Tο «μαρτύριο της σταγόνας» ξαναρχίζουν οι δανειστές

Να τετραγωνίσει τον κύκλο θα κλιθεί από το νέο έτος η κυβέρνηση με τα μηνύματα-χαστούκια από την πλευρά των δανειστών να διαδέχονται το ένα το άλλο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Tο «μαρτύριο της σταγόνας» ξαναρχίζουν οι δανειστές

Να τετραγωνίσει τον κύκλο θα κλιθεί από το νέο έτος η κυβέρνηση με τα μηνύματα-χαστούκια από την πλευρά των δανειστών να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Το μήνυμα προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές: καμία έκπτωση από τα συμφωνηθέντα, το αντίθετο αν απαιτηθεί να είστε έτοιμη και για νέα μέτρα.

Μετά την άρον άρον απόσυρση του «παράλληλου προγράμματος» κατ' απαίτηση των δανειστών ήρθε το καψώνι του επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter, ο οποίος δήλωσε απλά ότι ούτε ο ίδιος ούτε ουδείς εκ των δανειστών μπορεί να εγγυηθεί ότι το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι.

Στα παραπάνω προστέθηκε και η πληροφορία ότι με την επιστροφή του το κουαρτέτο των θεσμών θα απαιτήσει τη λήψη νέων μέτρων ύψους 2 έως 3 δισ. ώστε να κλείσει η τρύπα στον προϋπολογισμό του 2016.

Το μήνυμα προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές: καμία έκπτωση από τα συμφωνηθέντα, το αντίθετο αν απαιτηθεί να είστε έτοιμη και για νέα μέτρα είτε αυτά έχουν τη μορφή του επείγοντος είτε τη μορφή ενός τέταρτου memorandum of understandingτο οποίο θα συνδεθεί με την σταδιακή και σε βάθος χρόνου απομείωση του χρέους.

Είναι προφανές ότι το Μαξίμου, με την εύθραυστη πλειοψηφία των 153 βουλευτών και μάλιστα ήδη απρόθυμους να στηρίξουν τα νέα μέτρα, θα βρεθεί από την πρώτη μέρα του 2016 στο μάτι του κυκλώνα. Με το ασφαλιστικό, το φορολογικό των αγροτών, τη ρύθμιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και των καταναλωτικών δανείων, προ των πυλών το πρώτο τρίμηνο του 2016 θα είναι κάτι παραπάνω από καθοριστικό για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα με την κοινωνία στα «κάγκελα» και το προσφυγικό να αυξάνει την πίεση σε τοπικό πλέον επίπεδο.

Κι άλλα μέτρα 2 έως 3 δισ.

Νέο σοκ περιμένει την κυβέρνηση με την αυγή του 2016 αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές βλέπουν «τρύπα» στον προϋπολογισμό κοντά στα 3 δισ., δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ το 1,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Βάση της αμφισβήτησης των στοιχείων του προϋπολογισμού από τους δανειστές είναι αφενός ότι αυτός κατατέθηκε χωρίς τη συναίνεσή τους, αλλά και πως τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τον ηλεκτρονικό τζόγο (μετά την απόσυρση της αύξησης του ΦΠΑ στη ν παιδεία) είναι πάντα κατά τους δανειστές υπερεκτιμημένα.

Οι εκτιμήσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα οδηγήσουν τους θεσμούς, αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στις 18 Ιανουαρίου που θα έρθουν εκ νέου στην Αθήνα, να ζητήσουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό με επιπρόσθετα μέτρα.

Παράλληλα η πλευρά των δανειστών υπολογίζει ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 0,5% και όχι με μηδενική ανάπτυξη όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, κάτι που φυσικά θα επηρεάσει και τα μέτρα του 2016.

Βέβαια στα εν λόγω μέτρα, ύψους μέχρι 3 δισ. ευρώ, οι δανειστές συνυπολογίζουν και το 1,8 δισ. από το Ασφαλιστικό, ωστόσο είναι γνωστό ότι για να εξοικονομηθεί αυτό το ποσό η κυβέρνηση πρέπει να βρει ακόμη περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Επιπροσθέτως έως το 2018 ο πήχης των μέτρων που θα ζητηθούν ανεβαίνει στα 6-7 δισ. ευρώ.

Συνεχίζεται το «θρίλερ» με την υποδόση

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το «θρίλερ» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ η οποία, βρίσκεται «στον αέρα», καθώς δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων προς τον ΕΟΠΥΥ.

Οι δανειστές ζητούν μείωση 40% στις δαπάνες που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει ακόμα την σχετική απόφαση με την προθεσμία για το «πράσινο φως» του 1 δισ. ευρώ να λήγει τη Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει ο ESM.

Ρέγκλινγκ: Δεν εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει ξανά κίνδυνος Grexit

Την ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει ο επικεφαλής του ESM, KlausRegling σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, επισημαίνοντας όμως ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδίδει αυτή την περίοδο - αυτή την εβδομάδα όλες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν για το έτος πέρασαν από το κοινοβούλιο, αλλά φυσικά, δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι αυτό θα είναι πάντα έτσι», σημειώνει.

«Το Grexit παρέμενε μια πιθανότητα όσο η ελληνική κυβέρνηση απέρριπτε τις μεταρρυθμίσεις, με άλλα λόγια, μέχρι οι αρχηγοί των κυβερνήσεων να καταλήξουν σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ΕSM.

«Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα λάβει επιπλέον χρήματα από τον ESM αν προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. Και αν δεν λάβει χρήματα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πληρωμές της προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση με αυτήν στα μέσα του 2015. Η κυβέρνηση γνωρίζει επίσης ότι ο μόνος τρόπος να ανακάμψει μακροπρόθεσμα είναι αν παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Για το ΔΝΤ ο επικεφαλής του ESM υποστηρίζει ότι δεν είναι πλέον τόσο σημαντική η παρουσία του ως δανειστής καθώς, όπως λέει, ο ESM θα μπορούσε να καλύψει το 10% που αυτή τη στιγμή προσφέρει για παράδειγμα το ταμείο στην Κύπρο. «Αλλά μπορούμε να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τη γνώση του ΔΝΤ σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο για την παρακολούθηση του προγράμματος» προσθέτει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Για το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους μετά και την επιμονή του ΔΝΤ περί διασφάλισης της βιωσιμότητάς του, ο Κ. Ρέγκλινγκ απαντά πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο για νομικούς λόγους. Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξηγεί πως δεδομένων των χαμηλών επιτοκίων και της μακράς διάρκειας αποπληρωμής των δανείων του ESM, δεν αναμένεται να προκύψει τέτοιο θέμα κατά τα προσεχή έτη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ» 17 Οκτ 2021 | 22:38

Γερμανία: Οι Πράσινοι άνοιξαν τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας - Πρώτη υποψηφιότητα για το υπουργείο Οικονομικών

"Ας συνδέσουμε σωστά τις λάμπες του φωτεινού σηματοδότη", αναφέρουν οι Πράσινοι ενόψει των επίσημων διαπραγματέυσεων για κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" 15 Οκτ 2021 | 15:05

Εξελίξεις στη Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ανακοίνωσαν προκαταρκτική συμφωνία για κυβέρνηση

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 15 Οκτ 2021 | 13:48

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για κυβέρνηση "Φανάρι" πριν τα Χριστούγεννα

Κοντά στη συμμαχία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

"ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΠΩΣ ΚΟΥΡΤΣ" 11 Οκτ 2021 | 14:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής θα αποτελέσει ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ 07 Οκτ 2021 | 23:27

Σενάρια για έκτακτο μέρισμα τα Χριστούγεννα - Ποιες κατηγορίες θα το λάβουν

Σκέψεις στην κυβέρνηση να διευρυνθούν οι κατηγορίες φετινών δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο θα δοθεί διπλό, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

«ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ» 05 Οκτ 2021 | 18:17

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα βάζει με την κυβέρνηση για την... αποφυλάκιση του Φουρθιώτη και την απαγόρευση τηλεοπτικών εμφανίσεων

Ανακοίνωση για την αποφυλάκιση του Μένιου Φουρθιώτη μετά από πέντε μήνες, εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 05 Οκτ 2021 | 08:38

To σχέδιο της κυβέρνησης για περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους - Lockdown μόνο για ανεμβολίαστους

Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τα περισσότερα προνόμια στους εμβολιασμένους.

"ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΤΖΑΜΑΙΚΑ" 03 Οκτ 2021 | 15:45

Γερμανία: Πίεση των Φιλελεύθερων στους συντηρητικούς για τη δημιουργία κυβέρνησης "Τζαμάικα"

Το φιλελεύθερο, Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα πίεσε τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να δηλώσουν αν πραγματικά επιθυμούν να ηγηθούν μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 29 Σεπ 2021 | 22:46

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Κόντρα κυβέρνησης - Τσίπρα - "Κουνάει το δάχτυλο αυτός που κυβέρνησε με την ακραία δεξιά του Καμμένου"

Η απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας για τα γεγονότα στη Σταυρούπολη

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ 29 Σεπ 2021 | 20:58

Τσίπρας για ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για να μην χάσει το ακροατήριο της ακροδεξιάς

Κριτική στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Παιδείας για την στάση που κρατούν απέναντι στα γεγονότα στην Σταυρούπολη άσκησε οο Αλέξης Τσίπρας

ΑΠΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΙΩΠΗ 28 Σεπ 2021 | 16:26

Η απάντηση της Ντόρας στον Αντώνη Σαμαρά: Οποτε η ΝΔ διευρύνθηκε, έγινε και κυβέρνηση

Απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννης στον Αντώνη Σαμαρά και στα όσα είπε στα Νέα