«Πάγο» στην κυβερνητική ρητορεία - που ξεκίνησε από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ - για το αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα έβαλε μετά τον Σόιμπλε, και η Μέρκελ αλλά και η Κομισιόν. Το Μαξίμου έκανε βήματα πίσω, επιχείρησε να διασκεδάσει τα περί «σύγκρουσης» αλλά επέμεινε πως το Ταμείο προς στιγμή έχει ρόλο «παρατηρητή.
Βερολίνο και Βρυξέλλες: Εχετε υπογράψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ
Η γερμανική Καγκελαρία αλλά και η Κομισιόν είπαν προς την ελληνική κυβέρνηση πως η συμμετοχή του Ταμείου είναι δομικό στοιχείο και νομικά κατοχυρωμένη στη συμφωνία που υπέγραψε για το νέο πρόγραμμα διάσωσης.
«Δεν πρέπει να αμφισβητείται ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα» ανέφερε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί .
Απαντώντας εμμέσως στη «μομφή» Τσίπρα ότι ο ρόλος του Ταμείου δεν είναι εποικοδομητικός ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε «ο κύριος όρος που θέτει το Δ.Ν.Τ είναι η επιτυχία του προγράμματος».
Με εξίσου καθαρό τρόπο η καγκελαρία στο Βερολίνο δήλωσε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι νομικά θεμελιωμένη και βάσει αυτής ο ESM παρέχει το νέο δάνειο στην Ελλάδα.
«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα» τόνισε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ε.Έ
Αυτή ήταν η απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το αν το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα απολύτως απαραίτητη.
Εκπρόσωπος του Σόιμπλε: Είναι όλα σαφή
«Είναι όλα σαφή» απάντησε και ο η εκπρόσωπος του Σόιμπλε στο ερώτημα αν οι δηλώσεις του αποτελούσαν απειλή προς την ελληνική πλευρά.
«Η θέση της κυβέρνησης είναι όπως έχει καταγραφεί στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου -επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα» ανέφερε , η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν.
Επισήμανε δε ότι στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ο όρος "indispensable" (επιτακτική) και κατέλεηξε «Άρα όλα είναι σαφή».
Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: «Βρισκόμαστε τώρα στην πρώτη δόση του προγράμματος βοήθειας. Πρέπει να δεχτούμε ότι δεν θα ολοκληρωθούν όλα αυτό το χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά θα πάμε στον επόμενο χρόνο. Το ίδιο το ΔΝΤ έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα ανακοινώσει τότε, με αυτή την αξιολόγηση, την απόφασή του. Δεν θέλω να μπω σε εικασίες τώρα, ας περιμένουμε».
Το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε μετά τις δηλώσεις Μοσκοβισί και Ζάιμπερτ να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο και νωρίτερα την Τετάρτη η Ολγα Γεροβασίλη είχε επιχειρήσει μερική αποκλιμάκωση των τόνων έναντι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ο τίτλος ότι βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο» ανέφερε η κ. Γεροβασίλη εκτιμώντας πως οι θέσεις του κ. Σόιμπλε «που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και του λαού, ηττήθηκαν στην ΕΕ».
Σχετικά με το ΔΝΤ η κ. Γεροβασίλη επέμεινε πως «αυτή τη στιγμή συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, με το καθεστώς του παρατηρητή» και πως το Μάρτιο θα αποφασίσει εάν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.
«Παρά το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ της απομείωσης του χρέους, δεν ξεχνάμε ότι οι απόψεις του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά νεοφιλεύθερες και πολλές φορές παρεμβαίνει και σε μη δημοσιονομικού χαρακτήρα θέματα» είπε αποκαλύπτοντας και τον πραγματικό λόγο της κόντρας δηλαδή την αμετακίνητη θέση του Ταμείου πως χωρίς μείωση συντάξεων δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο ασφαλιστικό.
Εξάλλου και η Deutsche Welle σε ρεπορτάζ αναφέρει πως βασικός λόγος που Σόιμπλε και Βερολίνο δεν συζητούν μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι κυρίως οικονομικός αλλά η τεχνογνωσία του, οι πιέσεις και η εμμονή του στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.