Το "γκάλοπ των γκάλοπ" για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Τι δείχνουν οι τέσσερις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου που περιείχαν μετρήσεις για τη μάχη που αφορά την ηγεσία της Κεντροαριστεράς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το "γκάλοπ των γκάλοπ" για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να ερίζουν μέχρι και για... τον Μαραθώνιο της Αθήνας στο πλαίσιο της διαμάχης για τα διαδικαστικά της εκλογής αρχηγού στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, ταυτόχρονα αρχίζει να φουντώνει κι η συζήτηση αναφορικά με το ποιά πρέπει να είναι η ιδεολογική ταυτότητα του νέου φορέα, το πού πρέπει να τοποθετηθεί στην κλίμακα Δεξιά-Αριστερά, αλλά και τις πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες -κι όλα αυτα στο "φόντο" 4 δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου που περιείχαν μετρήσεις για τη μάχη που αφορά την ηγεσία της Κεντροαριστεράς.

Την Παρασκευή, το Ποτάμι επανήλθε στην πρότασή του να υπάρξει μικρή μετάθεση στην εκλογική διαδικασία της 12ης Νοεμβρίου λόγω του Διεθνούς Μαραθωνίου της Αθήνας και απάντησε αιχμηρά σε όσους στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι αυτό δεν είναι εμπόδιο.

«Για τον μεγάλο μαραθώνιο της Αθήνας, το επιτελείο της κυρίας Γεννηματά λέει: «θα κοπεί για 3 ώρες η κυκλοφορία σε ένα κομμάτι του κέντρου». Mα καλά δεν έχουν ούτε ένα νέο που να έχει πάρει μέρος στο μαραθώνιο; Ούτε έναν! Έλεος! Ως προς την ουσία τώρα: όντως η κυρία Γεννηματά επέμενε να γίνουν οι εκλογές άρον άρον στις 15 και 22 Οκτωβρίου και με επιμονή του Ποταμιού συμφωνήθηκε να γίνουν Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, όταν δηλαδή θα έχουν εξασφαλιστεί οι συνθήκες για μια εκλογή μαζική και τεχνικά άρτια. Και από τον Νοέμβρη εξαιρέσαμε την 12η του μηνός καθότι όπως έγραψε και ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στου Facebook (από τις 9 Σεπτεμβρίου) "τότε όλοι τρέχουμε ή χειροκροτάμε αυτούς που τρέχουν"».

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ ήταν άμεση κι αιχμηρή:

«Αργά ξύπνησαν στο Ποτάμι. Οι ημερομηνίες των εκλογών έχουν συμφωνηθεί και ανακοινωθεί από τον Σεπτέμβριο, εν γνώσει του Μαραθωνίου», αναφέρει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

«Τέλεια και παύλα με τα διαδικαστικά και με αυτού του είδους τον διάλογο. Είναι η ώρα της πολιτικής», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωση, η οποία προκάλεσε ανταπάντηση από το Ποτάμι.

«Tο επιτελείο της κυρίας Γεννηματά επιμένει να θεωρεί την συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές ως δευτερεύον διαδικαστικό θέμα. Αρνούνται την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ζητούν κάλπες την ημέρα του Μαραθωνίου. Εν ολίγοις θέλουν ένα κόμμα μικρό και ελεγχόμενο. Εμείς, αντιθέτως, αγωνιζόμαστε για ένα Κίνημα ανοιχτό και μεγάλο. Υ.Γ: Όσον αφορά το Μαραθώνιο ο Σταύρος Θεοδωράκης το έχει θέσει στον Νίκο Κ. Αλιβιζάτο από τις αρχές Σεπτέμβρη. Και δημοσίως το έθεσε με συνεντεύξεις του και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα από τις 9 Σεπτεμβρίου».

Το γκάλοπ των γκάλοπ

Την ίδια στιγμή, οι πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο δείχνουν ντέρμπι για γερά νεύρα στην ανάδειξη του αρχηγού του νέου φορέα. Σύμφωνα με τα ευρήματα για την ηγεσία προηγείται χωρίς όμως ασφαλή διαφορά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ενώ ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα για το συνολικό εγχείρημα καθώς η Κεντροαστερά δείχνει να αναδεικνύεται σε τρίτος πόλος. Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο χώρο δεν φαίνεται να μοιράζονται μεγάλα ποσοστά των πολιτών.

Το TheTOC συγκέντρωσε τις τέσσερις δημοσκοπήσεις που έγιναν τον Σεπτέμβριο και ασχολούνται με το θέμα της εκλογής της ηγεσίας της Κεντροαριστεράς και τις παραθέτει με χρονολογική σειρά. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια δημοσιοποίησης ορισμένων εξ αυτών δεν είχε οριστικοποιηθεί ακόμη ο πλήρης κατάλογος των υποψηφίων για την ηγεσία.

Η δημοσκόπηση της Prorata

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Prorata, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 9/9/2017, κανείς από τους υποψηφίους δεν έχει σαφή προβάδισμα και οι εκλογές αναμένεται να εξελιχθούν στο απόλυτο ντέρμπι. Καταγράφεται εικόνα απόλυτης ρευστότητας για όλους τους υποψηφίους, με σχεδόν κοινή εκκίνηση από χαμηλά επίπεδα και πολλά περιθώρια για ανατροπές στην τελική ευθεία.

Δείτε το σχετικό γράφημα:

Το "γκάλοπ των γκάλοπ" για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς
Γράφημα: Εφημερίδα των Συντακτών

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, φαίνεται ότι εκκινούν από την ίδια –αλλά πολύ χαμηλή– αφετηρία η Φ. Γεννηματά και ο Γ. Καμίνης (14%), ακολουθούμενοι σε «απόσταση αναπνοής» από τον Ν. Ανδρουλάκη (12%), ενώ έπονται οι Στ. Θεοδωράκης (8%), Γ. Ραγκούσης (6%), Γ. Μανιάτης (5%) και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (3%). Η συγκεκριμένη ερώτηση έγινε σε όσους δήλωσαν ότι σε μία κλίμακα 0-10 η πιθανότητα να πάρουν μέρος στις εκλογές είναι πάνω από πέντε, ενώ στις κάρτες εμφανίζεται και το όνομα του Θ. Θεοχαρόπουλου, ο οποίος δεν είχε ξεκαθαρίσει τη στάση του όταν διενεργήθηκε η μέτρηση.

Σε επίπεδο γενικού πληθυσμού (περιλαμβάνει και όσους έχουν αποκλείσει ότι θα πάνε να ψηφίσουν) και με αδιευκρίνιστο το 39% των απαντήσεων, προηγείται ελαφρώς η Φ. Γεννηματά, ακολουθούμενη κατά σειρά από τους Γ. Καμίνη, Στ. Θεοδωράκη και Ν. Ανδρουλάκη, χωρίς μεγάλες διαφορές με τους επόμενους υποψηφίους.
Ο επιμερισμός των προτιμήσεων δείχνει καλύτερες επιδόσεις της Φ. Γεννηματά και του Ν. Ανδρουλάκη μεταξύ των αυτοπροσδιοριζόμενων ως «αριστερών» και «κεντροαριστερών», του Γ. Καμίνη και του Γ. Ραγκούση μεταξύ των «κεντρώων» και του Στ. Θεοδωράκη μεταξύ των «κεντροδεξιών» και «δεξιών».

Το "γκάλοπ των γκάλοπ" για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - εικόνα 2

Η δημοσκόπηση της Marc

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (δημοσιεύθηκε 10/9/2017), η Φώφη Γεννηματά έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις, ακολουθούμενη από τον Γ. Καμίνη, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Ν. Ανδρουλάκη, τον Γιάννη Μανιάτη, τον Γ. Ραγκούση και τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο.

Δείτε τα σχετικά γραφήματα:

Γράφημα: Πρώτο Θέμα
Γράφημα: Πρώτο Θέμα

Γράφημα: Πρώτο Θέμα
Γράφημα: Πρώτο Θέμα

Από την έρευνα προκύπτει ότι, παρά το καταρχήν προβάδισμα που φαίνεται να αποσπά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, το παιχνίδι της εκλογής είναι ανοιχτό και κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί σε δύο γύρους.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για «Tα Nέα»

Από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ» (23/9/2017) είναι η προώθηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη θέση του τρίτου κόμματος, προσδίδοντας νέα δυναμική στον υπό διαμόρφωση ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, καθώς ο ευρύτερος χώρος (μαζί Το Ποτάμι) συγκεντρώνει ήδη διψήφιο εκλογικό ποσοστό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σχεδόν ένας στους τρεις (32%) θεωρεί ότι η απόφαση που πήραν να ιδρύσουν ένα νέο πολιτικό φορέα είναι θετική ενώ ένας στους δύο (50%) την κρίνει ως αδιάφορη και το 15% ως αρνητική.

Μεταξύ όσων κρίνουν ως θετική την πρωτοβουλία, η κα Γεννηματά εμφανίζεται ως η καταλληλότερη να ηγηθεί σε ποσοστό 26% και ακολουθούν: ο κ. Καμίνης με 18%, ο κ. Θεοδωράκης με14% και ο κ. Ανδρουλάκης με 7%. Ανάμεσα σε όσους δηλώνουν ότι ενδέχεται να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία (το 11% του συνόλου) προηγείται και πάλι η κα Γεννηματά.

Η δημοσκόπηση της ΠΑΜΑΚ για τον Σκάι

Τρίτη πολιτική δύναμη σε πεντακομματική Βουλή αναδυκνείεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη σύμφωνα με έρευνα της ΠΑΜΑΚ για τον Σκάι (δημοσιοποιήθηκε στις 25/9/2017).

Το "γκάλοπ των γκάλοπ" για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - εικόνα 5

Για την εκλογή νέου αρχηγού στην Κεντροαριστερά το 58% των ερωτώμενων αναφέρει ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου το ζήτημα, 17,5% λίγο, 15% αρκετά, 8% πολύ ενώ 1,5% απαντά στο ερώτημα «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Αναφορικά με τα στοιχεία που αφορούν τους υποψηφίους της Κεντροαριστεράς, η δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ συμπεριέλαβε τρεις ερωτήσεις.

Η πρώτη αφορούσε τη δημοτικότητα τους:

Το "γκάλοπ των γκάλοπ" για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - εικόνα 6

Η δεύτερη την προτίμηση για την ηγεσία του νέου φορέα:

Το "γκάλοπ των γκάλοπ" για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - εικόνα 7

Και η τρίτη -ανάμεσα σε αυτούς που δήλωσαν ότι είναι πιθανό να ψηφίσουν- ποιον υποψήφιο θα επέλεγαν.

Το "γκάλοπ των γκάλοπ" για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - εικόνα 8

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΣΤ ΒΓΗΚΕ ΘΕΤΙΚΟ 28 Νοε 2020 | 23:07

Κορονοϊός: Στον Ευαγγελισμό ο Γιάννης Πλακιωτάκης - Η ανάρτηση στο Facebook

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό – Οι γιατροί του συνέστησαν να νοσηλευτεί.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:54

Μητσοτάκης: Καλώ τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουμε μαζί το εμβόλιο για τον κορονοϊό

"Πρώτος εγώ θα κάνω το εμβόλιo δημόσια μαζί με την οικογένειά μου" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:31

Μήνυμα Μητσοτάκη για το πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα - Το πολύ με μία οικογένεια ακόμη

"Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ 28 Νοε 2020 | 13:00

Αιχμές Δένδια για την Γερμανία: Δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο με τη στάση της απέναντι στην Τουρκία

"Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ της" επισημαίνει ο κ. Δένδιας.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 28 Νοε 2020 | 10:23

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: "Πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο για τον κορονοϊό - Θα είναι δωρεάν"

Οι εργαζόμενοι στο "Ιπποκράτειο" υποδέχτηκαν με δώρα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ 28 Νοε 2020 | 09:51

Στέλιος Πέτσας: Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός - Πότε ανοίγει η αγορά

Ο Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει να ανοίξει την αγορά πρις τις γιορτές - Πότε αρχίζουν οι εμβολιασμοί.

ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ 28 Νοε 2020 | 08:43

Οι λοιμωξιολόγοι βάζουν "φρένο" στην άρση του lockdown – Πιθανή έξοδος στις 14 Δεκεμβρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου αλλά και τις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ - "Καμπανάκι" από τους λοιμωξιολόγους

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 27 Νοε 2020 | 23:04

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού για τον θάνατο του Βασίλη Πάικου

"Εκτιμούσα πάντα το ήθος, τη μετριοπάθεια, και κυρίως την ευγένεια με την οποία άσκησε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας" έγραψε ο πρωθυπουργός για τον Βασίλη Πάικο

«Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ» 27 Νοε 2020 | 18:33

Μητσοτάκης στους Έλληνες του brain drain: "Μείωση 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια για όσους επιστρέψουν"

Πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη με Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 27 Νοε 2020 | 16:05

"Oruc Reis": Στα όρια της ελληνικής "κόκκινης γραμμής" - 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο

Στα 7 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου και στα όρια της ελληνικής "κόκκινης γραμμής" για ακόμη μια φορά το "Oruc Reis".

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ 27 Νοε 2020 | 15:23

Τσίπρας: Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας είναι εκτός ελέγχου

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Δράμας, είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται "εκτός ελέγχου".

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ "IRINI", 27 Νοε 2020 | 14:48

"Υποπτο τουρκικό πλοίο" κινητοποιεί την Ευρώπη- Γιατί ο Ερντογάν αρνήθηκε τον έλεγχο από την γερμανική φρεγάτα

Ύποπτο για μεταφορά όπλων στην Λιβύη ήταν το τουρκικό εμπορικό πλοίο αναφέρεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ 27 Νοε 2020 | 14:04

Δένδιας στο Bloomberg: Η Ευρώπη πρέπει να θέσει όρια στη συμπεριφορά της Τουρκίας

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί με αποδεκτό τρόπο στην περιοχή", σημειώνει ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.