Το λάθος: Οι δημοσκόποι για την αστοχία των γκάλοπ

Η κάλπη έβγαλε για άλλη μια φορά ηττημένες τις δημοσκοπήσεις και για δεύτερη συνεχή μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το λάθος: Οι δημοσκόποι για την αστοχία των γκάλοπ

Η κάλπη έβγαλε για άλλη μια φορά ηττημένες τις δημοσκοπήσεις και για δεύτερη συνεχή μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου. Αποτέλεσμ να ανοίξει πάλι η συζήτηση για την αξιοπιστία των μετρήσεων, με τους επικεφαλής των εταιριών να αισθάνονται αυτή τη φορά την ανάγκη να απολογηθούν.

Ολες οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν κάλπες θρίλερ, μάχη ψήφο με ψήφο με τον νικητή να κρίνεται πάνω στο νήμα. Ωστόσο, το χιτσκοκικό σενάριο των εκπλήξεων και των ανατροπών δεν επαληθεύτηκε και η μόνη ανατροπή ήταν τελικά η ανατροπή των προβλέψεων των γκάλοπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μια καθαρά νίκη με διαφορά 7,5 μονάδων, ενώ και οι ΑΝΕΛ κατάφεραν παρά τις προβλέψεις να περάσουν με σχετική άνεση το όριο εισόδου στη βουλή, λαμβάνοντας 3,7%.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο δημοψήφισμα του Ιουλίου το «Οχι» σάρωσε με 61, 31% ενώ οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν μια διαφορά τεσσάρων μονάδων. Τι έγινε τώρα στις εκλογές της Κυριακής. Οι τελευταίες 10 δημοσκοπήσεις, δύο ημέρες πριν από τις κάλπες, κατέγραφαν μεν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαινόταν να έχει αναπτύξει μια δυναμική ανεβάζοντας τη συσπείρωσή του, ωστόσο το ποσοστό της διαφοράς με τη ΝΔ κυμαινόταν από 0,5 εως 3 μονάδες, στα όρια δηλαδή του λεγόμενου στατιστικού λάθους.

Μάλιστα στην κατανομή των εδρών ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν με 139 έδρες στην καλύτερη περίπτωση και στην ουσία αποκλειόταν το ενδεχόμενο σχηματισμού συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι- σύμφωνα με την πλειονότητα των γκαλοπ- δεν ξεπερνούσαν το όριο του 3%. Η κάλπη ...έβγαλε τελικά 155 έδρες (145 +10).

Σε ότι αφορά τα ποσοστά, το μεγαλύτερο δημοσκοπικό ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 33% (μια μόνο δημοσκόπηση) με την κάλπη να του δίνει 35,5% και διαφορά 7,5 μονάδων στη ΝΔ.

Το λάθος: Οι δημοσκόποι για την αστοχία των γκάλοπ

Πως μπορεί όμως να εξηγηθεί η αστοχία των ερευνών να πλησιάσουν έστω το αποτέλεσμα της κάλπης. Ασφαλώς, η εξήγηση είναι «πολυπαραγοντική». Η κόπωση των πολιτών, η άρνησή τους να απαντήσουν ή ακόμη και η διάθεσή τους σε ορισμένες περιπτώσεις να δώσουν παραπλανητικές απαντήσεις. Ενας άλλος λόγος που ακούγεται είναι ότι πολλοί νέοι δεν έχουν πλέον σταθερό τηλέφωνο, με συνέπεια να μην μετέχουν στις έρευνες σε βάρος της αντιπροσωπευτικότητας του δείγματος.

Ισως όμως ο βασικότερος λόγος της αστοχίας είναι το ποσοστό της λεγόμενης αδιευκρίνιστης ψήφου που στα γκάλοπ της Παρασκευής άγγιζε το 12%. Τι σήμαινε αυτό; Οτι πολλοί θα αποφάσιζαν την τελευταία στιγμή, ακόμη και πάνω από την κάλπη.

Ποιο ήταν όμως το προφίλ των αναποφάσιστων. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, πάνω απο 40% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου έναντι 23% που είχε ψηφίσει ΝΔ. Δυο επιμέρους στοιχεία: Το 60% των αναποφάσιστων ήταν γυναίκες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μεγαλύτερη δυναμική σε αυτή την κατηγορία. Επίσης μόνο το 15% των αναποφάσιστων ήταν πάνω άνω των 55 ετών, δεξαμενή στην οποία έχει μεγαλύτερη πρόσβαση η ΝΔ.

Υπεύθυνοι εταιριών δημοσκοπήσεων παρατηρούσαν ότι τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε τελικά να προσελκύσει τη μεγαλύτερη μερίδα των αναποφάσιστων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απολογία των δημοσκόπων

Ο Δημήτρης Μαύρος της ΜRB , σε ανάρτησή του στο Facebook, αφού αναγνωρίζει το λάθος, αναλαμβάνει την ευθύνη και σημειώνει: «Το πρόβλημα είναι μεθοδολογικό: Δεν διαβάζονται οι αναποφάσιστοι και η αποχη»

Συγγνώμη από τους πολίτες για τη συμμετοχή του στις λάθος προβλέψεις του exit poll και των δημοσκοπήσεων ζητεί και ο πρόεδρος της Marc, Θωμάς Γεράκης, εξηγώντας ότι δε φταίνε οι δημοσκοπήσεις ως εργαλείο, αλλά οι μέθοδοι των εταιρειών.

Κάνει λόγο για πρωτόγνωρο πολιτικό περιβάλλον και μεγάλο αριθμό αναποφάσιστων, γεγονός που επιβάλει επανεξέταση των μοντέλων υπολογισμού, ενώ σημειώνει ότι το βασικό λάθος στην αποτυχία της πρόβλεψης για τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι "το μεγάλο ποσοστό αποχής συσχετίστηκε με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ". Σημειώνει ο κ. Γεράκης: Όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τεράστιο αριθμό αναποφάσιστων, εκ των οποίων οι περισσότεροι στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Στο δελτίο του ALPHA TV δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, είχαμε αναφέρει ότι «οι μισοί από αυτούς τελικά να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, η διαφορά θα είναι πάνω από 5 μονάδες». Δεν μπορούσαμε όμως εκ των προτέρων να προκαθορίσουμε η να υπαγορεύσουμε την απόφαση αυτών που θα ψήφιζαν την Κυριακή. Σεβόμενοι τις στατιστικές αποκλίσεις και με δεδομένο τον πολύ μεγάλο αριθμό αναποφάσιστων του ΣΥΡΙΖΑ, αναλύαμε τα ενδεχόμενα αποτελέσματα που ήταν από οριακή νίκη της ΝΔ έως ευρύτατη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

O επικεφαλής της GPO Τάκης Θεοδωρικάκος είπε πως έχει τελειώσει το μοντέλο συνεργασίας των εταιρειών να κάνουν κοινό exit poll, προσθέτοντας πως η χθεσινή ανάγνωση των exit poll θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο αποτέλεσμα που έδειξε η κάλπη.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος επεσήμανε ότι το σκηνικό είναι πλέον ρευστό, υπογράμμισε ότι υποτιμήθηκε η αποχή και σημείωσε ότι χρειάζεται οργανωμένη δημόσια συζήτηση για τη μεθολογία των μετρήσεων.

Αποτυχία και εκτός Ελλάδας

Πάντως η αστοχία των γκάλοπ δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο με πιο κραυγαλέο παράδειγμα τις εκλογές του περασμένου Μαΐου στη Μεγάλη Βρετανία. Ολα σχεδόν τα γκάλοπ προέβλεπαν “ντέρμπι” μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών, τελικά όμως οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον θριάμβευσαν με διαφορά έξι μονάδων.

Μόλις λίγες μέρες αργότερα, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων της Πολωνίας έδιναν προβάδισμα περίπου 10 μονάδων στον απερχόμενο πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, όμως ο Κομορόφσκι βγήκε... δεύτερος!

Τον Ιούνιο οι δημοσκοπήσεις στη Δανία απέτυχαν να προβλέψουν την άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος του Λαού, το οποίο κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ 22 Ιαν 2022 | 19:57

ΠΑΣΟΚ: Μπαράζ συναντήσεων με κοινωνικούς φορείς για την ακρίβεια και τον κατώτατο μισθό

Οι συναντήσεις κοινοβουλευτικής ομάδας & τομέων πολιτικής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για την ακρίβεια.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 22 Ιαν 2022 | 19:00

Γεωργιάδης: Γενναία μέτρα στήριξης στο ρεύμα θα λαμβάνουμε για όσο χρειαστεί

"Έχουμε λάβει γενναία μέτρα στήριξης στο ρεύμα και θα συνεχίζουμε να λαμβάνουμε για όσο διάστημα χρειαστεί" επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 22 Ιαν 2022 | 12:28

Δένδιας στο "Κεφάλαιο": Κανείς να μην έχει αυταπάτες ότι δεν θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες ως προς τη θέληση της Ελλάδας να υπερασπισθεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τονίζει ο Ν. Δένδιας στο "Κεφάλαιο".

ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ 22 Ιαν 2022 | 12:22

Συγκινεί ο Ανδρέας Τσούνης: ''Μου λείπει η Φώφη, είναι ένα θέμα που δεν μπορώ να διαχειριστώ''

Για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά μίλησε ο Ανδρέας Τσούνης.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 22 Ιαν 2022 | 11:25

Ντόρα Μπακογιάννη: Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους - Είναι πολλά τα 47 ευρώ για PCR τεστ

"Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, πάνω από 90%, από ανθρώπους που είναι άνω των 60. Πολλοί από αυτούς είναι με υποκείμενα νοσήματα και ανεμβολίαστοι", τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 22 Ιαν 2022 | 09:45

Ανω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή από τη βάση - Πολάκης κατά Φίλη: Θα μπουν όλοι στο πραγματικό τους μπόι...

Ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε στο Νίκο Φίλη, υπονοώντας ότι η εκλογή από τη βάση θα αποδυναμώσει την εσωκομματική τάση "Ομπρέλα".

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 21 Ιαν 2022 | 20:33

Κοινή Δήλωση 16 κρατών - μελών της ΕΕ για την ανάγκη προστασίας των συνόρων της Ένωσης

Η Κοινή Δήλωση 16 κρατών - μελών για την ανάγκη προστασίας των συνόρων της ΕΕ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης που ολοκληρώθηκε στη Λιθουανία

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ 21 Ιαν 2022 | 19:39

"Αντάρτικο" Φίλη στην πρόταση Τσίπρα: Θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και παράταξη "star- system"

Ο Νίκος Φίλης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί πλήρως με την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 21 Ιαν 2022 | 18:54

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τα "απάτητα βουνά": Σε καθεστώς αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης έξι παρθένα βουνά

Υπουργική απόφαση απαγορεύει ουσιαστικά κάθε παρέμβαση η οποία θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα 6 παρθένων βουνών στη χώρα - Η τοποθέτηση Μητσοτάκη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 21 Ιαν 2022 | 16:22

Die Welt για Rafale: "Η Ελλάδα εξοπλίζεται - Γαλλικά μαχητικά κατά του Ερντογάν"

"Γαλλικά μαχητικά κατά του Ερντογάν" είναι ο τίτλος σε άρθρο της Die Welt με αφορμή την άφιξη των πρώτων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα.

21 Ιαν 2022 | 13:07

ΝΔ για τη λειτουργία των σχολείων: "Άλλο ένα fake news του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται"

Καυστικός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τασος Γαϊτάνης, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων

"ΒΡΑΖΕΙ" ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 11:48

Τσίπρας στηρίζει Πολάκη: "Δεν κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ" - Καταψηφίζει και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

"Γιατί επιμένετε; Όχι, δεν θεωρώ ότι ο κ. Πολάκης κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ", ήταν η φανερά ενοχλημένη απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 08:09

Ηχηρή επανεμφάνιση Γαβριήλ Σακελλαρίδη ως επικεφαλής αριστερού think tank - Η πρώτη παρουσίαση του "Eteron"

Η επανεμφάνιση Σακελλαρίδη αποκτά και πολιτικό ενδιαφέρον, την ώρα που ο δημοσκοπικά καθηλωμένος ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε νέο γύρο εσωστρέφειας.