Το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου για τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη: Ας πιστέψουμε ξανά στις δυνάμεις μας

Ας απελευθερώσουμε τη σκέψη μας από τη μιζέρια των τελευταίων ετών και ας πιστέψουμε ξανά στις δυνάμεις μας, αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
παπανδρέου

"Ο χαρακτήρας και η ένταση των κρίσεων που βιώσαμε την τελευταία δεκαετία, επιβεβαιώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την ανάγκη αλλαγής πορείας. Κάποιοι, έχουν μιλήσει για μια νέα Μεταπολίτευση. Δεν αρκεί. Δεν αρκεί γιατί, ούτε τα αίτια της πρόσφατης κρίσης προσδιορίζει, ούτε μια νέα πορεία οριοθετεί", επισημαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε εκτενή παρέμβασή του με αφορμή την επέτειο της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη 1974.

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται στη κρίσιμη ένταση με την Τουρκία και υποστηρίζει πως "είναι ευνόητο ότι για να καταστεί η χώρα μας ισχυρή, δεν αρκεί η προμήθεια εξοπλιστικών συστημάτων. Η οικονομία, η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, η αποτελεσματική διακυβέρνηση, η μείωση των ανισοτήτων και η κοινωνική συνοχή, κάνουν τη διαφορά. Η ισχυρή Ελλάδα, δημοκρατικά και οικονομικά, ήταν εκείνη που συνομιλούσε με την Τουρκία χωρίς φόβο. Απαιτείται λοιπόν, υπέρβαση των αντιλήψεων και των πρακτικών που επικράτησαν και μετά τη Μεταπολίτευση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει πως η διακήρυξη της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ το 1974, έθεσε το βασικό εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας που ήταν οι πελατειακές σχέσεις των κομμάτων και η ανάγκη υπέρβασή τους. Παρεδέχεται πάντως πώς μπορεί το ΠΑΣΟΚ να βρέθηκε στην εξουσία και να ήταν αυτό που προώθησε όσο κανένας άλλος τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την υπέρβαση αυτών των παθογενειών, ωστόσο κάνει έμμεση αυτοκριτική για λάθη και παραλείψεις του.

"Και παρά τις ισχυρές αντιστάσεις, τις νοοτροπίες αλλά και πειρασμούς στους οποίους το ίδιο υπέπεσε κατά καιρούς στη διαχείριση της εξουσίας, ήταν η μόνη δύναμη που έκανε γιγαντιαία προσπάθεια να σπάσει την εξάρτηση του πολίτη από το πελατειακό σύστημα. Από το ΑΣΕΠ, τα ΚΕΠ, την αποκέντρωση, το δημόσιο σύστημα υγείας, τις υποδομές στην περιφερειακή Ελλάδα, τις ανεξάρτητες αρχές, τη διαφάνεια, τη διαύγεια, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την αξιοκρατία στις επιλογές στελεχών από το κράτος, μέχρι τη δικαιοσύνη, οι Κυβερνήσεις του Ανδρέα, του Κώστα Σημίτη αλλά και του ΠΑΣΟΚ του 2009-11, άφησαν πίσω τους πληθώρα δημοκρατικών θεσμικών αλλαγών", αναφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμπληρώνει πως "το θηρίο που λέγεται εξάρτηση από το πελατειακό κράτος δεν το σκοτώσαμε. Φάνηκε με τη διαχείριση της οικονομίας μας το 2004-2009 επί Νέας Δημοκρατίας. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ αφομοιώθηκε πολύ γρήγορα από τα γρανάζια του πελατειασμού. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν, είμαστε, ως συλλογικό υποκείμενο, ως πολιτεία, σε άρνηση να αναμετρηθούμε με ό,τι μας κρατά δέσμιους; Δέσμιοι ενός πολιτικού περιβάλλοντος που περισσότερο κοιτάζει προς το παρελθόν παρά προς το μέλλον; Το ερώτημα παραμένει και σήμερα επίκαιρο".

Κάνοντας αναφορά στην ατομική ευθύνη καθενός και γενικότερα της κοινωνίας και κριτική στο τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε τη δεύτερη φάση της πανδημίας, ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει πώς "ήρθε η ώρα να συζητήσουμε σοβαρά, με ευθύνη - και με αφορμή ότι το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον Εθνικοαπελευθερωτικό μας Αγώνα, για μια νέα αυτοδιάθεση, για έναν νέο Πατριωτισμό.

Έναν Πατριωτισμό, δυναμικό, εξωστρεφή και κάθε άλλο παρά φοβικό, που αντιμετωπίζει κάθε πρόκληση με αξιοπρέπεια, με τις δικές μας δυνάμεις, που στέκεται παντού στον κόσμο ισότιμα, που επιζητά συνεχώς την αναμέτρηση με το νέο.

Έναν Πατριωτισμό, που αναδεικνύει ότι, για να μεγαλουργήσουμε απαιτείται όραμα, σχέδιο και συλλογική δράση, με γνώμονα την υπεράσπιση της αυτονομίας του μοναδικού παράγοντα που μπορεί να συλλειτουργείται και να ελέγχεται από τους πολίτες, της πολιτικής.

Η επανάσταση του αυτονόητου, είναι η μεγάλη απαίτηση των καιρών για την Ελλάδα, για τους Έλληνες, που για να οικοδομήσουν μια βιώσιμη πορεία στους δύσβατους δρόμους ενός πολυπολικού κόσμου, μια επιλογή έχουν:

Να απαντήσουν με περισσότερη δημοκρατία, στη θεσμική κρίση που χαρακτηρίζει αυτό που ονομάζουμε 'Ελληνικό πρόβλημα'.

Η Ελλάδα που μπορεί και πρέπει να οικοδομηθεί με πρόσημο δημοκρατικό και προοδευτικό, δεν μπορεί παρά να αποτελεί και τη στρατηγική στόχευση και επιδίωξη των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Η μεγάλη προοδευτική αλλαγή, αποτελεί την ιστορική πρόκληση και συνάμα αποστολή των προοδευτικών πολιτών, των προοδευτικών δυνάμεων.

Δυναμώνω την Ελλάδα, για εμάς τους δημοκράτες σοσιαλιστές, σημαίνει απελευθερώνω τους Έλληνες για να μεγαλουργήσουν.

Αυτή είναι η ιδεολογική μας διαφορά από τη δεξιά, που θέλει να ελέγχει τη μοίρα των Ελλήνων καθιστώντας τους όμηρους σε συμφέροντα και κατεστημένα. Αυτή είναι η ιδεολογική μας διαφορά και από την άλλη αριστερά, που θέλει να ελέγχει την μοίρα των Ελλήνων, μια κομματική νομενκλατούρα, για να αναπαράγει την εξουσία της, δήθεν, στο όνομα του λαού.

Η Προοδευτική Παράταξη άλλαξε την Ελλάδα, γιατί πάλεψε για να απελευθερώσει τις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, έδωσε φωνή στους Έλληνες.

Αυτό είναι και σήμερα το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν οι προοδευτικές δυνάμεις".

Ας θυμηθούμε, λοιπόν, αυτές τις μέρες, μια ακόμα ρήση του Ανδρέα: "Ένας λαός που πιστεύει στον εαυτό του, στις δυνάμεις του, μπορεί τα πάντα να υπερβαίνει".

Ας απελευθερώσουμε τη σκέψη μας από τη μιζέρια των τελευταίων ετών και ας πιστέψουμε ξανά στις δυνάμεις μας".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΟ FACEBOOK 04 Σεπ 2020 | 08:53

Μπέρδεψαν τα... κόμματα Σπίρτζης και Μωραΐτης: Πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υμνούν ακόμη το ΠΑΣΟΚ

Με τις αναρτήσεις τους Σπίρτζης και Μωραΐτης "τιμούν" το κόμμα, το οποίο εγκατέλειψαν για να πάρουν το δρόμο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όπως φαίνεται, δε μπορούν να ξεχάσουν.

04 Σεπ 2020 | 08:28

ΠΑΣΟΚ: Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά

Όταν το ΚΙΝΑΛ αποφασίσει "με ποιους" και "για ποιο στόχο", τότε θα σταματήσουν και όλες οι αντιφάσεις του.

3Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 03 Σεπ 2020 | 17:22

46 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Αφιερωμένη στο ΕΣΥ η επέτειος - Δείτε το trailer από το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί

Σαρανταέξι χρόνια κλείνουν σήμερα από την ιστορική ημέρα της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ,

Η ΘΥΕΛΛΩΔΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 03 Σεπ 2020 | 07:52

Επέτειος 3η Σεπτέμβρη: 46 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ - Ένα ιστορικό αφιέρωμα στον "πράσινο ήλιο"

ΠΑΣΟΚ - Η ίδρυση ενός ιστορικού κόμματος και η διαδρομή μέχρι τις ιστορικές εκλογές του 1981.

ΛΙΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 01 Σεπ 2020 | 10:54

46 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Αφιερωμένη στο ΕΣΥ η φετινή επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη

3η Σεπτέμβρη - Πολιτική εκδήλωση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ομιλία της Φώφης Γεννηματά.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 27 Αυγ 2020 | 14:33

Παπανδρέου για ελληνοτουρκικά: Προτεραιότητα έχει η αποκλιμάκωση, αλλά μετά, τι;

Σε μακροσκελή δήλωσή του για τα ελληνοτουρκικά με τίτλο "Προτεραιότητα έχει η αποκλιμάκωση, αλλά μετά, τι;" προειδοποιεί ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται πάλι υπό την απειλή μιας σύρραξης.

ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 24 Αυγ 2020 | 08:54

Καλημέρα Ήλιε - Καληνύχτα κορονοϊέ: Viral το επικό βίντεο του μπάρμαν με μάσκα και μπλουζάκι ΠΑΣΟΚ

Νοσταλγία, ΠΑΣΟΚ μέχρι κόκκαλο και μεγάλη φαντασία για το κλείσιμο των μπαρ λόγω κορονοϊού.

ΠΑΖΑΡΙΑ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ 23 Σεπ 2020 | 07:35

Διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας μετά από πέντε χρόνια σιωπής - Θρίλερ με την ημερομηνία μετά την αναβολή της Συνόδου Κορυφής

Την ίδια στιγμή όμως που έβγαινε "λευκός καπνός" από την Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ ανακοίνωνε την αναβολή της Συνόδου Κορυφής.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ 22 Σεπ 2020 | 23:02

Ερντογάν σε Μακρόν: Μην υποστηρίζεις τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας - Η απάντηση του Γάλλου προέδρου

Μακρόν και Ερντογάν συζήτησαν για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, σε τηλεφωνική επικοινωνία

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ. 22 Σεπ 2020 | 22:37

Μακρόν: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, αλλά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία, αλλά υπό προϋποθέσεις

ΤΙ ΕΙΟΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 22 Σεπ 2020 | 21:58

Δένδιας: Ανακοίνωσε την επανεκκίνηση διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε πως είναι συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 22 Σεπ 2020 | 20:33

Υπόθεση Μαντλίν: Νέα έρευνα για βιασμό μπέιμπι σίτερ από τον Γερμανό παιδόφιλο στην ίδια περιοχή

Ο Γερμανός εισαγγελέας που ερευνά της υπόθεση της Μάντλιν ξεκίνησε έρευνα για βιασμό νεαρής μπέιμπι σίτερ στην ίδια περιοχή.