Το μεγάλο "παζάρι" των 750 δισ. ευρώ: Πέντε χώρες απέναντι σε 22 - Αφόρητες πιέσεις και νέα πρόταση στο τραπέζι

Ο πρωθυπουργός έχει σημαντικές επαφές με στόχο να διασφαλίσει τα 32 δισ. ευρώ για την χώρα μας που προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν

Χωρίς να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής και όλα αναμένεται να κριθούν σήμερα. Θα επιβεβαιωθεί το αδιέξοδο που υπάρχει μεταξύ των "27" ή θα βρεθεί η χρυσή τομή που έχει ως στόχο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος καταθέτει την μία συμβιβαστική πρόταση μετά την άλλη.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ κάθονται και πάλι στο τραπέζι το μεσημέρι στην 13:00 ώρα Ελλάδας, με πηγές να εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων σε σχέση με την Παρασκευή παρά το γεγονός όπως λένε το κλίμα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αναμένεται νέα πρόταση από τον Σαρλ Μισέλ με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των "φειδωλών" και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα έκτακτη Σύνοδος στα τέλη του Ιουλίου.

Το κλίμα μεταξύ των 27 είναι ιδιαιτέρως τεταμένο με τον Εμμανουέλ Μακρόν να φτάνει στο σημείο να απειλεί με αποχώρηση και τον Τζουζέπε κόντε να δηλώνει πως οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε τέλμα.

Το μπρα ντε φερ μεταξύ των χωρών του νότου και των τεσσάρων του βορρά είναι ιδιαιτέρως σκληρό. Η μία πλευρά ζητά να υπάρξει άμεσα συμφωνία με βάση την αρχική πρόταση της Κομισιόν, ενώ η δεύτερη θέλει να ψαλιδιστεί το ποσό των 750 δισ. ευρώ. και να υπάρχει το δικαίωμα του βέτο στην περίπτωση που διαφωνήσουν με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει οποιαδήποτε χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα

Βλέποντας το ναυάγιο που πάει να δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις ο Σαρλ Μισέλ έφερε στο τραπέζι νέα συμβιβαστική πρόταση η οποία όμως έφερε ελάχιστα κοντά τα δύο στρατόπεδα χωρίς ωστόσο να γεφυρώνει τις διαφορές. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άφησε το ίδιο ποσό 750 δισ. ευρώ αυξάνοντας όμως το ποσό των δανείων τα 250 δισ. ευρώ στα 300 δισ. και μείωσε τις επιχορηγήσεις από 500 δισ. στα 450 δισ.

Παράλληλα αύξησε τα χρήματα που θα παίρνουν από τις επιστροφές κατά 100 δισ. οι τέσσερις χώρες του βορά, ενώ θα δημιουργηθεί και μηχανισμός ο οποίος μπορεί να μπλοκάρει τις εκταμιεύσεις των χρημάτων του ταμείου ανάπτυξης αν αμφισβητηθεί η ορθή χρήση από τις χώρες που θα λάβουν τα κοινοτικά κονδύλια.

Η κίνηση αυτή μπορεί να ήταν προς την σωστή κατεύθυνση όπως είπαν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ωστόσο δεν υπήρξε τις ικανοποίησε απόλυτα με αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Δεν αποκλείεται να υπάρξει εντός της ημέρας και νέα συμβιβαστική πρόταση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πέντε χώρες απέναντι σε 22

Τέσσερις χώρες, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία είναι εκείνες που εξακολουθούν να έχουν σκληρή στάση απέναντι στην πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης. Διαφωνούν με τους όρους που θα δοθούν τα χρήματα, καθώς επιθυμούν να μοιάζει με μνημόνιο, ενώ επιθυμούν να έχουν και λόγο για τα προγράμματα που θα εφαρμόσουν οι χώρες που θα λάβουν τα κοινοτικά κονδύλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης ζήτημα υπάρχει και με την Ουγγαρία καθώς έχει προταθεί κριτήριο για την εκταμίευση να αποτελεί αν μία χώρα τηρεί τους κανόνες του κράτους δικαίου γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βίκτορ Όρμπαν. Ο Σαρλ Μισέλ συναντήθηκε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό χωρίς ωστόσο να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, δημιουργώντας ένα ακόμη αγκάθι στην επίτευξη της συμφωνίας.

Ουσιαστικά 22 από τις 27 χώρες της Ε.Ε συμφωνούν με την αρχική πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην σύγκρουση που είχε με τον Ολλανδό ομόλογο του τονίζοντας πως "δεν κατανοούν ότι όλα αυτά δεν γίνονται για την Ιταλία ή την Ισπανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη".

Σε κοινή γραμμή Μακρόν – Μέρκελ

Στα θετικά της Συνόδου Κορυφής είναι η κοινή στάση που έχουν ο Εμμανουέλ Μακρόν με την Άνγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες βλέπουν μαζί τις αντιμαχόμενες πλευρές που έχουν δημιουργηθεί επιχειρώντας να υπάρξει συμφωνία. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους αλλά γνωρίζουν πως αν δεν υπάρξει κοινός τόπος μεταξύ των 27 τότε η Ε.Ε θα έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα στον πυρήνα της κάτι που δεν επιθυμεί το Βερολίνο που έχει αναλάβει και την προεδρία της Ε.Ε.

Οι κινήσεις Μητσοτάκη

Σε ιδιαιτέρως κρίσιμη και δύσκολη διαπραγμάτευση το αποτέλεσμα της οποίας ενδεχομένως να κρίνει και το μέλλον της Ε.Ε ο πρωθυπουργός έχει σημαντικές επαφές με στόχο να διασφαλίσει τα 32 δισ. ευρώ για την χώρα μας που προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν με τον οποίο είχε ταυτόσημες απόψεις για το ταμείο ανάκαμψης και τους όρους στην εκταμίευση των κονδυλίων ενώ ο Γάλλος πρόεδρος στήριξε για μια ακόμη φορά τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε πολυμερή συνάντηση ηγετών της Ε.Ε. στην οποία πήραν μέρος εκτός από την Ελλάδα, η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ 02 Μαρ 2021 | 17:26

Ο Ερντογάν τάζει "δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις" στην ΕΕ λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Λίγο πριν την ομιλία Ερντογάν, ο πολιτικός του σύμμαχος ζήτησε την διάλυση του φιλοκουρδικού κόμματος και ο Εισαγγελέας τη φυλάκιση του Ιμάμογλου!

"Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΑΠΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ" 02 Μαρ 2021 | 16:41

Κομισιόν: Στηριζόμαστε στον EMA για τα εμβόλιά μας - Για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

"Το θέμα δεν είναι ότι η στρατηγική έχει καταρρεύσει", είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, καθώς οι χώρες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα για δικούς τους προμηθευτές.

02 Μαρ 2021 | 12:04

Focus: Η Γερμανία θα παρατείνει το lockdown μέχρι τις 28 Μαρτίου

Το ισχύον μέχρι τις 8 Μαρτίου lockdown στη Γερμανία φαίνεται ότι θα παραταθεί καταρχάς έως τα τέλη του μήνα.

ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ 01 Μαρ 2021 | 21:44

Metoo και στη Γαλλία: Καταγγελίες για παρενοχλήσεις στην "τοπ" σχολή θεάτρου, Cours Florent

Η σχολή αρνείται τα πάντα - Διαδηλώσεις μπροστά από τα κεντρικά της δραματικής στη Γαλλία.

ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ» 01 Μαρ 2021 | 16:28

"Business Insider": Προς παράταση μέχρι τέλος Μαρτίου το lockdown στη Γερμανία

Το ισχύον μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας lockdown στη Γερμανία φαίνεται ότι θα παραταθεί καταρχάς έως τα τέλη Μαρτίου.

Η Π΄ΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 01 Μαρ 2021 | 15:58

Σε άλλη γραμμή ο Μάας από Μέρκελ: Υπέρ της ταχείας καθιέρωσης ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού

"Θα έπρεπε ήδη να εργαζόμαστε πυρετωδώς για το ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού", δηλώνει ο κ. Μάας

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 01 Μαρ 2021 | 15:15
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 01 Μαρ 2021 | 11:56

Φον ντερ Λάιεν: Τον Μάρτιο η πρόταση για το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

"Όσο για το θέμα του πώς θα μοιάζει το ψηφιακό πράσινο διαβατήριο, θα υποβάλουμε μια νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο", δήλωσε η φον ντερ Λάιεν για το πιστοποιητικό του εμβολιασμού.

"ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ" 28 Φεβ 2021 | 19:04

"Άστραψε και βρόντηξε" ο Χαρδαλιάς: "Κρατήστε κάποιοι τις κατάρες και τους εξυπνακισμούς"

Γιατί ο Νίκος Χαρδαλιάς επιτέθηκε δριμύτατα σε δήθεν αναλυτές. Ο χάρτης που παρουσίασε.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ EMA 28 Φεβ 2021 | 18:48

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου οι πρώτες δόσεις στην Ευρώπη, λέει η Γαλλία

Στόχος είναι η παράδοση 600 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου αυτού στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

ΣΤΙΣ 4 ΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ 28 Φεβ 2021 | 12:36

Κορονοϊός: Ένας χρόνος από το ξέσπασμα - Έλληνες "πολίτες του κόσμου" περιγράφουν τι έζησαν

Την "εκκίνηση" του κορονοϊού στον τόπο όπου διαβιούν, περιέγραψαν Έλληνες που έζησαν σε μέρη διαφορετικά από την πατρίδα τους.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 27 Φεβ 2021 | 08:36

Φρίκη στη Γαλλία: Mαιευτής βίαζε και κακοποιούσε γυναίκες ασθενείς, ακόμη και εγκύους

Ο μαιευτής δεν δίστασε να εκμεταλλευτεί ευάλωτες γυναίκες, έγκυες ή σε λοχεία, είπε ο εισαγγελέας του Ερό στην νότια Γαλλία.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 26 Φεβ 2021 | 16:00

Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ

Ενημερωτικό σημείωμα για τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη δεύτερη μέρα των εργασιών της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.