Follow us

Το Μαξίμου απαντάει στον Βενιζέλο για την ψηφοφορία στη Βουλή: Εκτός πραγματικότητας τα περί κρίσης νομιμοποίησης

Κυβερνητικές πηγές απάντησαν στον Ευάγγελο Βενιζέλο που έθεσε ζήτημα ακυρότητας της ψηφοφορίας στη Βουλή για την προανακριτική ΟΠΕΚΕΠΕ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΑΞΙΜΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Την αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου όπου χαρακτηρίζει άκυρη την ψηφοφορία στη Βουλή για την προανακριτική ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνοντας λόγο για ευτελισμό των θεσμών λόγω κρίσης νομιμοποίησης.

Ειδικότερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε στην ανάρτησή του πως "τελικά στην ψηφοφορία μετείχαν μόνο 83 βουλευτές, άρα δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις έγκυρης λήψης απόφασης για την οποία απαιτούνται τουλάχιστον 151 και όχι τουλάχιστον 75 βουλευτές".

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο στην ανάρτησή του για "κρίση εσωτερικής εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης παρά τα επιφαινόμενα", η οποία όπως αναφέρει,"καθίσταται σχεδόν αυτόματα κρίση νομιμοποίησης".

Στον Ευάγγελο Βενιζέλο έσπευσαν να απαντήσουν κυβερνητικές πηγές αναφέροντας πως δεν υπάρχει ζήτημα ακυρότητας της ψηφοφορίας. "Η απαιτούμενη απαρτία για τη λήψη απόφασης της Βουλής προϋποθέτει την παρουσία 75 βουλευτών, χωρίς να υφίσταται καμία σχετική εξαίρεση στο Σύνταγμα", σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

"Σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτως της όποιας επιχειρηματολογίας ως προς την αναγκαία απαρτία και πλειοψηφία, είναι σαφές ότι η καταληκτική αναφορά της ανάρτησης σε δήθεν κρίση εσωτερικής εμπιστοσύνης που καθίσταται κρίση νομιμοποίησης δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας", καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

Η απάντηση των κυβερνητικών πηγών στον Ευάγγελο Βενιζέλο

1. Σύμφωνα με το άρθρο 67 του Συντάγματος, η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών, άρα σήμερα για τη λήψη απόφασης από τη Βουλή απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον 75 βουλευτών. Δεδομένου ότι δεν υφίσταται άλλη συνταγματική διάταξη περί απαρτίας, η απαιτούμενη απαρτία για τη λήψη απόφασης της Βουλής προϋποθέτει την παρουσία 75 βουλευτών, χωρίς να υφίσταται καμία σχετική εξαίρεση στο Σύνταγμα.

2. Ως προς την αναγκαία πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης της Βουλής, το Σύνταγμα αφενός προβλέπει τον κανόνα του άρθρου 67 του Συντάγματος (απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών), ως προς τον οποίο όμως κανόνα υφίστανται εξαιρέσεις με ειδικές συνταγματικές διατάξεις, όπως αυτή του άρθρου 86 παρ. 3 που απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών για τη σύσταση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (άρα 151 θετικές ψήφους). Πρόκειται για ειδική πλειοψηφία που θεσπίζει απόκλιση από τον κανόνα του άρθρου 67 του Συντάγματος, όχι ως προς τον απαιτούμενο αριθμό παρόντων βουλευτών για τη λήψη απόφασης, αλλά ως προς την απαιτούμενη πλειοψηφία για την υπερψήφιση της πρότασης. Τυχόν αντίθετη ερμηνεία καταλήγει να συγχέει, και μάλιστα ερμηνευτικά, χωρίς σχετικό έρεισμα στο Σύνταγμα, τον απαιτούμενο αριθμό παρόντων βουλευτών με την απαιτούμενη πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης, καταλήγοντας να απαιτεί έως και 200 παρόντες βουλευτές για τη λήψη απόφασης (στις περιπτώσεις που απαιτείται κατά το Σύνταγμα η ειδική αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών).

3. Ως προς τη διαπίστωση του απαιτούμενου κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής αριθμού βουλευτών για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας και τη λήψη απόφασης, ρητώς ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει τη σχετική αρμοδιότητα του Προεδρεύοντος (άρθρο 69 παρ. 4). Από τη στιγμή που αυτό το ζήτημα έχει κριθεί, δεν υφίσταται το οποιοδήποτε ζήτημα προτάσεων που εκκρεμούν για να τεθούν σε ψηφοφορία.

4. Τα τελευταία χρόνια, η κοινοβουλευτική πρακτική κατά την εφαρμογή του άρθρου 70Α του Κανονισμού της Βουλής αναγνωρίζει αυξημένες δυνατότητες συμμετοχής βουλευτή στην ψηφοφορία με επιστολική ψήφο, των οποίων πάντως έχει κάνει χρήση σε μικρότερο βαθμό η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε 57 περιπτώσεις ονομαστικών ψηφοφοριών κατά τις δύο πρώτες συνόδους της τρέχουσας βουλευτικής περιόδου το ποσοστό των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που ψήφισαν με επιστολική ψήφο ανήλθε σε 22%, έναντι 42% του ΠΑΣΟΚ, 47% του ΣΥΡΙΖΑ, 34% της Ελληνικής Λύσης, 55% της Νέας Αριστεράς και 27% της Νίκης (ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του ΚΚΕ ανήλθε σε 16% και της Πλεύσης Ελευθερίας σε 13%). Η σχετική κριτική πρέπει να λαμβάνει πάντως υπόψη αυτά τα πραγματικά δεδομένα.

5. Σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτως της όποιας επιχειρηματολογίας ως προς την αναγκαία απαρτία και πλειοψηφία, είναι σαφές ότι η καταληκτική αναφορά της ανάρτησης σε δήθεν κρίση εσωτερικής εμπιστοσύνης που καθίσταται κρίση νομιμοποίησης δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας.

Βενιζέλος: Άκυρη η ψηφοφορία στη Βουλή για την προανακριτική ΟΠΕΚΕΠΕ - Ευτελισμός των θεσμών λόγω κρίσης νομιμοποίησης

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2008 -2009 αποχώρησε τρεις φορές (δύο για την υπόθεση Βατοπεδίου και μία για την υπόθεση Παυλίδη) από συνεδριάσεις της Βουλής που είχαν ως αντικείμενο προτάσεις για τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 86 παρ.3 εδ. β Συντ. Και τις τρεις φορές ο έλεγχος της διαδικασίας περιήλθε στους παρόντες βουλευτές της αντιπολίτευσης και δεν διεξήχθη μυστική ψηφοφορία επειδή δεν ήταν παρόντες τουλάχιστον 151 βουλευτές, όση δηλαδή είναι η αναγκαία κατά το Σύνταγμα πλειοψηφία. Οι προτάσεις για συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης δεν απορρίφθηκαν αλλά παρέμειναν εκκρεμείς. Ο τότε Πρόεδρος της Βουλής αείμνηστος Δημήτρης Σιούφας, παρών ο ίδιος στην έδρα, αποδέχθηκε τη θέση της αντιπολίτευσης σεβόμενος το άρθρο 67 του Κανονισμού της Βουλής.

Η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή η ηγεσία της, στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ήθελε να ακολουθήσει το κατά τη δική της έκφραση "μοντέλο Τριαντόπουλου / Καραμανλή", δηλαδή τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που με συνοπτική διαδικασία παρέπεμψε, για την υπόθεση των Τεμπών, τους κατηγορούμενους υπουργούς στον ανακριτή και το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, έστω για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Δεν ήθελε ούτε να αποχωρήσει κατά το προηγούμενο της περιόδου 2008-2009 αφήνοντας τις προτάσεις συγκρότησης προκαταρκτικής επιτροπής σε εκκρεμότητα, φοβούμενη την ενδεχόμενη επαναφορά τους σε αυτήν ή στην επόμενη βουλευτική περίοδο.

Δεν ήθελε ούτε να αφήσει τους βουλευτές της να μετάσχουν αυτοπροσώπως και κατά συνείδηση στη μυστική ψηφοφορία φοβούμενη τον αριθμό των διαρροών οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε αμφισβήτηση τη συνοχή της.

Ενώπιον αυτού του αδιεξόδου η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος επέλεξε όχι απλώς την κραυγαλέα παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής αλλά τον πολλαπλό ευτελισμό των θεσμών:

Πρώτον, απαγόρευσε στους βουλευτές της να μετάσχουν αυτοπροσώπως και κατά συνείδηση στη μυστική ψηφοφορία και τους έθεσε υπό ασφυκτικό έλεγχο ευτελίζοντας τον θεσμικό ρόλο του βουλευτή της συμπολίτευσης.

Δεύτερον, παραβίασε σωρηδόν τη διάταξη του άρθρου 70 Α Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής βουλευτή στην ψηφοφορία με επιστολική ψήφο μόνο όταν μετέχει σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό ή συντρέχει κατάσταση εγκυμοσύνης ή λοχείας ή όταν ισχύουν περιορισμοί λόγω πανδημίας. Ευτέλισε κατά τον τρόπο αυτό την πρόβλεψη περί επιστολικής ψήφου.

Τρίτον, προσπάθησε να κατασκευάσει τεχνητά τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για την έγκυρη λήψη απόφασης από τη Βουλή, θεωρώντας ότι αυτές συνίστανται στην ύπαρξη απαρτίας τουλάχιστον 75 βουλευτών κατά το άρθρο 67 Συντ. Όμως το άρθρο 67 Συντ. δεν προβλέπει απαρτία για τη συνεδρίαση της Βουλής αλλά ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό ψήφων για την λήψη απόφασης, όταν από άλλη ειδικότερη συνταγματική διάταξη δεν προβλέπεται μεγαλύτερος αριθμός, δηλαδή αυξημένη πλειοψηφία επί του όλου αριθμού των βουλευτών. Τέτοια διάταξη, ειδικότερη του άρθρου 67 Συντ., είναι το άρθρο 86 παρ.3 που απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151/300) . Παρά όμως την προσπάθεια, τελικά στην ψηφοφορία μετείχαν μόνο 83 βουλευτές, άρα δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις έγκυρης λήψης απόφασης για την οποία απαιτούνται τουλάχιστον 151 και όχι τουλάχιστον 75 βουλευτές. Κατέστη κατά τον τρόπο αυτό άκυρη η ψηφοφορία και ανακριβής η συναγωγή του αποτελέσματος ότι οι προτάσεις για τη συγκρότηση επιτροπής διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης δήθεν απορρίφθηκαν. Οι προτάσεις παραμένουν εκκρεμείς έως ότου τεθούν σε ψηφοφορία σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Τέταρτον, έφερε τον Πρόεδρο της Βουλής σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και τον οδήγησε σε επιδεικτική απουσία από την όλη διαδικασία την ευθύνη της οποίας έχει θεσμικά. Κατ´ ακολουθία οδήγησε τον προεδρεύοντα αντιπρόεδρο και πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σε ωμή παραβίαση του άρθρου 67 παρ.7 του Κανονισμού της Βουλής καθώς αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία την αντίρρηση που διατύπωσε το ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε σύσσωμη η αντιπολίτευση, στην εκ μέρους του απόρριψη της πρότασης για αναβολή της ψηφοφορίας. Αυτό δε με την παιδαριώδη αιτιολογία ότι στην αίθουσα υπήρχαν 90 βουλευτές οι οποίοι το επόμενο λεπτό δεν υπήρχαν γιατί η αντιπολίτευση αποχώρησε διαμαρτυρόμενη! Επιπλέον στα Πρακτικά της Βουλής και στο οπτικοακουστικό υλικό της συνεδρίασης καταγράφηκε σωρεία παραβιάσεων των διατάξεων του άρθρου 73 Κανονισμού της Βουλής που διέπουν τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας. Το πλήγμα στο κύρος του Προεδρείου της Βουλής είναι δυστυχώς μεγάλο.

Αναρωτιέμαι, ποιος λόγος υπήρχε να συντελεστεί αυτός ο ακραίος διασυρμός του Κοινοβουλίου; Η κυβερνητική πλειοψηφία θα μπορούσε να μετάσχει κανονικά στην ψηφοφορία και οι προτάσεις να μη συγκεντρώσουν 151 θετικές ψήφους και να απορριφθούν έστω με κάποιες διαρροές ψήφων βουλευτών της συμπολίτευσης. Το θεσμικό και πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα ήταν πολύ μικρότερο από το κόστος της εικόνας ευτελισμού των θεσμών που καταγράφτηκε χθες. Η κυβερνητική πλειοψηφία θα μπορούσε επίσης- ακραίο και οριακό σενάριο- να δηλώσει ότι απέχει από την ψηφοφορία με τους βουλευτές της να αρνούνται να μετάσχουν στη μυστική ψηφοφορία αλλά να παραμένουν παρόντες στη συνεδρίαση ώστε να έχουν τη δυνατότητα λήψης των διαδικαστικού χαρακτήρα αποφάσεων χωρίς να παραβιάζεται όλη αυτή η δέσμη διατάξεων του Συντάγματος και του Κανονισμού. Θα παραβιαζόταν βεβαίως η θεμελιώδης εγγύηση της κατά συνείδηση ψήφου του βουλευτή και μάλιστα σε μια παρόμοια δικαστικού χαρακτήρα διαδικασία στην οποία οι βουλευτές δεν επιτρέπεται να άγονται και να φέρονται υπό συνθήκες σιδηράς κομματικής πειθαρχίας.

Αν όλο αυτό είναι επίδειξη απόλυτης αδιαφορίας για το συνταγματικό πλαίσιο λειτουργίας της Βουλής, η κατάσταση είναι θεσμικά ολισθηρή. Αν όλο αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικού φόβου για τη συνοχή της πλειοψηφίας, το υφέρπον πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιες μεθοδεύσεις υψηλού πολιτικού κόστους. Αν η μετακίνηση από το "μοντέλο Τριαντόπουλου / Καραμανλή" στο χθεσινό μοντέλο, σημαίνει ότι τώρα δεν υπάρχει πλέον ούτε η στοιχειώδης άνεση να δηλώνεται εμπιστοσύνη στον "φυσικό δικαστή" του Ειδικού Δικαστηρίου, τότε τα πράγματα μπορεί να έχουν βάθος μη ορατό ακόμη δια γυμνού οφθαλμού.

Κοινός παρονομαστής φαίνεται να είναι η κρίση εσωτερικής εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης παρά τα επιφαινόμενα. Μια τέτοια κρίση καθίσταται όμως σχεδόν αυτόματα κρίση νομιμοποίησης.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η Μέκκα του κρασιού βρίσκεται στη Χιλή: Αυτό είναι το καλυτερο οινοποιείο του κόσμου για το 2025

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το ξεχωριστό οινικό σημείο που βρέθηκε στο νο.1 των The World's 50 Best Vineyards 2025.

ΒΟΥΛΗ 26 Νοε 2025 | 11:39

Σεμερτζίδου σε Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: "Έπρεπε να πάρω άδεια για να οδηγήσω τη Ferrari του συντρόφου μου;"

Τι κατέθεσε η Καλλιόπη Σεμερτζίδου στην Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 Νοε 2025 | 19:12

Μετάβαση ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Οι τρεις μεγάλες αλλαγές - Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει τον ρόλο του Οργανισμού Πληρωμών για όλες τις ενισχύσεις που εμπίπτουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 25 Νοε 2025 | 17:34

Αγροτικές επιδοτήσεις: Άμεση πληρωμή του 70% της ενίσχυσης για το 2025 - Τι αλλάζει το 2026

Με την έγκριση του νέου Σχεδίου Δράσης από την Κομισιόν, η χώρα μας και οι Έλληνες αγρότες ωφελούνται σημαντικά σε 3 επίπεδα

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 22 Νοε 2025 | 12:01

Π.Μαρινάκης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Βορίδης, ναι το λέω, δικαιώθηκε σε όλα τα επίπεδα, και πολιτικά και ποινικά

"Εμείς, πριν την ευρωπαϊκή εισαγγελία, στείλαμε 5.200 ΑΦΜ στη δικαιοσύνη. Κάναμε δεκάδες χιλιάδες διασταυρωτικούς ελέγχους και μπλοκαρίσματα ΑΦΜ"

ΟΠΕΚΕΠΕ 21 Νοε 2025 | 18:38
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Νοε 2025 | 18:58

Κόντρα Ανδρουλάκη - Μαρινάκη: "Νέο κεφάλαιο συγκάλυψης στον ΟΠΕΚΕΠΕ από την γαλάζια εγκληματική οργάνωση - Είπατε ψέματα"

Υποστήριξε επίσης ότι "ο Φραπές, ένας εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, κομματάρχης και συνδαιτυμόνας του κ. Μητσοτάκη, έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια την Εξεταστική Επιτροπή

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 20 Νοε 2025 | 17:07

Πηγές ΝΔ για Χασάπη και Φραπέ: Οι σημερινές συνεδριάσεις ανέδειξαν μια σταθερή αντίφαση στη στάση της αντιπολίτευσης

"Η Νέα Δημοκρατία δεν υιοθέτησε ποτέ τον κ. Στρατάκη ούτε έλαβε θέση υπέρ οποιουδήποτε μάρτυρα", ανέφεραν πηγές του κυβερνώντος κόμματος

ΟΠΕΚΕΠΕ 20 Νοε 2025 | 17:03

Σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης για την κατάθεση Χασάπη: "Δεν είδε, δεν άκουσε - Παρίστανε και το θύμα"

"Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι απαντήσεις του για τη σχέση του με τον πρώην υπουργό κ. Βορίδη", σημειώνουν οι πηγές του ΠΑΣΟΚ

ΤΙ ΕΙΠΕ 20 Νοε 2025 | 15:36

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ήμουν ΠΑΣΟΚ αλλά το 2019 στήριξα Μητσοτάκη, είπε ο "Χασάπης" - Ενταση με Αποστολάκη, Μπάρκα

Ο παραγωγός Ανδρέας Στρατάκης, επονομαζόμενος "χασάπης" ήταν επιθετικός στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Η ένταση με Μπάρκα και Αποστολάκη

ΟΠΕΚΕΠΕ 20 Νοε 2025 | 14:19

Τσουκαλάς: Αδιανόητο αυτογκόλ του κυβερνητικού εκπροσώπου και ομολογία της συγκάλυψης από το Μέγαρο Μαξίμου

Ο κ. Τσουκαλάς χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ενορχηστρωτή της προσπάθειας συγκάλυψης της βίαιης προσαγωγής του Ξυλούρη στην Εξεταστική Επιτροπή

ΟΠΕΚΕΠΕ 20 Νοε 2025 | 13:29

Κόντρα Μαρινάκη - Μάντζου για "Φραπέ": "Αν κληθεί με βίαιη προσαγωγή, δεν θα απαντήσει" - "Ομερτά για το σκάνδαλο"

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος με παρέμβασή έθεσε το θέμα της άρνησης κατάθεσης του μάρτυρα Γιώργου Ξυλούρη

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 20 Νοε 2025 | 10:12

Χατζηδάκης: Πράσινο φως από την Κομισιόν για τις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ- Σε 10 ημέρες οι καταβολές

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε, ότι "επειδή εφαρμόζουμε το νέο σύστημα, θα περισσέψουν χρήματα και αυτά δεν θα γυρίσουν στις Βρυξέλλες".

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ 20 Νοε 2025 | 09:31

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αρνείται να πάει στην Εξεταστική ο "Φραπές" - Στον εισαγγελέα τον στέλνει η ΝΔ - Βίαιη προσαγωγή ζητά το ΠΑΣΟΚ

Επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής ο Γιώργος Ξυλούρης και δεν θα καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

"ΠΟΛΕΜΟΣ" ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ 19 Νοε 2025 | 20:24

ΠΑΣΟΚ: Η ΝΔ χρειάστηκε μισή μέρα για να καλύψει την ανεκδιήγητη συμπεριφορά του Λαζαρίδη

"Το πιο προβληματικό και ανησυχητικό, όμως, στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι η φιλελεύθερη παράταξη όχι μόνο ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές, αλλά τις υπερασπίζεται και τις βάζει στη βιτρίνα της", λέει το ΠΑΣΟΚ

H ANAKOINVSH 19 Νοε 2025 | 18:53

ΝΔ: Υποκριτικό παραλήρημα του ΠΑΣΟΚ για M. Λαζαρίδη - Τον στοχοποιούν χωρίς αποδείξεις

Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τη Χαριλάου Τρικούπη για "άθλια μεθοδολογία, που συνοδεύεται και από απίστευτα ψέματα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 19 Νοε 2025 | 14:31

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τον Λαζαρίδη ότι κινήθηκε απειλητικά εναντίον μάρτυρα και εκείνος απαντά με μήνυση

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη συμπεριφορά Λαζαρίδη, αναφέροντας ότι κινήθηκε απειλητικά εναντίον του μάρτυρα φωνάζοντας

ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ 19 Νοε 2025 | 13:45

Το σχόλιο Βενιζέλου για τον πρόεδρο Τασούλα και την ανησυχία του ότι δεν θα υπάρξει κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εκφράσει παρόμοια άποψη, λέγοντας ότι η χώρα δεν είναι "κυβερνήσιμη"

ΒΟΥΛΗ 19 Νοε 2025 | 13:39

Κατάθεση Τζεδάκη στην Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: "Εβλεπε τα ζώα να περνούν" - "Ανοίκεια επίθεση Λαζαρίδη"

Πως δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητές του "να γνωρίζει πόσα ζώα έχει η Κρήτη", κατέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης

ΒΑΡΕΛΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΟ 18 Νοε 2025 | 23:26

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ακόμη 350 ΑΦΜ στον εισαγγελέα για παράνομες επιδοτήσεις - Δήλωναν βοσκοτόπια με πλαστά πιστοποιητικά

Η Οικονομική Εισαγγελία στέλνει συνεχώς στοιχεία για παράνομες επιδοτήσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΤΟΥΣ "ΤΡΕΧΟΥΝ" ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ 18 Νοε 2025 | 20:13

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ζευγάρι από την Κρήτη κατηγορείται για απάτη ύψους... 24,33 ευρώ

Στα δικαστήρια για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ πηγαίνουν κάποιοι πολίτες για τα ποσά των 20 και 30 ευρώ

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΗΓΕΣ 18 Νοε 2025 | 18:01

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κόντρα ΝΔ και αντιπολίτευσης για την κατάθεση της Πολιτοπούλου: "Σοβαρά ερωτήματα"

"Νέα σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για τον ρόλο του Μόσχου Κορασίδη, στενού συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, από την κατάθεση της υπαλλήλου του ΟΠΕΚΕΠΕ Ζωής Πολιτοπούλου στην Εξεταστική Επιτροπή", υποστήριξαν πηγές της ΝΔ

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ 18 Νοε 2025 | 17:21

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Πολιτοπούλου: "Δεν είμαι γνώστης απειλών. Δεν ήμουν καν στη Διεύθυνση Πληροφορικής τότε"

"Τη δεκαετία 2015-24 έχουμε δώσει σε όλη την επικράτεια, όχι μόνο σε αγρότες, αλλά και σε άλλα αναπτυξιακά έργα, περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ"

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 18 Νοε 2025 | 15:44

Πηγές ΝΔ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Βαριές ευθύνες Τυχεροπούλου στη λάθος πληρωμή

"Η μόνη αρμόδια να σταματήσει την πληρωμή και να κάνει διορθώσεις ήταν η κυρία Τυχεροπούλου" αναφέρουν οι πηγές ΝΔ

ΒΟΥΛΗ 18 Νοε 2025 | 15:13

Τασούλης στην εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Καμία εντολή πληρωμής δεσμευμένων ΑΦΜ - Καλή η συνεργασία με Τυχεροπούλου

Όπως υποστήριξε, "η μόνη αρμόδια να σταματήσει την πληρωμή και να κάνει διορθώσεις, ήταν η κυρία Τυχεροπούλου".

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 18 Νοε 2025 | 15:13

ΠΑΣΟK και ΣΥΡΙΖΑ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Κυβερνητική απόφαση είναι το "gov.gr" - 100% σκάνδαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά την κατάθεση του Διευθυντή Πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Εξεταστική Επιτροπή

ΤΗΡΗΣΗ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 16 Νοε 2025 | 11:00

Τσιάρας: Δεν υπάρχει δεύτερο πλάνο - Στόχος μας είναι να γίνουν οι πληρωμές στα τέλη Νοεμβρίου

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι πρόσθετοι έλεγχοι "προϋποθέτουν χρόνο και δημιουργούν καθυστερήσεις"

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ 15 Νοε 2025 | 18:43

Χατζηδάκης: Η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ αποτελεί μεγάλη μεταρρύθμιση με προκλήσεις

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπαίνει "σε νέα εποχή διαφάνειας και δικαιοσύνης", σλύμφωνα με τον Κώστα Τσιάρα - Ο διπλός στόχος της ΑΑΔΕ

ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 14 Νοε 2025 | 21:55

Ανανεώθηκε για 5 χρόνια η θητεία των τριών Ελλήνων εντεταλμένων Ευρωπαίων εισαγγελέων - Χειρίζονται το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

Με ομόφωνη απόφαση του Κολλεγίου Ευρωπαίων Εισαγγελέων θα συνεχίσουν το έργο τους - Στα χέρια τους βρίσκεται η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ 14 Νοε 2025 | 09:55

Απάντηση Βαβία σε Λαζαρίδη: Ψευδείς και παραπλανητικές αναφορές, δεν έχω καμία εμπλοκή με τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Χθες, ο βουλευτής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, δήλωσε ότι υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον Έβρο ελέγχεται από την Δικαιοσύνη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 13 Νοε 2025 | 20:11

Βόμβα Λαζαρίδη: "Υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλεται για απάτη εκατομμυρίων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ"

"Αυτό το πρόσωπο", τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, "που σήμερα κατονομάζεται σε επίσημη καταγγελία για απάτη δεκάδων εκατομμυρίων, φωτογραφιζόταν δίπλα στον κ. Ανδρουλάκη στην πρόσφατη περιοδεία του στον Έβρο

ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ 13 Νοε 2025 | 12:25

Αποστολάκης στην Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: "Είχαμε καταφέρει να βάλουμε μία τάξη - Τώρα το θέμα έχει ξεφύγει"

"Τώρα το θέμα έχει όμως ξεφύγει από ότι φαίνεται" είπε ο κ. Αποστολάκης.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΟΠΕΚΕΠΕ 12 Νοε 2025 | 18:07

Μακάριος Λαζαρίδης: Χέρι-χέρι Cognitera και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον ΟΠΕΚΕΠΕ για υπόθεση 400.000 ευρώ

Για εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει λόγο ο βουλευτής ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης

ΒΟΥΛΗ 12 Νοε 2025 | 14:42

"Μάχη" ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την κατάθεση του αντιπροέδρου της Cognitera

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση του Ιωάννη Κάτρη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ COGNITERA 12 Νοε 2025 | 14:16
ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 12 Νοε 2025 | 06:47

Βορίζια: Από μια επιδότηση του ΟΠΕΚΕΠΕ στο μακελειό - Πώς ξέσπασε η φονική σύγκρουση Καργάκηδων – Φραγκιαδάκηδων

Βασικός μάρτυρας του φονικού στα Βορίζια ένας... περαστικός - Τι έχει καταθέσει.

12 Νοε 2025 | 06:27

Οργή των αγροτών για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές - Επιχείρηση "κατευνασμού" από το Μέγαρο Μαξίμου

Οι αγρότες είναι στα "κάγκελα" εδώ και αρκετές εβδομάδες, καθώς δεν αρκούνται στις διαβεβαιώσεις, γιατί δεν τις πιστεύουν, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις.

ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ 11 Νοε 2025 | 23:29

Σκάνδαλο με... εσάνς ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βόρεια Μακεδονία: Πέντε συλλήψεις για χρηματισμό

Τον διευθυντή του κρατικού Οργανισμού Πληρωμών Εθνικών και Κοινοτικών Ενισχύσεων για την Αγροτική Ανάπτυξη συνέλαβε η Αστυνομία στη Βόρεια Μακεδονία

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 11 Νοε 2025 | 15:02

Και πάλι στο Υπουργείο Ανάπτυξης το αγροτικό συλλαλητήριο - Απειλούν με κλιμάκωση οι αγρότες [βίντεο]

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απειλούν αγρότες και κτηνοτρόφοι

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ 10 Νοε 2025 | 19:21

Χρ. Κέλλας: Εντός Νοεμβρίου τα 600 εκατ. ευρώ της Βασικής Ενίσχυσης στους παραγωγούς

Σύμφωνα με τον κ. Κέλλα, δεκαπέντε μέρες μετά τη Βασική Ενίσχυση, θα δοθεί προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ ύψους 100 εκατ. ευρώ

ΠΗΓΕΣ 10 Νοε 2025 | 18:27

ΝΔ για κατάθεση Λιβανού στην Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανακτήσαμε 70 εκατ. ευρώ από αχρεωστήτως καταβληθείσες επιδοτήσεις

Παρουσίασε με σαφήνεια το έργο που επιτελέστηκε επί των ημερών του στο υπουργείο, με στόχο την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέφεραν πηγές της ΝΔ για την κατάθεση Λιβανού

ΚΑΤΑΘΕΣΗ 10 Νοε 2025 | 17:45

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: "Δέχθηκα λοιδορίες και απειλές λόγω των ελέγχων" κατέθεσε ο Σπήλιος Λιβανός

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, κατέθεσε ότι στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την "επιδοματοφαγία" στον ΟΠΕΚΕΠΕ, λοιδορήθηκε και απειλήθηκε

"ΔΕΝ ΧΩΝΕΥΕΙ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" 08 Νοε 2025 | 21:01

Επίθεση Σαμαρά στον Μητσοτάκη: Με διέγραψε άρον άρον - Για τον "Φραπέ", τον "Χασάπη", πήρε εβδομάδες για να αποφασίσουν

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε ιδιαίτερα σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 08 Νοε 2025 | 17:07

Θρίλερ στα Μετέωρα με άντρα που τον αναζητούσαν οι αρχές για υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο άντρας έξω από τη Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων ζήτησε από ζευγάρι που βρίσκονταν εκεί το τηλέφωνο για να επικοινωνήσει με τους δικούς του.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 08 Νοε 2025 | 09:33

Πηγές ΝΔ για ΟΠΕΚΕΠΕ: "Κανένα γαλάζιο σκάνδαλο - Το ΠΑΣΟΚ συντήρησε τις συνθήκες αδιαφάνειας"

"Η συνεργασία της εταιρείας Neuropublic με τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ξεκίνησε επί Νέας Δημοκρατίας, αλλά επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - και μάλιστα με πολιτική υπογραφή" αναφέρουν πηγές της ΝΔ

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Νοε 2025 | 17:32

Εγκληματική οργάνωση στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Δύο νέα πρόσωπα στη δικογραφία - Πήραν 15.000 και 500 ευρώ ως μισθωτές εκτάσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν άντρα και μία γυναίκα, που εισέπραξαν παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εμφανιζόμενοι ως μισθωτές εκτάσεων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 07 Νοε 2025 | 15:03

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ΝΔ φέρνει "Χασάπη", "Φραπέ" και Σεμερτζίδου στην Εξεταστική - Ποιους καλεί το ΠΑΣΟΚ

Η λίστα της ΝΔ περιλαμβάνει επίσης τους Άκη Σκέρτσο, Σταύρο Παπασταύρου, Γιώργο Μυλωνάκη, Γιάννη Μπρατάκο και Χρήστο Μπουκώρο.

"ΠΟΙΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ"; 07 Νοε 2025 | 14:47

ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική: Ο γνωστός σε όλους "Μάκης" έκανε κουμάντο στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο κ. Βορίδης παραδέχθηκε τις αποκλειστικές ευθύνες της ΝΔ για τη μη ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 07 Νοε 2025 | 14:24

Πηγές ΝΔ: "Επί ημερών Μιλένας Αποστολάκη στο Υπουργείο μπήκε η Neuropublic στον ΟΠΕΚΕΠΕ"

Πηγές ΝΔ υποστηρίζουν ότι η εταιρεία Neuropublic συνεργάζεται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2010 και μάλιστα η πρώτη σύμβαση υπεγράφη επί Μιλένας Αποστολάκη ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

ΟΛΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ 07 Νοε 2025 | 13:47

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας στο Μαξίμου για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα του χαρτοφυλακίου του κ. Hansen με έμφαση στην αναμόρφωση του συστήματος αγροτικών ενισχύσεων και τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ 07 Νοε 2025 | 12:46

Βορίδης στην Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αιχμές για Βάρρα - "Mε στοχοποιεί η αντιπολίτευση"

Ο Μάκης Βορίδης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ζήτησε την παραίτηση του τότε επικεφαλής του Οργανισμού, Γρηγόρη Βάρρα.

ΓΚΑΛΟΠ 06 Νοε 2025 | 16:25

Σε μόνιμη "νευρική κρίση" η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας- Το ξέσπασμα Χατζηδάκη και οι 11 αντάρτες

Το φιάσκο με τα ΕΛΤΑ προκάλεσε την εξέγερση των βουλευτών της επαρχίας

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ 06 Νοε 2025 | 15:39

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: "Δεν προχώρησε ποτέ ο πειθαρχικός έλεγχος που ζήτησα" κατέθεσε ο Γεωργαντάς

Για τις λεγόμενες "κυκλικές μισθώσεις", εκτάσεων, που κάθε επόμενη χρονιά τις δήλωναν άλλοι, ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε: "Πόσο τραγικό, απαράδεκτο και υποτιμητικό ήταν αυτό"

ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 06 Νοε 2025 | 13:48

Κωμωδία και εξευτελισμός στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: "Ποιος είναι ο Μάκης κ. μάρτυρα; Ελα ντε, ποιος είναι;"

Οι διάλογοι των βουλευτών με τους μάρτυρες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πιστοποιούν ότι δεν θα βγει κανένα συμπέρασμα και η υπόθεση θα "κουκουλωθεί".

"AΠΑΝΤΗΣΕΙΣ" 05 Νοε 2025 | 20:24

ΝΔ για κατάθεση Αυγενάκη: Στο κενό η προσπάθεια στοχοποίησης από την αντιπολίτευση

"Δεν ήρθα να κρύψω τα προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ - ήρθα να τα λύσω. Και τα άγγιξα όλα" τόνισε ο κ. Αυγενάκης, όπως αναφέρουν οι πηγές της ΝΔ

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 05 Νοε 2025 | 17:47

Αυγενάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ως μάρτυρας όχι ως κατηγορούμενος καταθέτω.- Καμία πίεση μου για αποδέσμευση ΑΦΜ

"Απολύτως κανένα ΑΦΜ δεν ζήτησα να πληρωθεί. Ποτέ δεν έστειλα καμία γραπτή πίεση ή έγγραφο για αποδέσμευση κανενός ΑΦΜ", είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 05 Νοε 2025 | 16:04

Κατατέθηκε το Σχέδιο Δράσης για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ

Τι δήλωσαν για το θέμα Χατζηδάκης, Τσιάρας και Πιτσιλός.

"ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ Η ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ;" 05 Νοε 2025 | 14:33

Επίθεση της Νέας Δημοκρατίας σε Τυχεροπούλου για το ΟΠΕΚΕΠΕ: Παίζει παιχνίδια εντυπώσεων

Σύμφωνα με τις πηγές της ΝΔ η πραγματικότητα διαψεύδει την κ. Τυχεροπούλου.

"ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΒΑΒΕΛ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΦΙΛΟΔΟΞΙΩΝ" 05 Νοε 2025 | 13:27

ΠΑΣΟΚ: Η οργισμένη δήλωση Χατζηδάκη αποδεικνύει ότι το Μαξίμου γνώριζε τον σχεδιασμό για τα ΕΛΤΑ

"Μετά τον ΟΣΕ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τώρα τα ΕΛΤΑ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει ότι έχει αποτύχει σε κάθε μεγάλη πρόκληση", σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ.

ΒΟΥΛΗ 05 Νοε 2025 | 12:24

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Σύγκρουση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την κλήση των μαρτύρων

"Η λίστα μαρτύρων που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ εδώ και μήνες περιλαμβάνει ρητά τον κ. Κουφουδάκη από την Cognitera, το όνομα του οποίου δεν υπάρχει στην λίστα της Νέας Δημοκρατίας" απάντησαν οι πηγές του ΠΑΣΟΚ.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΠΕΚΕΠΕ 05 Νοε 2025 | 11:59

Ο Αυγενάκης αρνείται ότι έκανε παρέμβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ υπέρ των γαλάζιων κτηνοτρόφων και "ορκίζεται" στη διαφάνεια

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, "Δεν φοβήθηκα ποτέ τη διαφάνεια. Την επέβαλα", "Δεν παρενέβην στη Διοίκηση. Τη διόρθωσα".

ΠΗΓΕΣ 04 Νοε 2025 | 18:25

Κατάθεση Τσιάρα για ΟΠΕΚΕΠΕ: "Σχέδιο και διαφάνεια" βλέπει η κυβέρνηση, "τα έκανε σαλάτα" λέει η αντιπολίτευση

"Η πραγματικότητα είναι ότι για πρώτη φορά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπαίνει σε τροχιά διαφάνειας, αξιοπιστίας και θεσμικής ανασυγκρότησης", αναφέρουν πηγές της ΝΔ

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ 04 Νοε 2025 | 14:52

ΟΠΕΚΕΠΕ: "Οι αριθμοί που βρήκα ξεπερνούσαν κάθε όριο" κατέθεσε ο Τσιάρας - Τι είπε για τον Σαλάτα

"Ο έλεγχος που έγινε κατέδειξε χιλιάδες δικαιούχους με παράνομα πλαστά πιστοποιητικά" κατέθεσε στην Εξεταστική ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 04 Νοε 2025 | 13:51

Τσιάρας σε Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι τέλη του Νοεμβρίου οι πληρωμές προς τους αγρότες

Τι δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ 04 Νοε 2025 | 12:59

Τσακίρης σε Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Τεχνοκρατική η επιλογή μου - Λάθος η υπαγωγή του Οργανισμού στην ΑΑΔΕ

Ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι η επιλογή του έγινε με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ 04 Νοε 2025 | 12:33

Τσουκαλάς: Οι δηλώσεις Σαλάτα καταδεικνύουν τον κεντρικό ρόλο Μυλωνάκη στη διαχείριση του ΟΠΕΚΕΠΕ

"Πλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίζει καθυστερήσεις" ανέφερε ο Κώστας Τσουκαλάς

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ 04 Νοε 2025 | 07:24

Οργισμένο ξέσπασμα των "γαλάζιων" βουλευτών για τα ξαφνικά λουκέτα στα ΕΛΤΑ - Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση και ο CEO

Μετά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου οι βουλευτές τα…ακούνε από τους αγρότες, σειρά έχουν τα ΕΛΤΑ που συσσωρεύουν την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών της περιφέρειας.

“ΚΡΟΥΕΤΕ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΘΥΡΕΣ" 03 Νοε 2025 | 18:54

Σκέρτσος: Ανοιχτός στο να κληθεί στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - "Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται"

"Κρούετε ανοικτές θύρες, καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, κάνοντας λόγο για παρανόηση των δηλώσεών του που σκοπίμως αναπαράγονται και ανακυκλώνονται

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ 03 Νοε 2025 | 18:47

Στρατάκος για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο "Φραπές" δεν εννοούσε τα περί δολοφονίας της Τυχεροπούλου - Δεν τα έπαιρνα στα σοβαρά

"Ο διάλογος είναι καθ’ υπερβολήν - Συνεχώς έλεγε διάφορα. Τα περισσότερα δεν τα εκλάμβανα ως σοβαρά", τόνισε ο Γιώργος Στρατάκος στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ 03 Νοε 2025 | 15:56

ΟΠΕΚΕΠΕ: "Ουδέποτε άσκησα πίεση για έκνομες πράξεις", κατέθεσε ο πρώην γ. γ. του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

"Για τις επισυνδέσεις, που αναφέρεται το όνομά μου είμαι σίγουρος ότι θα ερωτηθώ και θα τα συζητήσουμε στη συνέχεια" είπε ο κ. Στρατάκος στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

ΠΙΕΣΗ 03 Νοε 2025 | 06:30

Στην πρέσα μεταξύ ΕΛΤΑ & ΟΠΕΚΕΠΕ η κυβέρνηση - Ξεσηκώθηκαν και βουλευτές της ΝΔ για το κλείσιμο των ταχυδρομείων

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται η κυβέρνηση, με τις υποθέσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και των ΕΛΤΑ.

ΣΤΟΝ ΡΙΖΟΜΥΛΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 02 Νοε 2025 | 15:14

Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός είναι ο πρωταγωνιστής της καταστροφής του πρωτογενούς τομέα

"Με ευθύνη Μητσοτάκη σας χρωστούν μισό δισ. ευρώ φέτος και η ‘γαλάζια’ συμμορία κατάκλεψε τον ΟΠΕΚΕΠΕ"

ΓΙΑ ΕΛΤΑ 01 Νοε 2025 | 12:56

Χατζηδάκης: Ποτέ δεν αρνήθηκα δύσκολες μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν μπορεί να συνδέεται με εμένα ό,τι προκαλεί αντιδράσεις

Ο Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή τις ανακοινώσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ για κλείσιμο καταστημάτων και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ 31 Οκτ 2025 | 11:56

Διαγραφή Βούλτεψη ζητά το ΠΑΣΟΚ - Είπε "να πάει πίσω στη χώρα της η Ευρωπαία Εισαγγελέας"

Επίθεση ΠΑΣΟΚ στη Σοφία Βούλτεψη για δηλώσεις της για την Ευρωπαία Εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι.

ΟΠΕΚΕΠΕ 31 Οκτ 2025 | 10:16

Ο Φεύγας της ΝΔ για τους αγρότες της Κρήτης: "Γιατί ξεσηκώνονται μόνο αυτοί;" - Οργή από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

"Ποιος μας το λέει ότι είναι πραγματικοί οι αγρότες που βγήκαν στα μπλόκα στην Κρήτη;" σχολίασε ο Βασίλης Φεύγας της ΝΔ σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

ΝΕΑ ΕΦΟΔΟΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ 31 Οκτ 2025 | 07:24

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Δίωξη περνάει από κόσκινο όλες τις αιτήσεις του 2025

Στελέχη του Ελληνικού FBI, πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης νέα έφοδο στα γραφεία πληροφορικής του Οργανισμού προκειμένου να κατασχεθούν όλα τα αρχεία του τρέχοντος έτους.

ΠΗΓΕΣ 30 Οκτ 2025 | 17:32

ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική: Οι σχέσεις και οι συνεργασίες μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ-Cognitera-Neuropublic παραμένουν αδιευκρίνιστες

Οι πηγές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι "από την κατάθεση προκύπτει ότι οι σχέσεις και οι συνεργασίες μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ - Cognitera - Neuropublic παραμένουν αδιευκρίνιστες

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ 30 Οκτ 2025 | 17:31

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: "Η διοίκηση Μπαμπασίδη κωλυσιεργούσε", κατέθεσε ο CEO της Cognitera SA

Ο Σπυρίδων Καραμπλιάνης, διευθύνων σύμβουλος της Cognitera SA, άφησε αιχμές σε βάρος του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκου Μπαμπασίδη, για τις επίμαχες πληρωμές του 2022 και του 2023

30 Οκτ 2025 | 11:35

Εφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ - Κατάσχουν έγγραφα και αρχεία

Η έρευνα στον ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποιείται μαζί με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 30 Οκτ 2025 | 11:00

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το γερμανικό Stern γράφει ότι ο Μητσοτάκης δέχεται μεγάλες πιέσεις λόγω Κρήτης

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και πάλι στις σελίδες του γερμανικού Τύπου.

ΤΙ ΕΙΠΕ 29 Οκτ 2025 | 16:26

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: "Δεν χωράγανε τα ζώα στις εκτάσεις", κατέθεσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Neuropublic

Η διευθύνουσα σύμβουλος της "Neuropublic ΑΕ", Ρόζα Γαργαλάκου, κατέθεσε στην Εξεταστική ότι "συγκοινωνούντα δοχεία ανάμεσα στην Κογκνιτέρα, τη ΓΑΙΑ Επιχειρείν και τη Neuropublic δεν υπάρχουν"

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΟΠΕΚΕΠΕ 29 Οκτ 2025 | 15:40

"Φραπές": Με την Τυχεροπούλου πήγαμε και φάγαμε σε ταβέρνα στη Γλυφάδα - Να βγάλουμε πόσες φορές πήρε την κόρη μου

Ο Γιώργος Ξυλούρης, πρόεδρος της ΚΣΟΣ Ηρακλείου, γνωστός και ως ''Φραπές'' έδωσε συνέντευξη, καθώς εμπλέκεται στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ 29 Οκτ 2025 | 14:32

Συνεχίζεται η κόντρα για Άγνωστο Στρατιώτη: "Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση" - "Η κυβέρνηση έχει χάσει τη μπάλα"

Δεν σταματά η κόντρα κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 29 Οκτ 2025 | 13:09

Μητσοτάκης για παρελάσεις: Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στην τοξικότητα - Βάζουμε τέλος στην ανομία στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Όσον αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι "είναι ειλημμένη απόφαση να μπει τέλος στην ανομία".

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ 29 Οκτ 2025 | 12:55

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ΝΔ είπε όχι στην άμεση κλήση "Φραπέ" και Σεμερτζίδου - Συγκάλυψη καταγγέλλουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Τα δύο κόμματα έκαναν λόγο για "συνειδητή επιλογή συγκάλυψης" με αφορμή τη μη κλήτευση του Γιώργου Ξυλούρη ("Φραπές") και της Πόπης Σεμερτζίδου.

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ 29 Οκτ 2025 | 07:52

ΟΠΕΚΕΠΕ: 13 άτομα έχουν προφυλακισθεί για τις παράνομες επιδοτήσεις – Οι τρόποι δράσης και τα κόλπα των εμπλεκομένων

Το φως της δημοσιότητας είδαν οι τρόποι δράσης, και τα κόλπα των εμπλεκομένων, που δεν δίσταζαν να δηλώνουν ακόμη και περιουσίες νεκρών για να καρπώνονται επιδοτήσεις.

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 29 Οκτ 2025 | 07:10

Τρεις υπουργοί παρουσιάζουν τον νέο ΟΠΕΚΕΠΕ στο Υπουργικό Συμβούλιο - Αγωνία για την έγκαιρη πληρωμή των αγροτών

Τα συμβαίνοντα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και όσα αποκαλύφθηκαν έχουν προκαλέσει γρατζουνιές στο μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησης.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 28 Οκτ 2025 | 12:28

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πολλοί κατηγορούμενοι δήλωναν ως τηλέφωνο επικοινωνίας τον αριθμό του Γιαννιτσιώτη αρχηγού - Ο ρόλος του λογιστή

Πολλοί από τους κατηγορουμένους για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, είχαν δηλώσει ως τηλέφωνο επικοινωνίας της επιχείρησής τους, τον αριθμό του "Γιαννιτσιώτη" ή του 54χρονου λογιστή.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ 27 Οκτ 2025 | 23:42

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πλήρωσε 54,3 εκατ. ευρώ σε 42.522 δικαιούχους για ζωοτροφές και ζημιές από την κακοκαιρία Daniel

Το 80% περίπου των δικαιούχων έχει λάβει το σχετικό ποσό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον τραπεζικό του λογαριασμό

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 27 Οκτ 2025 | 21:30

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κτηνοτρόφος από την Καλαμπάκα έβοσκε κοπάδι στην Αρκαδία - Νοίκιαζε αγροτεμάχια από… νεκρό

Γυναίκα-κτηνοτρόφος από τα Τρίκαλα με δραστηριότητα στην Καλαμπάκα, μίσθωνε βοσκοτόπι για το κοπάδι της 480 χιλιόμετρα μακριά, στην Αρκαδία

ΤΙ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΝ 27 Οκτ 2025 | 20:16

ΟΠΕΚΕΠΕ: "Ομοβροντία" της αντιπολίτευσης για την παραίτηση Καϊμακάμη - "Παραδοχή ενοχής της κυβέρνησης"

Ο κ. Καϊμακάμης επικαλείται προσωπικούς λόγους, ωστόσο η απόφασή του έρχεται λίγες ημέρες μετά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, όπου προκάλεσε πολλές αντιδράσεις

ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑ 27 Οκτ 2025 | 18:10

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλοι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι, 13 στο σύνολο - Ελεύθερος ο λογιστής

Περιοριστικοί όροι και στον πατέρα του φερόμενου ως αρχηγού του κυκλώματος που λάμβανε παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ 27 Οκτ 2025 | 13:28

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτήθηκε ο Ιωάννης Καϊμακάμης από τη θέση του αντιπροέδρου - Επαιρνε επιδοτήσεις η οικογένειά του

Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 27 Οκτ 2025 | 13:12

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στους 11 οι κρατούμενοι για τις παράνομες επιδοτήσεις - Απολογείται ο λογιστής, στη φυλακή και ο αρχηγός

Η διαδικασία των απολογιών συνεχίζεται σήμερα με την ομάδα των τελευταίων έξι κατηγορουμένων στην υπόθεση.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 27 Οκτ 2025 | 08:41

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του κουμπάρου του "Γιαννιτσιώτη" αρχηγού και η διαδρομή του χρήματος

Ο 41χρονος κουμπάρος εμφανίζει συνεχείς μεταφορές χρημάτων με τον πατέρα και την σύζυγο του αρχηγού, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονταν σε αυτούς του "Γιαννιτσιώτη".

27 Οκτ 2025 | 08:18

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προφυλακίστηκε ο "αρχηγός" του κυκλώματος - "Παραδέχομαι ό,τι έχω κάνει" - Δέκα συνολικά οι κρατούμενοι

Στη φυλακή οδηγείται ο 38χρονος φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης από τα Γιαννιτσά που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων. Σε κατ’ οίκον περιορισμό με "βραχιολάκι" η σύζυγός του.

27 Οκτ 2025 | 06:27

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε κατ’ οίκον περιορισμό με "βραχιολάκι" η σύζυγος του φερόμενου αρχηγού του κυκλώματος

Σε κατ´ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση, τέθηκε μετά την απολογία της, η σύζυγος του φερόμενου αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης για το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ.