
Όλοι στις Βρυξέλλες μιλούν για το Qatar Gate. Οχι τόσο για τον φερόμενο ως εγκέφαλο, Ιταλό, πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι, αλλα για την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Την όμορφη πολιτικό, που ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς, τραυματίζοντας τους ευρωπαικούς θεσμούς. Και στην Κομισιόν, τα καχύποπτα βλέμματα όταν συναντούν έναν Έλληνα, είναι εμφανή.
Η Εύα Καϊλή δεν προσήλθε χθες ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου. Ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να μελετήσει η ίδια και οι συνήγοροί της την ογκώδη δικογραφία που έχουν στα χέρια τους. Άλλωστε, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, οι αρχές ερευνούσαν το θέμα από το 2021.
Οι πληροφορίες θέλουν μάλιστα να έχουν χρησιμοποιήσει και παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων, κατά το δημοσίευμα μάλιστα, συνεργάστηκαν με τις αρχές 4 ακόμη χωρών. Θα μπορούσε κανείς να πιθανολογήσει ότι συνεργάστηκε και με την Ελλάδα, ωστόσο αυτό ειναι ένα σενάριο, που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.
Η Εύα Καϊλή θα παραμείνει στις φυλακές του Χάρεν μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, οι δικηγόροι της θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν τις βαριές κατηγορίες, παίζοντας όμως άλλο ένα σημαντικό υπερασπιστικό χαρτί μετά την προφυλάκιση του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι. Ότι υπάρχει πίσω ένα παιδί 2 ετών που δεν μπορεί να μείνει μόνο του.
Νομικοί εκτιμούν ότι ο αγώνας που θα δοθεί για την Εύα Καϊλή θα είναι αυτός της αποτροπής της προφυλάκισης και της επιβολής περιοριστικών όρων, όπως της κράτησης κατ’οίκον ή της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Ο χρόνος ωστόσο μέχρι τότε είναι μακρύς και ουδείς γνωρίζει τι άλλα στοιχεία θα προκύψουν για αυτην την υπόθεση διαφθοράς και πόσοι άλλοι εμπλεκόμενοι.
"Πολύ στενάχωρα όσα συμβαίνουν"
Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει τους ευρωπαικούς θεσμούς -μιλώντας σε Ελληνες της διασποράς- χωρίς να αναφέρει το όνομα της Εύας Καϊλή. Στάθηκε στο γεγονός ότι με αυτά που αποκαλύπτονται οι θεσμοί πλήττονται, όπως και η αξιοπιστία της πολιτικής. Γι’αυτό εξέφρασε την ελπίδα η δικαιοσύνη να κάνει γρήγορα τη έρευνα της.
Το QatarGate έγινε όμως η αφορμή για να ρίξει "βέλη" με διπλό στόχο. Τόσο σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και του Αλέξη Τσίπρα. Αφού εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ είναι έτοιμος για συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, υποστήριξε ότι "δειχνει πανικό και μικρότητα να προσπαθείς να φορτώσεις ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία. Για το ίδιο θέμα, τα βέλη στράφηκαν και προς τον Αλέξη Τσίπρα, και τα όσα ειπε από τη Λαμία, μιλώντας για "εξαγωγή διαφθοράς από την Ελλάδα".
"Με ενόχλησε" είπε, "γιατί τέτοιες κουβέντες δεν πρεπει να ακούγονται από τέως πρωθυπουργούς. Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια σήμερα στς εξαγωγές προϊόντων και αγαθών… Δεν νομίζω ότι ένας τέως Πρωθυπουργός προσφέρει υπηρεσίες στη χώρα του, όταν την δυσφημεί εκτος Ελλάδος".
Το ΠΑΣΟΚ δεν άφησε αναπάντητο το βαρύ καρφί στον πρόεδρο του, και με μία ανακοίνωση που θυμίζει κόντρα από τα παλιά, "υπενθύμισε" στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις τελευταίες υποθέσεις που συζητήθηκαν στην πολιτική ζωή του τόπου: την υπόθεση Πάτση αλλα και αυτή των υποκλοπών που παραμένει ανοιχτή και προκαλεί έντονη αντιπαράθεση.
"Για το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής τα θέματα διαφάνειας και ήθους είναι αδιαπραγμάτευτα, γι’αυτό και η Εύα Καιλή διαγράφηκε από το πρώτο λεπτό της ανακοίνωσης της έρευνας σε βαρος της. Σε ηθικά θέματα είμαστε άτεγκτοι και δεν στήνουμε μηχανισμούς συγκάλυψης" ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.
"Μακάρι να μπορούσε να ισχυριστεί το ίδιο και ο Πρωθυπουργός των Πάτσηδων, των ανηψιών και των κολλητών, των απεθείας αναθέσεων, της αγαστής υπόγειας συνεργασίας με τα ακροδεξιά σταγονίδια, των παρακολουθήσεων και της τελειοποίησης όλων των νοσηρών πρακτικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr