Το μεγάλο παζάρι Μέρκελ και Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων στο Βερολίνο θα χαράξει και τον δρόμο που θα πάρει το κλείσιμο της αξιολόγησης στην Αθήνα.

Το μεγάλο παζάρι Μέρκελ και Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και της γρήγορης ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, τάχθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μετά την πολύωρη συνάντησή τους, στον απόηχο όσων επέφερε η διαρροή της υποκλαπείσας συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου και το «μετώπο» που άνοιξε εκ νέου η Αθήνα με το Ταμείο.

«Μιλήσαμε για την Ελλάδα. Θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ήδη συμμετέχει στις συζητήσεις», τόνισε η καγκελάριος και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και οι τέσσερις θεσμοί να συνεχίσουν μαζί».

Το μεγάλο παζάρι Μέρκελ και Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Σχολιάζοντας το θέμα του χρέους η κα. Μέρκελ επανέλαβε την γερμανική άποψη ότι στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» χρέους, καθώς δεν είναι νόμιμο. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χρέους και γι’ αυτό υπάρχουν διάφορα εργαλεία», είπε, τονίζοντας πάντως ότι «είμαστε σε καλό μονοπάτι αλλά όχι εκεί που θέλουμε».

Η Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση της FAZ σχετική με την δήλωση του έλληνα υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, ότι πρέπει να υπάρχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα χρέους για να έρθουν επενδύσεις σχολίασε:«οι ελληνικές αρχές ενδιαφέρονται για να προσελκύσουν ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων επενδυτών και αυτό είναι το θέμα. Δουλεύουμε μαζί, είχαμε καλή συζήτηση και είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε. Χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά και βοήθεια στο χρέος».

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμη στο επιθυμητό σημείο για να υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομίας. «Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο που θα επιθυμούσαμε, πόσω μάλλον στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται η Ελλάδα ώστε να υπάρξει σταθερότητα, ευημερία και να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ελληνικού λαού», τόνισε.

Παρών στην συνάντηση και ο Πολ Τόμσεν

H παρουσία του Πολ Τόμσεν στο ραντεβού αφενός ήταν σαφής ένδειξη ότι η συζήτηση αφορούσε στο ελληνικό πρόγραμμα, το ρόλο του ΔΝΤ, το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους αλλά και μια «απόδειξη» ότι ο Τόμσεν απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης της Κριστίν Λαγκάρντ και του Ταμείου.

Εκτός από την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Τόμσεν, στο γραφείο της Μέρκελ βρέθηκαν πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο και ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ.

Το μεγάλο παζάρι Μέρκελ και Λαγκάρντ για την Ελλάδα - εικόνα 2

Το περίγραμμα της συζήτησης της Μέρκελ με Λαγκάρντ και Τόμσεν είναι γνωστό και αφορά τις πιέσεις του ΔΝΤ να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα τη λήψη λιγότερων μέτρων, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Βερολίνο, αν και «καίγεται» για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι κάθετα αντίθετο με το οποιοδήποτε κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο τρόπος που η ατζέντα του Βερολίνου και η ατζέντα του ΔΝΤ θα εξισορροπηθούν αναμένεται να ξεκαθαρίσει τόσο στη συνάντηση Λαγκάρντ-Τόμσεν-Μέρκελ

Οπως σημειώνει και η Die Ziet, η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα ήταν μια καταστροφή για την Μέρκελ.

«Η συμμετοχή του Ταμείου ήταν η προϋπόθεση για τη συναίνεση των γερμανών συντηρητικών στη χορήγηση δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα. Εάν αποχωρούσε τώρα το ΔΝΤ, θα ήταν πολύ δύσκολο για την Άνγκελα Μέρκελ να βρει υποστηρικτές για την πολιτική της. Από την άλλη πλευρά Μέρκελ και Σόιμπλε απέκλεισαν πολλές φορές ρητώς μια ελάφρυνση του χρέους και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία“ θα υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία και στους δυο τις υποσχέσεις τους».

Σύμφωνα και με τη Welt, εάν το ΔΝΤ επιμείνει στη θέση ότι για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει κούρεμα, θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα δεδομένου ότι η παραμονή του Ταμείου υπήρξε βασική προϋπόθεση για την έγκριση της γερμανικής βοήθειας προς την Αθήνα. Η Μέρκελ θα πρέπει να συνεπώς να κάνει ένα συμβιβασμό με τη Λαγκάρντ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις 15-17 Απριλίου πραγματοποιείται η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, στο περιθώριο της οποίας θα μπορούσε να αρχίσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ενώ στις 22 Απριλίου συενδριάζει το Eurogroup, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να κλείσει η συμφωνία.

Το μεγάλο παζάρι Μέρκελ και Λαγκάρντ για την Ελλάδα - εικόνα 3

Οι στόχοι του ΔΝΤ δεν έχουν αλλάξει - «Δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο»

Σε συνέντευξή της στο Bloomberg σήμερα, η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την Αθήνα και ότι οι στόχοι του Ταμείο ήταν και είναι δύο: α) να αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στη χώρα και να είναι βιώσιμο το χρέος της και β) να εξοπλιστεί η ελληνική οικονομία με ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να είναι ανεξάρτητη.

Δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο. Πρέπει να το κάνουμε όπως το κάνουμε με όλες τις χώρες. Είμαστε ανεξάρτητη αρχή

Παράλληλα επεσήμανε ότι «εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι χαμηλότερα - γιατί αυτό χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες - τότε η ελάφρυνση χρέους πρέπει να είναι μεγαλύτερη μακροπρόθεσμα γιατί αυτό χρειάζεται για να βγαίνουν τα νούμερα».

Επιπλέον τόνισε πως «προσκληθήκαμε από τις ελληνικές αρχές να εμπλακούμε στο πρόγραμμα και να βοηθήσουμε με πολύ ικανά στελέχη την ελληνική οικονομία. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε με διαφάνεια. Δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο. Πρέπει να το κάνουμε όπως το κάνουμε με όλες τις χώρες. Είμαστε ανεξάρτητη αρχή».

Τα γερμανικά μηνύματα πριν το ραντεβού Μέρκελ- Λαγκάρντ

Οι θέσεις της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα και το ΔΝΤ, παρά την διαρροή των Wikileaks, παραμένουν πάγιες, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, να σημειώνει ότι «για εμάς δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές εμπιστευτικών συνομιλιών και κατόπιν να δημοσιεύεται το περιεχόμενό τους, την ώρα μάλιστα που δίνουμε μάχη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Απλά για εμάς οι συνομιλίες αυτές δεν υπάρχουν».

Επεσήμανε επίσης ότι το «κούρεμα χρέους αυτήν τη στιγμή είναι εκτός συζήτησης», υπενθυμίζοντας ότι τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει από το 2022 και μετά. «Είναι αποφασιστικής σημασίας να αποκτήσει η χώρα βιώσιμο προϋπολογισμό. Στόχος παραμένει η επιστροφή της στις αγορές».

Επίσης σημείωσε ότι το Βερολίνο επιμένει πως το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ όπως τόνισε, δεν υπάρχει περίπτωση η Γερμανία να μπει σε διαμάχη με το Ταμείο για την Ελλάδα.

Ο Γέγκερ υπογράμμισε ότι ο Σόιμπλε, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν την παρούσα στιγμή, είναι αισιόδοξος πως μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα υπάρξει συμφωνία.

Το μεγάλο παζάρι Μέρκελ και Λαγκάρντ για την Ελλάδα - εικόνα 4

Κομισιόν όπως... ΔΝΤ

Στις ίδιες γραμμές κινήθηκε και η Κομισόν, με τον Μαργαρίτη Σχοινά να προσπαθεί χθες να υποβαθμίσει τις παράνομες διαρροές με την κοφτή ατάκα «Η Επιτροπή δεν σχολιάζει διαρροές».

Συνεχίζοντας στην γνωστή γραμμή της Κομισιόν, σημείωσε πως «δουλεύουμε με αφοσίωση, καλή τη πίστη και "erga omnes" για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν με όλους τους στόχους να επιτυγχάνονται. Η Κομισιόν είχε καταλυτική συμμετοχή στο να εφαρμοστεί η συμφωνία του περασμένου Αυγούστου και μένουμε στους όρους της. Θέλουμε να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά. Εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί αξιολόγησης μέχρι τα τέλη Απριλίου».

Σε ερώτηση εάν η Επιτροπή και το ΔΝΤ έχουν κοινή θέση όσον αφορά την αξιολόγηση του προγράμματος, ο Μ. Σχοινάς περιορίστηκε στην απάντηση ότι οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.

Τσίπρας κατά ΔΝΤ με...διαβεβαίωση για εφαρμογή της συμφωνίας

Εντωμεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επιθετικός έναντι του ΔΝΤ και της συμμετοχής του στα ελληνικά προγράμματα, μία μέρα μετά την απαντητική επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία όχι μόνο κάλυψε τους υφισταμένους της αλλά «έδειξε» ξεκάθαρα προς την πλευρά της Αθήνας και της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαρροή των επίμαχων διαλόγων.

Η Αθήνα, όπως φάνηκε από σχετική αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, θέτει ζήτημα αντικατάστασης του ΔΝΤ από τον ESM στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν και η κυβέρνηση δεν έχει βάλει κάτι τέτοιο στο τραπέζι, έθεσε ωστόσο εμμέσως ζήτημα συνέχισης του Τόμσεν στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως προκύπτει από την επιστολή του κ. Τσίπρα προς την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι εάν και πότε θα εκτονωθεί το πολεμικό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε την Κυριακή και τη Δευτέρα σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με Μέρκελ, Ολάντ, Τζο Μπάιντεν, Αντόνιο Κόστα, Μάρτιν Σουλτς και Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συμφώνησαν ότι πρέπει να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση.

Το αποτέλεσμα των συναντήσεων στο Βερολίνο θα χαράξει και τον δρόμο που θα πάρει το κλείσιμο της αξιολόγησης στην Αθήνα.

Οπως εκτιμάται, αυτός είναι ο λόγος που το κουαρτέτο και το οικονομικό επιτελείο θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη και όχι σήμερα, Τρίτη, παρά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις 15-17 Απριλίου πραγματοποιείται η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, στο περιθώριο της οποίας θα μπορούσε να αρχίσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ενώ στις 22 Απριλίου συενδριάζει το Eurogroup, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να κλείσει η συμφωνία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Οκτ 2020 | 21:04

Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα. "Εσείς καταργήσατε την προστασία της α' κατοικίας"

"Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί" είπε ο πρωθυπουργός.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 25 Οκτ 2020 | 19:20

Επιμένει ο Τσίπρας: Ασκήστε το κυριαρχικό μας δικαίωμα των 12 μιλίων στην Κρήτη

"Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

"ΠΗΓΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ" 24 Οκτ 2020 | 14:11

Γεωργιάδης: Ο πραγματικός στόχος του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ήταν ο Τσακαλώτος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για την πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα, τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και τον πτωχευτικό κώδικα.

ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ "ΝΕΑ" 23 Οκτ 2020 | 12:51

Επίθεση Λαφαζάνη κατά Τσίπρα για την πρόταση μομφής - Τώρα θυμήθηκες Αλέξη τους πλειστηριασμούς;

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 07:27

Η "αψυχολόγητη" κίνηση Τσίπρα - Μομφή στον Σταϊκούρα εν μέσω πανδημίας και κρίσης στην Αν. Μεσόγειο

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα - Οι πιέσεις από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση.

«ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ» 22 Οκτ 2020 | 15:45

Τσίπρας για Χ.Α: Νίκη της Δημοκρατίας, η δικαίωση αφορμή για να ξηλώσουμε όσα γεννούν τον φασισμό

"Ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη", χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

ΣΕΛΦΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ 21 Οκτ 2020 | 13:42

Η βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη και ο διάλογος με τον ιδιοκτήτη ψησταριάς [βίντεο]

Με ιδιοκτήτη ψησταριάς συνομίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη βόλτα του στην Κοζάνη.

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Οκτ 2020 | 20:42

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με δικηγόρους: "Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία"

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης αποκάλεσε τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 20 Οκτ 2020 | 16:24

Τσίπρας για πτωχευτικό: Επισπεύδουν την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών

Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει τάση για παράταση της αναστολής πτωχεύσεων, η κυβέρνηση νομοθετεί την άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιών, σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας

ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΚΤ 20 Οκτ 2020 | 09:55

Αυτά είναι τα νέα 5ευρα, δια χειρός... Λαγκάρντ [εικόνες]

Κυκλοφόρησαν τα καινούρια χαρτονομίσματα των 5 ευρώ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Οκτ 2020 | 10:54

Τσίπρας: "Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο μετά την εκλογή του Τατάρ στα Κατεχόμενα

"Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας πως θα έρθουν μετά την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα.