Το πλέγμα προτάσεων της ΝΔ για τη φορολογία στα ακίνητα

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, από την Πάτρα, με αφορμή την συμμετοχή του στο αναπτυξιακό συνέδριο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το πλέγμα προτάσεων της ΝΔ για τη φορολογία στα ακίνητα

«Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για την επόμενη ημέρα. Δεν κουνάμε σε κανέναν το δάχτυλο, προσπαθούμε να κινηθούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, διδαγμένοι και από τα δικά μας λάθη, αλλά και από τα λάθη της απέναντι πλευράς, ώστε να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα σεμνά, σοβαρά, με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και να κάνουμε τελικά στην χώρα μας την επανάσταση της κοινής λογικής».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Πάτρα, με αφορμή την συμμετοχή του στο αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων».

Αναφερόμενος στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, σημείωσε ότι «τα ακίνητα έχουν καταστεί μείζον θέμα, λόγω της υπερφορολόγησης» και πρόσθεσε: «Δεν λέω ότι εμείς είμαστε ανεύθυνοι για αυτό, αλλά από την άλλη πλευρά, αυτή η κυβέρνηση το τερμάτισε, με την έννοια ότι είπε, πως ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος νόμος, δεν διορθώνεται, καταργείται και στο τέλος τον κράτησε και σε ορισμένες περιπτώσεις και μάλιστα σε λαϊκές περιοχές, τον αύξησε».

Σχετικά με τις προτάσεις της ΝΔ, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «εμείς έχουμε μία δέσμευση από το 2016, διορθώνοντας και τα δικά μας λάθη» και συνέχισε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι θα μειώσουμε οριζόντια τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Τότε, η κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα ειρωνικά και τώρα είναι έτοιμη να φέρει μία ρύθμιση, η οποία θα απαντά με μερικό τρόπο, όχι για όλα τα εισοδήματα και όχι με κάποια μέθοδο που να καλύπτει ουσιαστικά τη μεσαία τάξη. Εμείς λοιπόν παραμένουμε σε αυτή τη γραμμή και παράλληλα έχουμε ένα συνολικό πλέγμα προτάσεων για τα ακίνητα».

Όπως εξήγησε, «αυτό το πλέγμα προτάσεων περιλαμβάνει φορολογική επιδότηση για τις επισκευές, πρόγραμμα για την προσέλκυση συνταξιούχων από το εξωτερικό, όπως έχουν κάνει για παράδειγμα η Πορτογαλία η Μάλτα, ώστε να καταστούν φορολογικοί κάτοικοι και έτσι να κινηθεί κατά αυτό τον τρόπο ο χώρος της ακίνητης περιουσίας».

Επίσης, στο ίδιο πλέγμα προτάσεων περιλαμβάνονται ακόμη, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, «η ενίσχυση του προγράμματος εξοικονόμηση κατ΄ οίκον, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που στηρίζει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, προστατεύει το περιβάλλον με την ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλά δίνει ώθηση και στον κλάδο της οικοδομής».

Σε αυτό το σημείο, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «έχουμε και άλλη μία πρόταση, δεδομένου του μεγάλου προβλήματος στο χώρο των ακινήτων» και συνέχισε: «Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ανασταλεί για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στην οικοδομή, ώστε να ξεκινήσει και πάλι η οικοδομική δραστηριότητα».

Αναλύοντας το πρόγραμμα της ΝΔ για τα ακίνητα μίλησε για

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, ώστε ο φόρος ακίνητης περιουσίας να μειωθεί στο 1% του Α.Ε.Π. περίπου, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

- Μεταφορά της αρμοδιότητας για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό Κράτος στους Δήμους ώστε οι ιδιοκτήτες να βλέπουν άμεσα πού πηγαίνουν τα λεφτά που πληρώνουν και οι δήμοι να είναι υπόλογοι στους δημότες τους. Επιπλέον θα υπάρχει ένας μηχανισμός εξισορρόπησης, ώστε οι δήμοι που θα έχουν λιγότερα έσοδα από την ακίνητη περιουσία να μπορούν να αντισταθμίζουν τη διαφορά, με μεταφορά από τους δήμους που θα εισπράττουν περισσότερα.

- Έκπτωση φόρου 40 με 50% για όλες τις εργασίες που αφορούν την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων η οποία θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, στα τρία επόμενα έτη.

- Μείωση της γραφειοκρατίας στη μεταβίβαση ακινήτων. Σε πρώτη φάση, τα 23 δικαιολογητικά, που απαιτούνται σήμερα, θα περιοριστούν στο ένα τρίτο.

- Ενεργή στήριξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το οποίο έχει θετική επίδραση στους ιδιοκτήτες, στο περιβάλλον και στον κατασκευαστικό κλάδο με διερεύνηση της δυνατότητας για διεύρυνση των δυνατοτήτων του προγράμματος, μέσω του πακέτου Γιούνκερ.

- Δράσεις για την ανάπτυξη του “silver economy”, δίνοντας κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλες χώρες της Ε.Ε. να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας.

- Προώθηση της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων.

Κατόπιν, ο Κωστής Χατζηδάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «βγάλαμε μία κυβέρνηση για να μας πάει μπροστά και τελικά μας πήγε πίσω σε όλους τους τομείς» και πρόσθεσε: «Είμαστε πρωταθλητές στην υπερφορολόγηση, έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση φορολόγησης σε όλες τις 40 χώρες του ΟΟΣΑ, είμαστε ουραγοί στην ανάπτυξη και ταυτόχρονα έχουμε το 1/3 των επενδύσεων που είχαμε το 2007, δηλαδή δύο χρόνια πριν πέσουμε στην κρίση. Οι φτωχοί έχουν γίνει φτωχότεροι και η Ελλάδα βλέπει τις οικονομικές της προοπτικές με μελαγχολία».

Επίσης, ο Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «και στα υπόλοιπα επίπεδα διαχείρισης καθημερινότητας σημειώνει παντού αποτυχίες.»

Όπως είπε, «είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει στον τομέα της προστασίας του πολίτη, αφού η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει με όλες της τις μορφές κόκκινο και έχει εισβάλει και μέσα στα πανεπιστήμια, όπου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, όχι απλώς με την ανοχή της κυβέρνησης, αλλά με την εμμονή της να μην αλλάζει το νόμο» και κατέληξε: «Η κυβέρνηση αυτή έχει ξεπεράσει κάθε όριο».-

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΤΑ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΜΟΡΦΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ» 22 Οκτ 2020 | 18:32

Πέτσας για καταδίκη Χρυσής Αυγής: Η συλλογική μας απάντηση στους νεοναζί είναι το Κράτος

"Οι θεσμοί της Δημοκρατίας μας απέδειξαν ότι είναι ισχυροί", τονίζει ο Στέλιος Πέτσας.

38% ΓΙΑ ΝΔ 16 Οκτ 2020 | 11:38

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα ΝΔ με 19,9 μονάδες - Ιστορικό χαμηλό για ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll. Πώς κρίνουν οι πολίτες κυβέρνηση και αντιπολίτευση για Χρυσή Αυγή, πανδημία και ελληνοτουρκικά.

ΓΙΑ ΤΟΝ ALPHA ΚΑΙ ΤΟ OPEN 15 Οκτ 2020 | 20:00

Δημοσκοπήσεις Marc και Alco: Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ με 19,7 και 15,3 μονάδες - Χαώδης η διαφορά Μητσοτάκη με Τσίπρα

Το κυβερνών κόμμα προηγείται με διψήφιο ποσοστό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο δημοσκοπήσεις

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 12 Οκτ 2020 | 13:13

Μήνυση της "Αυγής" στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο- Εκανε λογοπαίγνιο με τη Χρυσή Αυγή και την...Αυγή

Γιατί η εφημερίδα Η Αυγή κινείται νομικά εναντίον του Κωνσταντίνου Μπογδάνου- Η ανάρτησή του στο Facebook.

ΜΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ 12 Οκτ 2020 | 09:57

Μητσοτάκης: Χυδαίο το πρωτοσέλιδο της "Αυγής" - Θύελλα αντιδράσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε θέση για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "H Aυγή" χαρακτηρίζοντάς το χυδαίο.

11 Οκτ 2020 | 21:13

Καταγγέλλει η ΝΔ μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που ζητά τη δολοφονία Γεωργιάδη και Μπογδάνου

"Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν αρκεί. Πρέπει να καταδικάζονται και οι πρακτικές της" τονίζει η ΝΔ, σχολιάζοντας την ανάρτηση του Σπύρου Τσαντίκου.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 11 Οκτ 2020 | 10:34

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι έχουν σίγουρη μείωση για το 2021

Το πιθανότερο -αν όχι βέβαιο- είναι ότι η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα συνδυαστεί και με αλλαγή στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ 09 Οκτ 2020 | 17:03

ΝΔ: Ο Τσίπρας νομίζει ότι θα αποφύγει τη συζήτηση για τα σκοτεινά παιχνίδια που κατήγγειλε ο Κοντονής

Το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με όσα του καταλογίζουν για τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, σχολιάζει η ΝΔ.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΤΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 09 Οκτ 2020 | 08:49

Όλες οι ρυθμίσεις για τα χρέη στην Εφορία- Ποιοι κερδίζουν και πόσα [παραδείγματα]

Πώς θα γίνει η εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο, με 43 ευρώ τον μήνα.

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ ΚΑΤΑ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΚΑΙ ΚΚΕ ΚΑΤΑ ΟΛΩΝ 08 Οκτ 2020 | 14:08

Αγρια κόντρα στη Βουλή Θεοδωρικάκου- Ραγκούση για τη Χρυσή Αυγή και τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ

Κόντρα σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ξέσπασε στη Βουλή μετάξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ 08 Οκτ 2020 | 11:13

ΝΔ για παραίτηση Κοντονή: Απροκάλυπτος κυνισμός και υποκρισία από τον κ. Τσίπρα

Ο κ. Κοντονής παραιτήθηκε από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές για τον Ποινικό Κώδικα και η ΝΔ προχώρησε σε ανακοίνωση.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Οκτ 2020 | 12:47

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 27,1% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Αύγουστο

Το 8μηνο εφέτος, η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στο ποσό των 31.558,6 εκατ. ευρώ έναντι 37.149,7 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2019.