Το «δόγμα Σόιμπλε» για τα μέτρα, την αξιολόγηση και το χρέος

Η συμφωνία με τους δανειστές είναι στον αέρα αλλά αίφνης ανέκυψε θέμα δέσμευσης της ΝΔ για την εφαρμογή των μέτρων. Η φωτοβολίδα Σαπέν και οι δηλώσεις Σόιμπλε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το «δόγμα Σόιμπλε» για τα μέτρα, την αξιολόγηση και το χρέος

Ενώ το υπουργικό κουαρτέτο των κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Εφης Αχτσιόγλου και Σταθάκη - ο τελευταίος μετέβη εκτάκτως το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες - διαπραγματεύεται με τους Θεσμούς το νέο πακέτο σκληρών μέτρων από μια «φωτοβολίδα» του γάλλου ΥΠΟΙΚ ανέκυψε θέμα «δέσμευσης» της ΝΔ για την εφαρμογή των μέτρων!

Ο Μισέλ Σαπέν μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης μετά το Ecoffin μετέφερε ως αξίωση του ΔΝΤ για τη συμφωνία, την δέσμευση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλώντας την αστραπιαία διάψευση από το ΔΝΤ.

«Το ΔΝΤ δεν έχει ζητήσει εγγυήσεις από την ελληνική αντιπολίτευση» δήλωσε στο Bloomberg αξιωματούχος του Ταμείου. Στη συζήτηση ενεπλάκη και ο Σόιμπλε ενώ η ΝΔ είδε δάκτυλο Μαξίου στον οποίο διαμήνυσε « Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε»

Ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε το γήπεδο για όλους τους παίκτες

Το πλαίσιο για όλους τους «παίκτες» ήρθε να ξεκαθαρίσει και πάλι ο Β. Σόιμπλε μιλώντας επίσης στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Ecofin.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση είπε , δόση και χρηματοδότηση χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει και επιπλέον πως τα μέτρα που θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας Αθήνας - δανειστών θα δεσμεύουν και την όποια μελλοντική κυβέρνηση.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον οι αποφάσεις θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση και πως θα πρέπει να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμένουν ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν μίλησε ωστόσο για ψήφιση των μέτρων από την αντιπολίτευση ή κάποια έγγραφη εγγύηση όπως είχε υπάρξει στην περίπτωση Σαμαρά.

« Σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο» ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

«Το συνταξιοδοτικό, για παράδειγμα, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί πριν το 2020. Μέχρι τότε όμως είναι πολύ πιθανόν να γίνουν εκλογές, το επιτάσσει και ο νόμος εξάλλου. Και το αποτέλεσμά τους, δεν μπορεί να το πει κανείς» είπε ο Σόιμπλε για να προσθέσει: «Η αντιπολίτευση φυσικά τώρα λέει “είμαστε εναντίον”, αλλά θα βρούμε κάποια διατύπωση για να έχει υπόσταση η νομοθέτηση των μέτρων, ανεξάρτητα από τις εκλογές και την έκβασή τους».

Πριν απ αυτό ο ο κ. Σόιμπλε είχε ρίξει το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης λέγοντας : «Το αν η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση»

Εμμέσως στην ίδια συνομιλία έστειλε στην Αθήνα ξανά το μήνυμα ότι χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει αλλά και το σήμα ότι έχει αποσπάσει την συμφωνία της Ουάσιγκτον ότι κούρεμα χρέους δεν μπορεί να γίνει.

«Ακόμη και οι εταίροι στην Ουάσιγκτον έχουν πλέον καταλάβει ότι η ελάφρυνση χρέους είναι αδύνατη υπό την νομοθεσία της Ε.Ε.» είπε ο Σόιμπλε.

Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς να εργασιακά

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας την Τρίτη ενώπιον των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έβαλε ως απαράβατο όρο για την επίτευξη συμφωνίας στο Brussels Group την επίλυση των εργασιακών ενώ έστειλε την ολική συμφωνία στον Μάιο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα μία εκ των προτέρων δέσμη διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου να γίνει εύρωστη η οικονομία της χώρας και πιο φιλική προς την ανάπτυξη, καθώς και αντισταθμιστικά μέτρα σε περίπτωση που υπερκαλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Δήλωσε ανήσυχος από την καθυστέρηση, και υποστήριξε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε ξανά και ξανά, λόγω αβεβαιότητας, πολιτικής αστάθειας, έλλειψης εμπιστοσύνης και λόγω των αναλήψεων από τις ελληνικές τράπεζες και τις μεταθέσεις χρημάτων στο εξωτερικό.

"Αφού υπάρξει συμφωνία στα μείζονα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και, στη συνέχεια και στα υπόλοιπα, τότε θα ακολουθήσει μία πολιτική συζήτηση σε επίπεδο Eurogroup, αν όχι σε αυτό της 7ης Απριλίου, τότε στο επόμενο του Μαΐου", κατέληξε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ.

«Σε καμία περίπτωση δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, σημειώνοντας ότι «θα χρειαστούν πολλά χρόνια» για να ενισχύσουμε τις δομές, προκειμένου η χώρα να ανακάμψει πλήρως. Κάτι τέτοιο, είπε, είναι εφικτό και έχει γίνει προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση.

ΝΔ: Δεν θα διευκολύνουμε τον Τσίπρα

Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, επεσήμαναν πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα. "Δεν θα τα ψηφίσει. Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση γι’ αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από την χώρα. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε", τόνισαν κύκλοι της οδού Πειραιώς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΒΛΕΠΕΙ" ΥΦΕΣΗ 6,6% ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ 17 Ιουλ 2020 | 20:20

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τον Τραμπ: Ο κορονοϊός απειλεί την αμερικανική οικονομία - Πάρτε μέτρα

Το Ταμείο αναμένει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα υποχωρήσει κατά 37% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

"ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ" 16 Ιουλ 2020 | 08:45

Μαύρες προβλέψεις από το ΔΝΤ: Η κρίση θα είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι προβλεπόταν - Πιο βραδεία η ανάκαμψη

Ένα παγκόσμιο δεύτερο κύμα της ασθένειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διαταραχές της οικονομικής δραστηριότητας.

ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 15 Ιουλ 2020 | 17:49

Άρχισε η διαδικασία αξιολόγησης στο Δημόσιο - Το χρονοδιάγραμμα

Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου. Η έναρξη της είχε καθυστερήσει λόγω της πανδημίας

11 Αυγ 2020 | 21:49

"Oruc Reis": Σκηνικό για γερά νεύρα στην Ανατ. Μεσόγειο - Σκληρή στάση από την Αθήνα

Η Τουρκία ανέβασε τους τόνους εξαγγέλλοντας και νέες έρευνες. "Τελεσίγραφο" Δένδια στην Άγκυρα. Παρακολουθείται το "Oruc Reis".

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ 11 Αυγ 2020 | 21:34

Συνεχίζουν οι Τούρκοι την προπαγάνδα για τη "Γαλάζια Πατρίδα" - Νέο βίντεο με το Oruc Reis

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε βίντεο με το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis - Προπαγάνδα με δήθεν "δικαιώματα της Γαλάζιας Πατρίδας"

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ 11 Αυγ 2020 | 20:56

Πόλεμος νεύρων από την Τουρκία στο Αιγαίο: Αλλαξε πορεία το Oruc Reis - Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Άμυνας

Tο τουρκικό ερευνητικό σκάφος φαίνεται πως πραγματοποίησε μια μικρή στροφή, ωστόσο είναι άγνωστο το πού κατευθύνεται.

ΥΠΟ ΤΟΝ ΥΠΕΘΑ 11 Αυγ 2020 | 20:43

Ραγδαίες εξελίξεις: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο - Στo τραπέζι οι προκλήσεις του "Oruc Reis"

Υπό τον υπουργό, Νίκο Παναγιωτόπουλο συνεδριάζει το Συμβούλιο Άμυνας που εξετάζει τις κινήσεις της Αθήνας απέναντι στο Oruc Reis

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΤΡΑ 11 Αυγ 2020 | 19:25

Ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη για συντονισμό των ενεργειών

Τηλεφωνική επικοινωνία ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση με αφορμή τις δραστηριότητες του "Oruc Reis".

ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 11 Αυγ 2020 | 17:37

Το Anadolu μεταφράζει στα ελληνικά τον Ερντογάν: Η ανάρτηση στο Twitter που προκάλεσε αντιδράσεις

Ανάρτηση στα ελληνικά με μεταφρασμένο βίντεο του Ερντογάν από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 11 Αυγ 2020 | 16:46

Νέα πρόκληση Ακάρ: Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της "Γαλάζιας Πατρίδας"

"Το τουρκικό Ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει Oruc Reis και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων, συμφερόντων της της Τουρκίας"

ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΛΟΙΑ 11 Αυγ 2020 | 16:30

Έδωσε στίγμα το "Oruc Reis": Παρακολουθήστε Live την πορεία του στην Ανατολική Μεσόγειο

Το "στίγμα" του στην Ανατολική Μεσόγειο έδωσε το τουρκικό ερευνητικό "Oruc Reis".

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ "ΠΥΡΕΤΟΣ" 11 Αυγ 2020 | 15:36

Oruc Reis: Τα τουρκικά πολεμικά απάντησαν στις ελληνικές φρεγάτες - "Βρισκόμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας"

Πλοία του ελληνικού στόλου πλέουν κοντά στο Oruc Reis, το οποίο έχει εισέλθει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

11 Αυγ 2020 | 15:25

Νέο αυστηρό μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα: Δεν θα υπάρξει ανοχή - Αποχωρήστε άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

"Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας, δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.