Το δικό μας debate μέσα από τα λόγια των δυο μονομάχων

Τι λένε Τσίπρας και Μεϊμαράκης για τα κεντρικά ζητήματα που θα κρίνουν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Ενα debate, πριν το debate.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το δικό μας debate μέσα από τα λόγια των δυο μονομάχων

Οι δύο μονομάχοι της κάλπης, σε ένα debate, πριν από το αυριανό debate.

Τι λένε Τσίπρας και Μεϊμαράκης, για τα κεντρικά ζητήματα που θα κρίνουν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Τι απαντούν για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, για τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, για το χρέος και τη διαπραγμάτευση, την ανάπτυξη, την εργασία, αλλά και τις δημοσκοπήσεις, στις τελευταίες συνεντεύξεις που έδωσαν, ο μεν Α. Τσίπρας στο Εθνος της Κυριακής, ο δε Ε. Μεϊμαράκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ.

Με ποιούς θα κυβερνήσω

Α. Τσίπρας: Παρά τις μεγάλες ιδεολογικές μας διαφορές είναι γεγονός ότι η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ ήταν λειτουργική και απέδωσε καρπούς. Διότι οι ΑΝΕΛ αποτέλεσαν έναν σημαντικό σύμμαχο στον αγώνα μας κόντρα στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο στη χώρα. Ο Πάνος Καμμένος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα αυτό κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής όπου είχαμε πχ πρωτοφανή αύξηση κατά 261% των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων ανά υπόθεση, κατά της διαφθοράς αλλά στήριξε και τη μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια. Θα ήταν ευχής έργο η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη και είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεχιστεί. Έχουμε πολλά ανοιχτά μέτωπα και πολλή δουλειά μπροστά μας.

Β. Μεϊμαράκης: Ετοιμάζουμε εθνική ομάδα διακυβέρνησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όπως και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να δυσκολεύεται να πιστέψει ότι το κόμμα του θα είναι δεύτερο στις εκλογές αλλά θα πρέπει να μετέχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης, μιας που ο ίδιος υπέγραψε το Μνημόνιο.
Από την επομένη των εκλογών πιάνουμε δουλειά για να φέρουμε επενδύσεις, να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Αυτή είναι μια βασική διαφορά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Εμείς φέρνουμε δουλειές, εκείνοι διώχνουν.

Για μετεκλογική συνεργασία

Α. Τσίπρας: Η ΝΔ είναι με τον Ευρώπη του κ. Σόιμπλε. Εμείς είμαστε με τις δυνάμεις που επιθυμούν μια κοινωνική στροφή και απαγκίστρωση από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα. Δεν μπορούν να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ εκπροσωπούν διαφορετικά κοινωνικά συμφέροντα και έχουν αντίθετο στρατηγικό προσανατολισμό σε έναν αστερισμό κομβικών πεδίων όπως το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, του αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου, της περιβαλλοντικής προστασίας, στο ζήτημα των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, στον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού, στα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας, στο φορολογικό σύστημα, στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Β. Μεϊμαράκης: Δεν την έχω ψωνίσει ότι θα γίνω πρωθυπουργός 100% . Εκανα μια πρόταση προκειμένου να έχουμε μια συνεργασία. Μια πρόταση επί της ουσίας. Με κοινή συνεννόηση και κρατώντας την αυτονομία μας θα μπορέσουμε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση. Ζήτησα από τον Αλέξη Τσίπρα να συνεννοηθούμε πριν από τις εκλογές σε θέματα που μπορούμε να ομονοήσουμε. Αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει αντιδεολογικά σε πρωθυπουργό ΝΔ (αν είναι πρώτη δύναμη) δεν μπορεί κανείς να στερήσει αυτή τη δυνατότητα. Εφόσον δεν το δέχεται θα προχωρήσω με άλλους και θα είμαι πρωθυπουργός. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος, θα το συζητήσω με τους επιτελείς μου.

Για το... «ταμείο» της διαπραγμάτευσης

Α. Τσίπρας: Αυτό που ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν να υπογράψουμε 20 δισ. μέτρα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, απελευθέρωση απολύσεων, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο Ασφαλιστικό και όλα τα μέτρα που είχαν αυτοί υπογράψει και περιλαμβάνονταν στην 5η αξιολόγηση. Προφανώς και μπορέσαμε καλύτερα. Με το θέμα του χρέους στο τραπέζι, 20 δισ. λιγότερα μέτρα, χωρίς αγγλικό δίκαιο και με επενδυτικό πακέτο 35 δισ. Εχετε ακούσει εσείς κάποιον να ισχυρίζεται ότι θα έφερνε καλύτερη συμφωνία; Μέχρι στιγμής εμείς δεν έχουμε ακούσει.

Β. Μεϊμαράκης: Οι πολίτες αλλάζουν γνώμη για το κατά πόσο η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα διαπραγματεύτηκε σκληρά. Οι πολίτες απογοητεύτηκαν. Τώρα που φαίνονται τα αποτελέσματα και φαίνεται ότι η συμφωνία δεν είναι καλή ο Τσίπρας λέει ότι κάθισε 17 ώρες στη διαπραγμάτευση. Και; Ας καθόταν 10 ώρες και ας έφερνε καλύτερη συμφωνία. Το ζητούμενο δεν είναι αν οι πολίτες τον Ιανουάριο ψήφισαν έτσι αλλά να προβληματιστούν. Πολλοί από όσους ήθελαν να ψηφίσουν Ν.Δ. πήγαν στην αποχή ή σε ψήφο διαμαρτυρίας. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Η ψήφος διαμαρτυρίας κοστίζει, μας στοίχισε 90 δισ. Πολλά δεν είναι για διαμαρτυρία;

Αναδιάρθρωση χρέους

Α. Τσίπρας: Φέραμε μια συμφωνία που βάζει επί τάπητος το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους

Β. Μεϊμαράκης: Ο κ. Τσίπρας έβγαλε από την ατζέντα το ζήτημα του κουρέματος, αποδέχτηκε το PSI και δέχεται να μην γίνει κούρεμα του χρέους. Το 'χει παίξει πολύ το ζήτημα του χρέους. Δεν φτάνει ότι μας φέσωσε με 90 δισ. και τώρα χρειάζεται να το δούμε το χρέος. Το δικό μας σχέδιο περιλαμβάνεται στη συμφωνία του 2012.

Ανάπτυξη - επιχειρηματικότητα

Α. Τσίπρας: Η κυβέρνησή μας κατάφερε να εκκινήσει έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που θα στηρίζεται στον κόσμο της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Δεν θα πατάει πάνω στα κοινωνικά ερείπια της λιτότητας. Αυτόν τον αγώνα για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής και διοικητικής δομής της χώρας οι Ελληνες πολίτες γνωρίζουν ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τον συνεχίσει.

Μεϊμαράκης: Τους πρώτους μήνες απαιτείται να κατατεθεί ο προϋπολογισμός που θα είναι σφιχτός και αυτό θα προσελκύσει και επενδυτές. Τάχιστα θα δημιουργήσω την ομάδα διαπραγμάτευσης. Εως τον πρώτο μήνα του 2016 θα προσπαθήσω το ξεμπλοκάρισμα του ΕΣΠΑ. Μέχρι Γενάρη-Φλεβάρη θα προσπαθήσουμε αυτά να τα προχωρήσουμε. Η προσέλκυση επενδύσεων μπορεί να πάει με γεωμετρική πρόοδο προς τα πάνω και να εξασφαλίσουμε επενδύσεις και δουλειές.

Εργασία – συλλογικές διαπραγματεύσεις

Α. Τσίπρας: Η συμφωνία ξαναθέτει το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Β. Μεϊμαράκης: Για πρώτη φορά με το 3ο μνημόνιο ετέθη ζήτημα για ομαδικές απολύσεις. Ο αριστερός κ.Τσίπρας, με την αριστερή πολιτική, υπέγραψε ομαδικές απολύσεις. Για εμάς δεν ετίθετο θέμα ομαδικών απολύσεων στις συζητήσεις που κάναμε με τους εταίρους.

Για τους 7 μήνες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Α. Τσίπρας: Στους προηγούμενους επτά μήνες δώσαμε δείγματα γραφής και αποδείξαμε ποιος έχει τη βούληση, την αποφασιστικότητα και το πολιτικό σχέδιο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και να τελειώσει την αρρώστια της διαπλοκής και της αναξιοκρατίας

Β. Μεϊμαράκης: Μέσα σε επτά μήνες έγινε τρομακτικά δύσκολη η κατάσταση, έχουμε capital controls. Το χάσαμε το 2015. Εχουμε αύξηση της ανεργίας, οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν, η κατανάλωση μειώθηκε. Αρα τι πολιτικές να σας πω. Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα που η κατάσταση αλλάζει δραματικά. Δεν ξέρω τι θα παραλάβουμε. Υπάρχουν ουρές, κρυφές ατζέντες. Γι αυτό κάνει εκλογές.

Για τις δημοσκοπήσεις

Α. Τσίπρας: Ήδη, σε όλες τις μετρήσεις η συσπείρωσή μας ενισχύεται σημαντικά και γι’ αυτό έχουμε μια ευδιάκριτη άνοδο

Β. Μεϊμαράκης: Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι κάλπη. Δεν αμφισβητώ τις έρευνες και μάλιστα τα ποιοτικά στοιχεία, τα διαβάζω. Βέβαια κάποιοι τα βγάζουν έτσι για να επηρεάσουν τους πολίτες.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 17:21

ΣΥΡΙΖΑ: Εκπληξη Τσίπρα - Προτείνει εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση

Ανατροπή από τον Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση και όχι από τους συνέδρους.

"ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" 19 Ιαν 2022 | 13:35

Τσίπρας για Rafale και το σποτάκι της ΝΔ: Ντροπή, κανένα κόμμα δεν μετέτρεψε την αγορά εξοπλισμών σε κομματικό σποτ

"Ντροπή και εθνική καπηλεία". Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter για το σποτ με τα Rafale.

«Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ» 18 Ιαν 2022 | 20:59

"Πυρά" ΝΔ σε Τσίπρα: "Συμμερίζεται προτάσεις συνεργατών του για ελαχιστοποίηση ποινών σε ειδεχθή εγκλήματα;"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι συνώνυμο της υποκρισίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΟΧΙ; 18 Ιαν 2022 | 13:56

Η κόντρα Μπίστη- Τσέκερη για το αν πρέπει να κλείσει ή όχι η Αυγή: Εχουν μέλλον οι ξύλινες κομματικές εφημερίδες;

Ο Νίκος Μπίστης δεν βλέπει μέλλον σε κομματικά όργανα, ο Αγγελος Τσέκερης δεν πιστεύει ότι η Αυγή είναι κομματική εφημερίδα…

ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ 17 Ιαν 2022 | 19:05

Γαλλία: Καταδίκη του ακροδεξιού Ζεμούρ για ρατσισμό - Ο ίδιος μιλά για φίμωση της ελευθερίας του λόγου

Με καταδίκη για υποκίνηση φυλετικού μίσους βαρύνεται πλέον ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας ενώ το 64% των Γάλλων τον θεωρεί επικίνδυνο.

ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ 17 Ιαν 2022 | 13:47

Το καταπληκτικό σχόλιο του σκιτσογράφου Χαντζόπουλου για την Αυγή- Τα λέει όλα…σε στιλ Μπόστ για τα νταούλια

Πώς σχολίασε ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος, τα προβλήματα της Αυγής και την τοξικότητα της αρθρογραφίας της

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:15

Τσίπρας για Αλέκο Φασιανό: Βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που μας αφήνει

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει ο Αλέκος Φασιανός και τα συλλυπητήρια στους οικείους, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 18:54

Πηγές ΝΔ: ''Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης είναι ένα και το αυτό''

Το σχόλιο των πηγών της ΝΔ, σχετικά με το άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Documento.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 16 Ιαν 2022 | 18:37

Αιχμές Πλεύρη κατά Πολάκη: Η εποχή του ''ξέρεις ποιος είμαι εγώ'' έχει περάσει

Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας για το επεισόδιο που προκάλεσε ο Παύλος Πολάκης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ 16 Ιαν 2022 | 15:57

ΝΔ για Πολάκη: Απαράδεκτο να τον καλύπτει ο Τσίπρας διά της σιωπής του, παρά τις αποκαλύψεις

''Ο κ.Τσίπρας εξακολουθεί να τηρεί σιγή" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 15:51

Αλ. Τσίπρας: Προστατευόμενο είδος σήμερα η διαφθορά στη χώρα μας

''Εκείνοι που καταδιώκονται μέχρι εξαφάνισης είναι οι αντίπαλοί της'', ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 13 Ιαν 2022 | 18:39

Το Υπουργείο Υγείας απαντά στον Τσίπρα: Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μετά την 5η μέρα χωρίς συμπτώματα και με μάσκα

Απάντηση του υπουργείου Υγείας στην κριτική Τσίπρα για το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 13 Ιαν 2022 | 16:50

Αλέξης Τσίπρας: Είμαι ακόμα θετικός - Με βάση τον ΕΟΔΥ μπορώ να πάω στη Βουλή και να κολλήσω τους συναδέλφους μου

"Εγώ δε θα το κάνω, αλλά πολλοί άλλοι στην ίδια θέση είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται", σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας.