Το Μαξίμου «ξαναζεσταίνει» την συνταγματική αναθεώρηση - όλη η πρόταση

Στη δημοσιότητα δόθηκε η κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του συντάγματος. Τι περιλαμβάνει.

to-maksimou-ksanazestainei-tin-suntagmatiki-anathewrisi---oli-i-protasi
SHARE THIS
0
SHARES

Στη δημοσιότητα δόθηκε η κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του συντάγματος η οποία περιλαμβάνει συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής, άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (αν αποβούν άκαρπες οι δύο πρώτες ψηφοφορίες), μέγιστος αριθμός 2 θητειών για τους βουλευτών, πρόβλεψη για ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων.

 

Η πρόταση δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το απόγευμα της Δευτέρας.

Μεταξύ αυτών που έχουν επιμεληθεί το σχέδιο είναι οι καθηγητές, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Κώστας Ζώρας, Ηλίας Νικολόπουλος και Κώστας Χρυσόγονος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις που αφορούν τη ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου του νερού και της ενέργειας και τη σαφή κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως το μοναδικό μέσο για τη διαμόρφωση του μισθού, σε μια περίοδο που τα δύο αυτά θέματα φαίνεται ότι βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Μεταξύ των προτάσεων, περιλαμβάνεται η καθιέρωση της πλήρους διακριτότητας κράτους και εκκλησίας και η καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας και πρόνοια για δημοψηφίσματα. Λαϊκή πρωτοβουλία για διενέργεια δημοψηφισμάτων με 500.000 υπογραφές για εθνικά θέματα, 1 εκατομμύριο υπογραφές για ψηφισμένο νόμο (εκτός δημοσιονομικών ζητημάτων) και 100.000. υπογραφές για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες (άρθρα 44 και 73).

Διαβάστε όλη την πρόταση της κυβέρνησης εδώ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook