στη Γάζα. Όλα τα υπόλοιπα δε μετράνε".
Την απονομή παρακολούθησαν δια ζώσης διακεκριμένοι προσκεκλημένοι, δημοσιογράφοι, καθώς και πλήθος κόσμου διαδικτυακά από την σελίδα του Facebook του Δήμου Αθηναίων.
Μετά την τελετή απονομής του Βραβείου Δημοκρατίας, ακολούθησε σύντομο απόσπασμα από το δρώμενο "Το Δράμα της Δημοκρατίας" από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.