Το Μεσοπρόθεσμο για τον Τουρισμό: Οι προτεραιότητες

Οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το Μεσοπρόθεσμο για τον Τουρισμό: Οι προτεραιότητες

Η αναβάθμιση του ΕΟΤ, η εισαγωγή σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στην άσκηση της τουριστικής πολιτικής, η δημιουργία νέου φορέα για την τουριστική εκπαίδευση και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, όπως αυτές περιγράφονται στο πολυνομοσχέδιο "για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων - Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022".

Συγκεκριμένα, το διάστημα 2019-2022 επιδιώκονται τα εξής:

Αναβάθμιση του ΕΟΤ, του εθνικού φορέα υλοποίησης της Εθνικής και Περιφερειακής Τουριστικής Πολιτικής για την προώθηση και προβολή της Ελλάδας διεθνώς, με νέο οργανόγραμμα που ενισχύει τις δομές του και ενδυναμώνει το ρόλο του. Αξιοποίηση επιπλέον κονδυλίων για την προβολή της χώρας και του τουριστικού της προϊόντος στο εξωτερικό και ισχυροποίηση του nation brand στο πλαίσιο του τριετούς στρατηγικού σχεδίου για την Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική που αποφασίσθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής (ΣΕΕΠ) υπό τον Πρωθυπουργό.

Εισαγωγή και αξιοποίηση, εκ μέρους του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στην άσκηση της τουριστικής πολιτικής.

Πρόταση για δημιουργία νέου φορέα για την τουριστική εκπαίδευση (ΝΠΔΔ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που: (α) θα αναβαθμίσει τα προγράμματα σπουδών των ΑΣΤΕ και των ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού, (β) θα ενισχύσει τη λειτουργία της Σχολής Ξεναγών Αθηνών και θα προχωρήσει στην επαναλειτουργία των Σχολών Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Κέρκυρας, (γ) θα έχει την ευθύνη των προγραμμάτων κατάρτισης και μετεκπαίδευσης εργαζομένων και εποχιακά ανέργων για την ανάπτυξη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα του τουρισμού, και (δ) θα αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Τουρισμού μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας με σκοπό τη χρηματοδότηση δράσεων τουριστικής εκπαίδευσης.

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσω: (α) της ανάπτυξης ολοκληρωμένων, θεματικών τουριστικών προϊόντων και προώθησής τους ανά αγορά στόχο και (β) εθνικών συμφωνιών με διεθνείς Tour Operators και αεροπορικές εταιρίες (απευθείας πτήσεις).

Προσέλκυση επενδυτών μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας με στόχο την αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων (μαρινών, τουριστικών καταφυγίων). Προβολή και προώθηση της Ελλάδας ως ταξιδιωτικού προορισμού στις βασικές αγορές στόχο και σε νέες αγορές.

Ενεργοποίηση του Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού και του Παρατηρητηρίου Τουρισμού / Αξιοποίηση στατιστικών δεδομένων και υλικού τεκμηρίωσης για τον κλάδο του τουρισμού σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ.

Ισχυροποίηση του θεσμικού ρόλου της Ελλάδας στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων και πολιτικών για τον τουρισμό μέσω της συμμετοχής του Υπουργείου Τουρισμού σε διεθνή fora (ΟΟΣΑ, WTTC, UNWTO).

Ολοκλήρωση των δράσεων ενίσχυσης της τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσω του εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων και της ίδρυσης νέων.

Υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων με δικαιούχους τους ΟΤΑ (εκ νέου χρήση δημοτικών ακινήτων, αναβάθμιση δημοτικών εγκαταστάσεων ιαματικών πηγών, δημιουργία πολυλειτουργικών πάρκων) για την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού σε τοπικό επίπεδο, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά της κάθε Περιφέρειας.

Στήριξη των νησιών του Αν. Αιγαίου (Σάμος, Χίος, Λέσβος, Κως και Λέρος) μέσω στοχευμένων δράσεων τουριστικής προβολής για τη βελτίωση της παγκόσμιας εικόνας τους ως ελκυστικών προορισμών και ενίσχυση των τουριστικών ροών από το εξωτερικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ... ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ 03 Αυγ 2020 | 12:51

"Υμνοι" των διεθνών ΜΜΕ για την Ανδρο - Στους 5 πιο κορυφαίους προορισμούς της Ελλάδας

Την Άνδρο συνεχίζουν να εκθειάζουν μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ 03 Αυγ 2020 | 12:09
ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΕΞΟΔΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 03 Αυγ 2020 | 08:10
ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 01 Αυγ 2020 | 14:01

Βασιλικός: Πληρότητα 22% στα ξενοδοχεία - Μεγάλες και μη αναστρέψιμες οι απώλειες στον τουρισμό

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, εκτιμά ότι θα είναι μη αντιστρέψιμες οι απώλειες στον τουρισμό και δίνει την εικόνα που επικρατεί σήμερα στον ξενοδοχειακό χώρο.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 01 Αυγ 2020 | 12:01

Κύπρος: Ξεκινά σήμερα με 11 πτήσεις η "κάθοδος" Βρετανών τουριστών

Από σήμερα αναμένονται στην Κύπρο τουρίστες από τη Βρετανία. Έντεκα πτήσεις στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ COVID-19 ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 31 Ιουλ 2020 | 16:41
ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ 31 Ιουλ 2020 | 10:38

Όργιο αισχροκέρδειας στη Ρόδο: Χρέωσαν 30 ευρώ για δύο μπύρες και ένα αναψυκτικό

Καταγγελίες παραθεριστών για αισχροκέρδεια σε καταστήματα της Παλιάς Πόλης της Ρόδου.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ 31 Ιουλ 2020 | 08:43

Ουρές στο λιμάνι του Πειραιά - Φεύγουν οι αδειούχοι του Αυγούστου [εικόνες]

Όπου φύγει φύγει οι αδειούχοι του Αυγούστου. Αυξημένη η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 30 Ιουλ 2020 | 07:40

Βραζιλία: Η χώρα θέλει τουρισμό - Ανοίγει τις πτήσεις παρά τον αριθμό ρεκόρ των κρουσμάτων κορονοϊού

Η Βραζιλία είναι η χώρα που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 29 Ιουλ 2020 | 22:29

Τουρισμός για όλους: Ενισχύεται το πρόγραμμα με 100 εκατ. ευρώ - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Την ενίσχυστη του προγράμματος διακοπών "Τουρισμός για όλους" ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης

ΔΡΑΜΑΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 29 Ιουλ 2020 | 09:59

Χιλιάδες οι άνεργοι στους τομείς του τουρισμού και επισιτισμού στη Pόδο

Τουλάχιστον 25.000 οι άνεργοι του τουρισμού στη Ρόδο.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΑΣΙΟΣ 28 Ιουλ 2020 | 11:08

Πρ. Ομοσπονδίας Ξενοδόχων: 25% η πληρότητα στα ξενοδοχεία- Χωρίς μέτρα προστασίας τα airbnb

"Οι τουρίστες που τίθενται σε καραντίνα προέρχονται όλοι από βραχυχρόνια μίσθωση", είπε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Τάσιος.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 28 Ιουλ 2020 | 10:30

Οριστικό: Ανοίγει από 1η Αυγούστου η κρουαζιέρα - Αυτά είναι τα έξι λιμάνια

Από 1 Αυγούστου 2020, επιτρέπεται στα κρουαζιερόπλοια να επισκέπτονται έξι λιμάνια όταν εισέρχονται στην Ελλάδα.