Το μαρτύριο της κυβέρνησης με αξιολόγηση και ασφαλιστικό

Μακρά θα είναι -όπως όλα δείχνουν- η διαδικασία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το μαρτύριο της κυβέρνησης με αξιολόγηση και ασφαλιστικό

Σε «δοκιμασία» παρόμοια με εκείνη των δρομέων μεγάλων αποστάσεων εξελίσσεται η πολυπόθητη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος για την κυβέρνηση, με τους δανειστές και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού να... «παίρνουν το χρόνο τους» και την ίδια στιγμή να θέτουν νέα ζητήματα στο τραπέζι.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των δανειστών είναι η συνέντευξη της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη γερμανική Süddeutsche Zeitung, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ «στέλνει» την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης στα τέλη της άνοιξης με αρχές του καλοκαιριού, ενώ θέτει σκληρούς όρους για να συμμετάσχει εκ νέου το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, μεταξύ αυτών σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, βιώσιμο ασφαλιστικό και βιώσιμο χρέος

Εν τω μεταξύ, παρά τα καλά λόγια που άκουσε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο χθεσινό Eurogroup, το «προμήνυμα κινδύνου» που διατύπωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας τον Φεβρουάριο, δημιουργεί έντονο προβληματισμό στην Αθήνα που βλέπει τους εταίρους να αποφεύγουν οποιαδήποτε σπουδή στην επίλυση των μεγάλων εκκρεμοτήτων της πρώτης αξιολόγησης.

Μετά την αναγκαστική αναδίπλωση αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το «κλείσιμο» της αξιολόγησης μοιάζει να αναδεικνύεται σε νούμερο ένα προτεραιότητα για την κυβέρνηση που θα επιτρέψει να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και να καταδειχθεί -σύμφωνα με εκτιμήσεις- ένας δρόμος εξόδου από την κρίση.

Ωστόσο, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού φαίνεται ότι αποτελούν ένα πρώτης τάξεως εμπόδιο για την εκπλήρωση αυτού του στόχου. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους την Πέμπτη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι όσο ενδιαφέρουσα και αν φαίνεται η ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, πρέπει να σταλούν τα απαραίτητα νούμερα διότι εκείνα είναι που θα καθορίσουν την τελική απόφαση των Θεσμών. Τουτέστιν, η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος. Aνοιχτό παραμένει ακόμη το μεσοπρόθεσμο που αφορά το 2017 και 2018, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει και μέτρα τα οποία θα συμφωνηθούν από τώρα.

Το Eurogroup και η απουσία...σπουδής

«Υπάρχουν θέματα που πρέπει να εξεταστούν, τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στις μεταρρυθμίσεις όπου υπάρχει το θέμα του ασφαλιστικού....Οι θεσμοί ζήτησαν επιπλέον διευκρινήσεις. Είναι σημαντικό να δοθούν γρήγορα τα στοιχεία έτσι ώστε να προχωρήσει η αποστολή των ελεγκτών στην Αθήνα». Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο πρόεδρος του Eurogroup ο Γερούν Νταίσελμπλουμ την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος την Πέμπτη. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ωστόσο το γεγονός ότι ούτε εκείνος, ούτε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξαν να προσδίδουν στην όλη διαδικασία τον χαρακτήρα του επείγοντος. Μάλιστα ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το πόσο μπορεί να διαρκέσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης επανέλαβε την εκτίμησή του ότι θα χρειαστούν μήνες και όχι εβδομάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο Β. Σόιμπλε, ίσως όχι με τόσο διπλωματικό τρόπο. Χαρακτηρίζοντας «κατανοητή» την καθυστέρηση της έναρξης της αξιολόγησης, στο βαθμό που όπως είπε...δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο με την Ελλάδα, δήλωσε σιβυλλικά πως ούτως ή άλλως «η Ελλάδα δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες», υπονοώντας ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης.

Λαγκάρντ: Από άνοιξη και βλέπουμε το κλείσιμο της αξιολόγησης

Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό δημιουργούν τα μηνύματα που έστειλε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα, στην οποία όχι απλώς θέτει τους όρους που πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο αλλά και «προειδοποιεί» για μια.... μακρά πορεία για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Όπως ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, η διάθεση χρημάτων από το Ταμείο προς την Ελλάδαεξαρτάται από σαφείς προϋποθέσεις: «Η Αθήνα έχει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις να κάνει και προφανώς, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι η σκανδάλη, προκειμένου η χώρα να αποδείξει την βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων». Η μεταρρύθμιση πρέπει «να είναι πολύ φιλόδοξη» τόνισε με νόημα η κ. Λαγκάρντ, θέτοντας ως δεύτερη προϋπόθεση τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Μέχρι τώρα και οι δύο αυτές προϋποθέσεις δεν πληρούνται. Ναι, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα στο τέλος, κοιτάμε πιο μακριά, παρατηρούμε, κάνουμε τα σχόλιά μας...». Το ΔΝΤ βλέπει ότι έχει ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία στην Αθήνα, «αλλά δεν ξέρουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει. Ίσως μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016», τόνισε η γενική διευθύντρια του Ταμείου.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Αξιοπιστία, βάθος και βιωσιμότητα. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία στα οποία φαίνεται να επιμένουν οι δανειστές αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Μέχρι στιγμής, τίποτα δεν δείχνει να εξασφαλίζει ότι η πρόταση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου θα είναι η πρόταση που θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή, καθώς οι εταίροι αναμένουν ακόμη από την Αθήνα τους... αριθμούς που θα εξασφαλίζουν την συνολική οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.

Τα ζητήματα που αφορούν το ασφαλιστικό δεν είναι ωστόσο τα μόνα «ακανθώδη» για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το θέμα του Μεσοπρόθεσμου παραμένει επίσης ανοικτό και ενδέχεται να περιλαμβάνει και μέτρα. Το ύψος τους, στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να φτάσει στα 1,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2017 και 2018, τα οποία ωστόσο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμφωνηθούν από τώρα. Ανοικτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να ζητήσει περισσότερα μέτρα για το 2016, στο πλαίσιο της ανάγκης να επιτευχθούν οι βασικοί δημοσιονομικοί στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων ενόψει της συζήτησης για το χρέος.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ 01 Δεκ 2021 | 08:44

Εκτακτο βοήθημα 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναπήρους: Τι προβλέπει η τροπολογία στη Βουλή

Κατατέθηκε η τροπολογία για την καταβολή του έκτακτου βοηθήματος των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες

28 Νοε 2021 | 21:58

Ολες οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ για την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου

Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ έως τις 3 Δεκεμβρίου - Προκαταβολή σύνταξης Δεκεμβρίου και επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Νοε 2021 | 07:33

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Από σήμερα οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Ολες οι ημερομηνίες για την καταβολή των συντάξεων.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 22 Νοε 2021 | 09:07

Manager από τον ιδιωτικό τομέα εξετάζουν στον ΕΦΚΑ

Στο τραπέζι βρίσκεται η θέσπιση της δυνατότητας επιλογής επιτελικών στελεχών του ΕΦΚΑ και από τον ιδιωτικό αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ 21 Νοε 2021 | 18:38

Υπουργείο Εργασίας: Ο "χάρτης" των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ έως τις 29 Νοεμβρίου

Συνολικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, θα καταβληθούν περί τα 2,1 δισ. ευρώ σε σχεδόν 4 εκατομμύρια δικαιούχους.

ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 21 Νοε 2021 | 14:49

Κωστής Χατζηδάκης: Το 2021 πάμε για ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, φιλοδοξούμε να τελειώνουμε με το θέμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων'', δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 Νοε 2021 | 10:28

Χατζηδάκης: Πάνω από 2% η επόμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό

"Έως τον Ιούνιο του 2022 δεν θα υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις", είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ 09 Νοε 2021 | 17:27

"Ναι" από το ΣτΕ στη συμμετοχή ιδιωτών για την έκδοση των συντάξεων

Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις που ζητούσαν να μην παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να συμπράττουν στην απονομή συντάξεων από τον e-ΕΦΚΑ.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 06 Δεκ 2021 | 11:07

Τι συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάπα για το προσφυγικό - Το "ευχαριστώ" για την αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών

Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στην πρεσβεία του Βατικανού στην Αθήνα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN ΤΟ ΒΡΑΔΥ 06 Δεκ 2021 | 11:06

Σύσκεψη στο Μαξίμου με Μητσοτάκη: Ψηφιοποιούνται διπλώματα οδήγησης και άδειες κυκλοφορίας

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ψηφιοποίηση των διπλωμάτων οδήγησης κα των αδειών κυκλοφορίας.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ 06 Δεκ 2021 | 10:14

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Δεν θα είμαι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ

"Δεν θα είμαι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας" ξεκαθάρισε ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ 06 Δεκ 2021 | 10:14

Ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Πάπα Φραγκίσκο και έκανε το σήμα της νίκης [βίντεο]

Ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφτηκε τον πάπα Φραγκίσκο , λίγες ώρες μετά την πρόκρισή του στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 06 Δεκ 2021 | 10:13

Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν: Τι θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες στο Σότσι

Η ατζέντα των συζητήσεων των δύο ηγετών περιλαμβάνει, μια σειρά από ζωτικής σημασίας διμερή, διεθνή και περιφερειακά θέματα.