Το "εκλογικό ημερολόγιο" ξεφυλλίζουν κυβέρνηση και ΝΔ

Το κεντρικό θέμα συζήτησης στα διάφορα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αλλά και στον κύκλο των πιστωτών, είναι το πότε η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες.

Το "εκλογικό ημερολόγιο" ξεφυλλίζουν κυβέρνηση και ΝΔ

Σενάρια εκλογών, οι οποίες ήδη λειτουργούν περίπου ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, συζητούνται όλο και πιο έντονα στην εγχώρια πολιτική, οικονομική και εκδοτική πιάτσα. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο τραπέζι τον εκλογικό σχεδιασμό με την προ ημερών ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το…«κουτί της Πανδώρας».

Καθοριστική παράμετρος για τις εγχώριες επιταχυνόμενες εξελίξεις αποτελούν οι εκλογικές αναμετρήσεις ανά την Ευρώπη.

Το κεντρικό θέμα συζήτησης στα διάφορα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αλλά και στον κύκλο των πιστωτών, είναι το πότε η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες. Ο Αλ. Τσίπρας στα μέσα της περασμένης εβδομάδας τόνισε ευθέως ότι μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση«ενδεχομένως θα οδηγούσε και σε εκλογές».

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από σήμερα θα βρίσκεται σε επίσκεψη στην Βουλγαρία και στη Σερβία, ξεκίνησε ουσιαστικά τις προεκλογικές του περιοδείες και ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους της κριτικής έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και μιλά για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής μέσω εκλογών.

Σε αυτό το σκηνικό της προετοιμασίας των εκλογών, ο κυβερνητικός συνασπισμός επιχειρεί και πάλι να εμφανίσει κάποιες δήθεν κόκκινες γραμμές στις «διαπραγματεύσεις» με τους πιστωτές, αλλά το βλέμμα είναι καρφωμένο στο ημερολόγιο και σε πιθανές ημερομηνίες εκλογών.

Ο εκλογικός ορίζοντας είναι ο προσεχής Μάρτιος, οπότε και ισχύει η λίστα και μπορεί ο Πρωθυπουργός να κινηθεί αναλόγως ώστε να έχει πλήρως ελεγχόμενη την επόμενη Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα είναι και πολύ μικρότερη σε σχέση με τη σημερινή, βάση πάντα των δημοσκοπήσεων που υπάρχουν έως σήμερα.

Η λογική που επικρατεί σε τμήμα της κυβέρνησης και το συζητούν ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι «διαχείριση μιας μικρής ήττας» και σε καμία περίπτωση δεν συζητούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο για ήττα με μεγάλη διαφορά από τη Ν.Δ.

Η στρατηγική Τσίπρα είναι η διαχείριση της επόμενης ημέρας των εκλογών. Γι’ αυτό και η «απειλή» των εκλογών έχει άλλο χαρακτήρα και συνδέεται ευθέως με την απλή αναλογική με την οποία θα διεξαχθούν (κατά πάσα πιθανότητα, γιατί με 180 ψήφους στην επόμενη Βουλή και αυτό μπορεί να αλλάξει) οι μεθεπόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με έμπειρους πολιτικούς παρατηρητές, ο Πρωθυπουργός διαπιστώνει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι αναπόδραστη. Και ξέρει πολύ καλά ότι όσο περνά ο καιρός, ειδικά μετά τη δεύτερη αξιολόγηση που έρχεται, εκλογικά δεν διασώζεται πλέον με τίποτα. Όμως, έχοντας την εμπειρία ότι οι αιφνιδιασμοί ως τώρα σε επίπεδο κάλπης του έχουν βγει και στο δημοψήφισμα και στις εκλογές, εξετάζει την κίνηση των εκλογών.

Ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου έχει την αυταπάτη ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος του Αλ. Τσίπρα είναι διπλός: πρώτον, να ξεφύγει από το τεράστιο, πλέον, αδιέξοδο σε νέα μέτρα, θεσμική υποχώρηση και χρέος, που συνεπάγεται το οριστικό τέλος των ψευδαισθήσεων και της δημοκοπικής επιτυχίας της ακραίας υποκρισίας για τα οποία ο πρωθυπουργός έχει την αποκλειστική ευθύνη.

Πως θα γίνει αυτό; Με ηρωική αντιστασιακής εξόδου, κατάλληλη για κομματική κατανάλωση, όπως φαίνεται και από την κίνησή του να πάει στην Κούβα για την κηδεία του Κάστρο εν μέσω της κρίσιμης αξιολόγησης και ενώ προ ημερών εκθείαζε τον Ομπάμα. Και, δεύτερον, για να κρατήσει όσες δυνάμεις μπορεί στην επόμενη ημέρα, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα στις πολιτικές εξελίξεις.

Καθοριστική παράμετρος για τις εγχώριες επιταχυνόμενες εξελίξεις αποτελούν οι εκλογικές αναμετρήσεις ανά την Ευρώπη, από τις οποίες δεν φαίνεται πως θα διαμορφωθεί ένα πολιτικό κλίμα μεγαλύτερης ανοχής και επιείκειας προς την Ελλάδα.

Είναι φανερό ότι ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να κινείται στη γραμμή που επέλεξε, θέλοντας και μη, το καλοκαίρι του 2015 και αυτό δείχνει και η κίνησή του να βάλει στην ατζέντα το «4ο μνημόνιο», το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «φορτώσει» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη ΝΔ, λησμονώντας ότι αυτό έχει συνομολογηθεί στην περιβόητη συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου 2016.

Πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση που δείχνει να μένει και από πολιτικές αντοχές, ενώ η φθορά μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Επιμένουν στη ΝΔ στο αίτημα για εκλογές

Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης εμμένει στο αίτημα για εκλογές και θα συνεχίσει την πολιτική ανοιγμάτων σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Και αυτό διότι γνωρίζει ότι η επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και θέλει ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες.

Ο στόχος του είναι εκτός από τη νίκη στις εκλογές, να αντέξει η κυβέρνησή του ώστε να μην έχουμε και πάλι νέα προσφυγή στις κάλπες. Και αυτό διότι μια επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι με τον νέο εκλογικό, πιο αναλογικό, νόμο με ότι αυτό σημαίνει και για τη δύναμη της Ν.Δ.

Σε αυτή την κατεύθυνση μεταδίδουν από το επιτελείο του, ότι «παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ φαίνονται αυξημένες, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι ακόμη κι αν επιτευχθεί αυτή, εκείνος θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης με το μεγαλύτερο δυνατό πολιτικό εύρος».

Το ενδεχόμενο εκλογών συζητείται ήδη και στα περισσότερα οικονομικά κέντρα της χώρας, αλλά και στις μεγάλες πρεσβείες, όπου προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλ. Τσίπρα. Η κεντρική άποψη που υπάρχει σε μεγάλα «οικονομικά τζάκια» της χώρας, αν και συζητούν τα εκλογικά σενάρια, είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξουν εκλογές.

«Παρά τις αβεβαιότητες που παραμένουν όσον αφορά στη διαμόρφωση μεσοπρόθεσμων συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας χωρίς δανεικά, οι αγορές έχουν αρχίσει να προσβλέπουν στην ταχεία ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και τη συμφωνία για άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους» λένε στο προεδρείο του ΣΕΒ και κεντρικά στελέχη του σημειώνουν ότι «μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η χώρα έχει εισέλθει σε ένα νέο κύκλο προσαρμογής και ανάκαμψης που εξυπηρετεί τον μεσο/μακροπρόθεσμο στόχο βιωσιμότητας του χρέους.

Έτσι, θα δοθεί το σήμα που αναμένουν οι αγορές για ανάκαμψη των χρηματοδοτικών ροών και των επενδύσεων χαρτοφυλακίου που αφορούν στις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων και των τραπεζών, και, σε εύλογο χρονικό διάστημα, του ελληνικού δημοσίου, με τις αγορές να προεξοφλούν την αποκατάσταση συνθηκών εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 30 Νοε 2020 | 12:48

Βαρουφάκης: Επίκαιρη ερώτηση σε Μητσοτάκη για το εάν υπάρχει παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 καλεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέλθει στην Βουλή και για να απαντήσει εάν "λειτούργησε ή όχι παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ".

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 30 Νοε 2020 | 12:21

Μητσοτάκης για άρση lockdown: Εχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας - Μέχρι τέλος του έτους το εμβόλιο στην Ελλάδα

"Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες για την άρση του lockdown, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα", είπε ο πρωθυπουργός.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 30 Νοε 2020 | 11:03

Κορονοϊός: Αυτό είναι το πρώτο ελληνικό rapid test – Ποιοι το υλοποίησαν

Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης

30 Νοε 2020 | 08:33

Κυριάκο, δεν επιστρέφω...

Η απουσία κάθε είδους και έννοιας αξιολόγησης και ανταμοιβής της προσπάθειας έχει οδηγήσει στον αφελληνισμό της χώρας.

ΜΠΑΡΑΖ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ 30 Νοε 2020 | 07:37

Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το Υπουργικό Συμβούλιο: Τα θέματα που θα συζητηθούν

Στο Υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστούν από τους Υπουργούς τα επόμενα σχέδια και νομοθετικές πρωτοβουλίες.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ 30 Νοε 2020 | 07:31

Κρίσιμο 10ήμερο για την άρση του lockdown - Μειώνονται τα κρούσματα αλλά οι ειδικοί είναι διχασμένοι

Στο τέλος της εβδομάδας οι τελικές αποφάσεις για την άρση του lockdown. Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι.

29 Νοε 2020 | 20:05
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 29 Νοε 2020 | 18:18

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο - Ποια νομοσχέδια θα παρουσιαστούν

Η συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα γίνει στις 11.00 π.μ. μέσω τηλεδιάσκεψης,

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ DAILY BEAST 29 Νοε 2020 | 10:09

"Σατανικό" σχέδιο Τραμπ: Θα δηλώσει υποψήφιος για τις εκλογές του 2024 στην ορκομωσία Μπάιντεν

Ο Τραμπ συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την ήττα του από τον Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 28 Νοε 2020 | 21:46

Χριστούγεννα με κλειστά εστιατόρια και καφέ το επικρατέστερο σενάριο - Τι λένε οι καταστηματάρχες

Αρκετοί επιχειρηματίες της εστίασης δεν θέλουν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους την περίοδο των Χριστουγέννων.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:54

Μητσοτάκης: Καλώ τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουμε μαζί το εμβόλιο για τον κορονοϊό

"Πρώτος εγώ θα κάνω το εμβόλιo δημόσια μαζί με την οικογένειά μου" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:31

Μήνυμα Μητσοτάκη για το πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα - Το πολύ με μία οικογένεια ακόμη

"Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 28 Νοε 2020 | 10:23

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: "Πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο για τον κορονοϊό - Θα είναι δωρεάν"

Οι εργαζόμενοι στο "Ιπποκράτειο" υποδέχτηκαν με δώρα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.