Το Μαξίμου, τα περί αποστασίας & ο «αδύναμος κρίκος» των ΑΝΕΛ

Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης με αφορμή τη συμφωνία για Σκόπια κλόνισε περαιτέρω τις σχέσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το Μαξίμου, τα περί αποστασίας & ο «αδύναμος κρίκος» των ΑΝΕΛ

Βόλτα στο πάρκο με ηλιόλουστη ημέρα μοιάζει η υπόθεση του Δημήτρη Καμμένου μετά την αιφνίδια ανεξαρτητοποίηση του πρώην «συντρόφου» του Γιώργου Λαζαρίδη.

Ο έως σήμερα βουλευτής Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν γνωστός για την ηπιότητα του χαρακτήρα του και μέχρι τώρα η μοναδική φορά που βγήκε εκτός εαυτού ήταν η τιμωρία που επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ μετά την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας.

Όπως όμως φάνηκε ο βουλευτής δεν μπόρεσε τελικά να «καταπιεί» τη συμφωνία με τα Σκόπια ή τέλος πάντων δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις πιέσεις αλλά και την κριτική που δέχθηκε από την εκλογική του περιφέρεια για την στάση που κράτησε έναντι της κυβέρνησης. Αποτέλεσμα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να χάσουν ακόμα ένα βουλευτή μέσα σε λίγες μόνο ημέρες την ώρα που οι αντιδράσεις και αποχωρήσεις από το κόμμα του Πάνου Καμμένου δεν φαίνεται να έχουν τέλος.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί όμως τριγμούς και στον κυβερνητικό σχηματισμό που έχει μπει πια για τα καλά στην «διακεκαυμένη» ζώνη των 152 βουλευτών, αλλά και προβληματισμό στο Μαξίμου που βλέπει να εξανεμίζεται με ταχύτητα το success story του πρόσφατου Eurogroup αλλά και η φιέστα με τις γραβάτες στο Ζάππειο.

Νέα πολιτική κόντρα με αιτιάσεις για σχέδια αποστασίας

Η ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη προκάλεσε πάντως νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης, με κυβερνητικούς κύκλους από το Μαξίμου να μιλούν για σχέδια αποστασίας από συμφέροντα και να εξαπολύουν βολές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είμαστε πολλοί σκληροί για να πεθάνουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με την Τερέζα Μέι.

«Δεν ανησυχώ καθόλου για την κυβερνητική συνοχή», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, παρά τα ανόητα σχέδια που επιχειρούν κάποιοι θα έχει συνέχεια, πόσο μάλλον όταν είναι σε όλους σαφές ότι έχει περάσει 40 κύματα και έχει επιβιώσει».

«Η έξοδος από τα μνημόνια, το τέλος της λιτότητας, η ελάφρυνση του χρέους αφαιρεί κάθε επιχείρημα από τον κο Μητσοτάκη που βιάζεται εξάλλου να προλάβει τις εξελίξεις στα ανοιχτά θέματά του με τη δικαιοσύνη. Είμαστε βέβαιοι ότι δε θα τα καταφέρουν.Ο Ελληνικός λαός έχει ήδη καταλάβει το σχεδιασμό τους και θα τιμωρήσει τους αποστάτες. Ο κος Λαζαρίδης καλείται να αποδείξει, με την απόφασή του να παραδώσει την έδρα του, αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού» ανέφεραν νωρίτερα την Τρίτη κυβερνητικές πηγές.

«Οι ένοικοι του Μαξίμου βρίσκονται πλέον σε πανικό, γιατί συνειδητοποιούν ότι καταρρέουν. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις… το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», ήταν η άμεση απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στο Μαξίμου.

Κύκλοι των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σχολιάζοντας την απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στο Μαξίμου ανέφεραν ότι «ο Κυριάκος Σαμαράς στηρίζει τον Συμπιλίδη. Τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Η αποστασία καθιερώνεται σαν πολιτική πρακτική».

Για "οργανωμένο σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας" που βρίσκεται "σε εξέλιξη" έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό. Και, όπως αναφέρει, "με τα λεφτά ολιγαρχών και τρίτων παραγόντων". Συμπληρώνει δε: "Κάποιοι έχουν σε τέτοια σχέδια μεγάλη παράδοση".

Ο "αδύναμος κρίκος"

Υπό τις συνθήκες αυτές, ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να διαταραχθεί εκ νέου η ήδη επιβαρυμένη σχέση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κρατούσε το τελευταίο διάστημα "αποστάσεις ασφαλείας" από τον Πρωθυπουργό γεγονός που είχε γίνει αντιληπτό σε τέτοιο βαθμό που η πρόσφατη παρουσία του στο Κοινοβούλιο μετά από καιρό προκάλεσε θυμηδία αλλά και «φαρμακερά» σχόλια από την αντιπολίτευση.

Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης με αφορμή τη συμφωνία για Σκόπια κλόνισε περαιτέρω τις σχέσεις των δύο ανδρών, παρά τα όσα περί του αντιθέτου δήλωνε ο Πάνος Καμμένος ότι εκείνος και ο Αλέξης Τσίπρας θα πάνε μέχρι τέλους.

Οι αιτίες είναι προφανείς. Μπορεί οι ψηφοφόροι των Ανεξάρτητων Ελλήνων να έκλεισαν τα μάτια στην κυβίστηση του προέδρου τους σε ότι αφορά τα μνημόνια, τις περικοπές συντάξεων και μισθών και την παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας για ένα αιώνα, αλλά στα εθνικά ζητήματα δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

Για αυτό και παρά τις πυρετώδεις διεργασίες εντός του κόμματος αλλά και τις αντιφατικές διαβεβαιώσεις ότι στηρίζουμε την κυβέρνηση, αλλά θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία με την γειτονική χώρα, η δυσφορία παραμένει.

Την ίδια στιγμή το Μαξίμου βρίσκεται σε φάση «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Και αυτό διότι μετά τα Σκόπια, επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο αλλά και να κλείσει ζητήματα που χαιδεύουν τα «αυτιά» των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ικανοποιούν (πιθανώς) συμμάχους, γνωρίζοντας όμως η τακτική αυτή μπορεί να δημιουργήσει νέο κλίμα έντασης με απρόβλεπτες συνέπειες στο στρατόπεδο των ΑΝΕΛ.

Διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας

Αν και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τι ακριβώς επιδιώκει να πράξει με αφορμή την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, το ζήτημα φέρνει ανατριχίλες στους ΑΝΕΛ.

Όλοι θυμούνται ότι ο Πάνος Καμμένος δεν δίστασε να απειλήσει με πτώση της κυβέρνησης εάν ο Αλέξης Τσίπρας πείραζε τα ιερά και τα όσια της Εκκλησίας του. Αν κρίνει μάλιστα κανείς τι τύχη είχε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μάλλον οι απειλές του ελήφθησαν υπόψιν.

Και τώρα πάντως στελέχη του κόμματος μιλούν για κούγκι στην περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ περάσει από τα μεγάλα λόγια στις πράξεις.

Συμφωνία με Αλβανία

Και εκεί υπάρχει δυσφορία η οποία όμως δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί επισήμως αφού οι ΑΝΕΛ αναμένουν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να ανοίξει τα χαρτιά του, την ώρα που η ΝΔ κατηγορεί ήδη την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται εν κρυπτώ ζητώντας παράλληλα άμεση ενημέρωση και συζήτηση στη Βουλή πριν την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΝΑ ΜΗ ΜΙΣΗΣΕΙ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ" 20 Απρ 2021 | 15:28

Τσίπρας για τις καταγγελίες στην ενόργανη: Να ερευνηθούν σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες

"Όλα όσα καταγγέλλονται πιστεύω βαθιά ότι πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος, να αποδοθούν ευθύνες", σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

ΤΙ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ 20 Απρ 2021 | 15:15

Προανακριτική για Παππά: Αδιαθεσία επικαλείται ο Καλογρίτσας λόγω εμβολίου κορονοϊού και ζητάει αναβολή

Η κατάθεση του Κυριάκου Τόμπρα στην προανακριτική επιτροπή για τον Νίκο Παππά και η αδιαθεσία Καλογρίτσα

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΕΡΑ25 20 Απρ 2021 | 10:47

Βαρουφάκης: Οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ μου θυμίζουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης - Ανοησία και έγκλημα τα self test

Ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρεί φιάσκο τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

ΓΙΑ ΤΟ OPEN 19 Απρ 2021 | 20:29

Δημοσκόπηση Alco: Μπροστά με 13,6 μονάδες η ΝΔ - Ικανοποίηση για τους εμβολιασμούς - Πάσχα στο χωριό ψηφίζει το 62%

Ικανοποίηση για την πορεία των εμβολιασμών και το άνοιγμα Λυκείων και δραστηριοτήτων - Καταλληλότερος πρωθυπουργός με διαφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Η δημοσκόπηση της Alco

ΣΥΧΝΟΤΑΤΑ ΔΩΡΕΑΝ SELF-TESTS 19 Απρ 2021 | 18:56
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 19 Απρ 2021 | 18:06

Ηλιόπουλος: "Ο πρωθυπουργός να αποδοκιμάσει δημόσια τον Καλλιάνο για τις δηλώσεις του για Τσίπρα"

"Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Καλλιάνος υποστήριξε πως ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός υπερασπίστηκε συμφέροντα ξένων χωρών και στα Σκόπια και με την Τουρκία και γενικά", ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 19 Απρ 2021 | 13:48

Καρφιά Φίλη για την απουσία Τσακαλώτου από τις πρωτοβουλίες Τσίπρα: "Είναι αναγκαίος, πρέπει να συμμετέχει παντού"

Τι είπε ο Νίκος Φίλης για την απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τη σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με το ΔΣ του ΤΧΣ.

ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ 19 Απρ 2021 | 13:33

Στο φως τα πρακτικά των λοιμωξιολόγων: Οι βόμβες, η "Δημοκρατία", η "ΕφΣυν" και η αλήθεια

Τι προκύπτει από την δημοσίευση των πρακτικών των λοιμωξιολόγων - Τι γράφουν η "Δημοκρατία" και η "ΕφΣυν".

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 18 Απρ 2021 | 19:48

Χαρδαλιάς σε ΣΥΡΙΖΑ για τα self test: Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα

Η Πολιτική Προστασια απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για τα self test: Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 18 Απρ 2021 | 19:09

Aντιδράσεις για τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων: "Προσβάλλουν τους επιστήμονες" λέει το υπουργείο Υγείας

"Επιχειρούν να πολιτικοποιήσουν την ανεξάρτητη επιστημονική άποψη των μελών της Επιτροπής, παρουσιάζοντάς την ως χειραγωγούμενη" τονίζει το υπουργείο.

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ 18 Απρ 2021 | 13:14

Χατζηδάκης: Δεν καταργείται το 8ωρο και η πενθήμερη εργασία - Τι αλλάζει σε υπερωρίες και απολύσεις

Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τα τρία ρεπό την εβδομάδα, τις υπερωρίες και την ψηφιακή κάρτα απασχόλησης

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ BRAND NAME 16 Απρ 2021 | 18:26

Ανδρέας Λοβέρδος: Θα φέρω πίσω το όνομα ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον πράσινο ήλιο, θα πάω το κόμμα στο 18%

Θα φέρω πίσω το όνομα ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον πράσινο ήλιο, θα πάω το κόμμα στο 18% διαμηνύει ο Ανδρέας Λοβέρδος

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 16 Απρ 2021 | 17:14

Μενδώνη: Νέα κόντρα με την "Αυγή" για τις πινακίδες στην Ακρόπολη- Αυτή τη φορά για πλακέτα προς τιμήν του Γλέζου

Η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί πινακίδα για τον Γλέζο και τον Σάντα στην Ακρόπολη- Υπάρχει από το 1982 λέει η Αυγή