Το "εκλογικό ημερολόγιο" ξεφυλλίζουν κυβέρνηση και ΝΔ

Το κεντρικό θέμα συζήτησης στα διάφορα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αλλά και στον κύκλο των πιστωτών, είναι το πότε η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες.

Το "εκλογικό ημερολόγιο" ξεφυλλίζουν κυβέρνηση και ΝΔ

Σενάρια εκλογών, οι οποίες ήδη λειτουργούν περίπου ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, συζητούνται όλο και πιο έντονα στην εγχώρια πολιτική, οικονομική και εκδοτική πιάτσα. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο τραπέζι τον εκλογικό σχεδιασμό με την προ ημερών ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το…«κουτί της Πανδώρας».

Καθοριστική παράμετρος για τις εγχώριες επιταχυνόμενες εξελίξεις αποτελούν οι εκλογικές αναμετρήσεις ανά την Ευρώπη.

Το κεντρικό θέμα συζήτησης στα διάφορα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αλλά και στον κύκλο των πιστωτών, είναι το πότε η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες. Ο Αλ. Τσίπρας στα μέσα της περασμένης εβδομάδας τόνισε ευθέως ότι μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση«ενδεχομένως θα οδηγούσε και σε εκλογές».

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από σήμερα θα βρίσκεται σε επίσκεψη στην Βουλγαρία και στη Σερβία, ξεκίνησε ουσιαστικά τις προεκλογικές του περιοδείες και ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους της κριτικής έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και μιλά για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής μέσω εκλογών.

Σε αυτό το σκηνικό της προετοιμασίας των εκλογών, ο κυβερνητικός συνασπισμός επιχειρεί και πάλι να εμφανίσει κάποιες δήθεν κόκκινες γραμμές στις «διαπραγματεύσεις» με τους πιστωτές, αλλά το βλέμμα είναι καρφωμένο στο ημερολόγιο και σε πιθανές ημερομηνίες εκλογών.

Ο εκλογικός ορίζοντας είναι ο προσεχής Μάρτιος, οπότε και ισχύει η λίστα και μπορεί ο Πρωθυπουργός να κινηθεί αναλόγως ώστε να έχει πλήρως ελεγχόμενη την επόμενη Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα είναι και πολύ μικρότερη σε σχέση με τη σημερινή, βάση πάντα των δημοσκοπήσεων που υπάρχουν έως σήμερα.

Η λογική που επικρατεί σε τμήμα της κυβέρνησης και το συζητούν ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι «διαχείριση μιας μικρής ήττας» και σε καμία περίπτωση δεν συζητούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο για ήττα με μεγάλη διαφορά από τη Ν.Δ.

Η στρατηγική Τσίπρα είναι η διαχείριση της επόμενης ημέρας των εκλογών. Γι’ αυτό και η «απειλή» των εκλογών έχει άλλο χαρακτήρα και συνδέεται ευθέως με την απλή αναλογική με την οποία θα διεξαχθούν (κατά πάσα πιθανότητα, γιατί με 180 ψήφους στην επόμενη Βουλή και αυτό μπορεί να αλλάξει) οι μεθεπόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με έμπειρους πολιτικούς παρατηρητές, ο Πρωθυπουργός διαπιστώνει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι αναπόδραστη. Και ξέρει πολύ καλά ότι όσο περνά ο καιρός, ειδικά μετά τη δεύτερη αξιολόγηση που έρχεται, εκλογικά δεν διασώζεται πλέον με τίποτα. Όμως, έχοντας την εμπειρία ότι οι αιφνιδιασμοί ως τώρα σε επίπεδο κάλπης του έχουν βγει και στο δημοψήφισμα και στις εκλογές, εξετάζει την κίνηση των εκλογών.

Ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου έχει την αυταπάτη ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος του Αλ. Τσίπρα είναι διπλός: πρώτον, να ξεφύγει από το τεράστιο, πλέον, αδιέξοδο σε νέα μέτρα, θεσμική υποχώρηση και χρέος, που συνεπάγεται το οριστικό τέλος των ψευδαισθήσεων και της δημοκοπικής επιτυχίας της ακραίας υποκρισίας για τα οποία ο πρωθυπουργός έχει την αποκλειστική ευθύνη.

Πως θα γίνει αυτό; Με ηρωική αντιστασιακής εξόδου, κατάλληλη για κομματική κατανάλωση, όπως φαίνεται και από την κίνησή του να πάει στην Κούβα για την κηδεία του Κάστρο εν μέσω της κρίσιμης αξιολόγησης και ενώ προ ημερών εκθείαζε τον Ομπάμα. Και, δεύτερον, για να κρατήσει όσες δυνάμεις μπορεί στην επόμενη ημέρα, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα στις πολιτικές εξελίξεις.

Καθοριστική παράμετρος για τις εγχώριες επιταχυνόμενες εξελίξεις αποτελούν οι εκλογικές αναμετρήσεις ανά την Ευρώπη, από τις οποίες δεν φαίνεται πως θα διαμορφωθεί ένα πολιτικό κλίμα μεγαλύτερης ανοχής και επιείκειας προς την Ελλάδα.

Είναι φανερό ότι ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να κινείται στη γραμμή που επέλεξε, θέλοντας και μη, το καλοκαίρι του 2015 και αυτό δείχνει και η κίνησή του να βάλει στην ατζέντα το «4ο μνημόνιο», το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «φορτώσει» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη ΝΔ, λησμονώντας ότι αυτό έχει συνομολογηθεί στην περιβόητη συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου 2016.

Πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση που δείχνει να μένει και από πολιτικές αντοχές, ενώ η φθορά μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Επιμένουν στη ΝΔ στο αίτημα για εκλογές

Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης εμμένει στο αίτημα για εκλογές και θα συνεχίσει την πολιτική ανοιγμάτων σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Και αυτό διότι γνωρίζει ότι η επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και θέλει ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες.

Ο στόχος του είναι εκτός από τη νίκη στις εκλογές, να αντέξει η κυβέρνησή του ώστε να μην έχουμε και πάλι νέα προσφυγή στις κάλπες. Και αυτό διότι μια επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι με τον νέο εκλογικό, πιο αναλογικό, νόμο με ότι αυτό σημαίνει και για τη δύναμη της Ν.Δ.

Σε αυτή την κατεύθυνση μεταδίδουν από το επιτελείο του, ότι «παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ φαίνονται αυξημένες, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι ακόμη κι αν επιτευχθεί αυτή, εκείνος θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης με το μεγαλύτερο δυνατό πολιτικό εύρος».

Το ενδεχόμενο εκλογών συζητείται ήδη και στα περισσότερα οικονομικά κέντρα της χώρας, αλλά και στις μεγάλες πρεσβείες, όπου προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλ. Τσίπρα. Η κεντρική άποψη που υπάρχει σε μεγάλα «οικονομικά τζάκια» της χώρας, αν και συζητούν τα εκλογικά σενάρια, είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξουν εκλογές.

«Παρά τις αβεβαιότητες που παραμένουν όσον αφορά στη διαμόρφωση μεσοπρόθεσμων συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας χωρίς δανεικά, οι αγορές έχουν αρχίσει να προσβλέπουν στην ταχεία ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και τη συμφωνία για άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους» λένε στο προεδρείο του ΣΕΒ και κεντρικά στελέχη του σημειώνουν ότι «μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η χώρα έχει εισέλθει σε ένα νέο κύκλο προσαρμογής και ανάκαμψης που εξυπηρετεί τον μεσο/μακροπρόθεσμο στόχο βιωσιμότητας του χρέους.

Έτσι, θα δοθεί το σήμα που αναμένουν οι αγορές για ανάκαμψη των χρηματοδοτικών ροών και των επενδύσεων χαρτοφυλακίου που αφορούν στις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων και των τραπεζών, και, σε εύλογο χρονικό διάστημα, του ελληνικού δημοσίου, με τις αγορές να προεξοφλούν την αποκατάσταση συνθηκών εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 27 Νοε 2021 | 17:57

Καλές σπουδές, καλή δουλειά, καλή ζωή το τρίπτυχο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα γενιά [εικόνες]

Με τρεις φράσεις "καλές σπουδές, καλή δουλειά, καλή ζωή" ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνόψισε την πολιτική της Κυβέρνησης για τη νέα γενιά.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 27 Νοε 2021 | 10:56

ΝΔ: Με απόφαση Μητσοτάκη αναβάλλεται το Συνέδριο του κόμματος - Ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εισηγήθηκε τη μετάθεση του Συνεδρίου της ΝΔ για το πρώτο τρίμηνο του 2022 εξαιτίας του κλίματος που επικρατεί λόγω της πανδημίας

ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΚΑΚΚΑΒΙΑ 26 Νοε 2021 | 23:14

Ιωάννινα - Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο"

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από τα Ιωάννινα πως "η δυνατότητα να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε, είναι αυτό το οποίο μας κάνει να ξεχωρίζουμε, ως κυβέρνηση"

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ 26 Νοε 2021 | 19:35

Μητσοτάκης: "Δίκαιη μετάβαση και ανάπτυξη για όλους" - 7 δισ. το σχέδιο απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως οι πόροι που θα διατεθούν για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και τη δίκαιη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία ανέρχονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ 26 Νοε 2021 | 14:43

Τσίπρας: Μέτρα τώρα για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα, με εκατόμβη νεκρών και καταστροφικό lockdown

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το νοσοκομείο του Βόλου, κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα "για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα".

«ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΑΡΔΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ» 26 Νοε 2021 | 14:38

Μητσοτάκης: Ιστορική ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία το σχέδιο απολιγνιτοποίησης

Το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2021-2027, παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΗ 26 Νοε 2021 | 13:32

Επεισόδια και χημικά στην Κοζάνη: Ένταση πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη [βίντεο]

Ενταση, επεισόδια και χρήση χημικών έλαβαν χώρα στην Κοζάνη πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη.

ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 07:39

Αθηνά Λινού: Η υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής που πρότεινε ο Τσίπρας είναι τελικά ΠΑΣΟΚ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού έκλεψε την παράσταση στη συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου, αφού έδωσε το παρών κρατώντας μία σημαία του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ 26 Νοε 2021 | 07:25

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "βαλτώνει" στις δημοσκοπήσεις- Η εξήγηση

Γιατί δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο.

ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ 26 Νοε 2021 | 06:55

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Κοζάνη και Ιωάννινα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Κοζάνη και τα Ιωάννινα.

ΣΤΙΣ 11,4 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 25 Νοε 2021 | 21:19

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διψήφιο προβάδισμα σε Νέα Δημοκρατία, τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ

Στις 11,4 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ 25 Νοε 2021 | 16:20

Βόλος: Ο Αλέξης Τσίπρας σνόμπαρε τον Αχιλλέα Μπέο και δεν θα τον συναντήσει- Τον είχε αποκαλέσει "κοπρίτη"...

Πρόσκληση για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο τον Βόλο, απευθύνει ο Αχιλλέας Μπέος- Ξέχασε ότι τον είχε αποκαλέσει κοπρίτη

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 25 Νοε 2021 | 15:22

Μητσοτάκης για την εξάλειψη της βίας στις γυναίκες: "Το τραύμα κάθε γυναίκας είναι το τραύμα κάθε κοινωνίας, κάθε χώρας"

Το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών