Το φιάσκο με τις offshore και η αποχώρηση-γκάφα της ΝΔ

Από τη ρύθμιση για τις Offshore που προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων ακόμα και εντός ΣΥΡΙΖΑ στην επικοινωνιακή κωλοτούμπα του Μαξίμου και το δώρο της ΝΔ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το φιάσκο με τις offshore και η αποχώρηση-γκάφα της ΝΔ

Η ψήφιση της τροπολογίας που έφερε η κυβέρνηση στην Βουλή, εν μέσω αντεγκλήσεων για το «ηθικό πλεονέκτημα» που περιελάμβανε την απαγόρευση κάθε συμμετοχής πολιτικών προσώπων και ανώτατων διοικητικών υπαλλήλων σε εταιρείες του εξωτερικού, έκλεισε τον κύκλο μίας πολυήμερης αντιπαράθεσης για την κρυφή ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση στον πολυνόμο για την συμμετοχή πολιτικών σε Off shore που βρίσκονται σε φορολογικά συνεργάσιμες χώρες του εξωτερικού.

Για μία ακόμη φορά μετά την αποκάλυψη της κρυφής ρύθμισης που ψηφίστηκε στην βουλή και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ με το πρωτοσέλιδο της Αυγής να κάνει λόγο για «κόκκινη γραμμή» της κοινωνίας απέναντι στην τροπολογία πρόκληση, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος με έντονες δόσεις αντιδεξιάς ρητορίας με συμπληρώματα από επιθέσεις κατά της διαπλοκής. Μετά την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης όσον αφορά την αρχική νομοθετική ρύθμιση για τις Offshore εταιρείες, το Μαξίμου πέρασε στο άλλο άκρο καταργώντας το δικαίωμα σε πολιτικούς να συμμετέχουν σε εταιρείες του εξωτερικού με μία ρύθμιση αμφιβόλου νομικής υπόστασης καθώς εκτιμάται από νομικούς κύκλους ότι μπορεί να καταπέσει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την κοινωνική κατακραυγή για την αρχική ρύθμιση που προκάλεσε το κοινό αίσθημα όχι μόνο για το περιεχόμενό της αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο περιγράφηκε στο νομοσχέδιο με ...κρυφό τρόπο αναγκάζοντας βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να δηλώσουν ότι δεν ήξεραν τι ψήφιζαν, επέλεξε να απαντήσει με τον συνήθη τρόπο δηλαδή προτάσσοντας το «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς» προκαλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την υπερψηφίσουν.

Δώρο στο αδιέξοδο του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ήταν η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο που έδωσε πόντους στο κυβερνητικό στρατόπεδο στην αντιπαράθεση στην βουλή. Με μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμα και αφίσσα για την στάση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ...πέταξε την μπάλα στην εξέδρα στοχοποιώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τον εκφραστή του παλαιού πολιτικού κατεστημένου. Στην Κουμουνδούρου και στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επενδύσει πολιτικά στην αγανάκτηση των πολιτών για το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης όπως αποκαλύπτεται από μία αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα στην βουλή: «Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, το παλιό πολιτικό σύστημα ούτε σε 40 χρόνια δεν θα το ανακτήσει.»

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση πραγματοποίησε μία μεγαλειώδη κυβίστηση από την αρχική νομοθετική ρύθμιση για τις off shore των βουλευτών στην πλήρη απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρείες του εξωτερικού με μία αμφιβόλου νομικής υπόστασης τροπολογία που έμοιαζε περισσότερο με πολιτικό...γινάτι παρά με πολιτική επιλογή, η στάση της ΝΔ έδωσε την δυνατότητα στο Μαξίμου να αντεπιτεθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αποχώρηση της ΝΔ από το κοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο της μετωπικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει την εικόνα ότι οι Κυρ. Μητσοτάκης φυγομαχεί υπερασπιζόμενος την συμμετοχή βουλευτών σε εταιρείες του εξωτερικού. «Το ερώτημα είναι γιατί η ΝΔ το έβαλε στα πόδια; Είτε γιατί συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν τεράστιες απώλειες στην ονομαστική, είτε γιατί τρέχουν να προλάβουν τη διορία των 60 ημερών και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε off shore», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην βουλή ενώ στην ΝΔ επικρατεί προβληματισμός για την στάση του κόμματος στο κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση το θέμα των συμμετοχών βουλευτών και υπουργών καθώς και των συγγενών τους σε εταιρείες του εξωτερικού γενικώς θα απασχολήσει την επικαιρότητα το προσεχές χρονικό διάστημα καθώς τους επόμενους δύο μήνες θα πρέπει να αποσύρουν τις συμμετοχές τους – όσοι διαθέτουν- σε εταιρείες του εξωτερικού.

Γκρίνια στη ΝΔ για την αποχώρηση

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά από την απόφαση της ηγεσίας να αποχωρήσουν οι βουλευτές από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία που επιβάλλει γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε offshore και ξένες εταιρείες.


Η επιλογή αυτή κρίνεται ως υπερβολική και πολλοί είναι οι βουλευτές που επισημαίνουν ότι ένα κόμμα εξουσίας οφείλει να μένει στη Βουλή και να δίνει τη μάχη των επιχειρημάτων με σκληρή πολιτική κριτική στους αντιπάλους και όχι να φυγομαχεί.

Μάλιστα, η αποχώρηση έγινε την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε επίσκεψη στον αυτοσχέδιο «καταυλισμό» των προσφύγων και μεταναστών στο Ελληνικό, αν και είχαν δοθεί και σχετικές οδηγίες. Εξάλλου η απόφαση αυτή ελήφθη σε κεντρικό επίπεδο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας απλά μετέφερε στην αίθουσα της Ολομέλειας την θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με παράλληλη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκεί και πέρα όμως οι εντυπώσεις μένουν και αυτές οι μάχες, όπως έλεγαν έμπειρα στελέχη της Ν.Δ. κερδίζονται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και δεν αφήνει το κόμμα χώρο και δικαιώματα στην κυβέρνηση, ώστε να εκμεταλλευθεί -όπως φάνηκε- την απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μεγάλη ενόχληση υπήρξε και σε μεγάλο τμήμα των «καραμανλικών» για την αποχώρηση σε μια συζήτηση που βρήκε αφορμή για εμφάνιση ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τη Ν.Δ. «Εκεί που ήταν με τη γίδα στην πλάτη, τους δώσαμε το δικαίωμα να μας κάνουν και επίθεση, αντί να απολογούνται και να κρύβονται» έλεγαν πολλοί βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και αυτοχαρακτηριζόμενοι ως «σαμαρικοί».

Βέβαια η Ν.Δ. επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι είναι μια αντισυνταγματική ρύθμιση που δεν μπορεί να την ψηφίσει, ενώ όπως είπε και ο Ν. Δένδιας είναι και ανεφάρμοστη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 15:47

Οι εξηγήσεις Μητσοτάκη για τη δήλωση Γεραπετρίτη για τις κλίνες ΜΕΘ και τους "περισσότερους νεκρούς"

Κάλυψη στον Γιώργο Γεραπετρίτη για τη δήλωσή του για τις κλίνες ΜΕΘ έδωσε ο πρωθυπουργός

25 Νοε 2020 | 14:19

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής- Μην σκοτώνετε την λογική"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 25 Νοε 2020 | 08:01

Πορείες Πολυτεχνείου: Η Κρατική Ασφάλεια αρχίζει έρευνα για τους Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη - Ζητά ονόματα βουλευτών

Η παραγγελία για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έφθασε στα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

«ΖΗΤΑΕΙ ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» 24 Νοε 2020 | 20:58

Απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Πλειοδοσία για όλα η αντιπολιτευτική συνταγή του

Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα μας και ο υπόλοιπος κόσμος, οι πολίτες ζητούν λιγότερο λαϊκισμό και περισσότερη σοβαρότητα, αναφέρει ο Στέλιος Πέτσας.

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 24 Νοε 2020 | 18:35

Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: "Η κυβέρνηση είναι ιδεολογικά αντίθετη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας"

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 23 Νοε 2020 | 18:55

Βουλή: Κόντρα Σκουρλέτη - Βρούτση για την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για Τσίπρα, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα

Κόντρα Σκουρλέτη - Βρούτση για την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για Τσίπρα, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα για το Πολυτεχνειο

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΗΛΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ 23 Νοε 2020 | 16:13

Ερευνα Εισαγγελέα για τη διαδήλωση του ΚΚΕ στο Πολυτεχνείο και τα "happening" Τσίπρα και Βαρουφάκη

Ερευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τις διαδηλώσεις και τις τελετές την ημέρα του Πολυτεχνείου

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 23 Νοε 2020 | 13:42

Επίσκεψη Τσίπρα στο "Γεννηματάς": Η χώρα βιώνει μια τραγωδία και η κυβέρνηση δεν ενισχύει το ΕΣΥ [εικόνες]

"Το ΕΣΥ είναι ένα βήμα πριν τα όρια του, οφείλουμε να το στηρίξουμε ουσιαστικά", είπε μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας.

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 20 Νοε 2020 | 23:05

Αιχμηρή απάντηση Πέτσα στον Τσίπρα: "Έχει ταυτιστεί με τα ψέματα, τα fake news και την επιπολαιότητα"

Νέα πολιτική κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις δαπάνες στην υγεία - Η απάντηση του Στέλιου Πέτσα.

«ΦΕΡΕΙ ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ» 20 Νοε 2020 | 19:52

Τσίπρας: Εγκληματικά ανίκανη και ιδεοληπτική η κυβέρνηση για να διαχειριστεί την πανδημία

"H κυβέρνηση είναι ήδη υπόλογη στη συνείδηση των πολιτών", δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 20 Νοε 2020 | 17:22

Παρατηρητήριο Fake news της ΝΔ: "Στημένη" η φωτογραφία με τα παιδιά στο καφενείο της Ηλείας

Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τον κοινοτάρχη για Fake news κατ' εντολήν της Κουμουνδούρου

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ 19 Νοε 2020 | 22:07

ΝΔ: 15 λάπτοπ στους μαθητές στην Πεύκη Ηλείας - Αιχμές για τον Τσίπρα και τον κοινοτάρχη

Στην αντεπίθεση η ΝΔ για τη δήλωση Τσίπρα αναφορικά με τη φωτογραφία παιδιών που κάνουν μάθημα σε καφενείο.

ΣΚΛΗΡΗ ΔΗΛΩΣΗ 19 Νοε 2020 | 14:45

Τσίπρας για τα παιδιά της Ηλείας που κάνουν τηλεκπαίδευση στο καφενείο- Αυτή είναι η κατάντια των Μητσοτάκη- Κεραμέως

Πώς σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την εικόνα με τα παιδιά στην Ηλεία που κάνουν τηλεκπαίδεση στο καφενείο με μπουφάν