Το δημοψήφισμα-ρίσκο οδηγεί σε αχαρτογράφητα ύδατα

Ανοικτά κατα της συμφωνίας με τους θεσμούς ο πρωθυπουργός. Δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή. Τι είπε ο Τσίπρας στο διάγγελμά του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το δημοψήφισμα-ρίσκο οδηγεί σε αχαρτογράφητα ύδατα

Δημοψήφισμα την άλλη Κυριακή αποφάσισε το Μαξίμου.

Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης επικοινώνησε ήδη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να τον ενημερώσει σχετικά.

Η πληροφορία έσκασε σαν βόμβα στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, με δεδομένο ότι σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το Eurogroup.

Σε διάγγελμά του αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων:

«Μας ζήτησαν να εφαρμόσουμε όσα απέρριψε ο ελληνικός λαός με τις εκλογές. Δυστυχώς οι εταίροι κατέληξαν σε τελεσίγραφο προς τον ελληνικό λαό και ζητήθηκε από την κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία που θα διογκώσει περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, που οδηγεί στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, νέες μειώσεις στους μισθούς και αύξηση του ΦΠΑ.

Οι προτάσεις αυτές αποδεικνύουν οτι στόχος κάποιων είναι ισως και η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού. Αποδεικνύουν την εμμονή κυρίως του ΔΝΤ στη λιτότητα. Απαιτείται απο τους ηγέτες της Ευρώπης να ορθώσουν ανάστημα. Η ευθύνη μας υποχρεώνει να απαντήσουμε με δημοψήφισμα στο τελεσίγραφο των θεσμών.

Ενημέρωσα τους ηγέτες της ΕΕ και αύριο θα ζητήσω επισήμως ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ώστε ο λαός να αποφασίσει ψύχραιμα. Σας καλώ να αποφασίσετε ήρεμα και περήφανα. Να απαντήσουμε με δημοκρατία στον αυταρχισμό και στη λιτότητα. Δεσμεύομαι προσωπικά οτι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι αυτό.

Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην Ευρώπη. Οπως και η Ευρωπη θα παραμείνει στην Ελλάδα. Για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας».

Απόλυτα ταυτισμένες με την «γραμμή» του πρωθυπουργού, ήταν οι δηλώσεις υπουργών αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου.

Ενδεικτικά:

Κουρουμπλής: Παραμένουμε στο ευρώ, παραμένουμε στην Ευρώπη. Αν θέλουμε κάτι άλλο ας αποφασίσει ο λαός

Λαφαζάνης: Ο λαός δημοκρατικά θα ψηφίσει. Το ερώτημα είναι σαφές «Ναι ή όχι» στις βάρβαρες πολιτικές. Ολοι θα ψηφίσουμε «όχι»

Κατρούγκαλος: Το να μιλήσει ο λαός είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας. Οι εκλογές σημαίνουν κάτι. Είναι σεβασμός στο λαό, σεβασμός στη δημοκρατία.

Παππάς: Είναι μια καλή νύχτα, θα ξυπνήσει μια όμορφη μέρα για να αποφασίσει ο λαός αν αυτή η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή. Θα ξημερώσει μία πολύ όμορφη μέρα. Καλώ τους ακραίους κύκλους να μην παίξουν με τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος. Όποιος παίζει με ακραία σενάρια έχει ιστορική ευθύνη. Να μην παίζουν με τις καταθέσεις και την ψυχραιμία των πολιτών. Η πρόταση είναι ασύμβατη με τη λαϊκή εντολή και το μέλλον της ανάπτυξης της Ελλάδας. Η Ευρώπη μπορεί να βρει τη λύση χωρίς το ΔΝΤ.


Το δημοψήφισμα-ρίσκο οδηγεί σε αχαρτογράφητα ύδατα

Τα μηνύματα της ελληνικής πλευράς παραμένουν αντιφατικά

Ο πρωθυπουργός αφήνοντας τις Βρυξέλλες απέρριψε τους «εκβιασμούς» και τα «τελεσίγραφα» και υποσχέθηκε να αγωνιστεί για τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ πληροφορίες τον εμφάνιζαν να εκμυστηρεύεται σε ευρωπαίο ηγέτη πως αν δεν πάρει τη συμφωνία που θέλει οι κάλπες μπορεί να είναι μια άμεση επιλογή.

Την ίδια ώρα η ελληνική αντιπροσωπεία που έμεινε πίσω στη Βελγική πρωτεύουσα διαβεβαίωνε πως δεν επιδιώκεται ρήξη και πως «ο χρόνος είναι πολύς ως το αυριανό Eurogroup για συμφωνία

Το Μέγαρο Μαξίμου απέρριψε την πρόταση των Θεσμών για πεντάμηνη παράταση με χρηματοδότηση ύψους 16 δισ και σκληρές ρήτρες, ως χειρότερη και από μνημόνιο. «Η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή ούτε και ηθικό δικαίωμα να προσυπογράψει ένα νέο μνημόνιο» κατέληξε το non paper του Μέγαρου Μαξίμου στο οποίο εξηγεί τους επτά λόγους για τους οποίους απορρίπτει την πεντάμηνη παράταση που προτείνουν οι Θεσμοί.

Αλλά ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωνε πως «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συμφωνήσουμε το Σάββατο...Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρξουν κάλπες, δημοψήφισμα ή μη συμφωνία».

Στην κυβέρνηση φαίνεται πως αντιμετωπίζουν ως «επικοινωνιακό παιχνίδι» τα τελεσίγραφα που πέφτουν σαν βροχή για συμφωνία μέχρι την Τρίτη και επιστρέφουν στον επικεφαλής του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ τη φράση « το επικοινωνιακό game is over».

Εκτιμούν μάλιστα πως «όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική».

Δώστε μας τη λύση για το χρέος

Ο ακρογωνιαίος λίθος για να μπορέσει ο Τσίπρας να εισηγηθεί συμφωνία και να αποτρέψει έναν πολιτικό ακρωτηριασμό στο κόμμα του είναι να αποσπάσει μια καθαρή δέσμευση για το χρέος.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή πως η εταίροι είναι έτοιμοι να επιβεβαιώσουν τη δέσμευση του Νοεμβρίου του 2012.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Στα χέρια των Θεσμών αλλά και στα χέρια των γερμανών βουλευτών βρίσκεται ανάλυση που προετοιμάστηκε για τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών και η οποία δείχνει ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο χωρίς διαγραφή, εάν η Ελλάδα λάβει τρίτο πακέτο.

Σύμφωνα με την ανάλυση -που επικαλείται το Reuters- ακόμη και στο χειρότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία, οι δανειστές θα έπρεπε δεν θα έπρεπε να διαγράψουν δάνεια.

Σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που παρουσιάζει το Reuters, ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που προβλέπονταν το 2012.

Tα τρία σενάρια:

1. Αισιόδοξο: Το χρέος θα υποχωρήσει από το 172,8% του ΑΕΠ το 2015 θα υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2022, εάν εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι πιστωτές. Το 2012 προβλέπονταν ότι θα πέσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και χαμηλότερα του 120% του ΑΕΠ το 2022.

2. Μεσαίο: Με μερική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, το χρέος θα υποχωρήσει στο 135% του ΑΕΠ από 174,3% του ΑΕΠ φέτος.

3. Αρνητικό: Είναι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ και το χρέος υποχωρεί στο 142,2% του ΑΕΠ από 176,7% του ΑΕΠ φέτος.

Σύμφωνα με τα παραπάνω -αναφέρει η ανάλυση- η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους σε κανένα σενάριο, θα χρειαζόταν ωστόσο βοήθεια για τη βελτίωση της βιωσιμότητας, μέσα από μια παράταση των maturities, στην τρίτη περίπτωση.

'Ολα ακόμη και το θέμα του χρέους αναμένεται να κριθεί στο τραπέζι του Eurogroup του Σαββάτου όπου ο Β. Σόιμπλε έχει την πολιτική επικυριαρχία. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν δίστασε την Παρασκευή να στηλιτεύσει - χωρίς να κατονομάσει- τον τρόπο με τον οποίο ο Μ. Ντράγκι αντιμετωπίζει την Ελλάδα.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε επίσης πως δεν μπορείς να επιτρέπεις σε χώρες μέλη μιας νομισματικής ένωσης να ξοδεύουν σε βάρος άλλων κρατών μελών.

Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς βιώσιμα δημόσια οικονομικά και αν κλωτσήσουμε κι άλλο το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο, η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη, όπως πρόσθεσε. Εκτίμησε πως οι πιθανότητες επιτυχίας στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι 50-50.

Διαβάστε ακόμη

Η τελική προσφορά των δανειστών: 16 δισ σε 4 δόσεις και σκληρές ρήτρες

Κυβέρνηση: Οι 7 λόγοι που λέμε όχι στην πρόταση των δανειστών

Τζακ Λιου: Δεν είναι ώρα για ένα παγκόσμιο σοκ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 07:27

Η "αψυχολόγητη" κίνηση Τσίπρα - Μομφή στον Σταϊκούρα εν μέσω πανδημίας και κρίσης στην Αν. Μεσόγειο

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα - Οι πιέσεις από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση.

«ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ» 22 Οκτ 2020 | 15:45

Τσίπρας για Χ.Α: Νίκη της Δημοκρατίας, η δικαίωση αφορμή για να ξηλώσουμε όσα γεννούν τον φασισμό

"Ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη", χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

ΣΕΛΦΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ 21 Οκτ 2020 | 13:42

Η βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη και ο διάλογος με τον ιδιοκτήτη ψησταριάς [βίντεο]

Με ιδιοκτήτη ψησταριάς συνομίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη βόλτα του στην Κοζάνη.

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Οκτ 2020 | 20:42

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με δικηγόρους: "Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία"

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης αποκάλεσε τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 20 Οκτ 2020 | 16:24

Τσίπρας για πτωχευτικό: Επισπεύδουν την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών

Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει τάση για παράταση της αναστολής πτωχεύσεων, η κυβέρνηση νομοθετεί την άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιών, σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Οκτ 2020 | 10:54

Τσίπρας: "Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο μετά την εκλογή του Τατάρ στα Κατεχόμενα

"Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας πως θα έρθουν μετά την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ REAL FM 16 Οκτ 2020 | 14:09

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια- Είναι δικαίωμά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

ΠΥΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 13 Οκτ 2020 | 12:16

Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Αναρωτιέμαι, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κ. Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε πως πριν δέκα ημέρες ο κ. Μητσοτάκης "πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο".

13 Οκτ 2020 | 12:07

Τέρατα και καραγκιόζηδες...

Η υπόθεση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής και του χειρισμού της υπόθεσης από τον κ. Τσίπρα αναδεικνύει τον οπορτουνισμό και τη ρηχότητά του ως πολιτικού.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ 10 Οκτ 2020 | 12:29

Μήνυμα Καρανίκα για τους αμφισβητίες του Τσίπρα – Να διαγράφεται όποιος συκοφαντεί τον πρόεδρο

Ο πρώην σύμβουλος του Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, σχολίασε στο Twitter ότι οι διαγραφές για τις απόψεις είναι μια δημοκρατική διαδικασία.