Το μυστικό ραντεβού Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της γαλλικής Total

Ισχυρή απάντηση στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

to-mustiko-rantebou-mitsotaki-me-ton-proedro-tis-gallikis-total
SHARE THIS
0
SHARES

Σειρά επαφών με επιχειρηματίες έχει σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τα ραντεβού του πρωθυπουργού ξεχωρίζει αυτό με τον διευθύντα σύμβουλο Total, της εταιρείας που μαζί με την ιταλική ΕΝΙ έχει αναλάβει τις εξορύξεις στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ. 

Οι επαφές εντάσσονται στο διπλωματικό μαραθώνιο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει μια ισχυρή απάντηση στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ. 

Σημειώνεται ότι στο λιμάνι της Λεμεσού θα καταπλεύσει στα τέλη Φεβρουαρίου το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, καθώς θα ολοκληρώνεται η αποστολή του στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου φθάνει στα τέλη Ιανουαρίου, και αυτό δείχνει την πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου, καθώς αυτό είναι το μόνο λιμάνι που θα επισκεφθεί το αεροπλανοφόρο κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής.

Όπως δήλωσε η πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Ιζαμπέλ Ντυμόν,  για τις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποστολή του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, «η γαλλική θέση είναι ξεκάθαρη υπέρ του διεθνούς δικαίου. Αυτό που πράττει η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε, αναφέροντας πως η Γαλλία συμφωνεί πλήρως με τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης πως η λύση του θέματος αυτού μπορεί να είναι μόνο πολιτική. «Έχουμε εκφράσει τη βαθιά μας ανησυχία με το τι συμβαίνει και για τις ενέργειες της Τουρκίας. Η Γαλλία επαναβεβαιώνει συνεχώς τη δέσμευσή της στην κυριαρχία της Κύπρου, περιλαμβανομένης της ΑΟΖ της», σημείωσε.

Από την πλευρά της η Άγκυρα μετά την επιλογή στόχων για τα γεωτρύπανά της σε περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ μεν, εκτός οριοθετημένων και αδειοδοτημένων οικοπέδων δε, εγκαταλείπει την τακτική τής σχετικά «ανώδυνης πρόκλησης» και μεταφέρει τις έρευνές της σε πεδία που πιθανολογείται ότι υπάρχουν κοιτάσματα. «Κλειδί» θεωρείται ήδη το οικόπεδο 8, όπου βρίσκεται πλέον το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και σκανάρει στόχο ο οποίος είχε υποδειχθεί από σχετικές μελέτες ως πιθανό σημείο για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. 

Οι τουρκικές έρευνες στο οικόπεδο 8 ακολουθούν την αποτυχημένη απόπειρα που έκανε το «Γιαβούζ» τον περασμένο Οκτώβριο για έρευνα στο επίσης αδειοδοτημένο (στην κοινοπραξία TOTAL-ENI) οικόπεδο 7, σε μια περιοχή που έχει υποδειχθεί ως στόχος κατόπιν επιστημονικών μελετών.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook