Το μεγάλο "παζάρι" των 750 δισ. ευρώ: Πέντε χώρες απέναντι σε 22 - Αφόρητες πιέσεις και νέα πρόταση στο τραπέζι

Ο πρωθυπουργός έχει σημαντικές επαφές με στόχο να διασφαλίσει τα 32 δισ. ευρώ για την χώρα μας που προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν

Χωρίς να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής και όλα αναμένεται να κριθούν σήμερα. Θα επιβεβαιωθεί το αδιέξοδο που υπάρχει μεταξύ των "27" ή θα βρεθεί η χρυσή τομή που έχει ως στόχο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος καταθέτει την μία συμβιβαστική πρόταση μετά την άλλη.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ κάθονται και πάλι στο τραπέζι το μεσημέρι στην 13:00 ώρα Ελλάδας, με πηγές να εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων σε σχέση με την Παρασκευή παρά το γεγονός όπως λένε το κλίμα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αναμένεται νέα πρόταση από τον Σαρλ Μισέλ με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των "φειδωλών" και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα έκτακτη Σύνοδος στα τέλη του Ιουλίου.

Το κλίμα μεταξύ των 27 είναι ιδιαιτέρως τεταμένο με τον Εμμανουέλ Μακρόν να φτάνει στο σημείο να απειλεί με αποχώρηση και τον Τζουζέπε κόντε να δηλώνει πως οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε τέλμα.

Το μπρα ντε φερ μεταξύ των χωρών του νότου και των τεσσάρων του βορρά είναι ιδιαιτέρως σκληρό. Η μία πλευρά ζητά να υπάρξει άμεσα συμφωνία με βάση την αρχική πρόταση της Κομισιόν, ενώ η δεύτερη θέλει να ψαλιδιστεί το ποσό των 750 δισ. ευρώ. και να υπάρχει το δικαίωμα του βέτο στην περίπτωση που διαφωνήσουν με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει οποιαδήποτε χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα

Βλέποντας το ναυάγιο που πάει να δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις ο Σαρλ Μισέλ έφερε στο τραπέζι νέα συμβιβαστική πρόταση η οποία όμως έφερε ελάχιστα κοντά τα δύο στρατόπεδα χωρίς ωστόσο να γεφυρώνει τις διαφορές. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άφησε το ίδιο ποσό 750 δισ. ευρώ αυξάνοντας όμως το ποσό των δανείων τα 250 δισ. ευρώ στα 300 δισ. και μείωσε τις επιχορηγήσεις από 500 δισ. στα 450 δισ.

Παράλληλα αύξησε τα χρήματα που θα παίρνουν από τις επιστροφές κατά 100 δισ. οι τέσσερις χώρες του βορά, ενώ θα δημιουργηθεί και μηχανισμός ο οποίος μπορεί να μπλοκάρει τις εκταμιεύσεις των χρημάτων του ταμείου ανάπτυξης αν αμφισβητηθεί η ορθή χρήση από τις χώρες που θα λάβουν τα κοινοτικά κονδύλια.

Η κίνηση αυτή μπορεί να ήταν προς την σωστή κατεύθυνση όπως είπαν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ωστόσο δεν υπήρξε τις ικανοποίησε απόλυτα με αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Δεν αποκλείεται να υπάρξει εντός της ημέρας και νέα συμβιβαστική πρόταση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πέντε χώρες απέναντι σε 22

Τέσσερις χώρες, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία είναι εκείνες που εξακολουθούν να έχουν σκληρή στάση απέναντι στην πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης. Διαφωνούν με τους όρους που θα δοθούν τα χρήματα, καθώς επιθυμούν να μοιάζει με μνημόνιο, ενώ επιθυμούν να έχουν και λόγο για τα προγράμματα που θα εφαρμόσουν οι χώρες που θα λάβουν τα κοινοτικά κονδύλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης ζήτημα υπάρχει και με την Ουγγαρία καθώς έχει προταθεί κριτήριο για την εκταμίευση να αποτελεί αν μία χώρα τηρεί τους κανόνες του κράτους δικαίου γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βίκτορ Όρμπαν. Ο Σαρλ Μισέλ συναντήθηκε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό χωρίς ωστόσο να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, δημιουργώντας ένα ακόμη αγκάθι στην επίτευξη της συμφωνίας.

Ουσιαστικά 22 από τις 27 χώρες της Ε.Ε συμφωνούν με την αρχική πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην σύγκρουση που είχε με τον Ολλανδό ομόλογο του τονίζοντας πως "δεν κατανοούν ότι όλα αυτά δεν γίνονται για την Ιταλία ή την Ισπανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη".

Σε κοινή γραμμή Μακρόν – Μέρκελ

Στα θετικά της Συνόδου Κορυφής είναι η κοινή στάση που έχουν ο Εμμανουέλ Μακρόν με την Άνγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες βλέπουν μαζί τις αντιμαχόμενες πλευρές που έχουν δημιουργηθεί επιχειρώντας να υπάρξει συμφωνία. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους αλλά γνωρίζουν πως αν δεν υπάρξει κοινός τόπος μεταξύ των 27 τότε η Ε.Ε θα έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα στον πυρήνα της κάτι που δεν επιθυμεί το Βερολίνο που έχει αναλάβει και την προεδρία της Ε.Ε.

Οι κινήσεις Μητσοτάκη

Σε ιδιαιτέρως κρίσιμη και δύσκολη διαπραγμάτευση το αποτέλεσμα της οποίας ενδεχομένως να κρίνει και το μέλλον της Ε.Ε ο πρωθυπουργός έχει σημαντικές επαφές με στόχο να διασφαλίσει τα 32 δισ. ευρώ για την χώρα μας που προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν με τον οποίο είχε ταυτόσημες απόψεις για το ταμείο ανάκαμψης και τους όρους στην εκταμίευση των κονδυλίων ενώ ο Γάλλος πρόεδρος στήριξε για μια ακόμη φορά τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε πολυμερή συνάντηση ηγετών της Ε.Ε. στην οποία πήραν μέρος εκτός από την Ελλάδα, η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 23 Σεπ 2021 | 08:16

Εκλογές στη Γερμανία: Τρικομματική κυβέρνηση βλέπουν οι αναλυτές - Εκτός εξουσίας το CDU μετά από 16 χρόνια

Aμφίρροπη θα είναι η κούρσα στις Γερμανικές εκλογές της Κυριακής. Η Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κίνδυνο να εκδιωχθεί από την εξουσία έπειτα από σχεδόν 16 χρόνια.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 23 Σεπ 2021 | 08:04

Κάρλος το Τσακάλι: Ζητάει νέα μείωση της ποινής του - Αμετανόητος και χαμογελαστός στο δικαστήριο

Ο "Κάρλος το Τσακάλι" δικάζεται ξανά στη Γαλλία, στοχεύοντας σε μείωση της ισόβιας κάθειρξης που του έχει επιβληθεί για τη δολοφονική επίθεση με χειροβομβίδα σε κατάστημα στο Παρίσι το 1974.

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 22 Σεπ 2021 | 14:41

Οι 50 αποχρώσεις της Άνγκελα Μέρκελ: 16 χρόνια στην Καγκελαρία μέσα από τα κοστούμια της

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει συμπληρώσει 16 χρόνια στην Καγκελαρία και δεν είναι λίγες οι φορές που απασχόλησε τα Μέσα Ενημέρωσης με τα πολύχρωμα σακάκια της

ΔΥΟ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ 22 Σεπ 2021 | 14:35

DW - Γερμανικές εκλογές: Γιατί δεν ψηφίζουν οι Έλληνες της Νυρεμβέργης

Τι αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας inFranken για τις εκλογές στη Γερμανία και τους Έλληνες μετανάστες κατά τις δεκαετίες '60 και '70

ΓΕΝΣ ΣΠΑΝ 22 Σεπ 2021 | 11:59

Τέλος της πανδημίας την άνοιξη, προβλέπει ο Γερμανός υπουργός Υγείας

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, εκτίμησε ότι τότε θα έχει επιτευχθεί και η "ανοσία της αγέλης".

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 21 Σεπ 2021 | 22:43

Συναγερμός στη Γερμανία: Συνελήφθη ένοπλος που κρατούσε ομήρους σε λεωφορείο

Δύο οδηγοί κρατούνταν όμηροι μέσα σε ένα λεωφορείο από ένοπλο ο οποίος συνελήφθη, στη νότια Γερμανία

ΤΟΝ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ 21 Σεπ 2021 | 18:49

Σοκ στη Γερμανία: Αρνητής του κορονοϊού εκτέλεσε εν ψυχρώ υπάλληλο βενζινάδικου επειδή του ζήτησε να βάλει μάσκα

Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη στη Γερμανία από την δολοφονία ενός ταμία βενζινάδικου ο οποίος δέχτηκε θανάσιμα πυρά από πελάτη που δεν ήθελε να φορέσει μάσκα

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ 21 Σεπ 2021 | 12:54

Rafale: Το πρώτο βίντεο με τα υπερσύγχρονα μαχητικά στα ελληνικά χρώματα [βίντεο]

Συνεχίζεται η εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων στο Μπορντό με τα υπερσύγχρονα μαχητικά Rafale που είναι "ντυμένα" στα ελληνικά χρώματα.

ΣΤΗΝ ΚΟΛΩΝΙΑ 21 Σεπ 2021 | 11:31

Petfluencer: Πάρτι για τους διάσημους... σκύλους του ίντερνετ [εικόνες]

Οι διάσημοι σκύλοι του ίντερνετ, περίπου 300, σε ένα πάρτι - ψηφοφορία του καλύτερου petfluencer στη Γερμανία.

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ 21 Σεπ 2021 | 07:22

Δένδιας σε Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για τις τουρκικές προκλήσεις: "Η τουρκική συμπεριφορά έχει ξεφύγει από κάθε λογική"

Για τα τελευταία κρούσματα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τους ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΛ 21 Σεπ 2021 | 07:14

AUKUS: Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στη Γαλλία έναντι των ΗΠΑ

Οι ΥΠΕΞ των 27 εξέφρασαν "καθαρά την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία" και την "καθαρή υποστήριξή τους" στο Παρίσι, είπε ο κ. Μπορέλ στον Τύπο.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΗ ΠΗΓΗ 20 Σεπ 2021 | 21:26

Μπάιντεν μετά την AUKUS: "Δεν πιστεύω σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο" - Ζήτησε να μιλήσει με τον Μακρόν

Μετά τη διπλωματική κρίση με τη Γαλλία, ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με μια ενωτική ομιλία.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 20 Σεπ 2021 | 20:44

AUKUS: Στο πλευρό του Μακρόν η Φον ντερ Λάιεν - "Η Γαλλία αντιμετωπίστηκε με απαράδεκτο τρόπο"

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση της συμφωνίας ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας, της αποκαλούμενης AUKUS