To «Grexit» στοιχειώνει ακόμη Ελλάδα και Ευρώπη

Γιατί επανέρχεται τώρα το Grexit; Τι λένε πολιτικοί κύκλοι στην Ελλάδα; Το «φλερτ» της χώρας με τη δραχμή, οι αποκαλύψεις Γκάιτνερ, οι Κάννες και οι ελληνικές εκλογές.

to-grexit-stoixeiwnei-akomi-ellada-kai-eurwpi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Και ξαφνικά, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις ελληνικές εκλογές, το Grexit επανέρχεται δια χειρός του πρώην Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος στο βιβλίο του με τον δεικτικό τίτλο «Stress Test», που κυκλοφόρησε πρόσφατα στις ΗΠΑ, περιγράφει μία συνάντησή του στα τέλη Ιουλίου του '12, στο νησί Σιλτ στη Βόρεια Θάλασσα, με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπου ο τελευταίος του αποκάλυψε πως υπάρχει σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Το Grexit δεν ήταν απλά μια πιθανότητα, αλλά ένα ενδεχόμενο που ο Ευρωπαϊκός Βοράς «φλερτάριζε» σοβαρά μαζί του

Το ίδιο ακριβώς ισχυρίζονται και οι δημοσιογράφοι του Economist Τζον Πιτ και Άντον Λα Γκουάρντια, στο βιβλίο τους «Unhappy Union: How the euro crisis and Europe can be fixed», όπου αναγράφουν ότι στα μέσα του 2012, ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είχαν ετοιμάσει το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το οποίο και θα εφάρμοζαν στην χώρα μας, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να πουν... πολλά στην ελληνική κυβέρνηση.

Η Κέρστιν Γκάμελιν της «Suddeutsche Zeitung» και ο Ράιμουντ Λεβ της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης ORF στο βιβλίο τους «Ποιοι κινούν τα νήματα της Ευρώπης», ισχυρίζονται ότι οι πραγματικές προετοιμασίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, «ξεκινούν την άνοιξη του 2012», με τη σύσταση της ομάδας «Ελλάδα ΙΙ» και από τις αρχές του καλοκαιριού του ίδιου έτους συγκεντρώνεται ένα σύνολο εγγράφων, με όλες τις μακροοικονομικές προσομοιώσεις.

«Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται δεν είναι σύμπτωση» ή καλύτερα δημοσίευμα που επιβεβαιώνεται από τρεις διαφορετικές πηγές είναι απλά αληθές.
Επί της ουσίας, από τη δραματική σύνοδο των Καννών, το Νοέμβριο του 2011, «το μαχαίρωμα», κατά τους παραπάνω δημοσιογράφους, του Ευάγγελου Βενιζέλου στον Γιώργο Παπανδρέου και την πτώση της Κυβέρνησής του, μέχρι τα τέλη του 2012 όπου Μέρκελ και Σόιμπλε, μετά από ένα ταξίδι στην Κίνα, αποφάσισαν «όλοι να μείνουν στο ευρώ», μεσολάβησε ένα διάστημα όπου το Grexit δεν ήταν απλά μια πιθανότητα, αλλά ένα ενδεχόμενο που ο Ευρωπαϊκός Βοράς «φλερτάριζε» σοβαρά μαζί του.

Η στρατηγική να «κλωτσήσουμε» τους Έλληνες εκτός της Ευρωζώνης κέρδιζε ολοένα και περισσότερο έδαφος

Η στρατηγική να «κλωτσήσουμε» τους Έλληνες εκτός της Ευρωζώνης προκειμένου να «χαϊδέψουμε» την κοινή γνώμη των χωρών μας ώστε μετά να στηρίξουμε τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, όπως μετ' επιτάσεως ζητούσαν οι ΗΠΑ και ο κ. Γκάιτνερ, κέρδιζε ολοένα και περισσότερο έδαφος. Απλά οι ΗΠΑ θεωρούσαν την ιδέα «τρομακτική». Πίστευαν και όχι άδικα ότι ακόμη και μία «ελεγχόμενη» έξοδος από την Ευρωζώνη θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για την Ευρώπη και την ΟΝΕ. Το ντόμινο που θα προκαλούνταν θα παρέσυρε την εύθραυστη παγκόσμια οικονομία και μαζί της την αμερικανική, τον κατά πολλούς «γίγαντα με γυάλινα πόδια»!

Και γιατί ανακινήθηκε τώρα το εν λόγο θέμα; Λίγες ημέρες πριν τις ελληνικές εκλογές; Την ίδια μάλιστα χρονική περίοδο όπου οι Financial Times επανέρχονται στα όσα έγιναν και στα όσα ακολούθησαν τη δραματική σύνοδο των G20 στις Κάννες τον χειμώνα του 2011;

Κατά πολλούς γιατί την ιστορία την γράφουν οι πρωταγωνιστές και τη μαθαίνουμε εκ των υστέρων. Κατά άλλους διότι η προεκλογική ανακαίνιση του Grexit «υπηρετεί το αφήγημα της Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, θέτοντας και πάλι το εκλογικό σώμα ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων».

Όποια κι αν είναι η αλήθεια η Ελλάδα για ένα χρόνο «φλέρταρε» σοβαρά με την έξοδο από την ΟΝΕ και την επιστροφή στη δραχμή.


 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook