Το μεγάλο παζάρι Μέρκελ και Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων στο Βερολίνο θα χαράξει και τον δρόμο που θα πάρει το κλείσιμο της αξιολόγησης στην Αθήνα.

Το μεγάλο παζάρι Μέρκελ και Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και της γρήγορης ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, τάχθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μετά την πολύωρη συνάντησή τους, στον απόηχο όσων επέφερε η διαρροή της υποκλαπείσας συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου και το «μετώπο» που άνοιξε εκ νέου η Αθήνα με το Ταμείο.

«Μιλήσαμε για την Ελλάδα. Θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ήδη συμμετέχει στις συζητήσεις», τόνισε η καγκελάριος και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και οι τέσσερις θεσμοί να συνεχίσουν μαζί».

Το μεγάλο παζάρι Μέρκελ και Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Σχολιάζοντας το θέμα του χρέους η κα. Μέρκελ επανέλαβε την γερμανική άποψη ότι στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» χρέους, καθώς δεν είναι νόμιμο. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χρέους και γι’ αυτό υπάρχουν διάφορα εργαλεία», είπε, τονίζοντας πάντως ότι «είμαστε σε καλό μονοπάτι αλλά όχι εκεί που θέλουμε».

Η Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση της FAZ σχετική με την δήλωση του έλληνα υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, ότι πρέπει να υπάρχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα χρέους για να έρθουν επενδύσεις σχολίασε:«οι ελληνικές αρχές ενδιαφέρονται για να προσελκύσουν ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων επενδυτών και αυτό είναι το θέμα. Δουλεύουμε μαζί, είχαμε καλή συζήτηση και είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε. Χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά και βοήθεια στο χρέος».

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμη στο επιθυμητό σημείο για να υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομίας. «Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο που θα επιθυμούσαμε, πόσω μάλλον στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται η Ελλάδα ώστε να υπάρξει σταθερότητα, ευημερία και να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ελληνικού λαού», τόνισε.

Παρών στην συνάντηση και ο Πολ Τόμσεν

H παρουσία του Πολ Τόμσεν στο ραντεβού αφενός ήταν σαφής ένδειξη ότι η συζήτηση αφορούσε στο ελληνικό πρόγραμμα, το ρόλο του ΔΝΤ, το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους αλλά και μια «απόδειξη» ότι ο Τόμσεν απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης της Κριστίν Λαγκάρντ και του Ταμείου.

Εκτός από την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Τόμσεν, στο γραφείο της Μέρκελ βρέθηκαν πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο και ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ.

Το μεγάλο παζάρι Μέρκελ και Λαγκάρντ για την Ελλάδα - εικόνα 2

Το περίγραμμα της συζήτησης της Μέρκελ με Λαγκάρντ και Τόμσεν είναι γνωστό και αφορά τις πιέσεις του ΔΝΤ να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα τη λήψη λιγότερων μέτρων, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Βερολίνο, αν και «καίγεται» για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι κάθετα αντίθετο με το οποιοδήποτε κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο τρόπος που η ατζέντα του Βερολίνου και η ατζέντα του ΔΝΤ θα εξισορροπηθούν αναμένεται να ξεκαθαρίσει τόσο στη συνάντηση Λαγκάρντ-Τόμσεν-Μέρκελ

Οπως σημειώνει και η Die Ziet, η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα ήταν μια καταστροφή για την Μέρκελ.

«Η συμμετοχή του Ταμείου ήταν η προϋπόθεση για τη συναίνεση των γερμανών συντηρητικών στη χορήγηση δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα. Εάν αποχωρούσε τώρα το ΔΝΤ, θα ήταν πολύ δύσκολο για την Άνγκελα Μέρκελ να βρει υποστηρικτές για την πολιτική της. Από την άλλη πλευρά Μέρκελ και Σόιμπλε απέκλεισαν πολλές φορές ρητώς μια ελάφρυνση του χρέους και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία“ θα υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία και στους δυο τις υποσχέσεις τους».

Σύμφωνα και με τη Welt, εάν το ΔΝΤ επιμείνει στη θέση ότι για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει κούρεμα, θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα δεδομένου ότι η παραμονή του Ταμείου υπήρξε βασική προϋπόθεση για την έγκριση της γερμανικής βοήθειας προς την Αθήνα. Η Μέρκελ θα πρέπει να συνεπώς να κάνει ένα συμβιβασμό με τη Λαγκάρντ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις 15-17 Απριλίου πραγματοποιείται η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, στο περιθώριο της οποίας θα μπορούσε να αρχίσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ενώ στις 22 Απριλίου συενδριάζει το Eurogroup, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να κλείσει η συμφωνία.

Το μεγάλο παζάρι Μέρκελ και Λαγκάρντ για την Ελλάδα - εικόνα 3

Οι στόχοι του ΔΝΤ δεν έχουν αλλάξει - «Δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο»

Σε συνέντευξή της στο Bloomberg σήμερα, η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την Αθήνα και ότι οι στόχοι του Ταμείο ήταν και είναι δύο: α) να αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στη χώρα και να είναι βιώσιμο το χρέος της και β) να εξοπλιστεί η ελληνική οικονομία με ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να είναι ανεξάρτητη.

Δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο. Πρέπει να το κάνουμε όπως το κάνουμε με όλες τις χώρες. Είμαστε ανεξάρτητη αρχή

Παράλληλα επεσήμανε ότι «εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι χαμηλότερα - γιατί αυτό χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες - τότε η ελάφρυνση χρέους πρέπει να είναι μεγαλύτερη μακροπρόθεσμα γιατί αυτό χρειάζεται για να βγαίνουν τα νούμερα».

Επιπλέον τόνισε πως «προσκληθήκαμε από τις ελληνικές αρχές να εμπλακούμε στο πρόγραμμα και να βοηθήσουμε με πολύ ικανά στελέχη την ελληνική οικονομία. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε με διαφάνεια. Δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο. Πρέπει να το κάνουμε όπως το κάνουμε με όλες τις χώρες. Είμαστε ανεξάρτητη αρχή».

Τα γερμανικά μηνύματα πριν το ραντεβού Μέρκελ- Λαγκάρντ

Οι θέσεις της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα και το ΔΝΤ, παρά την διαρροή των Wikileaks, παραμένουν πάγιες, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, να σημειώνει ότι «για εμάς δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές εμπιστευτικών συνομιλιών και κατόπιν να δημοσιεύεται το περιεχόμενό τους, την ώρα μάλιστα που δίνουμε μάχη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Απλά για εμάς οι συνομιλίες αυτές δεν υπάρχουν».

Επεσήμανε επίσης ότι το «κούρεμα χρέους αυτήν τη στιγμή είναι εκτός συζήτησης», υπενθυμίζοντας ότι τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει από το 2022 και μετά. «Είναι αποφασιστικής σημασίας να αποκτήσει η χώρα βιώσιμο προϋπολογισμό. Στόχος παραμένει η επιστροφή της στις αγορές».

Επίσης σημείωσε ότι το Βερολίνο επιμένει πως το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ όπως τόνισε, δεν υπάρχει περίπτωση η Γερμανία να μπει σε διαμάχη με το Ταμείο για την Ελλάδα.

Ο Γέγκερ υπογράμμισε ότι ο Σόιμπλε, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν την παρούσα στιγμή, είναι αισιόδοξος πως μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα υπάρξει συμφωνία.

Το μεγάλο παζάρι Μέρκελ και Λαγκάρντ για την Ελλάδα - εικόνα 4

Κομισιόν όπως... ΔΝΤ

Στις ίδιες γραμμές κινήθηκε και η Κομισόν, με τον Μαργαρίτη Σχοινά να προσπαθεί χθες να υποβαθμίσει τις παράνομες διαρροές με την κοφτή ατάκα «Η Επιτροπή δεν σχολιάζει διαρροές».

Συνεχίζοντας στην γνωστή γραμμή της Κομισιόν, σημείωσε πως «δουλεύουμε με αφοσίωση, καλή τη πίστη και "erga omnes" για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν με όλους τους στόχους να επιτυγχάνονται. Η Κομισιόν είχε καταλυτική συμμετοχή στο να εφαρμοστεί η συμφωνία του περασμένου Αυγούστου και μένουμε στους όρους της. Θέλουμε να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά. Εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί αξιολόγησης μέχρι τα τέλη Απριλίου».

Σε ερώτηση εάν η Επιτροπή και το ΔΝΤ έχουν κοινή θέση όσον αφορά την αξιολόγηση του προγράμματος, ο Μ. Σχοινάς περιορίστηκε στην απάντηση ότι οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.

Τσίπρας κατά ΔΝΤ με...διαβεβαίωση για εφαρμογή της συμφωνίας

Εντωμεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επιθετικός έναντι του ΔΝΤ και της συμμετοχής του στα ελληνικά προγράμματα, μία μέρα μετά την απαντητική επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία όχι μόνο κάλυψε τους υφισταμένους της αλλά «έδειξε» ξεκάθαρα προς την πλευρά της Αθήνας και της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαρροή των επίμαχων διαλόγων.

Η Αθήνα, όπως φάνηκε από σχετική αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, θέτει ζήτημα αντικατάστασης του ΔΝΤ από τον ESM στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν και η κυβέρνηση δεν έχει βάλει κάτι τέτοιο στο τραπέζι, έθεσε ωστόσο εμμέσως ζήτημα συνέχισης του Τόμσεν στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως προκύπτει από την επιστολή του κ. Τσίπρα προς την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι εάν και πότε θα εκτονωθεί το πολεμικό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε την Κυριακή και τη Δευτέρα σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με Μέρκελ, Ολάντ, Τζο Μπάιντεν, Αντόνιο Κόστα, Μάρτιν Σουλτς και Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συμφώνησαν ότι πρέπει να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση.

Το αποτέλεσμα των συναντήσεων στο Βερολίνο θα χαράξει και τον δρόμο που θα πάρει το κλείσιμο της αξιολόγησης στην Αθήνα.

Οπως εκτιμάται, αυτός είναι ο λόγος που το κουαρτέτο και το οικονομικό επιτελείο θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη και όχι σήμερα, Τρίτη, παρά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις 15-17 Απριλίου πραγματοποιείται η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, στο περιθώριο της οποίας θα μπορούσε να αρχίσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ενώ στις 22 Απριλίου συενδριάζει το Eurogroup, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να κλείσει η συμφωνία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:43

Αλέξης Τσίπρας: Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24-27 Φλεβάρη - Καμπάνια για ακρίβεια και πρόταση για 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Πρωτοβουλίες για την ακρίβεια, την πανδημία, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον κατώτατο μισθό πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ “ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ” ΤΟΥ ΔΝΤ 18 Οκτ 2021 | 21:01

Σταϊκούρας: "Η Ελλάδα περνά από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή"

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις "Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού" του ΔΝΤ, περνάμε από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Οκτ 2021 | 22:04

Κακοκαιρία Μπάλλος - Τσίπρας: Το κράτος δεν λειτουργεί ούτε στη βροχή, ούτε στη φωτιά, ούτε στο χιόνι

"Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για ένα Κράτος με αδυναμίες. Το να μη λειτουργεί όμως καθόλου, είναι κάτι που δεν το είχαμε ξαναζήσει".

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 13 Οκτ 2021 | 14:47

Πρόβλεψη ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του δημόσιου χρέους από φέτος και πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023

Το ΔΝΤ προβλέπει μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας από φέτος και πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 13 Οκτ 2021 | 13:57

Με μαντινάδα υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο Αρκαλοχώρι: "Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις", ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους και να χορηγηθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας από την Κρήτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 13 Οκτ 2021 | 11:48

Κρήτη: Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Αλέξης Τσίπρας

Την σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης επισκέπτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.