Το φαινόμενο Τσακαλώτου: Και τσάρος και "αντάρτης του βουνού"

Ο κ. Τσακαλώτος δείχνει να ακροβατεί -άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη ικανότητα- ανάμεσα σε δύο βάρκες ή, καλύτερα, σε δύο ρόλους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το φαινόμενο Τσακαλώτου: Και τσάρος και "αντάρτης του βουνού"

Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο τιμόνι του κρισιμότερου και «θερμότερου» υπουργικού χαρτοφυλακίου, υπεύθυνος για τη υλοποίηση της σκληρής φορολογικής πολιτικής και των μνημονιακών μέτρων. Και την ίδια στιγμή, εμφανίζεται ως άτυπος επικεφαλής της μεγαλύτερης εσωκομματικής αντιπολιτευτικής ομάδας στα ενδότερα του κυβερνητικού στρατοπέδου: της περίφημης ομάδας των +53, που συχνά-πυκνά παρεμβαίνει στο κομματικά δρώμενα, ασκώντας σκληρή κριτική σε πτυχές ή γραμμές της κυβερνητικής πολιτικής. Γραμμές που ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών υπηρετεί και εν μέρει καθορίζει...

Πρόκειται, δίχως αμφιβολία, για κάποιου είδους παγκόσμια πρωτοτυπία που ενσαρκώνει με μοναδικό τρόπο το περίφημο ρητό περί δύο βαρκών. Πράγματι, ο κ. Τσακαλώτος δείχνει να ακροβατεί -άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη ικανότητα- ανάμεσα σε δύο βάρκες ή, καλύτερα, σε δύο ρόλους. Εκείνον του διαπραγματευτή, υπογράφοντος και του πιστού εφαρμοστή των σκληρών μνημονιακών αποφάσεων για τον οποίο ακόμη και ο πρώην γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε δεν φείδεται καλών λόγων. Και το ρόλο του μαρξιστή οικονομολόγου και πολιτικού που διατηρεί μια απόσταση από τα πράγματα και ασκεί κριτικές παρεμβάσεις σε κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Δηλώσεις και αντιφάσεις

Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη εξοικείωση με τα πολιτικά πράγματα για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος αυτού ο Καρλ Μαρξ ονόμαζε -για άλλη βεβαίως περίσταση- αντίφαση. Ένα τελευταίο αλλά ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό κρούσμα αυτής της αντίφασης έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Την Τρίτη, μια ημέρα μετά τη συνεδρίαση, η ομάδα των +53 δημοσίευσε ένα κείμενο στο οποίο τόνιζε ότι η απόφαση της ΠΓ δεν ήταν ομόφωνη, ενώ υπογράμμιζε τις διαφωνίες της με μία σειρά κυβερνητικών επιλογών, από το προσφυγικό μέχρι την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Στο κείμενό τους, οι +53 εκφράζουν και θέσεις που αφορούν την οικονομία. Ειδικότερα, αναφορικά με την αξιολόγηση σημειώνουν ότι «η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν απηχεί τη θέση πως “το Μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία μας και η πολιτική μας χρειάζεται να αναζητά συνεχώς τις αναγκαίες ρωγμές που θα αποδυναμώνουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις”». Και όλα αυτά, τη στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», o Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή πλεύση με τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσακαλώτος ήταν άλλωστε επίσης εκείνος που τον περασμένο Ιούλιο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», διαμήνυε ότι το... κατενάτσιο ορισμένων υπουργών στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων κοστίζει. Και τούτο διότι, όπως έλεγε, «το μόνο που κάνει είναι να διατηρεί την αβεβαιότητα και να χάνει ευκαιρίες για πειθώ και συμμαχίες». Ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε, ωστόσο, την Πέμπτη να συμβιβάσει τις δύο αντικρουόμενες «ταυτότητες» του με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τοποθέτησή του στη Βουλή επί του σχεδίου προϋπολογισμού.

Οι δύο ρόλοι και η απόπειρα συμβιβασμού

Μετά από έναν αστεϊσμό που περιελάμβανε σαρανταποδαρούσες, μηνίσκους και σακούλες σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια έγινε για να ελαφρυνθούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Κάτι αντίστοιχο είχε άλλωστε υποστηρίξει μια μέρα πριν ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χουλιαράκης.

Με αυτήν τη θέση, ο κ. Τσακαλώτος επιχείρησε να δείξει ότι οι δύο ρόλοι, ο ρόλος του «τσάρου» της οικονομίας και ο ρόλος του εκφραστή της αριστερής συνείδησης της παράταξης, μπορούν ενδεχομένως να συνυπάρχουν. Έχουν όμως έτσι τα πράγματα; Είχε η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης τέτοιο εισπρακτικό αποτέλεσμα που να ευνοήσει τα φτωχότερα στρώματα; Έμειναν οι φτωχότεροι στο φορολογικό απυρόβλητο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Μια απλή παραπομπή στα στοιχεία δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολίας.

Οι αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα δεν απέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα με αποτέλεσμα να καταγραφεί μεγάλη αύξηση της φοροδιαφυγής και τεράστια απόκλιση έναντι των στόχων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Την ίδια στιγμή, οι χαμηλόμισθοι έχουν ήδη υποστεί τις συνέπειες από τη μείωση του αφορολογήτου αλλά και από τεράστιο πακέτο αύξησης της έμμεσης φορολογίας το οποίο πλήττει κατά κύριο λόγο τους φτωχότερους. Μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ στον υψηλό, αυξήσεις φόρων στα καύσιμα, στα τηλέφωνα, κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, μείωση του επιδόματος θέρμανσης, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ακόμη και για τους χαμηλοσυνταξιούχους, περισσότεροι ειδικοί φόροι στα τσιγάρα κλπ, δεν ήταν μέτρα που ευνόησαν τους φτωχότερους. Είχαν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα αφού τους επιβάρυναν ακόμη περισσότερο.

Δεν κάνει πίσω για τη «συνειδητή επιλογή» της υπερφορολόγησης των μεσαίων

Κληθείς να σχολιάσει σχόλιο του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε «κυνικούς» τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε από την Πρέβεζα ότι «η κυνικότητα ήταν για 40 χρόνια να μην κάνεις τίποτα για τη φοροδιαφυγή».

Αναφερόμενος στη «μεσαία τάξη», είπε πως «ξέρουμε ότι έχουμε ζορίσει έναν κόσμο, δεν είναι όλοι που έχουμε ζορίσει, υπάρχουν πάρα πολλοί αυτοαπασχολούμενοι που πληρώνουν λιγότερες εισφορές, ίσως η πλειοψηφία από πέρυσι».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «στο μεσοπρόθεσμο υπάρχουν 3,5 δισ. ευρώ μειώσεις φόρων για τα επόμενα 5 χρόνια και νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε πως καθώς έρχεται η ανάπτυξη θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και αυτά τα στρώματα όλο και περισσότερο».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 19 Ιαν 2022 | 18:22

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε τον δικηγόρο του 27χρονου, μετά την καταγγελία για "victim blaming"

"Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν μπορεί να εμπλέκεται σε καταγγελίες θύματος βιασμού για "victim blaming" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 17:21

ΣΥΡΙΖΑ: Εκπληξη Τσίπρα - Προτείνει εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση

Ανατροπή από τον Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση και όχι από τους συνέδρους.

"ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ" 19 Ιαν 2022 | 13:31

Αιχμές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για το σποτάκι με τα Rafale: Μικροκομματική οικειοποίηση με λεφτά των φορολογουμένων

Για μικροπολιτική εκμετάλλευση και κομματική οικειοποίηση κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, σχετικά με την προβολή της αγοράς των Rafale.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΚΑΝΕΛΛΑ 19 Ιαν 2022 | 12:52

Ο απίθανος τίτλος της Αυγής για τα Rafale: "Πετάνε πάνω από την Ακρόπολη, με ρεκόρ θανάτων"

Ο τίτλος της Αυγής για την άφιξη των Rafale "συνδυάζει" τα εξοπλιστικά…με την πανδημία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19 Ιαν 2022 | 11:53

H Πρόεδρος του Αρείου Πάγου για τη δίωξη Βαξεβάνη και το άρθρο του Τσίπρα:" Αφήστε τη Δικαιοσύνη έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις"

Για απόπειρα εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης, ώστε να κάμψουν το ηθικό των δικαστικών λειτουργών, μιλά η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΕΥΝΑ 19 Ιαν 2022 | 10:25

Δημοσκόπηση PRORATA: Επτά μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Στο 12% το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Για πρώτη φορά η ακρίβεια ξεπερνά την πανδημία και αναδεικνύεται το νούμερο 1 πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 32,5% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΟΧΙ; 18 Ιαν 2022 | 13:56

Η κόντρα Μπίστη- Τσέκερη για το αν πρέπει να κλείσει ή όχι η Αυγή: Εχουν μέλλον οι ξύλινες κομματικές εφημερίδες;

Ο Νίκος Μπίστης δεν βλέπει μέλλον σε κομματικά όργανα, ο Αγγελος Τσέκερης δεν πιστεύει ότι η Αυγή είναι κομματική εφημερίδα…

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 17 Ιαν 2022 | 13:55

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει τίποτα πιο εγκληματικό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

"Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τουλάχιστον 5 φορές το τέλος της πανδημίας, εκπέμποντας μηνύματα που οδηγούν σε χαλάρωση και εφησυχασμό", τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ 17 Ιαν 2022 | 13:47

Το καταπληκτικό σχόλιο του σκιτσογράφου Χαντζόπουλου για την Αυγή- Τα λέει όλα…σε στιλ Μπόστ για τα νταούλια

Πώς σχολίασε ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος, τα προβλήματα της Αυγής και την τοξικότητα της αρθρογραφίας της

ΑΝΑΤΡΟΠΗ 17 Ιαν 2022 | 12:12

Δημοσκόπηση: Το ΠΑΣΟΚ "απειλεί" τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη- Σε απόσταση αναπνοής στους 3 από τους 4 νομούς

Η δημοσκόπηση της GPO για τις περιφέρειες της Κρήτης δείχνει ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ κυρίως σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ

16 Ιαν 2022 | 18:01

ΣΥΡΙΖΑ: Την προβοκάτσια πολλοί εζήλεψαν, το παρακράτος ουδείς

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τη ΝΔ ότι "επιλεκτικά διαρρέει μόνο το αφήγημα της αστυνομίας για το συμβάν και όχι τις δημόσιες δηλώσεις των αυτοπτών μαρτύρων"

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 15:51

Αλ. Τσίπρας: Προστατευόμενο είδος σήμερα η διαφθορά στη χώρα μας

''Εκείνοι που καταδιώκονται μέχρι εξαφάνισης είναι οι αντίπαλοί της'', ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 15 Ιαν 2022 | 19:16

Ηλιόπουλος: Ο βασικός μισθός πρέπει να αυξηθεί τώρα και όχι τον Μάιο

"Ο βασικός μισθός πρέπει να αυξηθεί τώρα και όχι τον Μάιο", υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος.