Το δικό μας debate μέσα από τα λόγια των δυο μονομάχων

Τι λένε Τσίπρας και Μεϊμαράκης για τα κεντρικά ζητήματα που θα κρίνουν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Ενα debate, πριν το debate.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το δικό μας debate μέσα από τα λόγια των δυο μονομάχων

Οι δύο μονομάχοι της κάλπης, σε ένα debate, πριν από το αυριανό debate.

Τι λένε Τσίπρας και Μεϊμαράκης, για τα κεντρικά ζητήματα που θα κρίνουν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Τι απαντούν για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, για τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, για το χρέος και τη διαπραγμάτευση, την ανάπτυξη, την εργασία, αλλά και τις δημοσκοπήσεις, στις τελευταίες συνεντεύξεις που έδωσαν, ο μεν Α. Τσίπρας στο Εθνος της Κυριακής, ο δε Ε. Μεϊμαράκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ.

Με ποιούς θα κυβερνήσω

Α. Τσίπρας: Παρά τις μεγάλες ιδεολογικές μας διαφορές είναι γεγονός ότι η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ ήταν λειτουργική και απέδωσε καρπούς. Διότι οι ΑΝΕΛ αποτέλεσαν έναν σημαντικό σύμμαχο στον αγώνα μας κόντρα στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο στη χώρα. Ο Πάνος Καμμένος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα αυτό κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής όπου είχαμε πχ πρωτοφανή αύξηση κατά 261% των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων ανά υπόθεση, κατά της διαφθοράς αλλά στήριξε και τη μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια. Θα ήταν ευχής έργο η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη και είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεχιστεί. Έχουμε πολλά ανοιχτά μέτωπα και πολλή δουλειά μπροστά μας.

Β. Μεϊμαράκης: Ετοιμάζουμε εθνική ομάδα διακυβέρνησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όπως και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να δυσκολεύεται να πιστέψει ότι το κόμμα του θα είναι δεύτερο στις εκλογές αλλά θα πρέπει να μετέχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης, μιας που ο ίδιος υπέγραψε το Μνημόνιο.
Από την επομένη των εκλογών πιάνουμε δουλειά για να φέρουμε επενδύσεις, να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Αυτή είναι μια βασική διαφορά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Εμείς φέρνουμε δουλειές, εκείνοι διώχνουν.

Για μετεκλογική συνεργασία

Α. Τσίπρας: Η ΝΔ είναι με τον Ευρώπη του κ. Σόιμπλε. Εμείς είμαστε με τις δυνάμεις που επιθυμούν μια κοινωνική στροφή και απαγκίστρωση από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα. Δεν μπορούν να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ εκπροσωπούν διαφορετικά κοινωνικά συμφέροντα και έχουν αντίθετο στρατηγικό προσανατολισμό σε έναν αστερισμό κομβικών πεδίων όπως το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, του αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου, της περιβαλλοντικής προστασίας, στο ζήτημα των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, στον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού, στα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας, στο φορολογικό σύστημα, στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Β. Μεϊμαράκης: Δεν την έχω ψωνίσει ότι θα γίνω πρωθυπουργός 100% . Εκανα μια πρόταση προκειμένου να έχουμε μια συνεργασία. Μια πρόταση επί της ουσίας. Με κοινή συνεννόηση και κρατώντας την αυτονομία μας θα μπορέσουμε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση. Ζήτησα από τον Αλέξη Τσίπρα να συνεννοηθούμε πριν από τις εκλογές σε θέματα που μπορούμε να ομονοήσουμε. Αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει αντιδεολογικά σε πρωθυπουργό ΝΔ (αν είναι πρώτη δύναμη) δεν μπορεί κανείς να στερήσει αυτή τη δυνατότητα. Εφόσον δεν το δέχεται θα προχωρήσω με άλλους και θα είμαι πρωθυπουργός. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος, θα το συζητήσω με τους επιτελείς μου.

Για το... «ταμείο» της διαπραγμάτευσης

Α. Τσίπρας: Αυτό που ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν να υπογράψουμε 20 δισ. μέτρα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, απελευθέρωση απολύσεων, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο Ασφαλιστικό και όλα τα μέτρα που είχαν αυτοί υπογράψει και περιλαμβάνονταν στην 5η αξιολόγηση. Προφανώς και μπορέσαμε καλύτερα. Με το θέμα του χρέους στο τραπέζι, 20 δισ. λιγότερα μέτρα, χωρίς αγγλικό δίκαιο και με επενδυτικό πακέτο 35 δισ. Εχετε ακούσει εσείς κάποιον να ισχυρίζεται ότι θα έφερνε καλύτερη συμφωνία; Μέχρι στιγμής εμείς δεν έχουμε ακούσει.

Β. Μεϊμαράκης: Οι πολίτες αλλάζουν γνώμη για το κατά πόσο η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα διαπραγματεύτηκε σκληρά. Οι πολίτες απογοητεύτηκαν. Τώρα που φαίνονται τα αποτελέσματα και φαίνεται ότι η συμφωνία δεν είναι καλή ο Τσίπρας λέει ότι κάθισε 17 ώρες στη διαπραγμάτευση. Και; Ας καθόταν 10 ώρες και ας έφερνε καλύτερη συμφωνία. Το ζητούμενο δεν είναι αν οι πολίτες τον Ιανουάριο ψήφισαν έτσι αλλά να προβληματιστούν. Πολλοί από όσους ήθελαν να ψηφίσουν Ν.Δ. πήγαν στην αποχή ή σε ψήφο διαμαρτυρίας. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Η ψήφος διαμαρτυρίας κοστίζει, μας στοίχισε 90 δισ. Πολλά δεν είναι για διαμαρτυρία;

Αναδιάρθρωση χρέους

Α. Τσίπρας: Φέραμε μια συμφωνία που βάζει επί τάπητος το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους

Β. Μεϊμαράκης: Ο κ. Τσίπρας έβγαλε από την ατζέντα το ζήτημα του κουρέματος, αποδέχτηκε το PSI και δέχεται να μην γίνει κούρεμα του χρέους. Το 'χει παίξει πολύ το ζήτημα του χρέους. Δεν φτάνει ότι μας φέσωσε με 90 δισ. και τώρα χρειάζεται να το δούμε το χρέος. Το δικό μας σχέδιο περιλαμβάνεται στη συμφωνία του 2012.

Ανάπτυξη - επιχειρηματικότητα

Α. Τσίπρας: Η κυβέρνησή μας κατάφερε να εκκινήσει έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που θα στηρίζεται στον κόσμο της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Δεν θα πατάει πάνω στα κοινωνικά ερείπια της λιτότητας. Αυτόν τον αγώνα για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής και διοικητικής δομής της χώρας οι Ελληνες πολίτες γνωρίζουν ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τον συνεχίσει.

Μεϊμαράκης: Τους πρώτους μήνες απαιτείται να κατατεθεί ο προϋπολογισμός που θα είναι σφιχτός και αυτό θα προσελκύσει και επενδυτές. Τάχιστα θα δημιουργήσω την ομάδα διαπραγμάτευσης. Εως τον πρώτο μήνα του 2016 θα προσπαθήσω το ξεμπλοκάρισμα του ΕΣΠΑ. Μέχρι Γενάρη-Φλεβάρη θα προσπαθήσουμε αυτά να τα προχωρήσουμε. Η προσέλκυση επενδύσεων μπορεί να πάει με γεωμετρική πρόοδο προς τα πάνω και να εξασφαλίσουμε επενδύσεις και δουλειές.

Εργασία – συλλογικές διαπραγματεύσεις

Α. Τσίπρας: Η συμφωνία ξαναθέτει το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Β. Μεϊμαράκης: Για πρώτη φορά με το 3ο μνημόνιο ετέθη ζήτημα για ομαδικές απολύσεις. Ο αριστερός κ.Τσίπρας, με την αριστερή πολιτική, υπέγραψε ομαδικές απολύσεις. Για εμάς δεν ετίθετο θέμα ομαδικών απολύσεων στις συζητήσεις που κάναμε με τους εταίρους.

Για τους 7 μήνες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Α. Τσίπρας: Στους προηγούμενους επτά μήνες δώσαμε δείγματα γραφής και αποδείξαμε ποιος έχει τη βούληση, την αποφασιστικότητα και το πολιτικό σχέδιο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και να τελειώσει την αρρώστια της διαπλοκής και της αναξιοκρατίας

Β. Μεϊμαράκης: Μέσα σε επτά μήνες έγινε τρομακτικά δύσκολη η κατάσταση, έχουμε capital controls. Το χάσαμε το 2015. Εχουμε αύξηση της ανεργίας, οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν, η κατανάλωση μειώθηκε. Αρα τι πολιτικές να σας πω. Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα που η κατάσταση αλλάζει δραματικά. Δεν ξέρω τι θα παραλάβουμε. Υπάρχουν ουρές, κρυφές ατζέντες. Γι αυτό κάνει εκλογές.

Για τις δημοσκοπήσεις

Α. Τσίπρας: Ήδη, σε όλες τις μετρήσεις η συσπείρωσή μας ενισχύεται σημαντικά και γι’ αυτό έχουμε μια ευδιάκριτη άνοδο

Β. Μεϊμαράκης: Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι κάλπη. Δεν αμφισβητώ τις έρευνες και μάλιστα τα ποιοτικά στοιχεία, τα διαβάζω. Βέβαια κάποιοι τα βγάζουν έτσι για να επηρεάσουν τους πολίτες.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 15 Ιαν 2021 | 07:38

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία και τα εμβόλια

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 14 Ιαν 2021 | 20:44

Δημοσκόπηση Marc: Συντριπτική διαφορά Μητσοτάκη από Τσίπρα - Με αυτό το κριτήριο θα ψηφίσουν οι Ελληνες

Τι πιστεύουν για τις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία, για τον ρόλο της ΕΕ, ποιον θεωρούν καλύτερο πρωθυπουργό και ποια είναι τα κριτήρια που θα ψηφίσουν

ΤΟ 2021 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ 14 Ιαν 2021 | 11:58

Λοβέρδος: "Αν το ΚΙΝΑΛ δεν υπερδιπλασιάσει τις δυνάμεις του θα έχει την τύχη του Ποταμιού"

Για την αναγκαιότητα να υπερδιπλασιάσει το Κίνημα Αλλαγής τις δυνάμεις του, μίλησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΤΡΙΓΜΟΥΣ 14 Ιαν 2021 | 09:04

Σκάνδαλο στην Κύπρο: Παραιτήθηκε ο διευθυντής της "Καθημερινής" - Τα χρυσά διαβατήρια, ο Αναστασιάδης και η συζήτηση με Τσίπρα

Παραίτηση βόμβα του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου με αφορμή άρθρο του για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ 13 Ιαν 2021 | 19:33

"Πυρά" Τσίπρα για την οικονομία: Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο

"Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία και την πορεία του χρέους".

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 13 Ιαν 2021 | 15:43

Δημοσκόπηση Prorata: Ο Μητσοτάκης δημοφιλέστερος πολιτικός - Ποιοι ξεχωρίζουν από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Στη δημοσκόπηση της Prorata το 57% επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητοστάκη

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 13 Ιαν 2021 | 15:16

Πώς ο Νίκος Χατζηνικολάου "πετσόκοψε" τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Χατζηνικολάου έδωσε πληρωμένη απάντηση στο Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι και την πανδημία

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 13 Ιαν 2021 | 14:48

Τσίπρας από Πάτρα: Μπορεί να χαθεί και ολόκληρο το 2021 χωρίς να έχει επιτευχθεί ανοσία στην κοινότητα

"Η πορεία του εμβολιασμού φανερώνει πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 12 Ιαν 2021 | 20:56

Ξεκάθαρος ο Μητσοτάκης για πρόωρες εκλογές: Η κυβέρνηση έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόθεσή του η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, αφού έχει 158 βουλευτές

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 12 Ιαν 2021 | 19:54

Καταπέλτης ο Μητσοτάκης για Τσίπρα: Στερείται σοβαρότητας η πρόταση για παρασκευή εμβολίων στην Ελλάδα

"Αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά απογοήτευση" πρόσθεσε στο αιχμηρό σχόλιό του ο κ. Μητσοτάκης.