Το μαθητικό πρόγραμμα "Εικονική Επιχείρηση" εξήρε η υπουργός Νίκη Κεραμέως

Το μαθητικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» πραγματοποιείται τα τρία τελευταία χρόνια υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το μαθητικό πρόγραμμα 'Εικονική Επιχείρηση' εξήρε η υπουργός Νίκη Κεραμέως

Τα εκπαιδευτικά οφέλη του μαθητικού προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση», που πραγματοποιείται εδώ και μια δεκαπενταετία στη χώρα μας, αναδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και βασίστηκε σε τρεις μεταπτυχιακές εργασίες του ιδρύματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στο Κολέγιο Αθηνών, το 62% των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Junior Achievement Greece/Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων, το 72% των μαθητών θεωρούν ότι μέσα από το πρόγραμμα «έμαθαν να ερευνούν και να αξιολογούν νέες ιδέες», το 76% πιστεύουν ότι το πρόγραμμα τους βοήθησε πολύ ή απόλυτα να μάθουν να συνεργάζονται στο πλαίσιο ομάδας και το 62% ότι άλλαξε πολύ ή απόλυτα η αντίληψή τους για τον επιχειρηματία και την επιχειρηματικότητα.

Την απόλυτη στήριξή της στο πρόγραμμα του JA Greece εξέφρασε κατά τον χαιρετισμό της στην ημερίδα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Το πρόγραμμα αυτό έχει προσφέρει μοναδικές εκπαιδευτικές εμπειρίες και πλούσιες δεξιότητες σε 150.000 μαθητές και μαθήτριες. Σε αυτό συμπυκνώνονται όλες αυτές οι αξίες τις οποίες επιδιώκουμε να εμφυσήσουμε στους μαθητές μας: Καινοτομία, βιωματική γνώση, συνεργατικότητα, ευγενής άμιλλα, αριστεία, επιχειρηματικός νους, δημιουργικότητα» ανέφερε. «Έχουν αποδειχθεί στην πράξη τα πολλαπλά οφέλη της επιχειρηματικής εκπαίδευσης πρωτίστως για τους μαθητές» πρόσθεσε, ενώ σημείωσε πως εξετάζεται η εισαγωγή σχετικής θεματικής στο αναλυτικό πρόγραμμα.

«Βασική αποστολή του σχολείου είναι η μεταλαμπάδευση γνώσεων. Αποστολή του όμως είναι και να βγάλει στην κοινωνία πιο σφαιρικά καλλιεργημένους ανθρώπους. Προσωπικότητες που θα έχουν εξοπλιστεί με όλες εκείνες τις δεξιότητες και όλα εκείνα τα εναύσματα που θα τους είναι απαραίτητα στη μετέπειτα πορεία τους» σημείωσε ακόμη η κ. Κεραμέως. Μαθητές που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, δηλώνουν πως ενισχύθηκαν οι επιχειρηματικές δεξιότητες, εμπλουτίστηκαν οι γνώσεις τους σχετικά με τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενισχύθηκε η συνεργασία στα πλαίσια της ομάδας, καλλιεργήθηκε η δημιουργική σκέψη, η ανάληψη ρίσκου και η ανάγκη και επίμονη για επιτυχία, ενώ ενισχύθηκε η επιθυμία για αυτό-απασχόληση».

Θετική είναι και η εμπειρία και για τους εκπαιδευτικούς αφού, όπως δηλώνουν στους ερευνητές, αναζητούν δυνατότητες να βρουν καινούργιες ευκαιρίες δραστηριοποίησης με τα παιδιά, αποκτούν μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσεων και των οργανισμών και υποστηρίζονται ώστε να κάνουν σύνδεση της θεωρίας με την πράξη, δένονται συναισθηματικά περισσότερο με τα παιδιά, ενώ αισθάνονται πως κάνουν κάτι διαφορετικό από την κλασσική παράδοση.

Αντιστοίχως θετικά είναι και τα αποτελέσματα ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλες χώρες. Ενδεικτικά, το 20% των μαθητών στην Ισπανία δήλωσαν πως βελτιώθηκε η απόδοσή τους στο τεστ των Μαθηματικών ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του στο πρόγραμμα μαθητών. Το 70% των αποφοίτων στην Ευρώπη δηλώνει ότι το πρόγραμμα τους βοήθησε να ενισχύσουν τις δεξιότητες συνεργασίας, το 82% των αποφοίτων στις ΗΠΑ υποστήριξαν ότι τα προγράμματα του JA τους βοήθησαν να κάνουν καλύτερη σύνδεση όσων έμαθαν στο σχολείο με τον πραγματικό κόσμο.

Ακόμη, οι απόφοιτοι είναι επτά φορές πιο πιθανό να ξεκινήσουν μια digital ή cloud-based επιχείρηση σε σχέση με όσους δεν έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα (Βρετανία), ενώ είναι 25% λιγότερο πιθανόν να μείνουν άνεργοι (Καναδάς) και το 94% όσων νέων συμμετέχουν σε προγράμματα JA, πιστεύουν ότι οι εμπειρίες που αποκόμισαν θα τους βοηθήσουν να βρουν μια καλύτερη εργασία (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική).

Το μαθητικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» πραγματοποιείται τα τρία τελευταία χρόνια υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πέρα από τους 150.000 μαθητές που έχουν συμμετάσχει, στο πρόγραμμα έχουν εμπλακεί 4.000 καθηγητές 5.000 εθελοντές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε 120 χώρες με τη συμμετοχή 10.000.000 μαθητών και φοιτητών κάθε χρόνο. Το JA Worldwide ανακηρύχθηκε πρόσφατα 7oς καλύτερος μη κερδοσκοπικός οργανισμός στον κόσμο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ 21 Οκτ 2021 | 11:47

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) σαμποτάρει την αξιολόγηση με σκονάκι- Το κόλπο με τις βαθμολογίες

Να ακυρώσει την αξιολόγηση θέλει η ΔΟΕ και καλεί τους καθηγητές να δώσουν όλοι τις ίδιες απαντήσεις με σκονάκι

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 19 Οκτ 2021 | 21:31

Κεραμέως: Οχυρωμένα τα πανεπιστήμια - "Το 74,79% των φοιτητών έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει"

Σύμφωνα με την κα. Κεραμέως το ποσοστό εμβολιασμού ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στους καθηγητές των πανεπιστημίων.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 13 Οκτ 2021 | 11:16

Κεραμέως: Τα πολλά κρούσματα είναι στα σχολεία σε περιοχές με χαμηλό εμβολιασμό

"Είναι κλειστά τμήματα σε 7 από τα σχεδόν 14.000 σχολεία", είπε η κ. Κεραμέως.

ΣΤΟ TWITTER 08 Οκτ 2021 | 23:05

ΑΔΕΔΥ: Παράνομη και καταχρηστική η απεργία της Δευτέρας - Το ανακοίνωσε η Κεραμέως

Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο την απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ από την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου - Και χρηματική ποινή ύψους 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 08 Οκτ 2021 | 13:37

Κεραμέως: 3.000 λιγότερα κρούσματα σε παιδιά 4 έως 18 ετών τον Σεπτέμβριο

"Είχαμε 3.000 λιγότερα κρούσματα σε παιδιά 4 έως 18 ετών τον Σεπτέμβριο, που τα σχολεία μας ήταν ανοιχτά" είπε η Ν. Κεραμέως.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 08 Οκτ 2021 | 10:47

Σχολεία: Αγωγή Κεραμέως κατά της ΑΔΕΔΥ για τη νέα απεργία των εκπαιδευτικών

Με αγωγή απαντά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά της ΑΔΕΔΥ για τη νέα απεργία.

ΠΟΣΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 07 Οκτ 2021 | 11:56

Εκπληξη: Ανοιξαν τα σχολεία αλλά μειώθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού στους μαθητές- Μόνο 6-7 τμήματα κλειστά

Τα κρούσματα το Σεπτέμβριο στα σχολεία ήταν 3.000 λιγότερα στα παιδιά ηλικίας 4 - 18 ετών σε σχέση με τον Αύγουστο, που ξεπέρασαν τις 17.000.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 03 Οκτ 2021 | 09:44

Κεραμέως για σχολεία: Τον Σεπτέμβριο είχαμε 3.000 λιγότερα κρούσματα σε μαθητές σε σχέση με τον Αύγουστο

Η υπουργός Παιδείας αποκάλυψε ότι πάνω από 90% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα σχολεία προέρχονται από τα σελφ τεστ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 02 Οκτ 2021 | 11:56

Κεραμέως: Νιώθω φρίκη όταν βλέπω παιδιά να χαιρετάνε ναζιστικά - Θα πατάξουμε τους θύλακες φασισμού μέσα στα σχολεία

Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά απόλυση λόγω αξιολόγησης. Τι είπε για τα πρωτόκολλα υγείας λόγω του κορονοϊού, στα σχολεία.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 01 Οκτ 2021 | 09:27

Κεραμέως: Δεν τίθεται θέμα απόλυσης εκπαιδευτικών λόγω αξιολόγησης

Με την αξιολόγηση δεν τίθεται θέμα απόλυσης εκπαιδευτικών είπε η Νίκη Κεραμέως. Παράνομη κρίθηκε η απεργία-αποχή διαρκείας των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 30 Σεπ 2021 | 22:38

Νίκη Κεραμέως: Παράνομη η απεργία των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση

Προηγήθηκε κατεπείγουσα αγωγή της Νίκης Κεραμέως κατά των ομοσπονδιών που εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ 29 Σεπ 2021 | 11:39

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά η Νίκη Κεραμέως - "Η βία δεν είναι ανεκτή"

Με αναφορά της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητείται η παρέμβασή του για τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Η ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 27 Σεπ 2021 | 11:31

Κεραμέως: Λιγότερα κρούσματα σε ηλικίες 4 -18 τώρα σε σχέση με τον Αύγουστο

Στοιχεία για τα κρούσματα σε μαθητές και τους εμβολιασμούς στην εκπαιδευτική κοινότητα έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.