Το φιάσκο με τις offshore και η αποχώρηση-γκάφα της ΝΔ

Από τη ρύθμιση για τις Offshore που προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων ακόμα και εντός ΣΥΡΙΖΑ στην επικοινωνιακή κωλοτούμπα του Μαξίμου και το δώρο της ΝΔ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το φιάσκο με τις offshore και η αποχώρηση-γκάφα της ΝΔ

Η ψήφιση της τροπολογίας που έφερε η κυβέρνηση στην Βουλή, εν μέσω αντεγκλήσεων για το «ηθικό πλεονέκτημα» που περιελάμβανε την απαγόρευση κάθε συμμετοχής πολιτικών προσώπων και ανώτατων διοικητικών υπαλλήλων σε εταιρείες του εξωτερικού, έκλεισε τον κύκλο μίας πολυήμερης αντιπαράθεσης για την κρυφή ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση στον πολυνόμο για την συμμετοχή πολιτικών σε Off shore που βρίσκονται σε φορολογικά συνεργάσιμες χώρες του εξωτερικού.

Για μία ακόμη φορά μετά την αποκάλυψη της κρυφής ρύθμισης που ψηφίστηκε στην βουλή και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ με το πρωτοσέλιδο της Αυγής να κάνει λόγο για «κόκκινη γραμμή» της κοινωνίας απέναντι στην τροπολογία πρόκληση, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος με έντονες δόσεις αντιδεξιάς ρητορίας με συμπληρώματα από επιθέσεις κατά της διαπλοκής. Μετά την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης όσον αφορά την αρχική νομοθετική ρύθμιση για τις Offshore εταιρείες, το Μαξίμου πέρασε στο άλλο άκρο καταργώντας το δικαίωμα σε πολιτικούς να συμμετέχουν σε εταιρείες του εξωτερικού με μία ρύθμιση αμφιβόλου νομικής υπόστασης καθώς εκτιμάται από νομικούς κύκλους ότι μπορεί να καταπέσει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την κοινωνική κατακραυγή για την αρχική ρύθμιση που προκάλεσε το κοινό αίσθημα όχι μόνο για το περιεχόμενό της αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο περιγράφηκε στο νομοσχέδιο με ...κρυφό τρόπο αναγκάζοντας βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να δηλώσουν ότι δεν ήξεραν τι ψήφιζαν, επέλεξε να απαντήσει με τον συνήθη τρόπο δηλαδή προτάσσοντας το «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς» προκαλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την υπερψηφίσουν.

Δώρο στο αδιέξοδο του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ήταν η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο που έδωσε πόντους στο κυβερνητικό στρατόπεδο στην αντιπαράθεση στην βουλή. Με μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμα και αφίσσα για την στάση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ...πέταξε την μπάλα στην εξέδρα στοχοποιώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τον εκφραστή του παλαιού πολιτικού κατεστημένου. Στην Κουμουνδούρου και στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επενδύσει πολιτικά στην αγανάκτηση των πολιτών για το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης όπως αποκαλύπτεται από μία αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα στην βουλή: «Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, το παλιό πολιτικό σύστημα ούτε σε 40 χρόνια δεν θα το ανακτήσει.»

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση πραγματοποίησε μία μεγαλειώδη κυβίστηση από την αρχική νομοθετική ρύθμιση για τις off shore των βουλευτών στην πλήρη απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρείες του εξωτερικού με μία αμφιβόλου νομικής υπόστασης τροπολογία που έμοιαζε περισσότερο με πολιτικό...γινάτι παρά με πολιτική επιλογή, η στάση της ΝΔ έδωσε την δυνατότητα στο Μαξίμου να αντεπιτεθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αποχώρηση της ΝΔ από το κοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο της μετωπικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει την εικόνα ότι οι Κυρ. Μητσοτάκης φυγομαχεί υπερασπιζόμενος την συμμετοχή βουλευτών σε εταιρείες του εξωτερικού. «Το ερώτημα είναι γιατί η ΝΔ το έβαλε στα πόδια; Είτε γιατί συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν τεράστιες απώλειες στην ονομαστική, είτε γιατί τρέχουν να προλάβουν τη διορία των 60 ημερών και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε off shore», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην βουλή ενώ στην ΝΔ επικρατεί προβληματισμός για την στάση του κόμματος στο κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση το θέμα των συμμετοχών βουλευτών και υπουργών καθώς και των συγγενών τους σε εταιρείες του εξωτερικού γενικώς θα απασχολήσει την επικαιρότητα το προσεχές χρονικό διάστημα καθώς τους επόμενους δύο μήνες θα πρέπει να αποσύρουν τις συμμετοχές τους – όσοι διαθέτουν- σε εταιρείες του εξωτερικού.

Γκρίνια στη ΝΔ για την αποχώρηση

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά από την απόφαση της ηγεσίας να αποχωρήσουν οι βουλευτές από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία που επιβάλλει γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε offshore και ξένες εταιρείες.


Η επιλογή αυτή κρίνεται ως υπερβολική και πολλοί είναι οι βουλευτές που επισημαίνουν ότι ένα κόμμα εξουσίας οφείλει να μένει στη Βουλή και να δίνει τη μάχη των επιχειρημάτων με σκληρή πολιτική κριτική στους αντιπάλους και όχι να φυγομαχεί.

Μάλιστα, η αποχώρηση έγινε την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε επίσκεψη στον αυτοσχέδιο «καταυλισμό» των προσφύγων και μεταναστών στο Ελληνικό, αν και είχαν δοθεί και σχετικές οδηγίες. Εξάλλου η απόφαση αυτή ελήφθη σε κεντρικό επίπεδο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας απλά μετέφερε στην αίθουσα της Ολομέλειας την θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με παράλληλη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκεί και πέρα όμως οι εντυπώσεις μένουν και αυτές οι μάχες, όπως έλεγαν έμπειρα στελέχη της Ν.Δ. κερδίζονται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και δεν αφήνει το κόμμα χώρο και δικαιώματα στην κυβέρνηση, ώστε να εκμεταλλευθεί -όπως φάνηκε- την απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μεγάλη ενόχληση υπήρξε και σε μεγάλο τμήμα των «καραμανλικών» για την αποχώρηση σε μια συζήτηση που βρήκε αφορμή για εμφάνιση ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τη Ν.Δ. «Εκεί που ήταν με τη γίδα στην πλάτη, τους δώσαμε το δικαίωμα να μας κάνουν και επίθεση, αντί να απολογούνται και να κρύβονται» έλεγαν πολλοί βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και αυτοχαρακτηριζόμενοι ως «σαμαρικοί».

Βέβαια η Ν.Δ. επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι είναι μια αντισυνταγματική ρύθμιση που δεν μπορεί να την ψηφίσει, ενώ όπως είπε και ο Ν. Δένδιας είναι και ανεφάρμοστη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27 Ιαν 2021 | 12:36

Γιάννης Μαντζουράνης: Ο δικηγόρος του Τσίπρα απαντά στη ΝΔ για τα βοσκοτόπια και τον Καλογρίτσα

Τι απαντά ο δικηγόρος του Αλέξη Τσίπρα στην ανακοίνωση της ΝΔ για τις αγωγές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσιογράφους Κουρτάκη και Παπαχρήστο

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ 27 Ιαν 2021 | 12:25

Παπαχρήστος: Ο Τσίπρας ήθελε να φιμώσει εμένα, τον Κουρτάκη και κάθε ενοχλητική φωνή

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπαχρήστος, "ο κ. Τσίπρας σκόπευε να φιμώσει εμένα, την εφημερίδα και τον Γιάννη Κουρτάκη".

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟ ΟΜΗΡΕΙΑ 27 Ιαν 2021 | 09:34

Ο Τσίπρας αποκαλύπτει τον διάλογο με τον Μητσοτάκη πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλέξης Τσίπρας, γράφει για την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά και αποκαλύπτει τι τον ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27 Ιαν 2021 | 08:03

ΕΣΗΕΑ: Εντονη αντίδραση για τις αγωγές Τσίπρα κατά Κουρτάκη και Παπαχρήστου

Την έντονη αντίδραση της ΕΣΗΕΑ προκάλεσε η ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα, να κάνει αγωγές στους δημοσιογράφους Γ. Παπαχρήστο και Ι. Κουρτάκη.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 26 Ιαν 2021 | 16:32

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ λειτουργεί ως συνήγορος υπεράσπισης των συκοφαντών του κ. Τσίπρα - "Δεν προξενεί εντύπωση"

Πόλεμος ανακοινώσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με αφορμή την αγωγή που κατέθεσε σε βάρος των δημοσιογράφων Γιώργου Παπαχρήστου και Γιάννη Κουρτάκη ο Αλ. Τσίπρας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 26 Ιαν 2021 | 14:24

ΝΔ για αγωγές Τσίπρα σε Κουρτάκη και Παπαχρήστο: Επιχειρεί την οικονομική εξόντωση των δημοσιογράφων για εκφοβισμό

Η ενέργεια του κ. Τσίπρα λειτουργεί ως εκφοβισμός προς εκείνους που ασκούν κριτική, αναφέρει η ΝΔ για τις αγωγές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά των δημοσιογράφων

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 26 Ιαν 2021 | 14:03

Πώς αντέδρασαν οι δημοσιογράφοι Παπαχρήστος και Κουρτάκης στις αγωγές Τσίπρα για τη βίλα στο Σούνιο

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αγωγές ύψους 1 εκ ευρώ για τα όσα έγραψαν οι δημοσιογράφοι για τη βίλα στο Σούνιο

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 26 Ιαν 2021 | 11:32

Αγωγές Τσίπρα σε Κουρτάκη - Παπαχρήστο για τη βίλα στο Σούνιο με δικηγόρους τον Μαντζουράνη και τον Καμπαγιάννη

Αγωγή Τσίπρα σε Παπαχρήστο και Κουρτάκη "για τις συκοφαντίες για αγορά βίλας 1 εκατ. ευρώ".

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΜΗ ΜΙΛΑΣ 25 Ιαν 2021 | 12:43

Ο Φλωρίδης (ΚΙΝΑΛ) για την επιστροφή Τσίπρα στην εξουσία και το άρθρο Μαραντζίδη- Επιστροφές, καταστροφές...

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης απαντά στο άρθρο Μαραντζίδη για την επιστροφή Τσίπρα στην εξουσία

Η ΟΜΠΡΕΛΑ... ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ 25 Ιαν 2021 | 11:54

Ξέσπασε καυγάς ανάμεσα σε Θανάση Καρτερό και Αυγή - Για τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τάσεις βάζουν μπουρλότο στο εσωκομματικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 25 Ιαν 2021 | 08:51

Με κορονοϊό ο γιος του Αλέξη Τσίπρα - Τεστ για όλους στην Κουμουνδούρου - Ευχές από Μητσοτάκη και Μαρέβα

Όλο το προσωπικό των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου θα υποβληθεί σήμερα σε τεστ κορονοϊού - Σε καραντίνα ο Α. Τσίπρας.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTERF 24 Ιαν 2021 | 22:28

Κορονοϊός: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε "περαστικά και ταχεία ανάρρωση" στον γιο του Αλέξη Τσίπρα

Περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον γιο του Αλέξη Τσίπρα ευχήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 24 Ιαν 2021 | 20:39

Θετικός στον κορονοϊό ο γιος του Αλέξη Τσίπρα - Σε καραντίνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

"Ο κορονοϊός επισκέφθηκε σήμερα και το δικό μας σπίτ" έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.