Το παρασκήνιο της παραίτησης του Οδυσσέα Βουδούρη

Πως απέτυχε το σχέδιο να αναλάβει ο Οδ. Βουδούρης αν. υπουργός, ο διορισμός του ως Γ.Γ. και η δύσκολη συγκατοίκηση με τον Γ. Μουζάλα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το παρασκήνιο της παραίτησης του Οδυσσέα Βουδούρη

Η συγκατοίκηση των δύο γιατρών στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, του αν. υπουργού Γ. Μουζάλα ο οποίος έχει διατελέσει στην ηγεσία των Γιατρών του Κόσμου και του πρώην γενικού γραμματέα Οδ. Βουδούρη που ήταν πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τελικά αποδείχτηκε κινούμενη βόμβα για την κυβέρνηση την οποία απασφάλισε προσωρινά το Μαξίμου κάνοντας αποδεκτή την παραίτηση Βουδούρη.

Μία βόμβα που ενεργοποίησαν κύκλοι του Μαξίμου οι οποίοι προόριζαν εξ αρχής τον Οδ. Βουδούρη για αν.υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής στην θέση του Γ. Μουζάλα ανάβοντας φωτιές σ΄ένα από τα κρισιμότερα υπουργεία της κυβέρνησης.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Όλα ξεκίνησαν από τα μέσα Μαρτίου με την δήλωση του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα ο οποίος αποκάλεσε την ΠΓΔΜ ως Σκόπια σε συνέντευξή του. Η δήλωσή του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πάνου Καμμένου που ζήτησε την παραίτησή του. Ο Γ. Μουζάλας ζήτησε δημόσια συγνώμη για το λεκτικό ατόπημα αλλά στο Μαξίμου είχαν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις για την αντικατάστασή του καθώς συνεργάτες του Πρωθυπουργού έψαχναν το κατάλληλο πρόσωπο προκειμένου να εκτονωθεί η μίνι κυβερνητική κρίση. Κερδίζοντας χρόνο ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα στο προσεχές μέλλον αφού είχε κατευνάσει τα πνεύματα με τον Π. Καμμένο.

Στην κυβέρνηση ακουγόταν από τότε έντονα το όνομα του Οδυσσέα Βουδούρη πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, υποψήφιου περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο με περγαμηνές στην ηγεσία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και έντονη δράση το μεταναστευτικό. Λίγες ημέρες αργότερα μία περιπέτεια υγείας του Γ. Μουζάλα οδηγεί τον αν. υπουργό στο νοσοκομείο ενώ κυκλοφορούν φήμες ότι με πρόσχημα το θέμα υγείας θα παραιτηθεί για να μην αναγκαστεί ο Πρωθυπουργός να τον… παραιτήσει.

Ήδη στα τέλη Μαρτίου ο Οδ. Βουδούρης πρόβαρε το κουστούμι του αν. υπουργού με τις ευλογίες του Μαξίμου. Στις 6 Απριλίου ο Γ. Μουζάλας παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο και παράλληλα γνωστοποιεί στο Μαξίμου την απόφασή του να συνεχίσει να εργάζεται ως αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ακυρώνοντας το σενάριο υπουργοποίησης του Βουδούρη. Κανείς στο Μαξίμου δεν επιθυμούσε εκείνη την περίοδο να ανοίξει μέτωπο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής οδηγώντας σε παραίτηση τον Γ. Μουζάλα ο οποίος έχει κερδίσει την εκτίμηση του κομματικού κοινού του ΣΥΡΙΖΑ στην κόντρα με τον Πάνο Καμμένο για τις δηλώσεις του περί …Μακεδονίας.

Για να κρατηθούν οι ισορροπίες όμως ορίζεται στα μέσα Απριλίου γενικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Οδυσσέας Βουδούρης και από εκείνη την ημέρα ξεκινά ο πόλεμος μεταξύ των ακτιβιστών γιατρών, αποδεικνύοντας την αστοχία της επιλογής του Μαξίμου να συγκατοικήσουν Μουζάλας και Βουδούρης στο ίδιο υπουργείο.

Η υπόγεια σύγκρουση για τις αρμοδιότητες και το εύρος παρέμβασης του Οδ. Βουδούρη πήρε δημόσια χαρακτηριστικά με την συνέντευξη του τότε γενικού γραμματέα στην Free Sunday στις 14 Ιουλίου. Ο κ. Βουδούρης στην συνέντευξή του δήλωσε ότι : «Απ' όταν ανέλαβα καθήκοντα γενικού γραμματέα Υποδοχής Προσφύγων, επιμένω πως πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το ενδεχόμενο νέου κύματος προσφύγων. Η Γενική Γραμματεία δουλεύει αθόρυβα για την αντιμετώπιση αυτού του εξαιρετικά δυσάρεστου ενδεχομένου. Και σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Αλλά σίγουρα το εναλλακτικό μας σχέδιο δεν μπορεί να είναι «Παναγιά, Βόηθα». Διότι, όσο επιθυμητή και να είναι η βοήθεια της, δεδομένη δεν είναι...».

Δημόσιες αντιπαραθέσεις

Η τοποθέτηση του Οδ. Βουδούρη εκλήφθηκε από τον Γ. Μουζάλα ως δημόσια αμφισβήτηση της πολιτικής του υπουργού που επέμενε ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να έχει Plan B για την αύξηση των προσφυγικών ροών και να επιμείνει στην εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία. Ουσιαστικά η συνέντευξη Βουδούρη εξελήφθη ως…. κήρυξη πολέμου στον αν. υπουργό ο οποίος μετέφερε την δυσαρέσκεια του στο Μαξίμου. Ακολούθως ο Γ. Μουζάλας τον Αύγουστο μετέβη στην Κρήτη όπου συζήτησε με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του νησιού για την μεταφορά 2.000 μεταναστών.

Ο Οδ. Βουδούρης σε συνέντευξή του στα κρητικά μέσα ενημέρωσης δήλωσε ότι θα προτιμούσε να φιλοξενηθούν« 500 μετανάστες με το χαμόγελο, παρά 2000 με το στανιό». Σε μία προσπάθεια συμβιβασμού με τον Γ. Μουζάλα συμπλήρωσε «Αλλά πείτε μου και σεις, με το χέρι στη καρδιά: τι είναι 2000 άνθρωποι για έναν τόπο που δέχεται κάθε χρόνο 3 με 4 εκατομμύρια, αν δεν κάνω λάθος, επισκέπτες;».

Ο Γ. Μουζάλας επικοινώνησε με το Μαξίμου και έθεσε το δίλλημα στους συνεργάτες του Πρωθυπουργού: «η εγώ ή αυτός».

Λέγεται ότι η σύγκρουση των δύο γιατρών είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο όπου κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Γ. Μουζάλας στις 23 Αυγούστου στο υπουργείο εμφανίστηκε απρόσκλητος ο Οδ. Βουδούρης ο οποίος κάθισε μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Ο κ. Μουζάλας φέρεται να τηλεφώνησε στο Μαξίμου και να έκανε παράπονα σε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ζητώντας τους να απαιτήσουν από τον Οδ. Βουδούρη να φύγει από την συνέντευξη.

Ο πρώην γενικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής εξέφραζε διαφωνίες σχετικά με την διαχείριση των ΜΚΟ και την λειτουργία των Hot spots προκαλώντας αμηχανία στον Γ. Μουζάλα. Η επιστολή του Οδ. Βουδούρη προς τον υπουργό όπου ο πρώην γενικός γραμματέας υπογράμμιζε ότι δεν λαμβανόταν σοβαρά υπόψην η γνώμη του και πως δεν του δίνονταν τα εργαλεία από τον υπουργό να κάνει σωστά την δουλειά του, έγινε γνωστή στον Γ. Μουζάλα αρχικά από δημοσιεύματα του τύπου.

Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις των δύο αντρών παρά τις παραινέσεις του Μαξίμου να χαμηλώσουν τους τόνους και να βρουν τρόπο να συνυπάρξουν…εν ειρήνη στο υπουργείο. Τότε ο Γ. Μουζάλας επικοινώνησε με το Μαξίμου και έθεσε το δίλλημα στους συνεργάτες του Πρωθυπουργού: «η εγώ ή αυτός». Το Μαξίμου προτίμησε να θυσιάσει τον φιλόδοξο Οδ. Βουδούρη και ζήτησε την παραίτησή του από το να δημιουργήσει μία κυβερνητική κρίση με μία πιθανή απομάκρυνση του Γ. Μουζάλα που θα ακύρωνε ουσιαστικά την μέχρι τώρα μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ 15 Σεπ 2020 | 18:33

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ: Στην ατζέντα προσφυγικό και ελληνοτουρκικά

Για τις εξελίξεις στην Αν.Μεσόγειο και το προσφυγικό συζήτησαν Μητσοτάκης και Μέρκελ. Πρόθεση της Γερμανίας να υποδεχθεί 1.533 πρόσφυγες.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ 11 Σεπ 2020 | 14:55

Μητσοτάκης σε Σχοινά: Να ξυπνήσουν στην Ευρώπη - Το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας

Να αντιληφθούν όλοι στην Ευρώπη ότι η διαχείριση του προσφυγικού δεν μπορεί να γίνεται μόνο από τις χώρες πρώτης υποδοχής τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20 Αυγ 2020 | 09:23

Ξαναχτύπησε ο περιφερειάρχης Μουτζούρης με επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας επειδή επισκέφθηκε τη Μόρια

Αντί να θεωρήσει ως υποστηρικτική των προσπαθειών της τοπικής κοινωνίας τη στάση της Προέδρου, ο κ. Μουτζούρης εξαπέλυσε εμμέσως επίθεση εναντίον της.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 19 Σεπ 2020 | 12:01

Κακοκαιρία Ιανός: Με εντολή Μητσοτάκη κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές

Με εντολή του πρωθυπουργού μεταβαίνουν στις πληγείσες περιοχές Λιβάνιος,Σκρέκας, Καραγιάννης

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 19 Σεπ 2020 | 11:43

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με Στόλτενμπεργκ για την Ανατ. Μεσόγειο

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ

«ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ 19 Σεπ 2020 | 10:12

Πέτσας για κορονοϊό: Αν χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα μέτρα θα το κάνουμε

"Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό" για την επέλαση του Ιανού σημείωσε ο Στ. Πέτσας

ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 19 Σεπ 2020 | 08:24

Το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Δέσμη δέκα μέτρων

Μια νέα κοινωνική συμφωνία, αναμένεται να προτάξει ο Αλ. Τσίπρας και να καταθέσει δέσμη 10 άμεσων μέτρων στο Thessaloniki Helexpo Forum

ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ 19 Σεπ 2020 | 07:59

Αναζητείται φόρμουλα για απευθείας επαφή Μητσοτάκη - Ερντογάν - Το παρασκήνιο

"Ψήνεται" επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν – Τα δύο σενάρια για τις διερευνητικές επαφές

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ 18 Σεπ 2020 | 21:36

Τουρκία: Νέες NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα ανοικτά της Λέσβου και έρευνες στην Κύπρο

Η Τουρκία παρέτεινε τη NAVTEX για το Barbaros που βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ 18 Σεπ 2020 | 21:32

Δένδιας: Ζητάμε από την ΕΕ λίστα κυρώσεων αν η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι εάν η Τουρκία αρχίσει πάλι τις παράνομες ενέργειες, πρέπει να υπάρχει έτοιμη λίστα κυρώσεων από την ΕΕ

ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 18 Σεπ 2020 | 20:56

Άγκυρα: Κάλεσαν τον Ελληνα πρέσβη μετά από πρωτοσέλιδο ελληνικής εφημερίδας για τον Ερντογάν

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη με αφορμή άρθρο για τον Ερντογάν από ελληνική εφημερίδα.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18 Σεπ 2020 | 19:17

"Άδειασμα" Χαρδαλιά σε Κουμουτσάκο: Όλοι είμαστε χριστιανοί αλλά δεν το επιδεικνύουμε - Οι υπουργοί να δίνουν το παράδειγμα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν παρέλειψε να μιλήσει για το περιστατικό με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, χωρίς να αναφέρει το όνομά του

ΕΚΤΕΝΕΣ ΑΡΘΡΟ 18 Σεπ 2020 | 15:50

Handelsblatt: Η Toυρκία εξελίσσεται σε απειλή για την Ευρώπη

"Πρόκληση ή όχι, η στάση της Τουρκίας είναι συστηματική", αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο της η Handelsblatt.