To φάντασμα της διάσπασης απειλεί την «άρρωστη» ΝΔ

Στα πρόθυρα της διάσπασης βρίσκεται η ΝΔ μετά το σημερινό πρωτοφανές φιάσκο και την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
To φάντασμα της διάσπασης απειλεί την «άρρωστη» ΝΔ

Στα πρόθυρα της διάσπασης βρίσκεται η ΝΔ μετά το σημερινό πρωτοφανές φιάσκο και την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.

Αύριο Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι συνεδριάζει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Συγγρού.

Χωρίς ουδείς ακόμη να γνωρίζει το τι μέλλει γενέσθαι οι υποψήφιοι αρχηγοί ανταλλάσσουν εκατέρωθεν αιχμές ενώ οι πάντες συμφωνούν ότι η ΝΔ έχει δεχθεί ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα.

Υπάρχουν μάλιστα στελέχη, κυρίως από την πλευρά του κ. Τζιτζικώστα, που εμφανίζουν το σημερινό φιάσκο «στημένο» ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ακούστηκαν και πάλι «Γαλλικά» όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και υποψήφιος πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε νωρίτερα με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και του ζήτησε να παραιτηθεί. Όταν ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ άκουσε το αίτημα του κ. Μητσοτάκη εξερράγη και απάντησε σε έντονο ύφος.

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται και η παραίτησή του γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσιμάρα, ενώ το κόμμα αποφάσισε να ζητήσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ ως αποζημίωση από την εταιρεία.

Κινήσεις γίνονται τόσο από την πλευρά του Κ. Καραμανλή όσο και από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος θέλει την παραίτηση Μεϊμαράκη και μεταβατικό αρχηγό όπου θα αναλάβει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου.

Από την πλευρά της και η Ντόρα Μπακογιάννη κάνει τις δικές της κινήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα σήμερα θα συναντηθεί με βουλευτές της ΝΔ.

Συνεχίζεται το φιάσκο με τους τέσσερις

Την ίδια ώρα οι τέσσερις υποψήφιοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε για την επόμενη ημέρα βάζοντας το κόμμα σε φάση έντονης περιδίνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ουδείς γνωρίζει ακόμα εάν θα γίνουν και πότε οι εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού που αναβλήθηκαν. Ουδείς γνωρίζει ακόμα εάν θα συμμετάσχουν στην κούρσα και οι τέσσερις υποψήφιοι. Ουδείς γνωρίζει εάν θα αλλάξουν οι όροι της διαδικασίας. Ουδείς γνωρίζει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος και κυρίως εάν θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι οι τέσσερις διεκδικητές της εξουσίας για να βρουν λύση στο πρόβλημα.

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησαν την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη ωστόσο το επιτελείο του σημερινού μεταβατικού προέδρου του κόμματος διαμηνύει ότι δεν παραιτείται, ότι το κόμμα έχει και πρόεδρο και καταστατικό και επιρρίπτει ευθύνες στον Α. Παπαμιμίκο για το σημερινό φιάσκο.

Την ίδια στιγμή οι δυο υποψήφιοι, Απ. Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης ζητούν οι εκλογές να γίνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται με άλλη εταιρεία, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης πρότεινε να οριστεί μεταβατική πρόεδρος η Μαριέττα Γιαννάκου, που είναι θετική, ώστε να διασφαλίσει να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές.Πάντως οι ευθύνες πολλών είναι δεδομένες για το σημερινό φιάσκο της Ν.Δ.

14 βουλευτές και 2 ευρωβουλευτές ζητούν τη σύγκλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Επιστολή στους τέσσερις υποψηφίους της ΝΔ έστειλαν 14 βουλευτές και δύο ευρωβουλευτές του κόμματος ζητώντας τη σύγκληση της Κ.Ο.
Στην επιστολή αναφέρουν:

«Μετά τα όσα δυσάρεστα και προσβλητικά για την ιστορία και τις αρχές της παράταξής μας, συνέβησαν σήμερα, και την προφανή αδυναμία της ΚΕΦΕ να αντεπεξέλθει στην αποστολή της διασφαλίζοντας την ομαλότητα αλλά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ζητώ την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεδομένου ότι είναι υποχρέωση μας, ως Βουλευτές της Ν.Δ. να συζητήσουμε και να διασφαλίσουμε εμείς την ομαλή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Με εκτίμηση,
Λευτέρης Αυγενάκης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αθανάσιος Δαβάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Μαρία Αντωνίου, Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνος Βλάσσης, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Στέργιος Γιαννάκης, Γιώργος Γεωργαντάς, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Βασίλης Γιόγιακας, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κασαπίδης, Χρήστος Κέλλας».

Όλοι ζητούν παραίτηση Παπαμιμίκου

Πέρα όμως από τις μεγάλες αδυναμίες της εταιρείας να φανεί συνεπής στις συμβατικές της δεσμεύσεις, αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ως γραμματέας της ΝΔ, τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και βουλευτές, όπως οι Γιάννης Τραγάκης, Βαγγέλης Μπασιάκος, Γιάννης Πλακιωτάκης και Θανάσης Δαβάκης, αλλά και οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων, αλλά και η κεντρική διοίκηση του κόμματος.

Λίγο πριν την παραίτηση Παπαμιμίκου

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι βρισκόμαστε και ένα βήμα πριν από την παραίτηση του γραμματέα της ΝΔ, αν και ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί σχετικές φήμες και ο κ. Παπαμιμίκος τηρεί σιγή ιχθύος. Ακόμη υπάρχουν και πληροφορίες ότι έως το βράδυ θα υπάρξουν και καταγγελίες, ότι το σύστημα της ΝΔ, δηλ. ο μηχανισμός του κόμματος κατά κύριο λόγο στήριζε τον Βαγγ. Μεϊμαράκη και ένα άλλο τμήμα τον Απ. Τζιτζικώστα.

Το ζητούμενο για πολλούς είναι να μην ενταθεί η σύγκρουση και να πέσουν οι τόνοι και ήδη αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες ώστε να γίνει πολιτική διαχείριση και να αποφορτιστεί η κατάσταση.

Το σίγουρο όμως είναι ότι, η Ν.Δ. μετά το σημερινό Βατερλό, επιδεινώνει η ίδια την δημόσια εικόνα της, αναδεικνύεται θέμα πολιτικής αξιοπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης από την πλευρά των πολιτών για το κατά πόσο μπορεί να αναλάβει εκ νέου εάν χρειαστεί τις ευθύνες για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Όλοι γνωρίζανε ότι το σύστημα δεν λειτουργούσε από χθες το απόγευμα και κανείς δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια ώστε να υπάρξει πρόνοια για να λειτουργήσει, ενώ τα σήματα είχαν φθάσει. Το κρίσιμο στοιχείο όμως είναι ποιος ευνοείται από την σημερινή αναβολή της διαδικασίας ή ποιος ήθελε να μην γίνει η εκλογική διαδικασία. Και αυτό διότι υπήρχαν πολλές ενδείξεις ότι η συμμετοχή θα ήταν μεγάλη στις προγραμματισμένες εκλογές.

Η απειλή της διάσπασης

Η κρίση είναι παρούσα στη ΝΔ και πολλά ιστορικά στελέχη προκρίνουν ότι το κόμμα είναι προ των πυλών μιας ακόμα διάσπασης με ότι αυτό σημαίνει για την παρουσία της συντηρητικής παράταξης, είτε ενιαίας είτε πολυδιασπασμένης στις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.

Τα μηνύματα που φθάνουν είναι πολύ ανησυχητικά για την πορεία της ΝΔ και ήδη προεξοφλείται πως δεν μπορούν να συμβιώσουν όλοι και όλες στο ίδιο κόμμα το επόμενο διάστημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

19 Σεπ 2020 | 18:20

Δημοσκόπηση: Σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και κυριαρχία Μητσοτάκη - Ποιο κόμμα δεν μπαίνει στη Βουλή

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες αξιολογούν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, τάσσονται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ 15 16 Σεπ 2020 | 15:50

Γενέθλια για τον γιο του Αδωνι Γεωργιάδη και της Ευγενίας Μανωλίδου - Η τρυφερή ανάρτηση

Τα 15 κλείνει σήμερα ο γιος του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και της Ευγενίας Μανωλίδου, Περσέας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 15 Σεπ 2020 | 16:02

ΝΔ: Η αντιπολίτευση της μάσκας και του παγουρίνου, δείχνει ότι μοναδικός μας αντίπαλος είναι η παγκόσμια κρίση

"Η αμηχανία της αντιπολίτευσης του παγουρίνου και της μάσκας, υπογραμμίζει ότι μοναδικός μας αντίπαλος είναι οι πρωτόγνωρες προκλήσεις της παγκόσμιας κρίσης".

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 13 Σεπ 2020 | 10:20

Γεωργιάδης για Τουρκία: Αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως δεν οδηγούν πουθενά οι προκλήσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι η Άγκυρα αρχίζει να μπαίνει σε δεύτερες σκέψεις και μαζεύει σιγά – σιγά τις προκλήσεις της.

"ΗΡΘΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ" 11 Σεπ 2020 | 10:27

Γεωργιάδης για Μόρια: Δεν είμαστε υποχρεωμένοι, αν καίνε τα σπίτια, να τους δίνουμε καινούργια

"Δεν αισθάνομαι υποχρεωμένος κάθε φορά που καίνε αυτοί τα σπίτια που τους χτίζουμε, να χτίζουμε καινούργια", είπε ο κ. Γεωργιάδης, για τη φωτιά στη Μόρια.

ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ ΟΙ "ΓΑΛΑΖΙΟΙ" ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 11 Σεπ 2020 | 08:55

Αναβρασμός στη ΝΔ για τη μη άρση ασυλίας Πολάκη - Δημόσια συγγνώμη Γεωργιάδη σε Κουρτάκη

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για την απουσία των βουλευτών με αποτέλεσμα να μην αρθεί η ασυλία Πολάκη. Να αποδοθούν ευθύνες ζητά ο Κ. Μπογδάνος.

ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ 10 Σεπ 2020 | 12:17

Φωτιά στη Μόρια - Γεωργιάδης: Οι κάτοικοι ευθύνονται που δεν έγιναν κλειστές δομές – Δεν θα κάναμε εμφύλιο

"Για να γίνουν τότε οι κλειστές δομές θα έπρεπε να πέσει ξύλο" είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τη φωτιά στη Μόρια.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 10 Σεπ 2020 | 10:03

Γεωργιάδης για Μόρια: Ολοι όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια, να απελαθούν αυτομάτως

"Όλοι όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια να απελαθούν αυτομάτως", έγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τη φωτιά στη Μόρια.

ΣΤΟ TWITTER 08 Σεπ 2020 | 16:01

Αδ. Γεωργιάδης: Από αύριο επιστρέφω στη δουλειά - Αρνητικό και το 2ο τεστ για κορονοϊό

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιστρέφει στα καθήκοντά του από αύριο, καθώς αρνητικό ήταν και το 2ο τεστ για κορονοϊό

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΑΛΟ 07 Σεπ 2020 | 15:31

ΝΔ για Big Brother: Εγκληματικό και καταδικαστέο οτιδήποτε προωθεί την κουλτούρα του βιασμού

Ανακοίνωση της ΝΔ για το Big Brother στην οποία τονίζει ότι οτιδήποτε προωθεί την κουλτούρα του βιασμού είναι εγκληματικό

05 Σεπ 2020 | 18:13

Αρνητικοί στο τεστ για κορονοϊό οι Αδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης

Είχαν τεθεί σε προληπτική καραντίνα από την Πέμπτη.

ΤΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑ 05 Σεπ 2020 | 18:05
ΜΕ ΤΟ #FREE_TELETAI_MPOUK 05 Σεπ 2020 | 13:29

"Τελεταί Μπούκουρας": Διαδήλωση στο Twitter για την επιστροφή του λογαριασμού μετά το "καλησπέρα" στον Αδωνι - Μαζί και ο υπουργός!

Χαμός στο Twitter για την επιστροφή του λογαριασμού "Τελεταί Μπούκουρας", υπέρ του οποίου τάχθηκε και ο Αδωνις Γεωργιάδης