Μέτωπο Ζωής-Λαφαζάνη κατά Τσίπρα για τις εκλογές

Σκληρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσαν Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Λαφαζάνης με δηλώσεις τους πριν και μετά τη συνάντηση τους στο γραφείο της.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Μέτωπο Ζωής-Λαφαζάνη κατά Τσίπρα για τις εκλογές

Δριμεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσαν Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Λαφαζάνης με δηλώσεις τους πριν και μετά τη συνάντηση τους στο γραφείο της προέδρου της Βουλής.

Η κυρία Κωσταντοπούλου δήλωσε ότι οι θεσμοί δεν είναι τσιφλίκι κανενός αφήνοντας αιχμές κατά του Mεγάρου Μαξίμου για τον τρόπο με τον οποίο παραιτήθηκε η κυβέρνηση και πραγματοποιούνται ήδη οι διερευνητικές εντολές.

Λαφαζάνης: Ενεργή δημοκρατία δεν μπορεί να είναι μια μνημονιακή δημοκρατία

Από την πλευρά του ο κύριος Λαφαζάνης επισήμανε ότι η Βουλή πρέπει να λειτουργεί και ότι δεν πρέπει να κλείσει. Σημείωσε δε ότι έχει σημαντική αποστολή την οποία πρέπει να διαδραματίσει μέχρι τέλους. Ενεργή δημοκρατία δεν μπορεί να είναι μια μνημονιακή δημοκρατία είπε ο κύριος Λαφαζάνης. Επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρχει δημοκρατία όταν μία χώρα αντιμετωπίζεται ως ευρώ αποικία οι ευρώ προτεκτοράτο. Δεν μπορούν ο Γιούνκερ και η κυρία Μέρκελ να καθορίζουν σου πολιτικές εξελίξεις είπε ο κύριος Λαφαζάνης τονίζοντας ότι πρέπει να λειτουργήσουν οι θεσμοί. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας σημείωσε ότι αντιστρατεύεται τις εκλογές εξπρές της κυβέρνησης που προσπαθούν να κρύψουν τις συνέπειες του μνημονίου όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε σε εκλογές χωρίς τη δυνατότητα διαλόγου. Θέλουμε μια προεκλογική περίοδο με επάρκεια προκειμένου τα κόμματα να παρουσιάσουν το πρόγραμμα του στον ελληνικό λαό σημείωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και τόνισε ότι λαϊκή ενότητα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε επερχόμενες εκλογές. Τέλος επισήμανε ότι η λαϊκή ενότητα θα στηρίξει τη λειτουργία της βουλής μέχρι να ολοκληρωθεί ο ρόλος της σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο στηρίζεται η δημοκρατία.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της κυρίας Κωνσταντοπούλου με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ερωτηθείσα η πρόεδρος της Βουλής εάν πρόκειται να συνταχθεί με τη Λαϊκή Ενότητα απάντησε ότι τη συνδέουν κοινοί αγώνες με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας από την πλευρά του εξέφρασε την ευχή να συναντηθούν στο μέλλον οι δρόμοι της προέδρου της βουλής με το νεοσυσταθέν κόμμα τη λαϊκή ενότητα. Όπως έχει επισημάνει το ΤheTOC η κυρία Κωσταντοπούλου θα ανακοινώσει την απόφασή της για τις επερχόμενες εκλογές- που όπως όλα δείχνουν θα συνεργαστεί με τη Λαϊκή Ενότητα -αμέσως μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας της βουλής.

«Η κυβέρνηση παραιτήθηκε στα μουλωχτά»

«Είναι από τις οχληρές παραμέτρους της διαδικασίας ανάθεσης διερευνητικών εντολών, ότι αυτή η διαδικασία ξεκίνησε από μια κυβέρνηση που επέλεξε να παραιτηθεί στα μουλωχτά, μη ενημερώνοντας τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσιωπά την εκκίνηση αυτής της διαδικασίας από τη Βουλή», είπε η Zωή Κωνσταντοπούλου κατά τον διάλογο που είχε με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη μπροστά στις κάμερες.

«Για όλη τη διαδικασία είχαν πλήρη ενημέρωση οι εκβιαστές δανειστές, αλλά στερήθηκε ενημέρωσης η Βουλή». Απευθυνόμενη στον κ. Λαφαζάνη είπε θα ενημερώσει τον επικεφαλής της νέας Κ.Ο. για τις επικείμενες εργασίες της Βουλής, επισημαίνοντας ότι έχει προγραμματιστεί διάσκεψη των προέδρων το απόγευμα.

«Είναι θεσμική υποχρέωσή μου να σας συναντήσω» σημείωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σημειώνοντας ότι η συμβολή της Προέδρου της Βουλής είναι παρά πολύ σημαντική για τη λειτουργία της Βουλής. Ο ίδιος επανέλαβε ότι «οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, έχουν επιβάλει μια μνημονιακή κατοχή της χώρας και το μόνο δίκαιο που υπάρχει είναι το δίκαιο του μνημονίου».

Απαντώντας η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι υπάρχει θεσμικό καθήκον να θωρακίσουμε το Σύνταγμα απέναντι στα μνημόνια, που, όπως είπε, αντιστρατεύονται τη δημοκρατία».

Τι θα ζητήσει η Ζωή στη Διάσκεψη των Προέδρων

Τη λειτουργία της Bουλής προκειμένου να ενημερωθεί γιατί η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το δημοψήφισμα θα προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος του σώματος Ζωή Κωσταντοπούλου στη Διάσκεψη των Προέδρων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα.

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι συμφώνησε και ο κύριος Παναγιώτης Λαφαζάνης στη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της βουλής. Παράλληλα στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται ότι έχει κινηθεί και ο πρόεδρος της νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Νωρίτερα το ρεπορτάζ του TheTOC

Σε θεσμικό ανταρτοπόλεμο έχει επιδοθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου με σκληρές εκφράσεις τόσο για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάνοντας λόγο ακόμα και για θεσμική ανατροπή εκτιμώντας ότι παραβλέφθηκε σκόπιμα ο ρόλος της Προέδρου της βουλής και πως αποτελεί θεσμικό ατόπημα η μη ενημέρωση του τρίτου πολιτειακού παράγοντα για την διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Έχοντας διαρρήξει πλήρως τους δεσμούς της με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου φέρεται να βρίσκεται κοντά με την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη χωρίς όμως ακόμα να έχει τοποθετηθεί για το τι θα πράξει στις επερχόμενες εκλογές.

Το δίλημμα της Προέδρου της Βουλής είναι σε αυτήν την φάση, η επιλογή του χρόνου που θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τις εκλογές

Συνάντηση Ζωής-Λαφαζάνη

Η σημερινή συνάντηση με την επικεφαλής της νεοσυσταθείσας Λαϊκής Ενότητας που πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα του Π. Λαφαζάνη, αποτελεί ένα ακόμα βήμα προσέγγισης μεταξύ του νέου κόμματος και της Προέδρου της Βουλής αφού με την κίνησή του αυτή ο επικεφαλής του νέου κόμματος αναγνωρίζει εμπράκτως τον θεσμικό ρόλο της Προέδρου της Βουλής την ίδια στιγμή που έχει ξεσπάσει πόλεμος δηλώσεων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τις τελευταίες εξελίξεις. Ακόμα και τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με την Ζωή Κωνσταντοπούλου χωρίς όμως να …«παίρνουν όρκο» ότι η Πρόεδρος της Βουλής θα είναι υποψήφια με το κόμμα του Π. Λαφαζάνη. Στην σημερινή συνάντηση που είναι η δεύτερη της Προέδρου της Βουλής με πολιτικό αρχηγό αφού προηγήθηκε αυτή με τον Αρχηγό της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκη, ο Π. Λαφαζάνης αναμένεται να συζητήσει με την Ζωή Κωνσταντοπούλου τα θεσμικά θέματα που άπτονται της παραίτησης της κυβέρνησης και των επερχόμενων εκλογών αξιοποιώντας το πεδίο για να επιτεθούν εκ νέου στην κυβέρνηση. Παράλληλα ο κ. Λαφαζάνης ενημερώνει την κ. Κωνσταντοπούλου για την αξιοποίηση της τρίτης διερευνητικής εντολής.

Τι δήλωσε προσερχόμενος στη συνάντηση

Και αυτά θα συμβούν μία μέρα μετά την δριμύτατη επίθεση της Προέδρου της Βουλής στην κυβέρνηση των « 4 κατεπειγόντων μνημονιακών νομοσχεδίων η οποία άνοιξε τη Βουλή αιφνιδιαστικά για να ψηφισθεί η άκυρη και αντισυνταγματική Μνημονιακή εξουσιοδότηση στις 13 Αυγούστου», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το δίλημμα της Προέδρου της Βουλής είναι σε αυτήν την φάση, η επιλογή του χρόνου που θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τις εκλογές, αν θα κατέλθει με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Ενότητας – όπως μέχρις στιγμής φαίνεται ότι θα συμβεί- ή θα ακολουθήσει μοναχική πολιτική πορεία. Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Λαφαζάνης κινούνται στην ίδια πολιτική γραμμή αφού η αιχμή των δηλώσεων τους αφορά την κατάργηση των Μνημονίων και θέτουν θέματα δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος. Στις τελευταίες δηλώσεις της κ. Κωνσταντοπούλου καθώς και του Π. Λαφαζάνη γίνονται κοινές αναφορές για τον ρόλο ευρωπαίων αξιωματούχων στην παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο κ. Λαφαζάνης στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε διερωτήθηκε «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο ο Γιούνκερ, ο Σόιμπλε ή η Μέρκελ» αναφερόμενος στις θετικέ δηλώσεις τους για τις εκλογές στην Ελλάδα ενώ η Πρόεδρος της βουλής είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Η Κυβέρνηση που εξίσου αιφνιδιαστικά στη συνέχεια δρομολόγησε διαδικασίες διερευνητικών εντολών με ορίζοντα τις εκλογές, για τις οποίες αποκαλύπτεται ότι, από κοινού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε ενημερώσει τους εκβιάζοντες δανειστές (και συμφωνήσει μαζί τους), σύμφωνα με τις απερίφραστες δηλώσεις των εκπροσώπων της Κομισιόν και της Καγκελαρίας της Γερμανίας, την ώρα που κρατούσε τους πάντες και τη Βουλή στο σκοτάδι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η κ. Κωνσταντοπούλου θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο και να καθυστερήσουν οι εκλογές έστω και μία εβδομάδα από την 20η Σεπτεμβρίου που επιθυμεί η κυβέρνηση προκειμένου να το αξιοποιήσει η Λαϊκή Ενότητα στον δρόμο για τις κάλπες. Παράλληλα αναμένεται να μιλήσει για την τελική της απόφαση μετά το πέρας της θητείας της δηλαδή με την επίσημη προκήρυξη των εκλογών και την διάλυση της βουλής όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα ενταχθεί στο μέτωπο δυνάμεων που θα συσπειρώνει η Λαϊκή Ενότητα ως αυτόνομη πολιτική προσωπικότητα αξιοποιώντας την δυνατότητα που θα της παραχωρεί το νεοϊδρυθέν πολιτικό σχήμα.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΕΔΩΣΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ" 27 Οκτ 2021 | 13:29

Αντώνης Σαμαράς για Φώφη Γεννηματά: Βαριά μέρα σήμερα για όποιον καταλαβαίνει

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΛΙΓΟΙ 27 Οκτ 2021 | 13:20

Η Φώφη Γεννηματά δεν "διαφήμιζε" την ασθένειά της- Το άγνωστο παρασκήνιο με την απουσία της από την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης

Ο δημοσιογράφος Αρης Δημοκίδης αποκάλυψε τους λόγους της απουσίας της Φώφης Γεννηματά από την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΕΝΔΙΑ 27 Οκτ 2021 | 13:11

Μήνυμα στην Τουρκία η ρητή αναφορά του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών για το Δίκαιο της Θάλασσας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών έκανε ρητή αναφορά στην Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 27 Οκτ 2021 | 12:56

Ράγισε καρδιές 7χρονη στην κηδεία της Φώφης Γεννηματά: "Μη φοβάσαι, θα είναι κοντά οι άγγελοι"

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο για τη Φώφη Γεννηματά. Δάκρυα από στελέχη του ΚΙΝΑΛ και φίλους. "Σ΄αγαπώ. Μη φοβάσαι, θα είναι κοντά οι άγγελοι", της γράφει ένα κοριτσάκι 7 ετών.

ΠΡΩΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 27 Οκτ 2021 | 12:07

Κηδεία Φώφης Γεννηματά: Απαρηγόρητος ο στενός της συνεργάτης Παύλος Χρηστίδης [εικόνες]

Συντετριμμένος, με δάκρυα στα μάτια, ο Παύλος Χρηστίδης βρίσκεται στη Μητρόπολη Αθηνών, για να αποχαιρετήσει τη Φώφη Γεννηματά.

"ΔΕΣΜΟΙ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ" 27 Οκτ 2021 | 11:37

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Κινέζο ΥΠΕΞ στο Μαξίμου: Cosco, τουρισμός και πολιτισμός στην ατζέντα

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Κινέζου ΥΠΕΞ στο Μαξίμου.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ 27 Οκτ 2021 | 11:30

Κακλαμάνης για Φώφη Γεννηματά: Mε πήρε τηλέφωνο να με εμψυχώσει πριν χειρουργηθώ για καρκίνο

"Η Φώφη είχε μάθει να ζει με τον καρκίνο, πριν καν αγγίξει την ίδια", είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΕΡΙΒΡΑΧΙΟΝΙΟ 27 Οκτ 2021 | 11:14

Κηδεία Γεννηματά: Ο Γιώργος Παπανδρέου και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ την αποχαιρετούν με ένα λευκό τριαντάφυλλο [εικόνες]

Συντετριμμένοι, πολιτικοί, φίλοι και συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, αλλά και απλοί πολίτες, την αποχαιρετούν σήμερα σε κλίμα οδύνης.

ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 27 Οκτ 2021 | 10:56

Το παράδειγμα της Φώφης: Σαντορινιός και Αναγνωστοπούλου εξομολογούνται πώς τους εμψύχωνε να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο

Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν κι εκείνοι μάχη με τον καρκίνο, ο Νεκτάριος Σαντορινιός και η Σία Αναγνωστοπούλου εξομολογηούνται πώς η Φώφη Γεννηματά τους έδινε κουράγιο.

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ" 27 Οκτ 2021 | 10:08

Σπίρτζης για Πέραμα: Λέει ψέματα το υπουργείο - Εχουν αυτονομηθεί ακροδεξιές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης καταγγέλλει την ΕΛΑΣ και το υπουργείο για τα γεγονότα στο Πέραμα.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 27 Οκτ 2021 | 09:39

Το συγκινητικό βίντεο του ΚΙΝΑΛ για τη Φώφη Γεννηματά - "Θα ήθελα να θυμούνται αυτά που έχω κάνει"

Με ένα συγκινητικό βίντεο αποχαιρετούν τη Φώφη Γεννηματά οι συνεργάτες της στο ΚΙΝΑΛ.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 27 Οκτ 2021 | 08:35

"Μου ξέφυγε ο μπαγάσας, αλλά θα τον νικήσω": Τι έλεγε η Φώφη στον Μανώλη Οθωνα μέσα από το νοσοκομείο

"Μέχρι την τελευταία ώρα είχε ένα βαρύ πρόγραμμα, ακόμα και για ανθρώπους που χαίρουν άκρας υγείας. Δεν ζητούσε βοήθεια", είπε για τη Φώφη Γεννηματά ο στενός της συνεργάτης.

ΛΑΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ 27 Οκτ 2021 | 08:29

Φώφη Γεννηματά: Η στιγμή που φτάνει στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης η σορός της - Με τρεις σημαίες το φέρετρο [βίντεο]

Στη Μητρόπολη Αθηνών έφτασε λίγο μετά τις 8 το πρωί η σορός της Φώφης Γεννηματά. Η σορός θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.