Το φιάσκο με τις offshore και η αποχώρηση-γκάφα της ΝΔ

Από τη ρύθμιση για τις Offshore που προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων ακόμα και εντός ΣΥΡΙΖΑ στην επικοινωνιακή κωλοτούμπα του Μαξίμου και το δώρο της ΝΔ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το φιάσκο με τις offshore και η αποχώρηση-γκάφα της ΝΔ

Η ψήφιση της τροπολογίας που έφερε η κυβέρνηση στην Βουλή, εν μέσω αντεγκλήσεων για το «ηθικό πλεονέκτημα» που περιελάμβανε την απαγόρευση κάθε συμμετοχής πολιτικών προσώπων και ανώτατων διοικητικών υπαλλήλων σε εταιρείες του εξωτερικού, έκλεισε τον κύκλο μίας πολυήμερης αντιπαράθεσης για την κρυφή ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση στον πολυνόμο για την συμμετοχή πολιτικών σε Off shore που βρίσκονται σε φορολογικά συνεργάσιμες χώρες του εξωτερικού.

Για μία ακόμη φορά μετά την αποκάλυψη της κρυφής ρύθμισης που ψηφίστηκε στην βουλή και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ με το πρωτοσέλιδο της Αυγής να κάνει λόγο για «κόκκινη γραμμή» της κοινωνίας απέναντι στην τροπολογία πρόκληση, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος με έντονες δόσεις αντιδεξιάς ρητορίας με συμπληρώματα από επιθέσεις κατά της διαπλοκής. Μετά την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης όσον αφορά την αρχική νομοθετική ρύθμιση για τις Offshore εταιρείες, το Μαξίμου πέρασε στο άλλο άκρο καταργώντας το δικαίωμα σε πολιτικούς να συμμετέχουν σε εταιρείες του εξωτερικού με μία ρύθμιση αμφιβόλου νομικής υπόστασης καθώς εκτιμάται από νομικούς κύκλους ότι μπορεί να καταπέσει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την κοινωνική κατακραυγή για την αρχική ρύθμιση που προκάλεσε το κοινό αίσθημα όχι μόνο για το περιεχόμενό της αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο περιγράφηκε στο νομοσχέδιο με ...κρυφό τρόπο αναγκάζοντας βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να δηλώσουν ότι δεν ήξεραν τι ψήφιζαν, επέλεξε να απαντήσει με τον συνήθη τρόπο δηλαδή προτάσσοντας το «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς» προκαλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την υπερψηφίσουν.

Δώρο στο αδιέξοδο του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ήταν η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο που έδωσε πόντους στο κυβερνητικό στρατόπεδο στην αντιπαράθεση στην βουλή. Με μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμα και αφίσσα για την στάση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ...πέταξε την μπάλα στην εξέδρα στοχοποιώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τον εκφραστή του παλαιού πολιτικού κατεστημένου. Στην Κουμουνδούρου και στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επενδύσει πολιτικά στην αγανάκτηση των πολιτών για το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης όπως αποκαλύπτεται από μία αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα στην βουλή: «Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, το παλιό πολιτικό σύστημα ούτε σε 40 χρόνια δεν θα το ανακτήσει.»

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση πραγματοποίησε μία μεγαλειώδη κυβίστηση από την αρχική νομοθετική ρύθμιση για τις off shore των βουλευτών στην πλήρη απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρείες του εξωτερικού με μία αμφιβόλου νομικής υπόστασης τροπολογία που έμοιαζε περισσότερο με πολιτικό...γινάτι παρά με πολιτική επιλογή, η στάση της ΝΔ έδωσε την δυνατότητα στο Μαξίμου να αντεπιτεθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αποχώρηση της ΝΔ από το κοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο της μετωπικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει την εικόνα ότι οι Κυρ. Μητσοτάκης φυγομαχεί υπερασπιζόμενος την συμμετοχή βουλευτών σε εταιρείες του εξωτερικού. «Το ερώτημα είναι γιατί η ΝΔ το έβαλε στα πόδια; Είτε γιατί συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν τεράστιες απώλειες στην ονομαστική, είτε γιατί τρέχουν να προλάβουν τη διορία των 60 ημερών και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε off shore», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην βουλή ενώ στην ΝΔ επικρατεί προβληματισμός για την στάση του κόμματος στο κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση το θέμα των συμμετοχών βουλευτών και υπουργών καθώς και των συγγενών τους σε εταιρείες του εξωτερικού γενικώς θα απασχολήσει την επικαιρότητα το προσεχές χρονικό διάστημα καθώς τους επόμενους δύο μήνες θα πρέπει να αποσύρουν τις συμμετοχές τους – όσοι διαθέτουν- σε εταιρείες του εξωτερικού.

Γκρίνια στη ΝΔ για την αποχώρηση

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά από την απόφαση της ηγεσίας να αποχωρήσουν οι βουλευτές από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία που επιβάλλει γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε offshore και ξένες εταιρείες.


Η επιλογή αυτή κρίνεται ως υπερβολική και πολλοί είναι οι βουλευτές που επισημαίνουν ότι ένα κόμμα εξουσίας οφείλει να μένει στη Βουλή και να δίνει τη μάχη των επιχειρημάτων με σκληρή πολιτική κριτική στους αντιπάλους και όχι να φυγομαχεί.

