Το μονοπάτι της κυβέρνησης: «Εμπρός μέτρα και πίσω εκλογές»

Η σύγχυση των κυβερνητικών στελεχών για την στρατηγική των διαπραγματεύσεων. Τα είπα- ξείπα Παπαδημητρίου για το αφορολόγητο και οι «κόκκινες γραμμές» Σκουρλέτη.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Το μονοπάτι της κυβέρνησης: «Εμπρός μέτρα και πίσω εκλογές»

Σε έναν ακόμη τακτικισμό εσωτερικής κατανάλωσης προχώρησε η κυβέρνηση, αποστέλλοντας στους δανειστές μια δηλωτική επιστολή προθέσεων και όχι συγκεκριμένες θέσεις για τα ανοικτά ζητήματα της αξιολόγησης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επιστολή του δεσμεύεται να αναπτύξει τις τις ελληνικές προτάσεις στη συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης ενώ πηγές του Μαξίμου επανέρχονται στη ρητορική της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

«Το ζήτημα είναι πολιτικό, και δεν μπορεί να λυθεί με την επιστροφή των εκπροσώπων θεσμών στο Hilton» λένε κυβερνητικές πηγές ενώ σημειώνουν πως στο τραπέζι των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ο Τσακαλώτος θα επιδιώξει επί της αρχής συμφωνία για τα θέματα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος δηλαδή μετά το 2018.

Η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει την επέκταση του κόφτη, την μείωση του αφορολόγητου και την θεσμοθέτηση υψηλών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για μετά το 2018 όπως έχουν ζητήσει τόσο το Βερολίνο όσο και το ΔΝΤ, αφήνοντας – τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο- εκτός της διαπραγμάτευσης την μείωση των συντάξεων που έχουν ζητήσει οι δανειστές ως επιπλέον εγγυήσεις.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως η μείωση του αφορολόγητου θα ζητηθεί να θεσμοθετηθεί άμεσα καθώς αποτελεί - με δεδομένες τις άλλες επιλογές - το μόνο μέτρο που θα εισφέρει στα ταμεία σίγουρα και άμεσα ζεστό χρήμα.

«Η Κομισιόν δουλεύει εντατικά με τις ελληνικές αρχές και άλλους εταίρους για να γίνει όσο το δυνατό μεγαλύτερη πρόοδος πριν το Eurogroup της Πέμπτης» περιορίστηκε να αναφέρει ο εκπρόσωπος της Μαργαρίτης Σχοινάς σχετικά με την επιστολή Τσακαλώτου.

Μέτρα ή εκλογές το σταθερό δίλημμα του Μαξίμου

Ουσιαστικά το Μ. Μαξίμου βρίσκεται σταθερά μπροστά στο δίλημμα «μέτρα ή εκλογές» καθώς οι δανειστές παραμένουν σταθεροί στην θέση τους για την ανάληψη σκληρών μέτρων ως εγγυήσεων για την απόδοση των δανείων και η κυβέρνηση παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων προκειμένου να διαγνώσει εάν είναι εφικτή η αποτροπή κάποιων μέτρων και παράλληλα να προσπαθήσει να αποτρέψει την μείωση των συντάξεων.

Διχογνωμίες στην κυβέρνηση

Όμως και στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει σύγχυση με την στρατηγική που ακολουθείται καθώς είναι πλέον προφανές ότι παρά την σιγήν ιχθύος που διατηρούν τα κυβερνητικά στελέχη για την διαπραγμάτευση, το δίλλημα που τίθεται είναι η λήψη σκληρών μέτρων που θα περιλαμβάνουν αύξηση φόρων και μείωση μισθών και συντάξεων ή εκλογές με διακύβευμα που θα αφορά ποια πολιτική δύναμη ή συνασπισμός πολιτικών δυνάμεων θα κληθεί να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα.

Η σύγχυση καταγράφεται στις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών σχετικά με την διαπραγμάτευση και τα όρια που τίθενται στις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου σε χτεσινές του δηλώσεις παραδέχτηκε ότι το αφορολόγητο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και ότι κινδυνεύει να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο Τρικάλων ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τo αφορολόγητο και άλλα διαπραγματεύονται. Όπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό δεν το ξέρω, αλλά θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει, γιατί μετά την αξιολόγηση έρχεται η ένταξη της χώρας στην Ποσοτική Χαλάρωση της ΕΚΤ και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων». Ο κ. Παπαδημητρίου ο οποίος είναι πανεπιστημιακός καθηγητής στις ΗΠΑ διαθέτει μία διαφορετική φιλοσοφία απ΄ αυτή που επικρατεί στην κυβέρνηση για την δημοσιοποίηση θέσεων και στοιχείων που αφορούν την διαπραγμάτευση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαδημητρίου και μία σειρά νέων στελεχών που εντάχθηκαν στην κυβέρνηση στον τελευταίο ανασχηματισμό αποτέλεσαν επιλογή του Αλ. Τσίπρα καθώς είχαν την έξωθεν καλή μαρτυρία για να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση. Παρόλαυτά όμως ο κ. Παπαδημητρίου φαίνεται ότι πιέστηκε για να ..αυτοδιαψευστεί καθώς αργά χτες το βράδυ εξέδωσε ανακοίνωση στην επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, προβαίνοντας σε «διευκρινίσεις». Σύμφωνα με το υπουργείο, δεν υπάρχει καμία απόφαση της κυβέρνησης, ούτε είναι στις προθέσεις, για μείωση του αφορολόγητου. «Η διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης περιόδου, μετά το 2018, συνεχίζεται και η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ψήφιση οποιουδήποτε μέτρου για μετά το 2018» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η αντίθετη άποψη Σκουρλέτη

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης ο οποίος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο των εκλογών αν δεν υπάρξει συμφωνία για την β αξιολόγηση σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», κινήθηκε σε διαφορετική κατεύθυνση απ΄αυτήν των αρχικών δηλώσεων Παπαδημητρίου σημειώνοντας ότι «υπάρχουν όρια στη διαπραγμάτευση, τα οποία πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα» και υπογράμμισε ότι ενώ υπάρχει ο κίνδυνος επιμήκυνσης των συζητήσεων, «αυτό το γεγονός δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια άτακτη υποχώρηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης», αφήνοντας ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο των εκλογών. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή το Μ. Μαξίμου διαψεύδει τα σενάρια των εκλογών και τονίζει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΙΚΗΤΗΣ ΜΕ 62,2% 19 Ιουν 2021 | 11:27

Εκλογές στο Ιράν: Συγχαρητήρια στον υπερσυντηρητικό Εμπραχίμ Ραϊσί πριν καν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ροχανί και οι αντίπαλοι του Εμπραχίμ Ραϊσί ανακοίνωσαν τη νίκη του προτού γίνουν γνωστά τα επίσημα αποτελέσματα στο Ιράν.

ΨΗΦΙΣΕ ΚΑΙ Ο ΧΑΜΕΝΕΙ 18 Ιουν 2021 | 11:12

Εκλογές στο Ιράν με αναμενόμενη νίκη του υπερσυντηρητικού Ραϊσί

Οι εκλογές στο Ιράν δείχνουν να έχουν φαβορί τον υπερσυντηρητικό Ραϊσί. Πιθανότητα να υπάρξει μεγάλη αποχή.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 18 Ιουν 2021 | 07:45

Ο Ακης Σκέρτσος στο TheTOC: "Να το σκεφτούν πολύ καλά όσοι δεν εμβολιαστούν - Θα στερηθούν τη ψυχαγωγία τους"

Ο υφυπουργός Ακης Σκέρτσος μιλάει στο TheTOC για τα μέτρα που θα υπάρξουν από το φθινόπωρο για εκείνους που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν

"ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ" 12 Ιουν 2021 | 15:36

Γεννηματά: Ανοίγουμε νέο δρόμο μέσα από συμπληγάδες συντήρησης και λαϊκισμού - Ο Μητσοτάκης κυβερνά υπέρ της ελίτ

Με άρθρο της η Φώφη Γεννηματά τονίζει πως το ΚΙΝΑΛ στέκεται απέναντι στη διάλυση του κοινωνικού κράτους και τις εύκολες φωνές της δημαγωγίας.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ 11 Ιουν 2021 | 12:49

Κόντρα στη Βουλή για την απεργία της 10ης Ιουνίου: Μικρή η συμμετοχή, λέει η ΝΔ - Βροντερό "όχι", λέει η αντιπολίτευση

Διαφορετικές ήταν οι εκτιμήσεις στη Βουλή για τη συμμετοχή των εργαζομένων στις χθεσινές μεγάλες πορείες για το εργασιακό νομοσχέδιο.

ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 69.546 ΨΗΦΟΥΣ 11 Ιουν 2021 | 10:21

Εκλογικό θρίλερ στο Περού: Ο αριστερός Καστίγιο αγγίζει τη νίκη - Το αμφισβητεί η λαϊκίστικη δεξιά

Ο κ. Καστίγιο έχει φτάσει το 50,20% των ψήφων αλλά η υποψήφια της λαϊκίστικης δεξιάς το αμφισβητεί. Η καταμέτρηση, άρα και το θρίλερ, συνεχίζεται.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΛΑΒΗ 09 Ιουν 2021 | 12:32

Fastly: Αυτή είναι η αιτία που προκάλεσε το παγκόσμιο μπλακ άουτ στο ίντερνετ

Η Fastly απέδωσε τη μεγάλη βλάβη που υπέστησαν χθες ιστότοποι ειδησεγραφικών μέσων παγκοσμίως σε σφάλμα λογισμικού.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ 09 Ιουν 2021 | 11:13

Εκλογικό θρίλερ στο Περού: Τελευταία στιγμή θα κριθεί ο νικητής - Μάχη ψήφο ψήφο

Τέλος δεν έχει το εκλογικό θρίλερ στο Περού. Ο νικητής θα κριθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς μειώθηκε η διαφορά μεταξύ των δύο υποψήφίων.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 09 Ιουν 2021 | 10:36

Ο Φίλης "ψηφίζει" ΜέΡΑ 25 και όχι ΚΙΝΑΛ: Ναι σε συνεργασία με Βαρουφάκη - Όχι σε μεταγραφές τύπου Κεδίκογλου

"Ο κ. Βαρουφάκης είναι μια δύναμη στον προοδευτικό χώρο" αναφέρει ο Νίκος Φίλης. "Δεν θέλω ένα κόμμα που να έχουμε μεταγραφές, θέλω ένα κόμμα που να έχουμε συμμαχίες".

ΝΕΟΣ "ΠΟΛΕΜΟΣ" 09 Ιουν 2021 | 07:43

Η κόντρα κυβέρνησης - φαρμακοπoιών για τα self test οδηγεί στα... σούπερ μάρκετ

Στις 19 Ιουνίου θα φανεί αν οι φαρμακοποιοί θα μείνουν ανυποχώρητοι και θα σταματήσουν τη δωρεάν διάθεση των self test - Το "χαρτί" των σούπερ μάρκετ.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ 08 Ιουν 2021 | 22:03

Προνόμια για τους εμβολιασμένους και πέραν της εστίασης - Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Σκέψεις για περαιτέρω προνόμια στους πλήρως εμβολιασμένους από την κυβέρνηση.

ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ 08 Ιουν 2021 | 13:21

Έρευνα GPO: Προβάδισμα κατά 12,6% για ΝΔ – Κυριαρχία Μητσοτάκη σε Τσίπρα στην οικονομία

Υπεροχή Μητσοτάκη στη διαχείριση της οικονομίας σε σύγκριση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ στην πρόθεση ψήφου με διαφορά 12,6%.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ 07 Ιουν 2021 | 08:48

Δεν τα παρατάει ο Νετανιάχου: "Η μεγαλύτερη εκλογική απάτη στην ιστορία ο συνασπισμός Λαπίντ-Μπένετ"

Ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι ο νέος συνασπισμός που απειλεί να τον ανατρέψει ήταν το αποτέλεσμα "της μεγαλύτερης εκλογικής απάτης" στην ιστορία της δημοκρατίας.