Η οπερέτα με το «παράλληλο πρόγραμμα».Το παρασκήνιο

Όλο το παρασκήνιο πίσω από την απόσυρση του «παράλληλου προγράμματος» Τι άλλαξε μέσα σε δύο ώρες και η κυβέρνηση πήρε πίσω άρον άρον το κρίσιμο ν.σ.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Η οπερέτα με το «παράλληλο πρόγραμμα».Το παρασκήνιο

Η άρον άρον απόσυρση του νομοσχεδίου με τις διατάξεις του «παράλληλου προγράμματος» έρχεται ως αποτέλεσμα έλλειψης συντονισμού μεταξύ των υπουργείων και ...ερασιτεχνικών χειρισμών που οδήγησαν την κυβέρνηση να κάνει πίσω και να μεταθέσει την ημερομηνία κατάθεσης των διατάξεων μετά τις γιορτές καταγγέλλοντας για μία ακόμη φορά ως υπεύθυνη την... αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στις προτεινόμενες διατάξεις από την περίοδο ακόμα της διαπραγμάτευσης για το 2ο πακέτο των προαπαιτούμενων εκτιμώντας ότι οι ρυθμίσεις θα επιφέρουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος που δεν έχει υπολογιστεί και πιθανά να απαιτηθούν νέα μέτρα.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι οι δανειστές εξέφρασαν την δυσφορία τους για τις διατάξεις που χαρακτηρίστηκαν ως μονομερείς ενέργειες οι οποίες δεν είχαν κοστολογηθεί επαρκώς.

Η παρουσίαση του νομοσχεδίου άναψε φωτιές στην κυβέρνηση αφού από την Τετάρτη το βράδυ οι εκπρόσωποι των δανειστών διαμήνυσαν στο υπουργείο Οικονομικών ότι δεν θα καταβληθεί η δόση του 1 δισ. Ευρώ στην περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο του παράλληλου προγράμματος χωρίς να έχει κοστολογηθεί όσον αφορά τις δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Η απάντηση κύκλων του Μαξίμου ήταν και σε αυτήν την περίπτωση ότι θα δοθούν οι απαιτούμενες εξηγήσεις κατά την διάρκεια του Euroworking Group την Πέμπτη .

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν στην WSJ ότι το νομοσχέδιο εκτός του ότι δεν είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές δεν ήταν σε ορισμένα σημεία του σύμφωνο με το μνημόνιο.Οι ίδιοι ανέφεραν πως επίσης προβληματικό ήταν το γεγονός ότι οι δανειστές έλαβαν την μετάφραση του την Τετάρτη δηλαδή μια μέρα πριν από τη συζήτηση για εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.

ΝΔ,ΠΑΣΟΚ & Ποτάμι έφυγαν την Τετάρτη η κυβέρνηση το θυμήθηκε την Πέμπτη

Κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής την Τετάρτη, αποχώρησαν από την αίθουσα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι καταγγέλλοντας την επείγουσα διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση και αφήνοντας υπόνοιες για «ύποπτες ρυθμίσεις».

Ειδικότερα ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, μίλησε για «πρεμούρα» της κυβέρνησης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι απαιτείται έκθεση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και ο εισηγητής του Ποταμίου Κωνσταντίνος Μπαργιώτας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προτίθεται να προωθήσει σκανδαλώσεις ρυθμίσεις.

Τι έγινε το πρωί της Πέμπτης

Το πρωί της Πέμπτης η κυβέρνηση φέρονταν αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

Στις 11:00 π.μ. από την βουλή ειδοποιήθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων για να συμμετέχουν στην συνεδρίαση προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για τις διατάξεις που αφορούσαν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων όπως για παράδειγμα τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ μετέφερε προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, την πρόθεση του ευρωπαϊκού οργάνου να μην συνεδριάσει για την έγκριση του 1 δις

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αρνήθηκαν να παρευρεθούν με την δικαιολογία ότι δεν κλήθηκαν εξ αρχής για να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Λίγες ώρες αργότερα ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ μετέφερε προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, την πρόθεση του ευρωπαϊκού οργάνου να μην συνεδριάσει για την έγκριση του 1 δις. ευρώ εάν η κυβέρνηση εμμείνει στο παράλληλο πρόγραμμα.

Ο κ. Χουλιαράκης ενημέρωσε τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Δραγασάκη για τις προθέσεις του EWG και αυτοί με την σειρά τους συνεννοήθηκαν με τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση να αποσύρει με εύσχημο τρόπο το νομοσχέδιο και να ανακοινώσει την κατάθεσή του μετά τις γιορτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε σύσκεψη των κυρίων Δραγασάκη, Τσακαλώτου και Ξανθού πριν αποφασιστεί η απόσυρση του νομοσχεδίου. Είχε προηγηθεί η δήλωση του κ. Δραγασάκη στο ραδιοσταθμό στο Κόκκινο ότι σε λίγο καιρό η κυβέρνηση θα εφαρμόζει 80% παράλληλο πρόγραμμα και 20% Μνημόνιο.

Κομφούζιο για τον υπεύθυνο της απόσυρσης

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης στην διάσκεψη των Προέδρων πρότεινε την αναστολή της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου και ως ημερομηνία επανεκκίνησης της διαδικασίας τέθηκε η 7η Ιανουαρίου που έγινε ομόφωνα δεκτή.

Από τον Γραφείο του κ. Βούτση ανακοινώθηκε ότι « πρόταση του Πρόεδρου της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων έγινε μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τους τρεις Προέδρους των Επιτροπών, έτσι ώστε να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου».

Μαξίμου: τα κόμματα φταίνε γιατί δημιούργησαν...ανυπόστατες εντυπώσεις

Το Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του επιτέθηκε με σφοδρότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν αποσύρθηκε.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «Μετά τη χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων τη συνέχιση της συζήτησης του ν/σ, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε.»

Μαξίμου νούμερο 2 : Οι θεσμοί ζήτησαν απλά χρόνο να ενημερωθούν

Σε ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρεται για μία ακόμη φορά ότι «το ν/σ κατατέθηκε πριν την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κρύψει τίποτα από κανέναν.Το νομοσχέδιο προωθήθηκε με την διαδικασία του επείγοντος επειδή αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά θέματα».

«Οι θεσμοί το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο»

Σχετικά με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για την απουσία κοστολόγησης των δράσεων η κυβέρνηση αναφέρει ότι «τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν χτες ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τo ΓΛΚ χωρίζει τις διατάξεις σε διατάξεις κοστολογημένες, σε διατάξεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και σε διατάξεις που δεν μπορούν να κοστολογηθούν πριν την εφαρμογή τους (π.χ. η διασύνδεση των Ληξιαρχείων της χώρας μεταξύ τους). Σε κάθε περίπτωση, το κόστος του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Περίπου 100 εκ. με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων. Η αντίδραση των τριών κομμάτων της Αντιπολίτευσης ήταν προσχηματική, προκειμένου να αποφύγουν να ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σημειώνεται δε ότι «οι θεσμοί το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο. Το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα. Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται. Αποφασίστηκε απλώς να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις. Έτσι η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους».


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Αυγ 2020 | 13:26

Σφάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ: Εξαλλος ο Κοτζιάς με τους 53 και τον Τσακαλώτο- "Υπερασπίζονται τον Μητσοτακισμό"

Σκληρή επίθεση του Νίκου Κοτζιά στους 53 του ΣΥΡΙΖΑ για την Συμφωνία των Πρεσπών

ΑΡΘΡΑ - «ΦΩΤΙΑ» 21 Αυγ 2020 | 11:03

Χωρίς τέλος ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι 53+ "σταυρώνουν" Πολάκη και πασοκογενείς - Θυμίζουν τι έλεγαν Τζάκρη, Μωραΐτης, Θεοχαρόπουλος

"Απασφαλίζει" η εσωκομματική αντιπολίτευση των "53+" του ΣΥΡΙΖΑ, κατά Πολάκη και "πασοκογενών".

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 20 Σεπ 2020 | 19:31

Κορονοϊός: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο από τη Δευτέρα - Ολα τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα του υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία του Δημοσίου από αύριο

ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 20 Σεπ 2020 | 17:36

Ο Πέτσας "καρφώνει" τον Τσίπρα: Από ανεύθυνος, θέλησε να γίνει και επικίνδυνος

Ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Thessaloniki Helexpo Forum.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΙΓΟΗΜΕΡΗ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΟΥ 20 Σεπ 2020 | 14:54

Επιστρέφει στο γραφείο ο Τ. Θεοδωρικάκος: Η πρώτη απόφαση που θα υπογράψει

Μετά την ολιγοήμερη κατ' οίκον νοσηλεία του εξαιτίας προβλήματος υγείας

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 20 Σεπ 2020 | 13:04

Τσίπρας στη ΔΕΘ: "Θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές όσο διαρκεί η πανδημία και η κρίση στα ελληνοτουρκικά"

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, θα το στηρίξει.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΞΠΡΕΣ 20 Σεπ 2020 | 11:40

Κακοκαιρία "Ιανός": Στην Καρδίτσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για αυτοψία στις καταστροφές

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους τοπικούς φορείς για την αποτίμηση των ζημιών και θα αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕΣΩ TWITTER 20 Σεπ 2020 | 08:57
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΠΟΜΠΕΟ 20 Σεπ 2020 | 07:31

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής η έναρξη των διερευνητικών επαφών – Μάχη για τις κυρώσεις στην Άγκυρα

Στην Αθήνα ο Πομπέο την ερχόμενη εβδομάδα – Στην Κύπρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

19 Σεπ 2020 | 21:48

Υπέρκομψες παρουσίες στην ομιλία Τσίπρα - Οι κυρίες με τα μίνι που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Η ομιλία Τσίπρα είχε πολλές σικάτες παρουσίες στο ακροατήριο.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ 19 Σεπ 2020 | 19:46

Σενάρια για επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα για τα ελληνοτουρκικά από 25 έως και 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα από τις 25 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 19 Σεπ 2020 | 19:29

Τσίπρας ΔΕΘ: Η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία - Σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης

Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε τρεις παραδοχές-βάση για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας

19 Σεπ 2020 | 18:20

Δημοσκόπηση: Σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και κυριαρχία Μητσοτάκη - Ποιο κόμμα δεν μπαίνει στη Βουλή

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες αξιολογούν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, τάσσονται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία