Το Μνημόνιο του Τσίπρα δεν διασφαλίζει τη συμφωνία

Οι διαφορές μεταξύ των δανειστών παραμένουν, ειδικά για το ελληνικό δημόσιο χρέος, ενώ δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη όλα τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα.

Χάρης Ιωάννου
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΙΩΑΝΝΟΥ
Το Μνημόνιο του Τσίπρα δεν διασφαλίζει τη συμφωνία

Μπορεί το ελληνικό κοινοβούλιο να υπερψήφισε το βράδυ της Κυριακής το επώδυνο ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο, ωστόσο το γεγονός αυτό από μόνο του φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό για να προσφέρει στην κυβέρνηση το «πράσινο φως» για τη ρύθμιση του χρέους και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Όπως αναφέρει σχεδόν σύσσωμος ο ξένος Τύπος, στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης οι διαφορές μεταξύ των δανειστών αναμένεται να επιβεβαιωθούν για ακόμη μία φορά, ειδικά για το ελληνικό δημόσιο χρέος, ενώ δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη όλα τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, ούτε έχει συμφωνηθεί το περίφημο πακέτο των πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ. Ευρώ.

Bloomberg

«Η Ελλάδα παλεύει για την επόμενη δόση, την ώρα που ο κίνδυνος ενός νέου αδιεξόδου προκαλεί πολιτικές αναταραχές», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι στο σημερινό Eurogroup θα φανεί αν η χώρα θα πάρει μερικές οικονομικές ανάσες ή αν θα βυθιστεί σε μια νέα δίνη πολιτικής αστάθειας.

Ωστόσο η απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. Αποτελούν ένα «πολιτικό αγκάθι» για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι θα αποκρούσει νέα λιτότητα, αλλά την ίδια ώρα έχει μια μικρή πλειοψηφία τριών εδρών στο κοινοβούλιο.

«Η φύση του πρόσθετου πακέτου θα είναι ενδεικτική και για τη μοίρα της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς είναι δύσκολο να επιτύχει πλειοψηφία για κάτι τέτοιο», λέει ο αναλυτής της Teneo Intelligence στο Λονδίνο, Wolfango Piccoli. Το πρακτορείο αναφέρει ότι σε αυτή την περίπτωση το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος θα είναι πλέον πιθανό.

Wall Street Journal

Οι δανειστές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη επιρροή, δηλαδή η Γερμανία και το ΔΝΤ, συνεχίζουν να διαφωνούν για τους όρους του ελληνικού προγράμματος, αναφέρει η αμερικανική Wall Street Journal.

Για το λόγο αυτό στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup «δεν αναμένεται να βρεθεί λύση στις βαθιές διαφορές τους» τονίζει η εφημερίδα και υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα για τον Αλ. Τσίπρα είναι ότι οι δανειστές «είναι απίθανο να ικανοποιηθούν μόνο από τα μέτρα που ψηφίστηκαν το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή».

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το αδιέξοδο θα συνεχιστεί έως ότου η Ελλάδα φτάσει πάλι στα όρια της χρεοκοπίας τον Ιούλιο, ενώ η επιστροφή του ελληνικού ζητήματος φανερώνει και τα όρια της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού. Άλλωστε, σημειώνει το δημοσίευμα, τυχόν αναθεωρήσεις της συμφωνίας θα πρέπει να περάσουν από τη γερμανική Βουλή, συναντώντας αντιδράσεις στους κόλπους της γερμανικής Δεξιάς και ενισχύοντας το ακροδεξιό λαϊκίστικο κόμμα AfD.

Το Μνημόνιο του Τσίπρα δεν διασφαλίζει τη συμφωνία

Financial Times

Από την πλευρά τους οι Financial Times επικαλούνται ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το αδιέξοδο στο ζήτημα των πρόσθετων μέτρων «καθιστούν απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης» στο σημερινό Eurogroup.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Αθήνα υποστηρίζει ότι είναι αδύνατον πολιτικά να περάσουν τα πρόσθετα μέτρα, η Κομισιόν έκανε μία συμβιβαστική πρόταση, αλλά ΔΝΤ και Βερολίνο την απέρριψαν.

Bild

Η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα του τρίτου προγράμματος ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση, υποστηρίζει η γερμανική Bild, σημειώνοντας ότι εκκρεμούν ακόμη ζητήματα όπως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αλλά και αρκετά ακόμη θέματα που δεν περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή. «Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 95% και αυτό με καθυστέρηση», αναφέρει ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η εφημερίδα αναφέρεται στο πακέτο των πρόσθετων μέτρων και φιλοξενεί μια δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι «δεν υπάρχει χώρος για νέες μεταρρυθμίσεις».

Χαρακτηρίζει πάντως επιτυχία την ψήφιση των μέτρων και συμπληρώνει ότι στο Eurogroup, χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία θα στηρίξουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Zeit

Η γερμανική Ζeit επικαλείται πληροφορίες διπλωματικών κύκλων και αναφέρει ότι δεν αναμένεται συμφωνία στο σημερινό Eurogroup. Αντίθετα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το πιθανότερο είναι να διαρκέσουν οι συζητήσεις έως το τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Το Μνημόνιο του Τσίπρα δεν διασφαλίζει τη συμφωνία - εικόνα 2

Suedeutsche Zeitung

Επικαλούμενη τη διαφορετική προσέγγιση για το ελληνικό χρέος μεταξύ των Κρ. Λαγκάρντ και αντικαγκελάριου Ζ. Γκάμπριελ από τη μία και του γερμανού ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε από την άλλη, η Sueddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι υπάρχουν και άλλοι σύμμαχοι του Β. Σόιμπλε που τάσσονται υπέρ της σκληρής γραμμής. «Ακόμη και η Γαλλία φοβάται μια ελάφρυνση του χρέους της Αθήνας», ενώ και η Φινλανδία και η Αυστρία εκφράζουν διαφωνίες.

Wirtsschaftswoche

Το οικονομικό περιοδικό Wirtsschaftswoche υπογραμμίζει ότι όλοι οι δανειστές της Ελλάδα πλην του ΔΝΤ, είναι αντίθετοι με μια ελάφρυνση του χρέους και στην καλύτερη περίπτωση τάσσονται υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων μετά το 2022, όπως και μιας επέκτασης της περιόδου αποπληρωμής.

Deutsche Welle

«Σόιμπλε, (σχεδόν) μόνος εναντίον όλων» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Deutsche Welle για το σημερινό Eurogroup. «Αυτοπαγιδευμένος στην επιμονή του να παραμείνει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα φαίνεται πως βρίσκεται ο Β. Σόιμπλε. Η πλειοψηφία των εταίρων του ζητά να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το σημερινό Eurogroup θα είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη δοκιμασία. γιατί μπορεί η θέση ότι «πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, ενώ στο τέλος θα πρέπει να υπάρχει ένα βιώσιμο πακέτο» να ακούγεται με ικανοποίηση από στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Kόμματος, που υιοθετούν πλήρως την «σκληρή γραμμή» Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας, έρχεται όμως σε ευθείας αντίθεση με το ΔΝΤ που θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο και απειλεί να μη συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο, εάν δεν διασφαλιστεί με τη λήψη προληπτικών μέτρων η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, χωρίς το ΔΝΤ, που ήταν το ισχυρό χαρτί του γερμανού υπουργού Οικονομικών για να προσεταιριστεί τους εσωκομματικούς αρνητές της συνέχισης της πολιτικής των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, δεν υπάρχει περίπτωση η γερμανική βουλή να εγκρίνει οποιαδήποτε αποδέσμευση νέων δανείων προς την Αθήνα.

Spiegel

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι η ελληνική Βουλή ψήφισε νέα μέτρα λιτότητας, όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των φόρων, αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι παρά τις παρεμβάσεις αυτές, το ασφαλιστικό εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο. «Καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να λειτουργήσει με την οικονομία σε ύφεση, την ανεργία στο 24% και χωρίς επενδύσεις».

Reuters

Aπό την πλευρά του το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι μια ενδεχόμενη θετική αξιολόγηση στο Eurogroup θα ξεκλειδώσει την επόμενη δόση των 5 δισ. Ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα ανοίξει και η συζήτηση για το χρέος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ 25 Ιαν 2021 | 09:27

Συναγερμός από Γώγο: Ανησυχία από τις τρεις νέες μεταλλάξεις κορονοϊού - Να υπάρξει αυξημένη επιτήρηση

Συναγερμός για τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού - Αυξημένη επιτήρηση ζητά ο καθηγητής Γώγος - "Θα περάσουμε και το καλοκαίρι με μέτρα".

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 24 Ιαν 2021 | 15:55

Σταμπουλίδης για συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους: Θα είναι καταστροφικό για όλους τρίτο αυστηρό lockdown

Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, τόνισε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ 23 Ιαν 2021 | 22:06

Μόσιαλος: Καλά κάναμε και ανοίξαμε αγορά και εκπαίδευση – Πώς θα καθυστερήσουμε το τρίτο κύμα

Σχετικά με την βρετανική μετάλλαξη και τα εμβόλια, ο καθηγητής τόνισε ότι ήδη το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό και γι’ αυτό το στέλεχος.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΚΥΑ 23 Ιαν 2021 | 17:00

Lockdown: Τι αλλάζει από την Δευτέρα στα όρια επιβατών σε ΙΧ, ταξί και φορτηγά

Επιτρέπεται μέχρι δύο επιβάτες, εκτός από τον οδηγό. Εξαιρούνται ανήλικα τέκνα και άτομα που χρειάζονται βοήθεια.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ 23 Ιαν 2021 | 15:16

Κορονοϊός: Τα μέτρα που θα ισχύουν από την Δευτέρα - Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται - Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ

Τα μέτρα αυτά ισχύουν για το διάστημα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6.00 έως και τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6.00.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 14:35

Προειδοποίηση Παρασκευή: Έρχεται τρίτο κύμα κορονοϊού - Όσοι περισσότεροι εμβολιαζόμαστε τόσο μεταλλάσσεται ο ιός

"Έχουμε κοντά στους 300 διασωληνωμένους συνανθρώπους μας και πολύ μεγάλη κόπωση στους επαγγελματίες υγείας"

ΨΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 23 Ιαν 2021 | 12:17

Κοσμοπλημμύρα στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης - Ουρές και συνωστισμός στα καταστήματα

Εικόνες συνωστισμού από το πρωί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τις ουρές έξω από καταστήματα να προβληματίζουν

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 22 Ιαν 2021 | 19:22

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι "κόκκινες" περιοχές στη χώρα - Πού παρατείνονται τα πρόσθετα μέτρα

Καμπανάκι κινδύνου από τον Νίκο Χαρδαλιά, που ανακοίνωσε παράταση μέτρων - Σε ποιες περιοχές παύουν να ισχύουν

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Ιαν 2021 | 18:55

Παρατείνεται μια εβδομάδα το lockdown - Τι ισχύει για κυνήγι, ψάρεμα, ταξί και πρακτορεία ΟΠΑΠ

Παράταση μιας εβδομάδας των μέτρων του lockdown ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Νίκος Χαρδαλιάς

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ 22 Ιαν 2021 | 09:59

Καμπανάκι ειδικών - Φοβίζει η Αττική: 20.000 ενεργούς φορείς δείχνουν τα λύματα - Η εικόνα στις 6 περιοχές

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Αττική - Θωμαΐδης: 20.000 ενεργά κρούσματα δείχνουν τα λύματα.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 22 Ιαν 2021 | 08:42

Σύψας: Πολύ άσχημη τροπή αν "σκάσει" η Αθήνα - Άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων προς 1η Φεβρουαρίου

"Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 5.000 ενεργά κρούσματα και στην Αττική είναι τα μισά", ανέφερε ο καθηγητής, κ. Σύψας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 22 Ιαν 2021 | 08:20

Παγώνη: Τα σχολεία δεν μπορούν να μείνουν άλλο κλειστά - Να κάνουν τεστ μαθητές και καθηγητές

Κρίσιμη αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, όπου θα αποφασιστεί πότε θα ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ 22 Ιαν 2021 | 08:11

Επιφυλακτικός ο Εξαδάκτυλος: Δεν είμαστε κοντά στο άνοιγμα Γυμνασίων - Λυκείων και εστίασης

"Η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει όταν αποκτήσουμε σχετική ανοσία", τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.