Το φιάσκο με τις offshore και η αποχώρηση-γκάφα της ΝΔ

Από τη ρύθμιση για τις Offshore που προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων ακόμα και εντός ΣΥΡΙΖΑ στην επικοινωνιακή κωλοτούμπα του Μαξίμου και το δώρο της ΝΔ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το φιάσκο με τις offshore και η αποχώρηση-γκάφα της ΝΔ

Η ψήφιση της τροπολογίας που έφερε η κυβέρνηση στην Βουλή, εν μέσω αντεγκλήσεων για το «ηθικό πλεονέκτημα» που περιελάμβανε την απαγόρευση κάθε συμμετοχής πολιτικών προσώπων και ανώτατων διοικητικών υπαλλήλων σε εταιρείες του εξωτερικού, έκλεισε τον κύκλο μίας πολυήμερης αντιπαράθεσης για την κρυφή ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση στον πολυνόμο για την συμμετοχή πολιτικών σε Off shore που βρίσκονται σε φορολογικά συνεργάσιμες χώρες του εξωτερικού.

Για μία ακόμη φορά μετά την αποκάλυψη της κρυφής ρύθμισης που ψηφίστηκε στην βουλή και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ με το πρωτοσέλιδο της Αυγής να κάνει λόγο για «κόκκινη γραμμή» της κοινωνίας απέναντι στην τροπολογία πρόκληση, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος με έντονες δόσεις αντιδεξιάς ρητορίας με συμπληρώματα από επιθέσεις κατά της διαπλοκής. Μετά την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης όσον αφορά την αρχική νομοθετική ρύθμιση για τις Offshore εταιρείες, το Μαξίμου πέρασε στο άλλο άκρο καταργώντας το δικαίωμα σε πολιτικούς να συμμετέχουν σε εταιρείες του εξωτερικού με μία ρύθμιση αμφιβόλου νομικής υπόστασης καθώς εκτιμάται από νομικούς κύκλους ότι μπορεί να καταπέσει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την κοινωνική κατακραυγή για την αρχική ρύθμιση που προκάλεσε το κοινό αίσθημα όχι μόνο για το περιεχόμενό της αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο περιγράφηκε στο νομοσχέδιο με ...κρυφό τρόπο αναγκάζοντας βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να δηλώσουν ότι δεν ήξεραν τι ψήφιζαν, επέλεξε να απαντήσει με τον συνήθη τρόπο δηλαδή προτάσσοντας το «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς» προκαλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την υπερψηφίσουν.

Δώρο στο αδιέξοδο του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ήταν η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο που έδωσε πόντους στο κυβερνητικό στρατόπεδο στην αντιπαράθεση στην βουλή. Με μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμα και αφίσσα για την στάση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ...πέταξε την μπάλα στην εξέδρα στοχοποιώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τον εκφραστή του παλαιού πολιτικού κατεστημένου. Στην Κουμουνδούρου και στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επενδύσει πολιτικά στην αγανάκτηση των πολιτών για το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης όπως αποκαλύπτεται από μία αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα στην βουλή: «Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, το παλιό πολιτικό σύστημα ούτε σε 40 χρόνια δεν θα το ανακτήσει.»

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση πραγματοποίησε μία μεγαλειώδη κυβίστηση από την αρχική νομοθετική ρύθμιση για τις off shore των βουλευτών στην πλήρη απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρείες του εξωτερικού με μία αμφιβόλου νομικής υπόστασης τροπολογία που έμοιαζε περισσότερο με πολιτικό...γινάτι παρά με πολιτική επιλογή, η στάση της ΝΔ έδωσε την δυνατότητα στο Μαξίμου να αντεπιτεθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αποχώρηση της ΝΔ από το κοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο της μετωπικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει την εικόνα ότι οι Κυρ. Μητσοτάκης φυγομαχεί υπερασπιζόμενος την συμμετοχή βουλευτών σε εταιρείες του εξωτερικού. «Το ερώτημα είναι γιατί η ΝΔ το έβαλε στα πόδια; Είτε γιατί συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν τεράστιες απώλειες στην ονομαστική, είτε γιατί τρέχουν να προλάβουν τη διορία των 60 ημερών και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε off shore», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην βουλή ενώ στην ΝΔ επικρατεί προβληματισμός για την στάση του κόμματος στο κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση το θέμα των συμμετοχών βουλευτών και υπουργών καθώς και των συγγενών τους σε εταιρείες του εξωτερικού γενικώς θα απασχολήσει την επικαιρότητα το προσεχές χρονικό διάστημα καθώς τους επόμενους δύο μήνες θα πρέπει να αποσύρουν τις συμμετοχές τους – όσοι διαθέτουν- σε εταιρείες του εξωτερικού.

Γκρίνια στη ΝΔ για την αποχώρηση

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά από την απόφαση της ηγεσίας να αποχωρήσουν οι βουλευτές από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία που επιβάλλει γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε offshore και ξένες εταιρείες.


Η επιλογή αυτή κρίνεται ως υπερβολική και πολλοί είναι οι βουλευτές που επισημαίνουν ότι ένα κόμμα εξουσίας οφείλει να μένει στη Βουλή και να δίνει τη μάχη των επιχειρημάτων με σκληρή πολιτική κριτική στους αντιπάλους και όχι να φυγομαχεί.

Μάλιστα, η αποχώρηση έγινε την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε επίσκεψη στον αυτοσχέδιο «καταυλισμό» των προσφύγων και μεταναστών στο Ελληνικό, αν και είχαν δοθεί και σχετικές οδηγίες. Εξάλλου η απόφαση αυτή ελήφθη σε κεντρικό επίπεδο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας απλά μετέφερε στην αίθουσα της Ολομέλειας την θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με παράλληλη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκεί και πέρα όμως οι εντυπώσεις μένουν και αυτές οι μάχες, όπως έλεγαν έμπειρα στελέχη της Ν.Δ. κερδίζονται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και δεν αφήνει το κόμμα χώρο και δικαιώματα στην κυβέρνηση, ώστε να εκμεταλλευθεί -όπως φάνηκε- την απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μεγάλη ενόχληση υπήρξε και σε μεγάλο τμήμα των «καραμανλικών» για την αποχώρηση σε μια συζήτηση που βρήκε αφορμή για εμφάνιση ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τη Ν.Δ. «Εκεί που ήταν με τη γίδα στην πλάτη, τους δώσαμε το δικαίωμα να μας κάνουν και επίθεση, αντί να απολογούνται και να κρύβονται» έλεγαν πολλοί βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και αυτοχαρακτηριζόμενοι ως «σαμαρικοί».

Βέβαια η Ν.Δ. επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι είναι μια αντισυνταγματική ρύθμιση που δεν μπορεί να την ψηφίσει, ενώ όπως είπε και ο Ν. Δένδιας είναι και ανεφάρμοστη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΑΠΟ ΥΒΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΣΕ ΥΜΝΗΤΗ ΤΗΣ» 27 Σεπ 2021 | 09:35

"Αγαπητέ Αλέξη...": Η επιστολή Βαρουφάκη που κλείνει την πόρτα στη συμμαχία με ΣΥΡΙΖΑ

"Με αυτή τη δήλωση μετανοίας σου κατέβηκες το τελευταίο σκαλί της συνθηκολόγησής σου", λέει ο Γ. Βαρουφάκης στον Αλ. Τσίπρα με αφορμή άρθρο του για την Μέρκελ στην γερμανική Zeit.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 26 Σεπ 2021 | 10:47

Η μεγαλειώδης κωλοτούμπα του Στέλιου Κούλογλου- Πώς από την κριτική στον Τσίπρα, έφθασε στην ταπεινωτική συγνώμη

Πώς ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου αναγκάστηκε σε μια ταπεινωτική συγνώμη

25 Σεπ 2021 | 21:56

Αντιπολίτευση με πτώματα

Είναι το ύφος του ΣΥΡΙΖΑ που ενοχλεί και εξοργίζει και υπενθυμίζει σε όλους ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν έχει αλλάξει. Μπορεί να κάνει αντιπολίτευση ακόμα και πάνω από το πτώμα μιας νεαρής κοπέλας.

«ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ» 24 Σεπ 2021 | 17:39

Συνάντηση Τσίπρα με ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Δεν πρόκειται για πώληση του 17% αλλά για "εκχώρησή του"

"Ο κ. Μητσοτάκης εκχωρεί τη ΔΕΗ μέσα σε βαθιά ενεργειακή κρίση", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας - Προανήγγειλαν κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Σεπ 2021 | 08:49

Πέτρος Ευθυμίου: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νεκρό ΠΑΣΟΚ του Τσοχατζόπουλου και ο Τσίπρας ο πολιτικός Τάκης Ζαχαράτος

"Ο λόγος της καθήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι μιμείται το ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι είναι το ΠΑΣΟΚ", επισημαίνει ο κ. Ευθυμίου.

ΣΕ ΓΣΕΒΕΕ - ΚΕΕΕ 23 Σεπ 2021 | 19:40

Τσίπρας: Στρατηγική της κυβέρνησης για τις ΜμΕ είναι συγχωνεύσεις ή λουκέτο - Η απάντηση της κυβέρνησης

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι "η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης"

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ 23 Σεπ 2021 | 12:23

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρετά την Ανγκελα Μέρκελ- Το κρυφό δείπνο σε ψαροταβέρνα στον Πειραιά

Ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην Die Zeit αποχαιρετά την Ανγκελα Μέρκελ

23 Σεπ 2021 | 07:38

Ανάλυση των δημοσκοπήσεων: Η διψήφια διαφορά και ο λόγος που ο Τσίπρας δεν ζητά πρόωρες εκλογές

Κυρίαρχος στον χώρο του Κέντρου ο Μητσοτάκης σε σχέση με τον Τσίπρα. Κολλημένα τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 22 Σεπ 2021 | 21:30

Δημοσκοπήσεις Pulse και MRB: Ο Μητσοτάκης κέρδισε τον Τσίπρα στη ΔΕΘ - Γενικό lockdown βλέπει το 40% - Το προφίλ των αρνητών

Προηγείται και στις δύο δημοσκοπήσεις η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

«ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ...» 22 Σεπ 2021 | 18:10

Τσίπρας για e-food: Οι αόρατοι εργαζόμενοι έγιναν ορατοί - Φέρνουμε νομοθετική ρύθμιση [Βίντεο]

"Ένα ποτάμι αξιοπρέπειας πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων", τονίζει σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 22 Σεπ 2021 | 10:38

Παρέμβαση Τσίπρα για το θέμα Κούλογλου: Το τηλεφώνημα για να τα... μαζέψει και το παρασκήνιο της σφαγής στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του τηλεφώνησε για εξηγήσεις, οφείλεται η μερική αναδίπλωση στην οποία υποχρεώθηκε ο Στέλιος Κούλογλου, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος αργά το βράδυ της Τρίτης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 21 Σεπ 2021 | 14:07

Λοβέρδος: Ο Τσίπρας δεν είναι αριστερός και θέλει να μας καταπιεί - Όχι στην "προοδευτική διακυβέρνηση"

Ο κ. Τσίπρας θέλει να μας καταπιεί αλλά είναι πολύ "μικρός" για να θέτει το δίλημμα "εγώ ή το χός", τονίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2021 | 12:21

Οι βραδινές εμφανίσεις της Μπέττυς Μπαζιάνα: Το σμαραγδί slip dress και το λευκό jumpsuit

Η εμφάνιση της 47χρονης Μπέττυς Μπαζιάνα στο Ηρώδειο με δροσερό φόρεμα και το λευκό jumpsuit που φόρεσε στη Θεσσαλονίκη.