Μάλιστα, η αποχώρηση έγινε την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε επίσκεψη στον αυτοσχέδιο «καταυλισμό» των προσφύγων και μεταναστών στο Ελληνικό, αν και είχαν δοθεί και σχετικές οδηγίες. Εξάλλου η απόφαση αυτή ελήφθη σε κεντρικό επίπεδο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας απλά μετέφερε στην αίθουσα της Ολομέλειας την θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με παράλληλη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκεί και πέρα όμως οι εντυπώσεις μένουν και αυτές οι μάχες, όπως έλεγαν έμπειρα στελέχη της Ν.Δ. κερδίζονται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και δεν αφήνει το κόμμα χώρο και δικαιώματα στην κυβέρνηση, ώστε να εκμεταλλευθεί -όπως φάνηκε- την απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μεγάλη ενόχληση υπήρξε και σε μεγάλο τμήμα των «καραμανλικών» για την αποχώρηση σε μια συζήτηση που βρήκε αφορμή για εμφάνιση ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τη Ν.Δ. «Εκεί που ήταν με τη γίδα στην πλάτη, τους δώσαμε το δικαίωμα να μας κάνουν και επίθεση, αντί να απολογούνται και να κρύβονται» έλεγαν πολλοί βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και αυτοχαρακτηριζόμενοι ως «σαμαρικοί».

Βέβαια η Ν.Δ. επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι είναι μια αντισυνταγματική ρύθμιση που δεν μπορεί να την ψηφίσει, ενώ όπως είπε και ο Ν. Δένδιας είναι και ανεφάρμοστη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ 03 Δεκ 2021 | 13:25

Τσίπρας: Καταθέτουμε πρόταση να κλείνουν τα σχολεία για τρεις ημέρες με το πρώτο κρούσμα κορονοϊού

Την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση στη Βουλή ώστε να κλείνει μια σχολική μονάδα για τρεις ημέρες με το πρώτο κρούσμα κορονοϊού σε μαθητή, γνωστοποίησε ο Αλ.Τσίπρας στη ΔΟΕ.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 02 Δεκ 2021 | 20:43

Τσίπρας από Κοζάνη: Μόνο στην Ελλάδα 150 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ - Αποκλειστική ευθύνη του Μητσοτάκη

Για διπλή πανδημία στη χώρα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας: Αυτή του κορονοϊού και αυτή της ακρίβειας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:31

Καρφιά Κοντονή σε ΣΥΡΙΖΑ για τον εμβολιασμό: Παλλινωδίες και τυχοδιωκτισμοί - Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην Ευρώπη

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση της του στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, άσκησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής,

"ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ" 02 Δεκ 2021 | 12:56

Τσίπρας από την Πτολεμαϊδα: Η "πράσινη" μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία πρέπει να είναι δίκαιη και όχι βίαιη

"Η Πτολεμαΐδα και η Εορδαία είναι στο μάτι του κυκλώνα με την απολιγνιτοποίηση", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΤΟΝ "ΑΔΕΙΑΣΕ" 02 Δεκ 2021 | 07:43

Πολάκης και "σοφός" Γεροτζιάφας έκλεψαν την παράσταση στην Βουλή: Η σιωπή του Τσίπρα και η εμβολιαστική διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑ

Στην κυβέρνηση τονίζουν πως επιβεβαιώθηκε η έλλειψη ενιαίας στάσης από την αξιωματική αντιπολίτευση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

ΠΑΛΑΒΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 01 Δεκ 2021 | 15:55

Η πρόταση του "σοφού" Γεροτζιάφα (ΣΥΡΙΖΑ) για τους ανεμβολίαστους, που "έκαψε" τον Τσίπρα- Να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μεταφοράς

Η πρόταση του μέλους του think tank του Αλέξη Τσίπρα Γρηγόρη Γεροτζιάφα, οι ανεμβολίαστοι να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς άναψε φωτιές στη Βουλή

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΟΡΒΟΝΝΗ 01 Δεκ 2021 | 13:42

Η μεγάλη "κωλοτούμπα" του "σοφού" του Τσίπρα, Γεροτζιάφα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Η ειρωνεία του Αρίστου Δοξιάδη

Αλλα έλεγε αρχές Νοεμβρίου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, άλλα λέει τώρα το μέλος του think tank του Αλέξη Τσίπρα, καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΟΕΔΗΝ 30 Νοε 2021 | 17:21

Τσίπρας: Σαμποτέρ του εμβολιασμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ακραία και τιμωρητικά τα μέτρα

"Θα έχουμε ένα κύμα αντίδρασης και νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΑΠΤΕΙ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ 30 Νοε 2021 | 15:11

Κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα: Πώς θα υποχρεωθούν οι άνω των 60 να κάνουν το εμβόλιο;

Να απαντήσει σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 30 Νοε 2021 | 07:22

Μετάλλαξη Ομικρον: Στάση αναμονής από κυβέρνηση και ειδικούς - Σενάριο για rapid τεστ σε όλους ενόψει Χριστουγέννων

Ο πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 11 το πρωί αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις για την πανδημία και τους εμβολιασμούς.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 29 Νοε 2021 | 07:22

Μετάλλαξη Ομικρον: Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές - Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα

Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα νέο μέτρο στο τραπέζι.

29 Νοε 2021 | 06:50

Τσίπρας, εν αναμονή πρωθυπουργός... για πολύ καιρό

Αντίπαλος του πρωθυπουργού είναι ο Κανένας. Δεν το λες και επιτυχία.

ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ 26 Νοε 2021 | 14:43

Τσίπρας: Μέτρα τώρα για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα, με εκατόμβη νεκρών και καταστροφικό lockdown

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το νοσοκομείο του Βόλου, κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα "για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα".