Tο παρασκήνιο, οι κομμένοι και οι εκπλήξεις στο «παρά 5»

Κυβέρνηση εσωκομματικών ισορροπιών και ανοιγμάτων προς τους ΠΑΣΟΚογενείς. 46 μέλη το νέο υπουργικό συμβούλιο. Οι πιέσεις, οι καραμπόλες και ο κομβικός ρόλος Βούτση.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Tο παρασκήνιο, οι κομμένοι και οι εκπλήξεις στο «παρά 5»

Κυβέρνηση εσωκομματικών ισορροπιών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το νέο υπουργικό σχήμα που αποτελείται από 46 μέλη όπου οι καραμπόλες και οι τοποθετήσεις Πασοκογενών σε καίρια υπουργεία από τον Αλέξη Τσίπρα που συμβολίζουν και το άνοιγμα που επιχειρεί η κυβέρνηση προ της Κεντροαριστερά.

Η κυβέρνηση ορκίστηκε στις 10:30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό και οι νέοι υπουργοί μεταβαίνουν στα υπουργεία για να αναλάβουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Εκπλήξεις στη σύνθεσή της αποτελούν το σπάσιμο υπουργείων και η επαναφορά της παλαιάς οργανωτικής δομής, η απουσία από το νέο σχήμα του Γ. Σακελλαρίδη και του Π. Νικολούδη, η υπουργοποίηση του Ν. Φίλη στον τομέα της Παιδείας όπου πλαισιώνεται από τον πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη αλλά και η προώθηση των κ.κ. Μπόλαρη και Τζάγκρη σε υπουργικούς θώκους, με την ενίσχυση του Π. Κουρουμπλή στο υπ. Εσωτερικών.

Διαβουλεύσεις κυρίως με την ομάδα των 53, αρνήσεις από υπουργούς να μετακινηθούν όπως για παράδειγμα ο Π. Σκουρλέτης δεν δέχτηκε να μεταφερθεί στο υπουργείο Εσωτερικών αλλά και οι καραμπόλες που δημιουργήθηκαν από την παραμονή Δραγασάκη στην κυβέρνηση, αποτελούν τα βασικότερα χαρακτηριστικά σχηματισμού της δεύτερης κυβέρνησης Τσίπρα.

Αναλυτικά στο νέο υπουργικό συμβούλιο παρατηρείται:

Η παραμονή του Γ. Δραγασάκη στην αντιπροεδρία της Κυβέρνησης μετά την άρνησή του να μεταπηδήσει στην Προεδρία της Βουλής όπου τελικά αναμένεται να ανακοινωθεί ο Νίκος Βούτσης. Ο Κ. Δραγασάκης είπε «όχι» στην ….τιμητική αποστρατεία που του πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας και επανατοποθετήθηκε στην θέση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.

Επικεφαλής του υπουργείο Οικονομικών τοποθετήθηκε ο Ευ. Τσακαλώτος με αναπληρωτές υπουργούς τους κ.κ. Τρ. Αλεξιάδη και Γ. Χουλιαράκη ενώ εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του Δ. Μάρδα στο υπουργείο Εξωτερικών όπου αναμένεται να λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις με τους δανειστές καταλαμβάνοντας την θέση που κατείχε ο κ. Τσακαλώτος όταν ο Γ. Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών.

Η αναβάθμιση του Π. Κουρουμπλή στο υπερυπουργείο Εσωτερικών όπου θα επιβλέπει την μεταναστευτική πολιτική, την δημόσια τάξη, το δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Κουρουμπλής που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά αναλαμβάνει πρώτος τη τάξη υπουργός έχοντας ως στόχο να φέρει σε πέρας μέχρι το τέλος του έτους, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο αλλά και σημαντικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Κουρουμπλής επιλέχτηκε μετά την άρνηση του Π. Σκουρλέτη να μετακινηθεί στο Εσωτερικών που είναι το μοναδικό υπερυπουργείο το οποίο δεν διαμελίστηκε όπως τα υπόλοιπα. Νέο πρόσωπο στο υπουργείο Εσωτερικών είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας που αναλαμβάνει υφυπουργός, όπως και οι αναπληρωτές υπουργοί Γιάννης Μουζάλας (για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής) και ο στρατηγός Νίκος Τόσκας ο οποίος ανήκει στον κύκλο επιρροής του Ν.Κοτζιά και τοποθετήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην θέση του Γ. Πανούση. Παραμένει στην θέση του ο αν. υπουργός αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης και η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Δίπλα στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη τοποθετήθηκε εκ νέου η Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ ως αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα Τουρισμού καθώς και δύο νέοι υφυπουργοί: ο Αλέξης Χαρίτσης για θέματα ΕΣΠΑ και η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάγκρη για θέματα βιομηχανίας.

Mε την ίδια σύνθεση θα συνεχίσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με υπουργό τον Πάνο Καμμένο και αν. υπουργό τον Δ. Βίτσα.

Έκπληξη αποτελεί η τοποθέτηση του Ν. Φίλη στην θέση του υπουργού Παιδείας στην θέση του Αρ. Μπαλτά. Ο κ. Φίλης θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των κενών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το μεγάλο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την συμβολή της αν. υπουργού Σ. Αναγνωστοπούλου και του αν. υπουργού αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη. Στο πολιτικό προσκήνιο επανέρχεται και ο πρώην πρύτανης Αθηνών και γνωστός για τις θεατρικές του αναζητήσεις Θ. Πελεγρίνης ως υφυπουργός Παιδείας.

Καραμπόλες στα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού

Στο υπουργείο Εξωτερικών θα πλαισιώσουν τον υπουργό Ν. Κοτζιά, ο συνονόματος του Ν. Ξυδάκης που μετακινείται από το υπ. Πολιτισμού ως αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για Θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων. Παράλληλα εκτός του Δημήτρη Μάρδα που αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών σε θέση υφυπουργού τοποθετήθηκε και ο Γ. Αμανατίδης.

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρέμεινε υπουργός ο Ν. Παρασκευόπουλος ενώ ο Δ. Παπαγγελόπουλος ανέλαβε τα θέματα διαφθοράς μετά την απομάκρυνση του Π. Νικολούδη από το υπουργικό σχήμα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παραμένει η ίδια με επικεφαλής τον Γ. Κατρούγκαλο και αν. υπουργούς την Θεανώ Φωτίου και την Ράνια ενώ στην θέση του Π. Χαϊκάλη τοποθετήθηκε ο Αναστάσιος Πετρόπουλος. Στο υπουργείο Υγείας στην θέση του Π. Κουρουμπλή τοποθετήθηκε ο μέχρι πρόσφατα αν. υπουργός Αν. Ξάνθος ενώ μετακινήθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τοποθετήθηκε ως αν. υπουργός Υγείας ο γιατρός Π. Πολάκης.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μετακινήθηκε ο πρώην υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς ενώ στο νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραμένει Υπουργός ο Πάνος Σκουρλέτης με αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος τον Γιάννη Τσιρώνη. Στο νέο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης θα έχει υφυπουργό από τους ΑΝΕΛ τον Δ. Καμένο. Ο Θ. Δρίτσας παρέμεινε υπουργός στο υπουργείο Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής χωρίς την παρουσία του Χρήστου Ζώη ενώ ο Μάρκος Μπόλαρης πλαισιώνει τον Β. Αποστόλου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σταθερές αξίες και της νέας κυβέρνησης Τσίπρα οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ παραμένει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ο Τέρενς Κουίκ εκ μέρους των ΑΝΕΛ με την Όλγα Γεροβασίλη που είναι και κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η σύνθεση της κυβέρνησης:

Πρωθυπουργός : Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης : Δραγασάκης Ιωάννης

Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Υπουργός Πάνος Κουρουμπλής

Υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Χριστόφορος Βερναρδάκης

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη: Νίκος Τόσκας

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής: Γιάννης Μουζάλας

Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Μακεδονίας Θράκης: Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης

Αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα Τουρισμού: Έλενα Κουντουρά

Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ : Αλέξης Χαρίτσης

Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας: Θεοδώρα Τζάγκρη

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Πάνος Καμμένος

Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτρης Βίτσας


Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Υπουργός Παιδείας : Νίκος Φίλης

Αναπληρώτρια Υπουργός : Αναγνωστοπούλου Σία

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης

Υφυπουργός Θεοδόσης Πελεγρίνης

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για Θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων: Νίκος Ξυδάκης

Υφυπουργός Εξωτερικών : Δημήτρης Μάρδας

Υφυπουργός Εξωτερικών: Γιάννης Αμανατίδης

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Νίκος Παρασκευόπουλος

Αν. Υπουργός αρμόδιος για θέματα διαφθοράς: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος


Υπουργείο Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός: Γιώργος Κατρούγκαλος

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου

Αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για την Καταπολέμηση της ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου

Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων : Αναστάσιος Πετρόπουλος

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός: Ανδρέας Ξανθός

Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας: Παύλος Πολάκης


Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός : Μπαλτάς Αριστείδης

Υφυπουργός Αθλητισμού : Σταύρος Κοντονής


Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αναπληρωτής υπουργός : Τρύφων Αλεξιάδης

Αναπληρωτής υπουργός : Γιώργος Χουλιαράκης


Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός : Πάνος Σκουρλέτης

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης


Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Υπουργός: Χρήστος Σπίρτζης

Υφυπουργός : Δημήτρης Καμένος


Υπουργείο Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός : Θοδωρής Δρίτσας

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός : Βαγγέλης Αποστόλου

Αναπληρωτής : Μάρκος Μπόλαρης

Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς

Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου: Αλέκος Φλαμπουράρης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Τέρενς Κουίκ

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητική Εκπρόσωπος : Όλγα Γεροβασίλη

Οπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η ορκωμοσία των υπουργών θα γίνει την Τετάρτη στις 10.30 το πρωί.

Οι αλλαγές στην οργάνωση της κυβέρνησης

Το απόγευμα της Τρίτης έγινε κατάργηση υπερ-υπουργείων,ανασύσταση παλαιών χαρτοφυλακίων και μετονομασίαυπουργείων με δύο προεδρικά διατάγματα που υπογράφονταν από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα συστάθηκαν τα εξής υπουργεία:

1) Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

2) Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

3) Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,

4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,

5) Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΤΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ 11 Ιαν 2022 | 21:32

Ανδρουλάκης: Στόχος να προκύψει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για "τοξικό δικομματισμό" - Το νέο ηγετικό σχήμα του ΚΙΝΑΛ.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 11 Ιαν 2022 | 07:21

Ράδιο Αρβύλα: Επέστρεψαν αλλά δεν έπεισαν κανέναν για τα ροζ βίντεο του Στάθη - Για όλα φταίει η κυβέρνηση... η άμυνα του Κανάκη

"Πόλεμος" στο Twitter για την επιστροφή των Ράδιο Αρβύλα στους τηλεοπτικούς δέκτες - Τι (δεν) είπε ο Αντώνης Κανάκης για τον πρώην συνεργάτη τους, Στάθη Παναγιωτόπουλο, και τα ροζ βίντεο

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 07 Ιαν 2022 | 12:47

ΣΥΡΙΖΑ για αναρρωτικές άδειες: "Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την ανοσία της αγέλης κι όποιος επιβιώσει"

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση και ρωτά: "Τι ακριβώς εννοούν; Ποιος θα τους εξετάσει; Θα στήνονται χιλιάδες φορείς του ιού στις ουρές για να περάσουν από Επιτροπή του ΕΦΚΑ;".

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 06 Ιαν 2022 | 10:43

Χάος στο Καζακστάν με δεκάδες νεκρούς: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις - Καταφθάνουν ρωσικά στρατεύματα [Βίντεο]

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το Καζακστάν με την απαγόρευση συγκεντρώσεων να έχει τεθεί σε ισχύ σε όλη τη χώρα.

«ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ» 04 Ιαν 2022 | 15:16

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να συνταγογραφήσει δωρεάν τα μοριακά και τα rapid tests

"Η κυβέρνηση να συνταγογραφήσει δωρεάν τα μοριακά και rapid tests όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες", ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 31 Δεκ 2021 | 10:42

Μακρή: Ο προγραμματισμός είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου - Πιθανόν με rapid test

"Η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουάριου με τα πρωτόκολλα που θα εισηγηθούν οι ειδικοί", είπε η Ζέττα Μακρή.

«ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗΣ» 30 Δεκ 2021 | 20:38

Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: "Η κυβέρνηση έχει αποτύχει, πρέπει να φύγει, είναι ζήτημα ζωής"

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς της ότι έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας

«ΦΩΤΙΕΣ» ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 30 Δεκ 2021 | 16:41

"Πόλεμος" κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα:"Ο κ. Τσίπρας αμφισβητεί ευθέως τη δημοκρατική λειτουργία"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην καταστροφή και την πόλωση", δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά την σκληρή κριτικη Τσίπρα για τα νέα μέτρα

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 30 Δεκ 2021 | 12:43

Ερχονται νέα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται: Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις

Μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα νέα μέτρα, ανακοινώνει άμεσα η κυβέρνηση, πιθανόν εντός της ημέρας.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΛΕΥΡΗ 30 Δεκ 2021 | 07:26

Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για τους ανω των 50 ετών - Το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση

Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στους άνω των 50 ετών - Τι αλλαγές ετοιμάζει η κυβέρνηση στο υγειονομικό πρωτόκολλο στα σχολεία με στόχο να μην κλείσουν.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 29 Δεκ 2021 | 11:14

Ηλιόπουλος: Επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία ο Μητσοτάκης - Μέχρι τώρα έχει κηρύξει τέσσερις φορές το τέλος της πανδημίας

Ο Νάσος Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) αναρωτήθηκε γιατί έπρεπε να περάσει ένας μήνας για να προχωρήσει η κυβέρνηση έστω σε ένα θολό μέτρο τηλεργασίας.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 28 Δεκ 2021 | 19:49

Ανδρουλάκης: Καταστροφικές οι κυβερνητικές παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας

Ο Ανδρουλάκης κατηγορεί την κυβέρνηση πως οι αποφάσεις και ο χρόνος που τις λαμβάνει, καθορίζονται από το πολιτικό κόστος και τις εντυπώσεις.

«ΒΡΑΖΕΙ» Η ΑΤΤΙΚΗ 28 Δεκ 2021 | 15:05

Ραγδαία επέλαση της μετάλλαξης Ομικρον: Κοντά στις 20.000 τα νέα κρούσματα - Πριν την Πρωτοχρονιά η εφαρμογή των μέτρων

Τρομάζει ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων - Αναμένεται να ανακοινωθούν οντά στις 20.000 νέες μολύνσεις