X

Το κλίμα στην ΚΟ της ΝΔ: Οι αιχμές για τους απόντες, τα "καρφιά" σε Δένδια και η ατάκα Μητσοτάκη για... Κούγκι

Τι έγινε στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ - Τα βέλη στην Κοβέσι, η στήριξη στο επιτελικό κράτος και οι ατάκες με νόημα του πρωθυπουργού σε δημοσιογράφους

Γράφει: TheToc team

Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, με τους βουλευτές, τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό να κάνουν μια "εποικοδομητική συζήτηση", σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους υπουργούς και τους βουλευτές να "ιδρώνουν τη φανέλα" και να μιλούν στη γλώσσα των πολιτών, ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, γνωστοποιώντας ότι οι βουλευτές που περιλαμβάνονται στις δικογραφίες της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, θα βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του κόμματος αν το επιθυμούν.

Κατηγόρησε, επίσης, την αντιπολίτευση ότι ενδιαφέρεται μόνο να κατασκευάζει σενάρια που θα αποδομούν το ήθος της κυβέρνησης.

Με όχημα τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι βουλευτές επέμειναν στην ενίσχυση του ρόλου τους, εκφράζοντας την αγωνία τους για την επόμενη των εκλογώνη μέρα στη ΝΔ, η οποία σήμερα είναι μακριά από την αυτοδυναμία.

Διαβάστε Επίσης

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν περισσότεροι από 45 βουλευτές.

Βέλη κατά Κοβέσι και... συναδέλφων

Τον λόγο πήραν δεκάδες βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους άφησαν αιχμές εναντίον συναδέλφων τους και καρφιά κατά της Ευρωπαίας εισαγγελέως, Λάουρα Κοβέσι, την οποία ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε "ακτιβίστρια εισαγγελέα".

"Η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση έρχεται εν μέσω μιας βαθιάς αμφισβήτησης του ρόλου του βουλευτή που προκύπτει από την διαβίβαση 13 αβάσιμων και αστήρικτων κατηγοριών, από τις πολιτικές τοποθετήσεις μιας ακτιβίστριας εισαγγελέως, της κα Κοβέσι", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Από την άλλη πλευρά, ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σημείωσε ότι "έπρεπε να περάσει μισός αιώνας και να έρθει η κ. Κοβέσι για να διαπιστώσω ότι όλα αυτά που γνώριζα δεν ήταν απλά λάθος, αλλά παρατυπία και έγκλημα. Θα πρέπει να προστατευτούμε".

Οι "γαλάζιες" αιχμές για Δένδια

Στον σφυγμό της κλειστής συζήτησης, ήταν ορατές οι επικρίσεις για τη στάση μελών της κυβέρνησης, που διατυπώθηκαν ακόμη κι από υπουργούς.

Διαβάστε Επίσης

"Κάποιοι υπουργοί βρίσκουν χρόνο να πάνε εκεί που μας βρίζουν και όχι στην κοινοβουλευτική ομάδα και κάποιος υπουργός μπορεί να πάει και στη σελήνη για να αποφύγει κάποια κρίση", σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

"Ας αφήσουμε πίσω την εύκολη για εμάς άκαπνη δημοφιλία ως υπουργοί και να αγωνιστούμε για την παράταξη", ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης. ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι "απαιτείται ισχυρή ενότητα της Νέας Δημοκρατίας στη μάχη για τις εκλογές, οι απόντες θα αναλάβουν την ευθύνη της απουσίας τους".

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε ότι "το τσάμικο δεν αρκεί: ένας Πρωθυπουργός και κάποιοι λίγοι να χτυπιόμαστε μπροστά και κάποιοι πίσω να σέρνονται ή να κρύβονται. Ο δρόμος προς τις εκλογές δεν είναι τσάμικο. Είναι πυρρίχιος".

Στο επίκεντρο το επιτελικό κράτος

Αρκετή συζήτηση έγινε και για το επιτελικό κράτος αλλά και τον ρόλο των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών.

"Γιατί μιλάμε για το επιτελικό και δεν ψάχνουμε το επιλεκτικό κράτος, το οποίο είναι αυτό το οποίο δεν βγαίνει στις μάχες και είναι οι συνάδελφοι που μιλάνε μονοθεματικά", είπε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος. Ο Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι "για το επιτελικό κράτος θα συμφωνήσω…η ενίσχυση των θεσμών συνέβαλε στην αντιμετώπιση κρίσεων και στην εκλογική νίκη του 2023".

Διαβάστε Επίσης

Ο Γιάννης Παππάς, βουλευτής της ΝΔ, είπε ότι "το επιτελικό κράτος αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση να πάρουμε τα πεδία που τους ασκείται κριτική και να την κάνουμε εργαλείο βελτίωσης". "Δεν κυβερνά μια παράταξη μέσα από μελέτες… Δεν υπηρετούμε το σχέδιο Πισσαρίδη, ούτε οποιοδήποτε άλλο τεχνοκρατικό κείμενο ως υποκατάστατο της πολιτικής εντολής", πρόσθεσε ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

Η ενόχληση Μητσοτάκη και ο διάλογος με δημοσιογράφους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη στάση συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το οποίο ανέδειξε ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ, Βασίλης Γιόγιακας.

Ο κ. Γιόγιακας σημείωσε ότι "είμαι ένας βουλευτής της περιφέρειας που ιδρώνει την φανέλα 12 χρόνια και θα συνεχίσω να την ιδρώνω". Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι "προσωπικά έχω την απαίτηση από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, να αντιμετωπίζουν τους βουλευτές με ευγένεια και με σεβασμό".

Από την άλλη δόθηκαν απαντήσεις και για τις ενστάσεις που εξέφρασαν βουλευτές ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο Θανάσης Ζεμπίλης, βουλευτής ΝΔ είπε ότι "να απαντήσουμε τι είδους δημοκρατία θέλουμε, τι κοινοβουλευτισμό θέλουμε και ποιος είναι ο ρόλος του βουλευτή. Όχι στη μείωση του αριθμού των βουλευτών".

"Το Σύνταγμα ορίζει τον αριθμό των βουλευτών μεταξύ 200 και 300, και δεν υπάρχει στη συνταγματική αναθεώρηση κάποια πρόταση για μείωση του αριθμού των βουλευτών", κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αποχωρώντας από τη συνεδρίαση οι δημοσιογράφοι είχαν σύντομη στιχομυθία με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε "χρήσιμο" το κλίμα, ενώ όταν ρωτήθηκε για την γκρίνια, διευκρίνισε: "Τι πάει να πει γκρίνια; Εσείς γκρίνια ψάχνετε. Κάπως πρέπει να τα πείτε τώρα. Είχατε προαναγγέλλει πως θα γίνει... Κούγκι".

Τέλος, ανέφερε ότι "το επιτελικό είχε την τιμητική του, αυτό είναι το μόνο βέβαιο".

Μητσοτάκης: Τέλος η ζώνη άνεσης, πρέπει όλοι να ιδρώσουμε τη φανέλα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, έστειλε μήνυμα συστράτευσης και δουλειάς χωρίς "ζώνες άνεσης".

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρέμβαση με την οποία ο πρωθυπουργός έκλεισε τη συνεδρίαση της ΚΟ δίνοντας συνέχεια στις διαρκείς επισημάνσεις και τις αιχμές που άφησαν υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ.

Τόνισε ότι όλοι, από υπουργούς μέχρι βουλευτές και στελέχη, πρέπει να "ιδρώσουν τη φανέλα", υπερασπιζόμενοι το κυβερνητικό έργο ακόμη και στις δύσκολες στιγμές. Κάλεσε όσους διστάζουν να βγουν μπροστά να θυμηθούν ότι "όποιος δεν αντέχει τη ζέστη, δεν πρέπει να βρίσκεται στην κουζίνα", υπογραμμίζοντας πως η πολιτική ευθύνη δεν είναι επιλογή ευκολίας, αλλά αντοχής.

Η αυτοδυναμία, είπε, εξαρτάται από τη συλλογική προσπάθεια και "όσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα, τόσο πιο ωφελημένοι θα είμαστε όλοι".

"Πράγματι όλοι πρέπει να ιδρώσουμε τη φανέλα, όπως ανέφεραν προηγούμενοι βουλευτές, ιδίως οι υπουργοί. Δεν πρέπει να βγαίνουν μόνο για το χαρτοφυλάκιο τους. Κάποιοι δεν ιδρώνουν με τον ίδιο βαθμό ενθουσιασμού τη φανέλα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, σημείωσε ότι η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται με υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον δεύτερο, όμως προειδοποίησε ότι η επιτυχία δεν πρέπει να καλλιεργεί εφησυχασμό. Επισήμανε ότι υπάρχει μια "σιωπηλή πλειοψηφία" πολιτών – προκομμένων, εργατικών ανθρώπων που πιστεύουν πως η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και έχουν ταυτίσει το μέλλον τους με την πολιτική της ΝΔ.