Το μαρτύριο της σταγόνας για συμφωνία ή σύγκρουση

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας στο Eurogroup - Σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου - Αγνωστο αν θα γίνει το ραντεβού με Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και Λαγκάρντ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το μαρτύριο της σταγόνας για συμφωνία ή σύγκρουση

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωνε πως «αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τον Μάιο, τότε καήκαμε».

Ο Μάιος έφτασε, αλλά η πολυπόθητη για την κυβέρνηση συμφωνία δεν ήρθε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κατά τα φαινόμενα δεν φαίνεται καν συμφωνία στον ορατό ορίζοντα, μέχρι δηλαδή το έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου, που περιπετειωδώς ζήτησε η κυβέρνησης.

Πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και μίλησαν στο Reuters ήταν σαφείς: «οι συνομιλίες για τη σύναψη επανεξέταση διάσωσης στην Ελλάδα για να ξεκλειδώσουν νέα κεφάλαια και για την ελάφρυνση του χρέους προχωρούν με αργούς ρυθμούς». Κατά τις ίδιες πηγές δεν αναμένεται συμφωνία την 9η Μαΐου καθώς η πρόοδος των διαπραγματεύσεων είναι αργή. Αλλωστε -όπως προσέθετε- «η Ελλάδα δεν χρειάζεται την επόμενη δόση των κεφαλαίων της ζώνης του ευρώ μέχρι τα μέσα Ιουλίου, οπότε δεν υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος».

Η κυβέρνηση και το μαρτύριο της σταγόνας

Ολα δείχνουν πως ο εφιάλτης του περασμένου καλοκαιριού είναι προ των πυλών. Η απόπειρα της κυβέρνησης για εύρεση πολιτικής λύσης «βρήκε τοίχο» από Τουσκ, Μέρκελ, Σόιμπλε, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα στερεύουν. Το μαρτυρά η νέα συγκέντρωση των αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων και Νοσοκομείων.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί τώρα να «ξεκλειδώσει» μια συμφωνία με «όπλο» τι θετικές αναφορές Γιούνκερ, Μοσκοβισί και Πιτέλα των τελευταίων ημερών. «Ακόμη και ο Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε πως δεν γίνεται να τα ζητούμε όλα από την Ελλάδα», λέει κυβερνητικός παράγοντας.

Ενα νέο σενάριο που ακούγεται τις τελευταίες ώρες είναι πως η κυβέρνηση «παίζει τις καθυστερήσεις» ώστε να δημοσιοποιηθούν και οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν σήμερα Τρίτη που -πάντα κατά κυβερνητικές πηγές- θα είναι θετικές και θα αποτελέσουν «όπλο στη φαρέτρα» της κυβέρνησης, ενόψει των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει στην αναγκαιότητα του προσδιορισμού των έξτρα-μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση δαπανών. «Εμείς τους ζητούμε μείωση δαπανών και αυτοί μας αντιπροτείνουν νέους φόρους» είναι η μόνιμη επωδός στελεχών του Ταμείου.

Αυτός ο γόρδιος δεσμός θα βρεθεί επί τάπητος σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, σε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και συνεργατών του πρωθυπουργού, ενώ ζητούμενο παραμένει αν θα γίνει τελικά αύριο Τετάρτη η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής του Eurogroup και τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, παρουσία των επικεφαλής των τριών θεσμών Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν) και Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ).

Τα αγκάθια της συμφωνίας

Το πρώτο και βασικό αγκάθι της συμφωνίας αφορά το θέμα του πλαισίου της υιοθέτησης των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου του ΔΝΤ, η πρόταση που κατέθεσε η Αθήνα προς τους Θεσμούς προβλέπει πως τα τυχόν έξτρα μέτρα που θα χρειασθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, να προέρχονται από δαπάνες, τις οποίες θα προσδιορίζει με διακριτική ευχέρεια ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών, αλλά και από αυξήσεις φόρων. Η πρόταση αυτή συναντά την έντονη αντίδραση του ΔΝΤ.

Το Ταμείο φέρεται να υποστηρίζει πως περαιτέρω αυξήσεις φόρων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, επισημαίνοντας πως εκεί που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι η έμφαση θα πρέπει να δίδεται στη μείωση των δημόσιων δαπανών. Την ίδια στιγμή, το Ταμείο φέρεται να αντιδρά και στην πρόβλεψη που αφορά τη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών να αποφασίζει ποιες δαπάνες θα πρέπει να περικοπούν εάν υπάρξει ανάγκη, δείχνοντας έτσι το δρόμο προς τη μείωση μισθών και συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να μην κατονομάσει ένα προς ένα τα προληπτικά μέτρα, προκειμένου να μην αναγκαστεί να μιλήσει ανοιχτά για μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται η «χρυσή τομή» να βρεθεί στον προσδιορισμό «περιοχών» μέτρων και σε κάποια έμμεση αναφορά στους μισθούς και τις συντάξεις. Σύμφωνα όμως με άλλες εκτιμήσεις, οι δανειστές δεν αναμένεται να κάνουν πίσω και θα επιμείνουν στη ψήφιση λεπτομερώς προσδιορισμένων μέτρων.

Το «αντίδωρο» σε αυτή την περίπτωση θα ήταν το άνοιγμα του κεφαλαίου «ελληνικό χρέος» για το οποίο χθες το στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ σημείωσε πως «κάτι μπορεί να γίνει για να ανακουφυστεί το ελληνικό χρέος». Στον αντίποδα όμως, ισχυρές παραμένουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι αντιρρήσεις της Γερμανίας.

Προς πολιτικό αδιέξοδο και κάλπες;

Αρκετοί είναι αναλυτές που με φόντο τα παραπάνω επισείουν τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας, ενώ τα σενάρια για κάλπες δίνουν και παίρνουν.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της Wall Street Journal πριν από μερικές ημέρες, σύμφωνα με το οποίο η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε να είναι μια επιλογή του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στο ενδεχόμενο η οριακή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία να ψηφίσει νέα μέτρα. Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα σε ανάλυσή της για τα τεκταινόμενα μεταξύ Αθήνας και δανειστών, «ο απρόβλεπτος παράγοντας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας. Πολλοί πολιτικοί και παρατηρητές στην Αθήνα λένε ότι οι όροι του ΔΝΤ δεν θα «άντεχαν» μία ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία μόλις τριών εδρών».

Χθες και η Γερμανική Die Welt ανέφερε πως «Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να έχει την εντύπωση ότι έχει ξαναζήσει όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες. Οι διαπραγματεύσεις έχουν "κολλήσει", οι πιστωτές ζητούν περαιτέρω μέτρα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αντιδράσεις. Όλα θυμίζουν καλοκαίρι του 2015 με την χρεοκοπία να χτυπά και πάλι την πόρτα...».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΚΥΝΗΓΟΥΣ 21 Ιαν 2021 | 14:34

Τσίπρας: "Θέατρο του παραλόγου" η απαγόρευση του κυνηγιού

"Επιτρέπεται το μότο κρος στην Πάρνηθα, αλλά όχι το κυνήγι" είπε ο Α. Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με κυνηγούς και κατηγόρησε την κυβέρνηση για θέατρο παραλόγου.

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΡΚΕΣ 21 Ιαν 2021 | 11:15

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για την "Τάση Κουφοντίνα": Αποστάσεις από το κείμενο των "15" χωρίς να τους αδειάζουν

Πως προσπαθούν στον ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουν τις εντυπώσεις από το κείμενο για τον Κουφοντίνα.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 20 Ιαν 2021 | 23:53

Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Μπάιντεν-Χάρις: Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στην αμερικανική πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι αναγεννάται η ελπίδα για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η περιφερειακή ειρήνη.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 2012 20 Ιαν 2021 | 15:37

Οταν ο Μητσοτάκης "κάρφωσε" τον Τσίπρα για τους Αγανακτισμένους, τις κρεμάλες και την απόπειρα εισβολής στη Βουλή

Κόντρα στη Βουλή ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα για την απόπειρα των Αγανακτισμένων να εισβάλουν στη Βουλή

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 20 Ιαν 2021 | 12:28

Τσίπρας στη Βουλή για την επέκταση στα 12 μίλια: Ηταν στρατηγική επιλογή ΣΥΡΙΖΑ και την λοιδωρούσατε

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ 20 Ιαν 2021 | 11:58

Καταπέλτης ο Καλογρίτσας κατά Νίκου Παππά για το ΣΥΡΙΖΑ Channel- Αυτός ήταν ο οργανωτής

Καταπέλτης για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά ήταν ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Ιαν 2021 | 17:22

Τσίπρας στους πρυτάνεις ΑΕΙ: Προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων

Στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ προβλέπεται η πρόσληψη 1.000 επιπλέον αστυνομικών αλλά δεν προβλέπεται η πρόσληψη καθηγητών αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 19 Ιαν 2021 | 09:51

Αδειάζει Πολάκη ο Τσακαλώτος στο Capital: Δεν γονατίσαμε εμείς τη μεσαία τάξη - Η ΝΔ δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο [βίντεο]

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απορρίπτει τις μομφές ότι η νέα εσωκομματική τάση "ομπρέλα" - Τι λέει για την κούρσα της διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ.

«ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΘΕΙ» 18 Ιαν 2021 | 15:22

Άνοιγμα αγοράς: Τέσσερις προτάσεις από τον Αλ. Τσίπρα - "Αλλιώς τα λουκέτα την επόμενη φορά θα είναι οριστικά"

Την ανάγκη το άνοιγμα της αγοράς να μην αποτελέσει "δικαιολογία" για τη μη λήψη μέτρων στήριξης στις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση τονίζει o Αλέξης Τσίπρας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 09:11

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική ρητορική του 3% - Ομιλία Τσίπρα με ανακρίβειες στη Βουλή

Για επιχείρηση εκμετάλλευσης της υγειονομικής κρίσης με ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 15:08

Μητσοτάκης: "Παγώνει" το πρόστιμο των 500 ευρώ για 10 ημέρες - Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα

Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού