Το παρασκήνιο στην κυβέρνηση και η υπαναχώρηση για τα κανάλια

Το παρασκήνιο των 2 ωρών που πάγωσε την τροπολογία Παππά για το μαύρο στα κανάλια που δεν έχουν πάρει άδεια.Το τσουνάμι των αντιδράσεων και η ενδοκυβερνητική κόντρα.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Το παρασκήνιο στην κυβέρνηση και η υπαναχώρηση για τα κανάλια

Χρειάστηκαν μόλις 80 λεπτά της ώρας για να περάσει η κυβέρνηση από τους διθυράμβους Παππά στις 22:43 σχετικά με την τροπολογία που είχε καταθέσει στη Βουλή η οποία προέβλεπε να κλείσουν εντός πέντε ημερών τα κανάλια που δεν έχουν λάβει άδεια, μέχρι την ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας στις 00:25 η οποία μεταθέτει το «μαύρο» μετά την συγκρότηση του ΕΣΡ, αφού προηγήθηκε η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Τα μπρος πίσω της κυβέρνησης μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα που από την μία πλευρά έστελνε σήμα ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του νόμου και στην «κατοχύρωση της επένδυσης των υπερθεματιστών» και μέσα σε 80 λεπτά έκανε πίσω μετά τον σάλο που προκλήθηκε τόσο από τα κανάλια όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποδεικνύει την απουσία στρατηγικής και την νομοθέτηση κατά το δοκούν χωρίς σχέδιο και προοπτική, αψηφώντας και την άμεση απόλυση 2.000 εργαζομένων.

Η αντιπαράθεση εντάθηκε και στο εσωτερικό της κυβέρνησης αφού εκτός από τον Ν. Βούτση και μία σειρά άλλων κυβερνητικών στελεχών μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι ο Π. Κουρουμπλής αλλά και συνεργατών του Πρωθυπουργού , αντέδρασαν στην τροπολογία Παππά και στο άμεσο κλείσιμο των καναλιών που δεν έχουν άδεια. Σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο το Μαξίμου ζήτησε από τον Νίκο Παππά να βάλει νερό στο κρασί του – μετά τις μεταμεσονύκτιες αντιδράσεις - και να μεταφέρει στο άμεσο μέλλον την ψήφιση της κρίσιμης τροπολογίας η οποία θα μπορούσε να… ανάψει «μπουρλότο στα θεμέλια της κυβέρνησης», όπως είπε στο theTOC κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίδειξη δύναμης

Η κατάθεση της τροπολογίας Παππά για το οριστικό κλείσιμο των καναλιών που δεν έχουν άδεια, πέντε ημέρες μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τους νέους καναλάρχες, εκλήφθηκε ως ενέργεια επίδειξης δύναμης και αποφασιστικότητας από την πλευρά του υπουργού Επικρατείας όπου είχε φόντο το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο η τάση στην οποία συμμετέχει ο Ν. Παππάς έχει την πλειοψηφία των συνέδρων.

Στην…πανηγυρική ανακοίνωση του Μ. Μαξίμου αναφέρεται ότι η τροπολογία προβλέπει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για μετάδοση μη αδειοδοτημένου σήματος πέντε ημέρες μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει οριστικά τους αδειούχους. Συμπερασματικά, οι σταθμοί χωρίς άδεια θα έπρεπε να ρίξουν μαύρο εντός ολίγων ημερών, πιθανότατα και μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου, εάν είχε σκοπό να εκδώσει άμεσα ο Ν. Παππάς την υπουργική απόφαση με τους τελικούς καναλάρχες.

Η κατάθεση της τροπολογίας έγινε μετά από έναν κύκλο επαφών του υπουργού Επικρατείας με τους υπερθεματιστές καθώς ο κ. Παππάς είχε μιλήσει πρόσφατα με τους κ.κ. Μαρινάκη και Αλαφούζο στο Μαξίμου ενώ είχε δείπνο εργασίας με στελέχη του Σκάι στο Παλαιό Φάληρο.

Έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την ΝΔ να κάνει λόγο για αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις και για «πραξικόπημα Τσίπρα – Παππά», ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη μίλησε για κυβερνητικό φασισμό.

Η μεταμεσονύκτια δήλωση του Νίκου Παππά

«Είχα, πριν από λίγο, επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κύριο Νίκο Βούτση. Μου εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Αυτό και θα κάνουμε.

Είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων. Τόσο για τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής, του ΕΣΡ, όσο και για τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο.

Ήρθε η ώρα, νομίζω, όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων συμφερόντων».

Τι προηγήθηκε της αναδίπλωσης Παππά

Αργά το βράδυ της Παρασκευής η κυβέρνηση δια του Νίκου Παππά είχε καταθέσει στη Βουλή τροπολογία με την οποία σε διάστημα πέντε ημερών από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των ονομάτων των νέων τηλεοπτικών σταθμών, τα υπόλοιπα μη αδειοδοτημένα κανάλια θα πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν.

Ειδικότερα, τα βασικά σημεία της τροπολογίας ήταν τα εξής:

1) Πέντε μέρες μετά τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης που ορίζει ποια είναι τα νέα κανάλια, θα επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις προς τη Digea και τη διοίκηση του μη αδειοδοτούμενου καναλιού, εφόσον αυτό συνεχίζει να εκπέμπει. Ως προς το ποινικό σκέλος προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως ένα έτος αντί έξι μηνών που προέβλεπε ο αρχικός νόμος Παππά. Σε ότι αφορά τα διοικητικά πρόστιμα αυτά μπορεί να φτάνουν μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ προβλέπονται και κατασχέσεις μηχανημάτων.

2) Προστίθεται ρύθμιση που δεν αναγνωρίζει ως φορολογικά έξοδα τη διαφημιστική δαπάνη μιας επιχείρησης σε μη αδειοδοτούμενο κανάλι.

3) Επειδή η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται να συγκροτηθεί ΕΣΡ περνά στη ΓΓ Ενημέρωσης σειρά αρμοδιοτήτων όπως η αρμοδιότητα για την παροχή βεβαίωσης προς τους αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για τον αριθμό των εργαζομένων, τις κτιριακές υποδομές κ.ά.

Η τροπολογία Παππά βρίσκεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα ψηφιζόταν την Τρίτη.

Διαβάστε το κείμενο της τροπολογίας εδώ

Τι λέει non paper του Μεγάρου Μαξίμου για την επίμαχη τροπολογία (ώρα 22:40)

Η τροπολογία Παππά αποβλέπει:

Στην κατοχύρωση της επένδυσης των υπερθεματιστών.

Στην ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Περιλαμβάνει 6 σημεία:

Ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για μετάδοση μη αδειοδοτημένου σήματος . Ίσχυαν μόνο για τον πάροχο δικτύου. (Digea). Τώρα επεκτείνονται και στον πάροχο περιεχομένου (κανάλι). Επίσης αυστηροποιούνται.

Ποινικές κυρώσεις: Φυλάκιση έως 12 μήνες. Χρηματική ποινή από 20.000 έως 1.5εκ. Κατάσχεση εξοπλισμού. (για το κανάλι)

Διοικητικές κυρώσεις: Σύσταση (με πρόστιμο 3 εκ εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση). Αναστολή ή ανάκληση της άδειας. (Αυτό προφανώς ισχύει για τον πάροχο αφού το κανάλι δεν θα έχει ούτως ή άλλως άδεια. Θα ισχύσει μελλοντικά, εφ όσον θα υπάρξει και δεύτερος πάροχος)

Οι κυρώσεις θα ισχύσουν πέντε ημέρες μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει οριστικά τους αδειούχους.

Η εκπομπή των αδειοδοτημένων σε σήμα υψηλής ευκρίνειας.

Ο νόμος προβλέπει ότι οι αδειοδοτημένοι πρέπει να εκπέμψουν από την πρώτη στιγμή σε HD.Η τροπολογία δίνει μεταβατική περίοδο, ως εξής:

Οι αδειοδοτημένοι έχουν 6 μήνες προθεσμία να εκπέμψουν και σε σύστημα HD.

Κατόπιν έχoυν 2 χρόνια περιθώριο να εκπέμπουν και σε HD και σε SD. (Standard Definition)

Μετά την παρέλευση της διετίας, θα πρέπει να εκπέμπουν αποκλειστικά σε HD.

Παράλληλα δίνεται διετής προθεσμία, μέχρι το παραγόμενο πρόγραμμα να είναι εξ αρχής σε HD.

3. Η διαφημιστική δαπάνη σε μη αδειοδοτημένο σταθμό δεν εκπίπτει.

Εδώ υπάρχει ερώτημα για το τι θα γίνει αν ένας σταθμός εκπέμπει χωρίς άδεια (οπότε η δαπάνη δεν εκπίπτει), αλλά ταυτόχρονα εκπέμπει και νόμιμα σε ψηφιακή πλατφόρμα (nova, ote tv κλπ- οπότε η δαπάνη εκπίπτει). Ο Αλεξιάδης έχει φτιάξει έναν μηχανισμό ελέγχου, για το ποιο κομμάτι της δαπάνης αντιστοιχεί σε μη αδειοδοτημένη και ποιο σε αδειοδοτημένη εκπομπή.

Βεβαίωση συμμόρφωσης των αδειδοτημένων με τις ρυθμίσεις του νόμου (κατανομή προσωπικού ανά κλάδο, αριθμός απασχολούμενων, εγκαταστάσεις κλπ).

Η αρμοδιότητα αυτή (του να βεβαιώνει ποιος είναι σύννομος) ανήκει στο ΕΣΡ. Μεταβιβάζεται στην ΓΓΕ, μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Περιορισμός της δικτύωσης μεταξύ περιφερειακών σταθμών.

Ένας περιφερειακός σταθμός δικτυωμένος με πολλούς άλλους περιφερειακούς, μπορεί να λειτουργεί ντε φακτο ως σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας. Η τροπολογία περιορίζει την δικτύωση ως εξής:

Κάθε περιφερειακός σταθμός μπορεί να διασυνδέεται μόνο με έναν άλλον περιφερειακό σταθμό.

Η διασύνδεση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις ώρες ημερησίως.

Παράταση, για ένα τρίμηνο, της έναρξης ισχύος του νόμου για απευθείας τιμολόγηση του διαφημιζόμενου.

Ο νόμος αυτός φτιάχτηκε το καλοκαίρι του 2014, με στόχο να παρακάμψει τους ενδιάμεσους στην διαφήμιση (media shops). Δεν εφαρμόστηκε, καθώς η έναρξη ισχύος του έπαιρνε συνεχείς παρατάσεις. Η τελευταία παράταση λήγει κάπου τώρα.

Ο λόγος που παρατείνεται τώρα για ένα τρίμηνο είναι ότι μέσα στο διάστημα αυτό, (έως τον Δεκέμβριο του 2016) θα έχει έρθει στην Βουλή ο νόμος για την ηλεκτρονική πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών. (Ένα ηλεκτρονικό «χρηματιστήριο», όπου ο καθενός, διαφανώς, θα αγοράζει και θα πουλάει διαφημιστικό χρόνο). Κρίνεται επομένως, περιττό, να αλλάξει τώρα το ισχύον καθεστώς, για να ξανααλλάξει μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

ΝΔ: Κορυφώνεται το πραξικόπημα

«Το πραξικόπημα Τσίπρα - Παππά κορυφώνεται με άλλη μια αυταρχική πράξη που οδηγεί μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες σε κλείσιμο τα τηλεοπτικά κανάλια» σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία, μεαφορμή την κατάθεση της τροπολογίας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Οι ευθύνες τους για τις μαύρες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις είναι τεράστιες. Οφείλουμε όλοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να συνειδητοποιήσουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον όποιον οδηγεί η Κυβέρνηση τη χώρα και να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις», συμπληρώνει η Ν.Δ.

Λοβέρδος: Μια λέξη, φασισμός

Με έντονο τρόπο αντέδρασε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε: «Για την νέα νομοθετική απρέπεια Παππά μία μόνο λέξη ταιριάζει: ΦΑΣΙΣΜΟΣ».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορούν να αποδεχθούν την ήττα τους

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που για 27 χρόνια υπηρέτησαν τους καναλάρχες, τολμούν να μιλούν για δημοκρατία. Οι υπερασπιστές της αεροπειρατείας των καναλαρχών δεν μπορούν να αποδεχθούν την ήττα τους», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με απόλυτη διαφάνεια» και υπογραμμίζει ότι «γίνεται πραγματικότητα η λαϊκή απαίτηση για την άρση της ασυδοσίας και την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 23 Νοε 2020 | 13:56

Ο Ανδρέας Λοβέρδος το αποφάσισε: Θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ- Το ανακοίνωσε και στη Φώφη Γεννηματά

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ενημέρωσε και τη Φώφη Γεννηματά

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ "ΣΟΒΑΡΗΣ" ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ 22 Νοε 2020 | 17:57

Επίθεση Φίλη για τις εικόνες με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα στη Βουλή - Στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Φίλης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την προβολή εικόνων με στρατιωτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο στο κτίριο της Βουλής.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ 21 Νοε 2020 | 15:28

ΝΔ: Με τη δράση "Έχεις Εμένα" κανείς δεν μένει μόνος του

Μέσω της νέας δράσης "έχεις εμένα" η Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ, μας καλεί να μην ξεχάσουμε τους μοναχικούς ανθρώπους.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΚΤΡΟΠΑ 18 Νοε 2020 | 14:58

ΝΔ για Πολυτεχνείο και ΚΚΕ: Νίκη της Δημοκρατίας και της κοινής λογικής - Θα διερευνηθούν και οι ποινικές ευθύνες

Στην ανακοίνωση της Ν.Δ για το Πολυτεχνείο σημειώνεται ότι η Δημοκρατία και η κοινή λογική έδωσαν την απάντησή τους σε όσους επένδυαν στο μπάχαλο.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ OPINION POLL 18 Νοε 2020 | 13:56

Αναταραχή στο ΚΙΝΑΛ: Προβάδισμα Ανδρουλάκη και Λοβέρδου στη μάχη για την ηγεσία - Μεθοδεύσεις καταγγέλλει η Γεννηματά

Η προτίμηση των ψηφοφόρων για την ηγεσία του κόμματος, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της Opinion Poll.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 18 Νοε 2020 | 12:55

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Αυτοί είναι οι δημοφιλέστεροι υπουργοί - Ποιον προτιμούν για αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Τσίπρα

Ποιοι είναι οι υπουργοί που ξεχωρίζουν για την παρουσία και το έργο τους σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll.

ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2019 17 Νοε 2020 | 20:32

Παρατηρητήριο ΝΔ: Fake News η ανάρτηση του ΠΑΜΕ - Από τα γαλλικά "κίτρινα γιλέκα" η φωτογραφία [Εικόνα]

Fake News: Φωτογραφία τραβηγμένη κατά την περίοδο της εξέγερσης των "κίτρινων γιλέκων" παρουσιάστηκε ως σημερινή από την Αθήνα.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Νοε 2020 | 18:00

Πολυτεχνείο: Πολιτική κόντρα για τις παράνομες συγκεντρώσεις - Τι απαντά η ΕΛΑΣ για τα επεισόδια και τα "σκισμένα πουκάμισα"

Τα γεγονότα "είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα", αναφέρει το υπουργείο για όσα συνέβησαν σήμερα με αφορμή την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ 07 Νοε 2020 | 14:19

Μητσοτάκης για lockdown: "Να συγκρατήσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας για να σώσουμε τα Χριστούγεννα"

"Στόχος μας να μπορέσουμε σταδιακά να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, να σώσουμε το Δεκέμβριο σε οικονομικό επίπεδο" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 06 Νοε 2020 | 12:32

Πέτσας κατά Τσίπρα για την κατάθεση Καλογρίτσα: Να αποπέμψει σήμερα το Νίκο Παππά

Να αποπέμψει από τον ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα ο Στέλιος Πέτσας με αφορμή την κατάθεση Καλογρίτσα

ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ "ΤΟΞΟΤΗΣ" 05 Νοε 2020 | 14:13

Κατάθεση Καλογρίτσα στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και το ρόλο του Νίκου Παππά

Στο πλαίσιο της έρευνας των καταγγελιών που έχει κάνει, δίνει κατάθεση στον πταισματοδίκη ο Χρήστος Καλογρίτσας.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΠΡΩΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ 04 Νοε 2020 | 15:09

Η ατάκα της Ρένας Δούρου "με...πρόσχημα την πανδημία" προκάλεσε πόλεμο με τη ΝΔ- "Εισαι πρωταθλήτρια των ψεκασμένων"

Η αναφορά της Ρένας Δούρου ότι "με πρόσχημα την πανδημία" η κυβέρνηση θυσιάζει τους ανθρώπους της εστίαςης, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ΝΔ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 02 Νοε 2020 | 11:50

Ηλιόπουλος: Χαρακτήριζαν "πεταμένα λεφτά" την ενίσχυση των ΜΕΘ και τώρα ακυρώνουν χειρουργεία

Στην κυβέρνηση επιτέθηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.